Kakvu opremu trebaju nogometaši?

 

The most important piece of equipment in your bag is your attitude.

Joe McNally

Ako ste među roditeljima koji se nisu sretali s nogometom, sve do trenutka kada je njihovo dijete izrazilo želju da trenira nogomet, onda se s razlogom pitate šta mu trebate nabaviti od opreme? Kako bi vam olakšao odabir i riješio vas dilema u nastavku ću navesti sve što se ubraja u opremu za nogometaše. Dio opreme roditelji i igrači kupuju sami te je to njihov privatni izbor, dok se drugi dio opreme, onaj službeni, kupuje u suradnji s klubom. Prije nego krenete kupovati svu opremu, konzultirajte se s klubom, doznajte što se sve nudi u klupskim paketima opreme. Svaki klub propisuje koja je oprema obavezna.

Osnovna oprema za utakmice

Oprema bez koje igrači ne mogu nastupiti na utakmicama

Dres

Službeni klupski dres  sastoji se od dva dijela, majice i gaćica. On služi za igranje utakmica. Dresove može posjedovati klub pa ih trener, ili druga službena osoba, zadužuje igračima prije utakmice, dok ih poslije utakmice igrači razdužuju.

Druga, češća opcija je da roditelji kupe dres. Na privatni dres otisne se broj svakog igrača, ponekad i prezime iznad broja.  To su privatni dresovi koje djeca nose kući i ostaju im za uspomenu. Dresovi se naručuju u klubu, uz suglasnost trenera oko broja na dresu. Obično su dresovi osnovni dio paketa opreme. Svaki klub bi trebao imati dvije garniture dresova – osnovnu i rezervnu varijantu (u slučaju da se nađu dvije ekipe s istom osnovnom bojom dresa, gostujuća momčad mora igrati u rezervnoj garnituri dresova), ali to nije uvijek slučaj kod najmlađih nogometaša.

Čarape

Sportske čarape se nazivaju “štucnama”. Štucne se obično nabavljaju uz dres. Ako ste se odlučili nabaviti štucne sami, onda ne morate obraćati pažnju na proizvođača čarapa (Nike, Adidas, Alpas…), bitno je da je boja čarapa usklađena s momčadskom bojom. Po pravilima nogometne igre sudac ne smije pustiti u igru igrača s drugačijom bojom čarapa od ostatka momčadi. Osim estetske, funkcija čarapa je da prekriva i pridržava štitnike za noge. Često se dogodi da uslijed igre igrači udare jedan drugog po štucnama, ili oštete čarapu uslijed klizanja po podlozi, stoga je dobro imati pripremljen zamjenski par.

Štitnici za noge

Štitnici za noge su obavezni na svim službenim utakmicama. Oni ne ulaze u pakete opreme te ih se kupuje u specijaliziranim sportskim trgovinama (Hervis, Dehatlon, Intersport…). Kod izbora štitnika treba obratiti pažnju na veličinu i udobnost. Proizvođač i dizajn nisu propisani tako da je izbor individualan.

Nogometna obuća

Nogomet se igra na različitim podlogama (prirodna trava, umjetna trava, dvoranska podloga), od kojih svaka podloga zahtjeva posebnu vrstu obuće. Obuća se razlikuje po različitim varijantama đonova koji su izrađeni za kretanje po specifičnim podlogama.

Obuća nije dio klupskog paketa i ona se kupuje proizvoljno. Za obuću nije uvjetovan proizvođač opreme niti dizajn, nego treba obrati pažnju za koju podlogu je namijenjena i na udobnost stopala.

Dodatna službena oprema

Oprema koja nije obavezna, ali je učestala. Obično se nalazi u nogometnim paketima.

Svečana trenirka

Trenirka s obilježjima kluba u kojoj se dolazi na treninge, utakmice, putuje na natjecanja, ili odlazi na obilježavanje događaja. Ona se nalazi u paketima opreme koju nude klubovi preko dobavljača.

Radna trenirka

Trenirka koja služi za treninge za vrijeme hladnijih mjeseci. Također se nosi na utakmice u svrhu zagrijavanja, ili se u nju oblače igrači koji s klupe čekaju svoj red da uđu u igru. Kao i svečana trenirka ona se dobiva u klupskim paketima

Trening gaćice

Kratke gaćice u kojima se trenira u toplijim periodima godine, ili u grijanim zatvorenim prostorima. Gaćice za trening mogu se kupiti privatno, ili naručiti preko kluba ovisno da li su dio paketa opreme.

Trening majice

Trening majice su pamučne majice kratkih rukava, određene boje s klupskim obilježjima, specifične boje za taj klub, a koje se naručuju u klubu. One mogu biti dio paketa, ali ne moraju, pa se tada trebaju naručiti posebno. Majice služe za treniranje u ljetnim i proljetnim mjesecima, ili kao majice za zagrijavanje prije utakmice. Preporučujem da se nabave bar 4 takve majice.

Svečana majica

Svečane majice obično se nose u polo varijanti. Majice se koriste kad se ide na putovanja, odlazi na natjecanja, ili u nekim drugim svečanim prigodama, ili proslavama. Svečane majice se isključivo naručuju preko kuba.

Šuškave jakne

Šuškave jakne, šuškavci, ili kišne jakne, također su dio standardne nogometne opreme koja se isporučuje u paketima. U njima se trenira po kišovitom, ili vjetrovitom vremenu. One se oblače na trening majicu, ili na trenirku. Također se nose na utakmice, ako je nestabilno vrijeme, te se koriste za vrijeme zagrijavanja, ili dok se čeka red za ulazak u igru.

Zimska jakna

Zimska, debela jakna oblači se na trenirke za vrijeme hladnih zimskih mjeseci. S njom se dolazi na utakmice i treninge, u njoj se i putuje. Zimska jakna oblači se u trenutku dok igrač izlazi s utakmice, ili čeka da uđe u teren, kako se ne bi nahladio. Ona je također neizostavni dio klupskog paketa opreme.

Zimska kapa

Zimska kapa nije dio svakog paketa, nego samo onih proširenih paketa. Bez obzira da li je dio klasičnog paketa, kapu možete naručiti dodatno uz nadoplatu. Kapa se koristi da čuva glavu prije i poslije treninga. Kapu je dozvoljeno nositi na treninzima kao i na utakmicama. Za nošenje kape na utakmicama potrebno je imati odgovarajuću boju kape. Oko tih stvari, najbolje se konzultirati s trenerom.

Zimske rukavice

Za zimske rukavice vrijedi slično kao i za kape. Može ih se naručiti preko klupskog dobavljača opreme, ako nisu u paketu. One se koriste češće od kapa na utakmicama. Kod odabira rukavica je nabolje odabrati neku tamnu boju, poput crne ili tamnoplave.

Podmajica

Podmajica dugih rukava koristi se zimi. Ona se nosi na treninzima, kako bi bolje grijala tijelo. Osim na treninzima, podmajica se oblači na utakmicama ispod dresa. Obično su dresovi kratkih rukava tako da podmajica pokriva podlakticu i štiti od hladnoće. Na utakmicama podmajica treba biti iste boje kao i boja dresa i pri tome treba voditi računa prilikom njezinog odabira. Takva majica može biti dio paketa opreme, ali to često nije slučaj. Obično se podmajice naručuju u klubu, ili se kupuju privatno.

Bočica za vodu

Svaki igrač bi na treninge i utakmice trebao nositi svoju bočicu za vodu. Na svakom treningu, pogotovo ljeti, tijelo gubi veliku količinu vode. Dehidracija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Prilikom odabira bočice treba voditi računa o veličini bočice. Bolje je, naravno, uzeti veću bočicu nego manju.

Vratarske rukavice

Vratarske rukavice dio su opreme vratara te se, kao i kopačke, kupuju privatno u trgovinama specijaliziranim za prodaju sportske opreme. Igrač može birati proizvođača i dizajn rukavica koji mu odgovara. Važnije od izgleda rukavica, njihova je veličina koja treba odgovarati dužini prstiju i šake. Druga stvar na koju se treba obratiti pažnja prilikom kupovine vratarskih rukavica je kvaliteta. Za bolje rukavice lopta lakše prijanja. pogotovo po vlažnom vremenu. Rukavice od kvalitetnijih materijala traju duže.

Ostalo

U opremu koja nije tipična, a koristi se svakodnevno, mogu ući ortopedska pomagala u obliku uložaka za kopačke i tenisice. Preporučuju se za djecu sa spuštenim stopalima. Igrači koji imaju problema s vidom mogu koristiti posebno dizajnirane naočale umjesto leća. Kosa može smetati u igri, stoga je poželjno da igrači s dužom kosom nose trakice za kosu.

Što je sve zabranjeno nositi na nogometnim treninzima i utakmicama?

Zabranjeno je nošenje ručnih satova na treninzima i utakmicama zbog opasnosti od ozljeđivanja igrača. Osim satova na rukama nije dopušteno nositi narukvice. Zabranjeno je nošenje svih vrsta ogrlica oko vrata. Igrači ne smiju istrčati na utakmicu s naušnicama na ušima, ili bilo kakvim pirsinzima po tijelu. U kosi  se ne smiju nositi čvrsti ili oštri ukrasi koji mogu ozlijediti sudionike utakmice. Ako su metalni, čepovi (kramponi) na kopačkama ne smiju biti naoštreni.

 

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave