Kontrolirate li nogomet ili nogomet kontrolira vašu obitelj?

Only you can control your future.

Dr. Seuss

Jedan mudar čovjek je rekao da ne postoji dobra ili loša odluka, postoji samo kontekst u kojem je odluka donesena. Drugim riječima, kada zrela osoba upiše dijete u nogomet, tada je njihova odluka dobra. Kada nezrela osoba upiše dijete u nogomet, tada ta odluka može biti loša za dijete. Isti princip vrijedi za bilo koju drugu odluku. To je zbog toga što zrele osobe kontroliraju nogomet, dok nogomet kontrolira i iskorištava nezrele osobe.

Meme

Pojam “meme” potječe od Richarda Dawkinsa, biologa poznatog po knjizi “Sebičan gen”. U osnovi, meme je ideja ili obrazac ponašanja koji se prenosi i održava unutar kulture. Na primjer, običaj rukovanja je oblik ponašanja koji se prenosi kroz generacije u Hrvatskoj. Njegov utjecaj je toliko dubok da odbijanje rukovanja u određenim situacijama može izazvati kontroverze. Taj “meme” je tako moćan da je teško postati društveni uglednik bez njegovog korištenja. U drugim kulturama, poput istočnjačkih, rukovanje nema istu važnost.

Društvene mreže

Meme može biti i koncept i stvar. Moderni memovi koji su se nedavno razvili su društvene mreže poput Facebooka, Instagrama, TikToka ili Twittera. Ovi platforme mogu biti izuzetno korisne jer omogućuju komunikaciju s prijateljima, obitelji i klijentima. Također pružaju brz i jeftin pristup raznovrsnim informacijama.

Međutim, uz sve te prednosti dolaze i izazovi. Postoji opasnost da postanemo ovisni o društvenim mrežama umjesto da se obrazujemo ili provodimo vrijeme korisno. Društvene mreže ponekad iskorištavaju našu nepažnju i pokušavaju nas zadržati zarobljenima. Velike kompanije koriste naše vrijeme za reklame, rast svojih prihoda i manipulaciju kako bismo postali ovisni o njima. Sve ovo je potpomognuto razvojem umjetne inteligencije.

Konkretno, Facebook posjeduje napredan algoritam koji može ponuditi korisnicima sadržaj koji ih najviše zanima. Istraživanja pokazuju da su najranjiviji korisnici društvenih mreža oni s nižim stupnjem svijesti, nižim IQ-om, lošijim obrazovanjem i manjom koncentracijom, te oni koji su genetski predisponirani za ovisnost.

Nogomet kao meme

Većina djece u Hrvatskoj trenira nogomet. No, razmislimo malo dublje – to nije nužno zbog toga što je nogomet najbolji i najzanimljiviji sport, već zbog statusa koji nogomet ima u našoj kulturi. Nogomet se, za razliku od sportova poput mačevanja ili kriketa, ukorijenio duboko u medijski i kulturni prostor Hrvatske. Nogometaši su često slavljeni kao ikone, a vijesti o nogometu zauzimaju naslovnice i glavne medijske kanale. Gotovo ne postoji grad, četvrt, naselje, selo ili škola bez nogometnih golova.

Je li nogomet dobar?

Sam po sebi, nogomet nije ni dobar ni loš. To je činjenica. Nogomet, kao i drugi sportovi, predstavlja sredstvo koje može pomoći djeci i mladima da se ostvare i steknu vrijedna životna iskustva koja će nositi sa sobom kroz život. Ova istina vrijedi i za druge sportove te kulturne i znanstvene aktivnosti. Ključno je da ljudi posjeduju vještine kako bi iskoristili nogomet za dobrobit sebe, svoje djece i društva općenito. Kada je riječ o mladima, roditelji bi trebali imati tu sposobnost kako bi nogomet imao pozitivan utjecaj. U suprotnom, treniranje nogometa može negativno utjecati na njihovu djecu, a nogometni sustav može roditelje i djecu kontrolirati, iskorištavati i, na kraju, razočarati.

Kako nogometni sustav kontrolira ljude?

Društvo daje nogometu subjektivno veći značaj

U Hrvatskoj, nogomet je društveni fenomen. S obzirom na izrazitu popularnost, možemo doći do zaključka da je nogomet kao sport posebniji od drugih. No, objektivno gledano, nogomet nije zabavniji od drugih sportova. U zemljama poput Indije i Kine, koje su najmnogoljudnije nacije, nogomet je na marginama. Nogomet nije ni najzdraviji sport niti najzahtjevniji ili najkompleksniji. Postoje sportovi koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje tijela. Nordijsko trčanje je jedan od takvih primjera.

Nogomet sam po sebi nije ništa posebno. Mi ga možemo napraviti posebnim. Razlog njegove popularnosti leži u posebnom tretmanu u kulturi. Taj tretman je prolazan. Rijetko tko se sjeća da je biciklizam, na primjer, početkom dvadesetog stoljeća bio popularniji od nogometa. Uspjesi i popularnost košarke prije trideset ili pedeset godina često su sjećanja starijih generacija.

Društveni čimbenici utječu na to da će roditelji češće upisivati svoju djecu na nogomet. Tako se u nogometu često nalaze djeca koja nisu za taj sport ili ga ne vole, ali su tamo zbog prijatelja, društvenog statusa, roditeljskog pritiska, idealiziranja igre i drugih razloga. To daje nogometu još više moći i utjecaja. To je dobro za talentirane pojedince, ali loše za one koji su podložni takvom utjecaju.

Umjesto da se takva djeca ostvare u drugim područjima, često ostaju zarobljena u nogometu predugo. Kao rezultat toga, imamo mlade ljude koji su zapostavili školovanje ili druge talente i posvetili se nogometu. Nogometni sustav može kontrolirati roditelje i djecu, koristiti ih i na kraju ih odbaciti.

Nogomet, kao i drugi sportovi, predstavlja sredstvo koje može pomoći djeci i mladima da se ostvare i steknu vrijedna životna iskustva koja će nositi sa sobom kroz život.

Investicijska ucjena

Nogomet, za razliku od većine drugih sportova, počinje ozbiljno već u vrtiću. Djeca već u dobi od sedam godina mogu imati četiri treninga tjedno, uz utakmice i turnire tijekom vikenda. Takav raspored može biti iznimno zahtjevan za roditelje, trošeći puno njihovog vremena i energije.

Do dobi od dvanaest godina, roditelji su već uložili znatne resurse u nogomet. Čak i ako primijete probleme u nogometnom sustavu ili dijete počne sumnjati u svoj izbor, napuštanje nogometa može biti teže nego u drugim sportovima koji se počinju kasnije i imaju manji raspored.

Nakon svih tih ulaganja u opremu, turnire i pripreme, teško je prihvatiti prekid. Još teže je prihvatiti ga uz saznanje da je dijete izgubilo mnogo mjeseci, roditeljskih odmora i desetke vikenda, rođendana i drugih obiteljskih događanja.

Ako ulaganje vremena i novca ne stoji u ravnoteži s onim što nogomet pruža djetetu, tada nogomet kontrolira obitelj. U takvim trenucima, roditelji često traže opravdanja za nastavak nogometa, iako to može kočiti razvoj drugih vještina. To nije dobro za dijete ili njegovu budućnost. Nogometni sustav profitira, dok obitelj trpi.

Ako ulaganje vremena i novca ne stoji u ravnoteži s onim što nogomet pruža djetetu, tada nogomet kontrolira obitelj.

Emotivna ucjena

Većini roditelja je jedna od najvažnijih želja da njihova djeca budu zdrava i sretna. Nogometni tereni često predstavljaju mjesto gdje se djeca raduju i razvijaju, kako psihički tako i fizički. Za mnogu djecu, nogomet je pravi izvor sreće i zadovoljstva. Nogomet ih ispunjava i puni energijom. Nogomet im pruža sredstvo i put kojim se žele razviti. Život bez nogometa za njih je nezamisliv.

Roditeljima zaljubljenih u nogomet je važno zadržati dijete u tom sportu što je duže moguće. Međutim, nogomet može biti izazovan u određenim okruženjima. Nesavjesno upravljanje od strane kluba, loši treneri, toksični međuljudski odnosi ili kombinacija svega toga nisu recept za istinsku sreću.

Zbog sreće svog djeteta, roditelji su spremni učiniti mnoge stvari, često i one koje nisu ispravne. Treneri, klubovi i cijeli sustav su spremni koristiti emocionalnu ucjenu prema roditeljima. Računajući na roditeljsku ljubav prema djetetu i strast prema nogometu, sustav pokušava pronaći slabu točku kojom će ucjenjivati pojedinca.

Ucjenjivanje može biti direktno putem financijskih davanja, povlastica za pojedince ili klubove putem sponzorstava i slično. Također, igrače se može prisiliti na potpisivanje nepovoljnih ugovora i slično. No, ucjene mogu biti i emocionalne. Mnogi igrači doživljavaju psihološko zlostavljanje od strane trenera jer osjećaju da nemaju izbora ako žele ostvariti uspješnu karijeru u nogometu.

Nažalost, mnoga djeca i obitelji postaju žrtve nogometnog sustava. Tako ih sustav može iscrpiti financijski i emocionalno, te ih čak natjerati da rade protiv svoje savjesti i zakona. Takve osobe nisu kontrolirane nogometom, već je igra ta koja kontrolira njih i vodi ih prema propasti.

Ucjenjivanje može biti direktno putem financijskih davanja, povlastica za pojedince ili klubove putem sponzorstava i slično. Također, igrače se može prisiliti na potpisivanje nepovoljnih ugovora i slično.

Zaključak

Nogomet može biti koristan za mnogu djecu, ali postoje i slučajevi u kojima su cijele obitelji postale žrtve nogometnog sustava. Kako biste bolje kontrolirali situaciju u nogometu, važno je svakodnevno razmišljati o odlukama koje donosite u ime svoga djeteta. Ako je potrebno, slobodno potražite stručnu pomoć, jer znanje i informacije su ono što rasvjetljuje put oko vas i vaših sportaša, pružajući vam kontrolu da sigurno kormilarite sportskom karijerom djeteta

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave