Nogometna selekcija za djecu: Kako se radi stručna identifikacija talenata?

“Talent is a long patience, and originality an effort of will and intense observation.”
Gustave Flaubert

Mnogi roditelji žele odgovore na pitanje koliko je njihovo dijete kvalitetno. “Treneru, recite mi je li moje dijete talentirano?” – poznata je fraza s kojom se obraćaju trenerima. Ovo pitanje nije važno samo za roditelje, već i za klupske dužnosnike i skauta. U nogometu postoje brojne metode i testovi poput trčanja, skokova, vođenja lopte, ali nijedna nije savršena. U moru loših metoda, jedna se pokazuje kao manje loša, i ovo je priča o njoj.

Što je identifikacija talenata u nogometu?

Identifikacija talenata u nogometu je prepoznavanje i izdvajanje djece koja imaju najveće izglede postati uspješni u nogometnoj budućnosti. Jednostavno rečeno, to je klasifikacija mladih nogometaša. Možemo ih klasificirati na različite načine, kao potencijalne svjetske talente, nacionalne talente, klupske talente ili ekipne talente.

Kao što vidite, identifikacija talenta je širok pojam. Zato je važno u kojem kontekstu ga klasificiramo. Procjena može biti da je igrač talentiran za nacionalnu selekciju ili samo za momčad u kojoj igra. Identifikacija bez objašnjenog konteksta ne znači puno.

Što znači da je netko označen kao talent?

Kada označimo nekoga kao talentiranog igrača, dajemo mu visoki potencijal. To znači da prema današnjim pokazateljima može doseći određenu razinu nogometne kvalitete u budućnosti. Ta razina je viša od većine nogometaša, bilo da ima predispozicije postati svjetska nogometna zvijezda ili profesionalni nogometaš u 1. HNL.

Kada trener kaže da je netko talentiran, kladi se na to da ima najviše izgleda za uspjehom. No, to ne znači da igrač koji je manje talentiran ne može prestići talentiranog igrača. Imati potencijal, odnosno talent, je jedno, a kako ga koristiti je sasvim druga stvar. Ima igrača koji su propustili svoj bogom dan talent, dok su drugi napravili karijere gradeći svoje nogometne vještine mukom.

Identifikacija talenata u nogometu je prepoznavanje i izdvajanje djece koja imaju najveće izglede postati uspješni u nogometnoj budućnosti.

Što nam govori suvremena znanost – koje su metode za identifikaciju talenta u nogometu?

Klasične metode

Treneri su na razne načine pokušavali dobiti određene pokazatelje. Stare klasične metode, koje pamtim iz djetinjstva, uključuju određena trkačka mjerenja, trčanje na vrijeme ili u krug, mjerila startne brzine u obliku sprinta, testove skočnosti ili fleksibilnosti.

Uglavnom, klasične metode ne uključuju mjerenje podataka iz nogometne igre. To su izolirana mjerenja koja nemaju mnogo dodirnih točaka s onim što nogomet čini nogometom.

U takvim postavkama, treneri su provodili različite testove za različite sposobnosti i dodjeljivali bodove, pokušavajući dobiti odgovor tko ima najveći nogometni potencijal. Na primjer, igrač koji je brzo trčao i visoko skakao te mogao napraviti najviše trbušnjaka i sklekova dobio bi titulu talenta. Ali gdje je u toj priči nogomet, golovi, igra i lopta?

Suvremene metode

Razna znanstvena istraživanja koja su provedena i objavljena na ovu temu nisu došla do značajnog napretka na ovu temu. Pa tako ću se referirati na rad “Talent identification and development in soccer” autora A. M. Williamsa i T. Reillya, koji nam kaže da je proces identifikacije talenata složeno pitanje i treba uzeti u obzir što više faktora, poput fizičkih, psihičkih, socijalnih i nogometnih, te ih promatrati kroz duže vrijeme.

Ono što nam znanstvenici govore je da na nogometni uspjeh utječu mnogi faktori, osim rasta i fizičkog razvoja. Obitelj, klub u kojem se trenira i zajednica u kojoj igrač živi također imaju utjecaj. Svaki od navedenih faktora je krajnje neizvjestan. U nekoliko godina igrač može promijeniti trenera, klub, trenažne metode i grad u kojem živi. Sve su to pokazatelji da nekoliko testova nije dovoljno za ocjenu, pogotovo ako u njima nema nogometne igre.

Najbolji način za identifikaciju talentiranih nogometaša – igre u skraćenom prostoru

Najbolji način probira talenata uključuje sve metode, od laboratorijskih, psiholoških, socioloških do terenskih. Ipak, jedna metoda se za sada pokazala najefikasnijom, a to su igre u skraćenom prostoru. U osnovi, ocjenjuje se sama nogometna igra u kojoj sudjeluje 4-5 igrača.

Na tragu ovog pristupa je istraživanje “The evaluation of small-sided games as a talent identification tool in highly trained prepubertal soccer players” objavljeno u časopisu Journal of Sport Science. Ono nam govori da, za razliku od drugih metoda, subjektivne trenerove ocjene i zabilješke u trenerskoj igri mogu dovesti do napretka u otkrivanju nogometnih talenata. Za to je potrebno postaviti što kvalitetnije parametre koji se ocjenjuju uz iskustvo onoga tko ocjenjuje.

Zapravo, ne moramo pratiti parametre. Zamislite da imamo 16 igrača koji igraju nogomet u ekipama 4 protiv 4. Nakon svake utakmice od 4 minute, izmiješajte igrače slučajnim odabirom. Pratite koji igrač ima najviše pobjeda kroz nekoliko takvih treninga i testiranja tijekom 1 sata. Doći ćete do podatka da većina igrača ima približno jednak omjer pobjeda i poraza, dok pojedinci se izdvajaju u pozitivnom ili negativnom smislu.

Najbolji način probira taleneta uključuje sve metode, od laboratorijskih, psiholoških, socioloških do terenskih. Ipak, jedna metoda se za sada pokazala najefikasnijom, a to su igre u skraćenom prostoru.

Zašto je “mali nogomet” najbolji test za identifikaciju talentiranih nogometaša?

Za napraviti ovu konstataciju ne treba biti znanstvenik, samo treba promisliti. Ako ste ikada ozbiljno razmišljali o nogometu, možete shvatiti zašto je nemoguće sa sigurnošću odrediti talenta, ali isto tako zašto je kontrolirani mali nogomet najbolji test u moru loših metoda. Ovo su moje konstatacije koje potkrepljuju istraživanja iz svijeta znanosti.

Broj igrača

Nogometna igra se dijeli na faze napada i obrane. Kada imamo manji broj igrača, svaki igrač je prisiljen sudjelovati u svim fazama igre i biti dobar u njima. Teško je konstantno pobjeđivati bez pomoći suigrača u obrani ili napadu. Ako imamo igrača koji ima visok omjer pobjeda, vjerojatno je dobar i u napadu i u obrani.

Psihološki karakter

Za pobjedu su važni odlučnost, hrabrost, vjera u sebe, komunikacija, suradnja, disciplina i koncentracija. Koncentraciju ili disciplinu možemo vježbati na različite načine. Postoje djeca koja se mogu koncentrirati na čitanje knjiga ili rješavanje zagonetki u laboratoriju. U identifikaciji nogometnih talenata, zanimaju nas djeca koja se mogu koncentrirati na nogometnu igru i čitanje protivnika.

Imamo li dijete koje je izvrsno u igri s manjim brojem igrača i u skraćenom prostoru, vjerojatno je psihološki snažno i stabilno. Ako netko kontinuirano pobjeđuje, to ukazuje da je iznimno motiviran i da se dobro nosi s frustracijama. Takvi igrači mogu promijeniti ishod utakmice i pozitivno utjecati na suigrače. Sve se to vidi u nogometnoj igri.

Fizička komponenta

Testiranje igrača kroz mali nogomet uključuje mnoge fizičke atribute. Intenzivna igra troši puno energije u kratkom periodu. U dugotrajnoj i intenzivnoj igri, nogometaši donose odluke pod stresom i umorom. Nemoguće je konstantno pobjeđivati ako se brzo umaramo ili nismo otporni na umor u tijelu.

Osim toga, biti uspješan u malom nogometu znači biti vješt. Pod vještinom podrazumijevamo agilnost, koordinaciju, ravnotežu i spretnost u rukovanju loptom. Sve su to aspekti nogometne igre. Na ovaj način testiramo sve fizičke komponente.

Socijalna komponenta

Nitko ne može pobijediti sve utakmice, i nitko nije najbolji u svemu. Ne postoji savršen igrač, ali postoji igrač koji ima odlično razumijevanje. Kada izgubi, svjestan je da je to dio igre, i ako želi imati veći omjer pobjeda i poraza, mora više trenirati i truditi se. On je pristojan i korektan prema drugima. Zna proslaviti pobjedu, ali i čestitati kada izgubi. Sve su to situacije koje se mogu provjeriti kroz situacije u igri.

Zaključak: Što trebamo znati o identifikaciji talenata u nogometu?

Ne postoji test ili skupina testova koja može sa sigurnošću izdvojiti tko će uspjeti u nogometu. To je zbog toga što na nogometni uspjeh utječe niz faktora, uključujući fizičke, psihološke, socijalne i druge. Ipak, najbolji prediktor među lošima su igre u skraćenom prostoru.

Stručnjaci, kroz praćenje i snimanje igrača u manjim grupama, mogu doći do podataka koji otkrivaju dominaciju pojedinaca. Neke stvari su suptilne, ali ako netko često pobjeđuje u igri, ili ima značajno bolji omjer pobjeda i poraza, možemo reći da je talent.

Ipak u praksi nisu uvijek stvari tako jednostavne tako da je najbolje procjenu ostaviti stručnim ljudima koji imaju znanje i iskustvo kad je u pitanju selekcija.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave