Kada se odlučiti za individualni trening i kako odabrati osobnog trenera u nogometu?

A good coach can change a game, a great coach can change a life.

Johan Wooden

 

Kad postoji potreba za individualnim treningom?

Potreba za individualnim treningom u nogometu postoji kada nogometaš i njegov roditelj žele ubrzati proces usvajanja nogometne vještine. Sasvim je nevažno u kojoj kategoriji se igrač nalazi. Dodatan rad mogu uzeti profesionalni igrači, kako bi zadržali svoj status, ili amaterski igrači kako bi povećali izglede da u budućnosti postanu profesionalci.

Korisnici usluga privatnih trenera mogu biti ponajbolji igrači svijeta poput Luke Modrića koji kroz što duži period žele održati nivo kvalitete nastupa . Sasvim je u redu da roditelj početnika, koji ima malo ili nikakvog iskustva u nogometu, angažira trenera izvan kluba.

Potreba za individualnim treningom u nogometu postoji kada nogometaš i njegov roditelj žele ubrzati proces usvajanja nogometne vještine. Sasvim je nevažno u kojoj kategoriji se igrač nalazi.

Koja je razlika između individualnog ili individualiziranog rada?

Individualni rad je onaj koji se između igrača i trenera odvija u četiri oka. U tom slučaju trener je za vrijeme treninga posvećen razvoju samo jednog igrača. Na treningu može biti više igrača, ali oni su samo potpora treneru. Primjer je trening vratara u kojem može sudjelovati i igrač koji upućuje udarce vratarima, ali vježbe služe za razvoj vratara a ne igrača.

Individualizirani trening je onaj s manjom homogenom grupom. U toj grupi se ispravlja zajednički nedostatak kao što je primopredaja lopte ili razvoj brzine. Igrači u takvim grupama ispravljaju zajednički problem ili usavršavaju vještinu driblinga.

Individualni trening je skuplji od individualiziranog treninga zbog toga što se troškovi treninga u grupi dijele na više igrača. To ne znači da je prvi pristup bolji od drugog pristupa. Model treninga ovisi o cilju koji se želi postići.

 

Odabir osobnog trenera

Prije odabira trenera imajte na umu da postoje različiti tipovi trenera. Neki od njih se drastično razlikuju po načinu rada. Program im se znatno razlikuje kao i nivo stručnosti iz određenog područja. Zbog toga treba biti oprezan pri odabiru.

Najveća pogreška koju možete kao roditelj napraviti je da uzmete oglasnik i tako potražite trenera. Recimo da ste zaključili da vaše dijete želi popraviti svoje nogometne vještine, odnosno investirati svoje vrijeme i novac u boljitak na sportskom polju. Putem Internet tražilice pogledate trenere koji se nude u vašoj okolini, te nazovete one čija vam cijena odgovara. To može voditi u potpuni promašaj.

Priča

Problem prilikom odabira trenera možemo slikovito opisati kroz zanimljivu priču iz škole. Zamislite da dijete kaže roditelju da želi postati bolji učenik. Želi, poput prijatelja iz razreda, imati bolje ocjene kako bi mogao upisati gimnaziju po izboru. Roditelj ga podrži u odluci i angažira profesora za individualni rad.

Kroz neko vrijeme učenik je motiviran i jako se trudi. Odlazi na instrukcije dva puta tjedno. Profesor mu odgovara i sviđa mu se način njegove poduke. Roditelj izdvaja za instrukcije osjetan kućni budžet. Cijela obitelj se odriče, ali im nije žao zbog djeteta.

Profesor hvali dijete i nakon godinu dana tvrdi da je rezultat izvanredan. Napredak kojim ide dijete je strelovito. Situacija se promijenila i sada više nije u zaostatku sa drugima nego ih je svojom predanošću dostigao.

Situacija, na žalost nije bajna. U školi su ocjene sve lošije. Dijete je zabrinuto, roditelj je razočaran dok je učitelj iznenađen. Što je krenulo po zlu? Roditelj je angažirao profesora likovne kulture. vještina koju je dijete usavršavalo, crtanje, nije odgovaralo cilju.

Što točno trener trenira i zbog čega?

Kvaliteta nogometne igre je ono što igrača čini boljim ili lošiji od drugoga. Nogometna igra se može trenirati isključivo na momčadskom treningu, jer za igru su potrebni suigrači i protivnici. Bez njih ne postoji igra.

Individualnim treningom se ne trenira nogomet. Kroz individualne treninge se trenira jedan određeni segment koji nije nogometna igra, ali taj nedostatak koči razvoj same igre. Taj segment može biti kinestetički osjećaj za loptu.

Igrač razumije što bi s loptom u igri ali mu njegov fizički doživljaj lopte ne dopušta da izvede ono što želi s loptom. Ne može pogoditi igrača, prostor ili gol. U tom slučaju igrač treba potražiti trenera koji je specijalist za tehniku.

Stručnjak za tehniku ili ”coerver trener”, kroz sadržaj na dodatnom treningu može pomoći igraču da popravi svoju igru. Osjećaj za loptu će moći primijeniti na utakmici, te će mu izvedba biti bolja. Trening tehnike bez treninga igre neće pomoći igraču. U tom slučaju umjesto nogometaša dobivamo uličnog zabavljača.

Jednako načelo možemo primijeniti i na druge aspekte individualnog treniranja. Trening jakosti ili snage sam po sebi ne može napraviti dječaka da igra bolje nogomet. Može mu povećati volumen mišićne mase ili ga napraviti snažnijim.

Individualnim treningom se ne trenira nogomet. Kroz individualne treninge se trenira jedan određeni segment koji nije nogometna igra, ali taj nedostatak koči razvoj same igre.

Problemi u igri mogu imati različite korijene. Od fizičkih zapreka česte su one psihološke prirode. Manjak koncentracije, anksioznost i nedostatak osnovnog samopouzdanja blokiraju nogometni razvoj. Želimo li imati rezultate na zelenim terenima, glava bi trebala biti čista. Za takve probleme je najadekvatniji sportski psiholog.

Kako se bira individualni trener?

Analiza igre

Prije nego što se izabere trener, igru nogometaša koji se odlučuje za dodatni rad treba analizirati na utakmicama. Pri tome se uzima individualna analiza u kontekstu grupne igre. U toj analizi se treba odgovoriti na pitanja kako dijete reagira u četiri momenta nogometne igre( faza napada, faza obrane, faze transformacije iz napada u obranu i obrnuto).

Nakon detaljne analize, koju radi stručna osoba (trener analitičar), određuje se trenutno stanje igrača. Kad znamo trenutno stanje možemo odrediti ciljeve i pratiti napredak. Krajnji cilj dodatnog rada je uvijek nogometni. Popraviti jednu od faza nogometne igre.

Kad znamo trenutno stanje možemo odrediti ciljeve i pratiti napredak. Krajnji cilj dodatnog rada je uvijek nogometni. Popraviti jednu od faza nogometne igre.

Detektiranje stanja i određivanje ciljeva

Nakon što smo izabrali cilj moramo odgovoriti na pitanje zbog čega je faza igre kod našeg igrača loša. Što zapravo treba napraviti da bi igrač igrao bolje.

Ako se radi o fazi obrane, razlozi mogu biti slabo razumijevanje nogometne igre. Ako nogometaš ima loše razumijevanje nogometa pogrešno se postavlja na terenu i kasni s odlukama ili donosi krive odluke u situacijama dok njegova ekipa nema loptu u posjedu. Takvom igraču treba teoretskog znanja, odnosno roditelj bi trebao angažirati nogometnog analitičara. Druga opcija je promjena kluba ako momčadski trener ne radi kvalitetno na taktičkoj obuci.

Drugi problem igre u obrani može biti strah od fizičkog duela zbog anksioznosti ili manjka samopouzdanja. Tada se igrač ulazi u duel ”pod ručnom kočnicom” ili ga izbjegava. Problem se može riješiti na više načina ili kombinirano. Vjerojatno je u pitanju psiha igrača. U tom slučaju pomaže sportski psiholog. Problem se rješava tehnikama izvan terena.

Nakon što smo izabrali cilj moramo odgovoriti na pitanje zbog čega je faza igre kod našeg igrača loša. Što zapravo treba napraviti da bi igrač igrao bolje.

Osim tog načina, izlaganje igrača situacijama duela pod kontroliranim uvjetima na individualiziranim treninzima pomaže da se razbije strah. Tada se angažira specijalista za obranu.

Biranje stručnjaka specijalista

Kada je roditelj svjestan problema i smjera u kojem se njegovo dijete treba razvijati kreće s potragom za nogometnim stručnjakom. Potrebno se raspitati u nogometnim krugovima i pronaći onog stručnjaka koji odgovara problemu (kondicijski trener, trener za tehniku, analitičar, psiholog…).

Određene situacije traže odabir više trenera, dok u drugim situacijama se pokaže da igraču nije potreban individualni rad koliko mu je potrebna promjena sredine. Treba se promijeniti momčadski trener kako bi njegova igra napredovala.

Suradnja između momčadskog i osobnog trenera

Ulaganje energije u nešto nije ključna stvar u radu. Ako imamo više energija koje idu u suprotnim smjerovima njihov učinak će se poništiti. Potežemo li velikom snagom konop s jedne i druge strane izgubit ćemo svu snagu a konop se neće pomaknutu

Jednak slučaj je i s igračem. Između trenera momčadi i osobnog trenera treba postojati sinergija. To je situacija kada se njihova znanja poklapaju i nadopunjuju. Sinergija koja nastaje iz takvog odnosa je toliko jaka da je napredak gotovo zagarantiran.

Imate li slučaj da se osobni trener u većini stvari ne slaže s momčadskim trenerom onda ste u problemu. Ako su njihova razmišljanja dijametralno suprotna efekti rada će se poništiti. Tada je najbolje zauzeti jednu stranu (ili nijednu) te promijeniti trenere.

Između trenera momčadi i osobnog trenera treba postojati sinergija. To je situacija u kojoj se njihova znanja poklapaju i nadopunjuju. Sinergija koja nastaje iz takvog odnosa je toliko jaka da je napredak gotovo zagarantiran.

Pet najvećih pogrešaka u odabiru osobnog trenera

1) Odabir trenera kako bi se popravila kondicija ili tehnika umjesto nogometne igre.

Atletičari imaju bolje trkačke sposobnosti od najboljih nogometaša svijeta. Cirkusanti su nevjerojatni žongleri s loptama s kojima se svjetski nogometni prvaci ne mogu uspoređivati. Ni jedni, ni drugi nemaju približno dobru vrijednost na nogometnom terenu, kao što je imaju nogometaši.

2) Odabir osobnog trenera bez stručne analize igrača odnosno igre

Ne možemo doći do cilja ako ne znamo gdje se nalazimo. Također ne možemo znati valorizirati napredak ako ne možemo prebrojati koliko smo koraka napravili prema cilju. Analiza se ne provodi isključivo na temelju subjektivne procjene nego uz pomoć objektivnih parametara.

3) Odabir trenera isključivo iz razloga jer je bio uspješan s drugim igračima

Svaki igrač je različit. Ima svoje dobre i loše strane u igri. Igrači se razlikuju po fizičkoj građi, osobnosti i ulogama na igralištu. Jedan trener može biti dobar s jednim tipom igrača, drugi s drugim.

4) Odabir osobnog trenera koji je stručan za sva polja

Osobni trener koji je stručan u svim poljima je ideal. Međutim to na žalost nije slučaj. Onaj tko za sebe tvrdi da jednako poznaje materiju poput kondicije, nutricionizma, psihologije, analize, te je savršen demonstrator za tehniku je genijalac ili prevarant.

5) Osobni trener je ujedno i momčadski trener

Odabir momčadskog trenera kao ujedno i osobnog trenera je sukob interesa. Osobni trener može provoditi dodatan rad s igračem, ako za to plaća klub. Ako roditelj plaća individualni rad treneru onda se takav oblik suradnje može okarakterizirati protuzakonitim u klubovima gdje je trener pod profesionalnim ugovorom.

Postoje iznimke kada je trener ujedno i otac igrača. Također ne možemo jednako gledati na male sredine gdje ima nedostatak nogometnih stručnjaka kao na urbane gradske sredine. U svakom slučaju takav odnos može imati negativne posljedice i treba ga izbjegavati.

Zaključak

Kroz rad i razvoj djeca bi trebala napredovati sama od sebe. Ulaskom u pubertet dječaci će doživjeti velike promjene u brzini i snazi nevezano za treninge. Kad igrač trenira u nekom umjerenom do jakom ritmu doći će do povećanja sposobnosti. One će se pozitivno odraziti na igru.

Želim naglasiti da osobni trener ne mora biti idealan da bi se pokazao napredak. Ono što se može dogoditi da izbor osobnog trenera može biti toliko loš da zaustavi karijeru nogometaša. Uslijed nestručnog rada može doći do fatalne ozljede. Zbog toga bi trebali biti ozbiljni u odabiru.

Odabir trenera po uputama u tekstu nije jednostavan posao. On zahtjeva trud, vrijeme i novac. Kratkoročno se čini napornim i zahtjevnim. Dugoročne posljedice su nevjerojatne. Hoće li roditelj odlučiti investirati vrijeme i novac za dijete je njegova stvar. Ono što bi trebali imati na umu da nije sve u novcu i da se buduće koristi od dobrih odluka danas neće moći platiti.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave