Pitanje povjerenja u nogometne suce – problemi pristranog suđenja u HNL ligama mladeži

”When trust improves, the mood improves”

Fernando Flores

Na utakmicama morčića, tića, zagića, prstića svoje prve korake rade budući hrvatski reprezentativci. Lige mladeži nisu mjesto na kojemu se obučavaju isključivo nogometaši. Ovdje svoj posao uče i budući suci koji će jednog dana biti delegirani utakmice prve lige. Ovo je upravo tekst o sucima i problemima s kojima se suočavaju.

Kako postati nogometni sudac u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je relativno lako postati nogometni sudac. Potrebno je zadovoljavati nekoliko uvjeta. Ne smijete biti mlađi od 16 godina ili stariji od 35 godina. Osim toga, trebate potvrdu o nekažnjavanju. Osobe s kriminalnim dosjeom ne mogu pristupiti edukaciji. Uz to, morate proći liječnički pregled, jer suđenje iziskuje određene fizičke napore. Na kraju, trebate biti hrvatski državljanin, odnosno vlasnik domovnice.

Ako ispunjavate te uvjete i imate volju, navedene dokumente, tada vam je dovoljan pristup internetu kako biste se prijavili na neki od tečajeva te izdvojiti oko 100 eura kako biste pokrili troškove upisnine.

Nakon toga, suci se testiraju i obučavaju. Testiraju se fizičke sposobnosti, dok veći dio obuke posvećuje pravilima nogometne igre. Ako se pokaže da su svi uvjeti zadovoljeni, sudac će dobiti licencu za rad u svom matičnom, lokalnom savezu. Nakon toga, ulaze u svijet suđenja s prvom utakmicom, obično utakmicom mladeži.

Kao trener, prisustvovao sam nekoliko utakmica na kojima suci sudili prvi puta. To su obično bili iznimno mladi dečki i djevojke, često pod tremom i uz pomoć starijih kolega, započinjali su svoju nogometnu karijeru. Uvijek sam se trudio olakšati im to prvo iskustvo tako da sam bio obazriviji u komunikaciji prema njima i tolerantniji u ocjenjivanju njihovog suđenja.

Kako postati vrhunski nogometni sudac?

Sada kada znamo kako počinje, pogledajmo kako bi trebala završiti karijera nogometnih sudaca. Ne mogu svi mladi suci postati kvalitetni ili svjetski uspješni, ali neki bi trebali. Budući da smo nogometna nacija koja proizvodi igrače svjetske klase, trebali bismo imati određen broj vrhunskih sudaca. To su oni koji sude međunarodne utakmice visoke kvalitete, kao što su skupine Lige prvaka ili svjetska i europska prvenstva.

Sudac bi trebao iz utakmice u utakmicu graditi svoju reputaciju. Paralelno s porastom iskustva i povjerenja u nepristranost odluka i njihovu kvalitetu, suci se penju po rangovima, od regionalnih liga do državnih, od mladeži do seniora, od nižih prema višim ligama. Na kraju, najbolje se predlažu ljudima u UEFA-i. Oni ih prate i prihvaćaju ili odbijaju. Suci, poput igrača, prolaze sito i rešeto koje odvaja kukolj od poštenih i talentiranih. Posljednji filter i najmjerodavniji je međunarodni.

Ako se osvrnemo u prošlost, primijetit ćemo da na svjetskim prvenstvima ili europskim prvenstvima nemamo sudačke predstavnike. Ivan Bebek, koji je nekad sudio Ligu prvaka, nedavno je uklonjen s međunarodne liste. Danas nemamo suca koji je priznat i poznat u Europi. Pitanje je hoćemo li ga imati za godinu ili dvije. Ukratko, u Hrvatskoj proizvodimo loše suce koje u Europi nitko ne želi, barem ne za najvažnije utakmice. Jednostavno ne znamo proizvesti dobrog suca u kojeg drugi imaju povjerenje. Barem znamo proizvesti puno sudaca u koje nitko nema povjerenja.

Definicija dobrog nogometnog suca

Kada govorim o dobrom sucu iz moje perspektive, on mora imati određene kvalitete. Svaki od tih segmenata je bitan i važan ako se želi suditi na vrhunskoj razini.

Znanje

Kvalitetan nogometni sudac mora imati znanje. Ovdje ne mislim na znanje iz nogometnih pravila, jer se to podrazumijeva. Govorim o dubokom razumijevanju nogometne igre, što mu omogućuje pravilno pozicioniranje na terenu. Da bi bio pravilno postavljen, ponekad treba prozreti namjere igrača i shvatiti taktiku ekipe. Znanje o psihologiji igrača je također važno, kako bi se razumjelo što ih potiče na agresivno ponašanje i kako to spriječiti. Također, važno je prilagoditi se ozračju nogometne utakmice i atmosferi te predviđati i reagirati prije nego što problemi nastanu.

Povjerenje

Znanje je korisno samo ako postoji povjerenje prema sucu. Povjerenje da je sudac odgovoran, vodi računa o svom zdravlju i stanju, dolazi na utakmice psihički spreman, odmoran i svjež. Sudac treba biti odan isključivo svojoj sudačkoj organizaciji koja je nepristrana i osoba visokih moralnih standarda i integriteta. Važno je da bude distanciran od lobija i da bude obrazovan, kako bi njegov život ne ovisio isključivo o sudačkoj karijeri.

Zdravlje

Igrači ulažu ogromne fizičke napore tijekom utakmica, ali isto tako i suci. Ritam utakmice je iznimno brz, s velikim brojem brzih akcija koje se izmjenjuju. Od suca se očekuje da trči i prati nekoliko akcija koje se izmjenjuju. Testiranja su rigorozna. Biti vrhunski sudac znači imati tijelo atlete. Također, mentalna stabilnost i snalažljivost u situacijama visokog stresa i umora su ključne. Samo tako se mogu smanjiti česte i velike pogreške te držati emocije pod kontrolom.

Nemamo vrhunske suce, vidimo li problem?

Čini mi se da je javnost uglavnom fokusirana na kvalitetu trenera i igrača, poput muške reprezentacije i budućnosti mladih igrača. Pitanje sudaca često se zapostavlja.

Zato se pitam hoćemo li u budućnosti imati vrhunske suce? Možda se nekome čini manje važno, ali je to pitanje iznimno bitno. Suci su proizvod kvalitetnog sustava. To bi značilo da unutar domaćeg nogometa funkcionira kvalitetan sustav. Kako je sve povezano, to bi značilo da imamo izgleda za razvoj kvalitetnih igrača, vratara i trenera.

Opisujući takav sustav, to bi bio upravo onaj u kojem imamo povjerenja da je objektivan i nepristran. To možemo nazvati zdravim ili uspješnim sustavom. Međutim, situacija sa sucima sugerira da u nogometu nismo kadri razviti sustav učenja i selekcije koji će poticati kvalitetne proizvode. Više je prepušteno stihiji i kaosu koji vlada kada stvari nisu uređene ili posložene kako treba.

Čini mi se da je javnost uglavnom fokusirana na kvalitetu trenera i igrača, poput muške reprezentacije i budućnosti mladih igrača. Pitanje sudaca često se zapostavlja.

Pogrešno postavljen sustav

Kao nogometni trener, nisam imao priliku baviti se istraživačkim novinarstvom, već sam se posvetio svojim ekipama. Ne mogu s potpunom sigurnošću tvrditi zašto nemamo dobre suce, ali sam primijetio probleme koji se vežu uz njih.

Ti problemi nisu bezazleni i primjećuju ih i drugi. Već godinama postoje, ali ne vidim znakove napretka ili energiju usmjerenu prema rješenju. Često problemi počinju u korijenu i tamo ih treba riješiti. Stoga, pogledajmo što se događa u ligama mladeži.

Problem suđenja u ligama mladeži

Ovo što ću napisati najbolje mogu razumjeti roditelji, igrači ili treneri koji iz Zagreba putuju na regionalne utakmice udaljene 50 ili 100 km, s djecom od 13, 15 ili 17 godina. Možda će se neki i iz drugih regija prepoznati u ovome. Razina pristranog suđenja za domaćine je degutantna. Voziš se na utakmicu i znaš da će te odluke oštetiti. Vraćaš se s utakmice s frustriranom djecom koja ne razumiju što se događa, samo znaju da nije dobro. Da su prevareni.

Dvostruki kriteriji, izmišljeni kazneni udarci, nepostojeća zaleđa i neopravdani crveni kartoni samo su dio repertoara s kojima se suci služe kako bi pogurali domaćina prema pobjedi. Među njima su i suci koji tek kreću u sudačke vode. Sve to prikrivaju i štite delegati, službene osobe i sam savez. Uvjeravaju vas da se dogodilo ono što se nije dogodilo, čineći vas zbunjenima, kao i sve gledatelje. Ta predstava se ponavlja iz godine u godinu.

Dvostruki kriteriji, izmišljeni kazneni udarci, nepostojeća zaleđa i neopravdani crveni kartoni samo su dio repertoara s kojima se suci služe kako bi pogurali domaćina prema pobjedi.

Zašto se štite domaćini?

Treba biti svjestan da velik dio reprezentativnih igrača dolazi iz ruralnih područja. HNS se trudi osigurati tim klubovima što više jakih konkurentske utakmice s klubovima iz većih gradova. Računica je jasna. Što više “težih” utakmica, to je bolji razvoj igrača. Zbog toga je mnogima važno da ti klubovi ostanu u ligi iz koje najslabiji ispadaju. Na račun domaćih bodova, koji mogu činiti i do 80% ukupnih bodova, ovi klubovi zadržavaju svoj status.

Da bi se delegirale takve utakmice, koriste se domaći suci. Oni bi željeli napredovati i suditi više nacionalnih utakmica umjesto regionalnih. To donosi više bodova i iskustva, ali i više novca, jer su honorari za suđenje na nacionalnoj razini veći nego u lokalnom savezu. To je također faktor koji treba uzeti u obzir. Sucima nije u interesu da njihovi lokalni klubovi ispadnu iz lige, jer bi to ograničilo njihove mogućnosti suđenja na nacionalnoj razini.

Pogrešan pristup problemu

Ovakav pristup, u kojem se sudačkim manipulacijama pokušava očuvati status neke regionalne momčadi, je jeftin i relativno efikasan. Dovoljno je da sudac shvati koje povlastice ima ako sudi pristrano. Također, stavlja ga se u sukob interesa gdje teško može napredovati ako ne preferira jedan od klubova. Ovaj sustav funkcionira jer ljudi koji su ga postavili i sudjeluju u njemu ne prepoznaju njegovu štetnost.

Štetnost ovog sustava ima više aspekata i manifestira se na različite načine. Jedan od njih je da s ovakvim sustavom ne možemo stvoriti kvalitetnog i nezavisnog suca u kojeg će svi imati povjerenje nakon 10 ili 15 godina suđenja. Bar ne UEFA. Umjesto toga, guramo mlade suce i sutkinje u blato i mulj iz kojeg se nikada neće moći očistiti.

Oni koji se bave korupcijom i nepotizmom znaju da nitko nije odmah počeo s velikim krađama ili zloupotrebom položaja. Prve krađe su često benignije, poput uzimanja čokolade ili bombona iz trgovine kao tinejdžer. Kada tako počnemo, uz potporu i odobravanje okoline, na kraju završimo upetljani u koruptivnu mrežu, ne znajući kako i kada smo zapravo postali dio problema. Nažalost, to je sudbina mnogih sudaca.

No, stvari ne moraju biti tako. Savez bi mogao i trebao boriti se za klubove iz ruralnih područja na drugačiji način, osim kroz sudačke manipulacije. Ima boljih i  pravednijih rješenja. Potrebno je osigurati sredstva za bolje plaćene trenere kako bi se stručnjaci zadržali u klubovima. Također, osigurati ili sufinancirati siguran prijevoz na treninge, donirati opremu i izgraditi bolju infrastrukturu. To je dugotrajan i kompleksan proces, ali dugoročno pošten i koristan za sve.

Zaključak

Sustav koji je postavljen od strane HNS-a treba temeljito preispitati. Smatram da je štetan za razvoj sudaca i općenito nogometa. Potrebna su nova rješenja kako bismo nogomet učinili čišćim i zdravijim mjestom. Hoće li to biti fiksne lige bez ispadanja, bolja edukacija, veća neovisnost ili kombinacija različitih mehanizama, trenutno nije presudno.

Važno je započeti dijalog i raditi na promjenama koje će poboljšati nogometni sustav. Ovom trenutnom pristupu škodi se mladim sucima i sije se korov umjesto da se uzgajaju kvalitetni proizvodi. To nije održiva opcija za budućnost nogometa u Hrvatskoj.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave