Što je to nogometni zapisnik?

Što je to nogometni zapisnik?

Nogometni zapisnik je službeni dokument s nogometne utakmice. On ima pravnu vrijednost. Prvenstveno na temelju onoga što je zapisano i ovjereno u nogometnom zapisniku se donose odluke vezane za utakmicu. Da li je utakmica regularna ili nije?

Nogometni zapisnik se počinje pisati prije početka same utakmice. On prati događaje koji prethode nogometnoj utakmici. Zapisuju se događaji za vrijeme igre, na terenu ali i u gledalištu. U dokument se unose podaci koji su se dogodili neposredno nakon utakmice.

Kako se piše zapisnik?

Domaćin određuje osobu koja će biti zapisničar. Ta osoba unosi podatke u zapisnik na osnovu službenih dokumenata (sportskih iskaznica) te izjava službenih osoba. Delegata utakmice, glavnog suca utakmice, trenera ili drugih službenih osoba od strane klubova te samih igrača.

U slučaju da nema zapisničara, zapisnik može ispuniti delegat ali i sudac. To je čest slučaj u utakmicama početnika.

U vremenima prije digitalne ere zapisničar je ispunjavao šprancu olovkom. Ispod šprance je bio indigo papir koji bi se prenosio na druga dva primjerka. Taj postupak je oduzimao dosta vremena. Suvremeni zapisnik se piše na računalu i nalazi se na internetu. Sam postupak je digitaliziran odnosno automatiziran. Većina podataka je memorirana.

Program u kojem se pišu zapisnici i gdje je se može pronaći arhiva se zove COMET. Unutar njega se nalazi arhiva zapisnika koji su pohranjeni u digitalnom obliku. Pristup sustavu ovjeravaju nogometni savezi.

Nakon što su zapisnici ispisani slijedi ovjera potpisima. Tri strane su zadužene za ovjeravanje zapisnika. Domaćin utakmice, predstavnik gostujuće ekipe i neutralna službena osoba od strane saveza.

Što se nalazi u zapisniku?

U zapisniku se nalaze sljedeći podaci:

• Informacije o utakmici (vrijeme i mjesto odigravanja, vrsta utakmice)
• Imena službenih osoba ( suci, delegat, predstavnici klubova, treneri)
• Popis igrača za utakmicu
• Događaji s utakmice (zgodici, kartoni, zamjene)
• Zapažanja delegata (ponašanje trenera igrača i publike, ocjena suđenja, organizacija utakmice…)
• Rezultat utakmice

Na kojim utakmicama se piše zapisnik?

Sve službene utakmice zahtijevaju pisanje zapisnika. Službene utakmice mogu biti i prijateljskog karaktera. U to spadaju međunarodne utakmice klubova ili reprezentacija. Turnirske utakmice bi također trebale imati pisani trag kao i one prvenstvene.

 

Zbog čega je nužno imati zapisnik?

Dva su važna razloga zbog čega je nužno imati zapisnik. Prvi razlog su incidenti na utakmici. Ne prolaze sve utakmice u mirnom okruženju. Ponekad se dogode incidenti. Kako bi se moglo utvrditi tko je odgovaran za incident i u kojoj mjeri uzimaju se informacije iz zapisnika.

U slučaju ozljede ili nezgode na utakmici pomoću zapisnika se može provjeriti da li su se domaćini pridržavali propisanog kojeg zahtjeva organizacija utakmice. To može biti osiguranje liječničke službe ili vozila za prijevoz unesreće osobe.

Drugi važan razlog je informacijska vrijednost. Pomoću zapisnika pratimo informacije o klubovima, momčadima i igračima. Uz pomoć zapisnika možemo voditi statističke podatke o tome koliko je neki igrač nastupio na utakmicama, postigao golova ili igrao minuta. Statistika se može voditi i za trenere ali i za suce. To uvelike pomaže u razvojnoj strategiji sporta.

U svakom slučaju, bez obzira o kakvoj se utakmici radi pisanje zapisnika pomaže. Bez obzira na to što njegovo ispunjavanje oduzima vrijeme on je nužan. Tako se osigurava ozbiljnost događaja, odnosno dovodi do povećane sigurnosti za sve sudionike same utakmice.

Iz tog razloga ni jedna utakmica koju organizira ozbiljno nogometno tijelo kao što su nogometni savezi ne prolazi bez službenog zapisa.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave