Učinci gledanja televizije na nogometne vještine

“Technology is usually fairly neutral. It’s like a hammer, which can be used to build a house or to destroy someone’s home. The hammer doesn’t care. It is almost always up to us to determine whether the technology is good or bad.”
— Noam Chomsky

Televizija i sport

Prvi prijenos slike na daljinu uspio je škotskom znanstveniku John Logie Bairdu, ne tako davne 1925. godine. Nakon tog uspjeha, koji je prenio signal na svega nekoliko metara, ostalo je pitanje vremena kada ni nebo neće biti granica za prijenos signala.

Od tada pa do danas, televizijski aparati su evoluirali do neprepoznatljivosti. Velike i teške ”kutije” su zamijenili super lagani uređaji tanji od 3 milimetra, crnobijela slika se koristi samo u umjetničkim filmovima, dok nam današnja rezolucija omogućuje da na ekranu prepoznamo sve boje koje može razaznati ljudsko oko.

Analogni signali se gase u modernom svijetu i prelaze na digitalne. U svemiru je nebrojeno mnogo satelita koji nam omogućavaju prenose u živo. Ako ikad stupimo u kontakt s izvanzemaljskom civilizacijom to bi moglo biti preko prvog TV signala uživo, kojeg smo odaslali u svemir. Na njemu emotivni zločinac Hitler otvara olimpijske igre u Berlinu 1936. godine.

Sportski događaji spadaju u najgledanije sadržaje na televiziji. Era televizije je popularizirala sport i pretvorila ga u globalni biznis. Zahvaljujući kablovskim, satelitskim i internetskim vezama sportaši su došli u milijarde domova i postali zvijezde koje vole sve generacije. Utakmicu između Francuske i Hrvatske u finalu svjetskog nogometnog prvenstva gledalo je 1,2 milijarde ljudi. Ovdje dolazimo do paradoksalne situacije. Televizija koja toliko zarađuje na sportu i sportašima, zbog povećanja gledanosti, potencijalno je jedan od glavnih faktora narušavanja zdravlja djece i društva u cjelini.

Kretanje je važno

U prvim godinama života dijete uči i razvija se primarno kroz pokret. Mozak je ekonomičan i funkcionira po principu ”uzmi ili ostavi”. Vještine koje se najviše koriste će se razvijati, ostale će degradirati. Pokret je podražaj koja ima najveći efekt na razvoj mozga bebe. Koliko će se i koji dio živčanog sustava razviti, ovisi o količini podražaja među kojima je i kretanje. Dijete koje se iz nekog razloga slabije kreće, osim što će imati slabije razvijene motoričke sposobnosti, neće moći u potpunosti razviti ni mentalne kapacitete. Manjak pokreta najviše pogađa one vještine koje su se kod čovjeka evolucijski razvile posljednje. To su fina motorika i govor. Osim njih, nedostatkom kretanja pogođen je i vid.

Negativni aspekti gledanja televizije

Jedan od razloga zašto se djeca manje kreću je sjedenje pred malim ekranima.

Neka znanstvena istraživanja ukazuju da djeca koja gledaju televiziju više od svojih vršnjaka, imaju veće izglede da:

• Budu nasilna
• Razviju pretilost
• Imaju problema sa socijalizacijom
• Prihvate konzumeristički oblik ponašanja
• Postanu ovisna o gledanju TV sadržaja

Jasno je da postoje negativne implikacije koje nastaju gledanjem u male ekrane i treba ih izbjeći. Stoga nije preporučljivo da bebe mlađe od dvije godine gledaju televiziju. Starija djeca bi trebala provoditi ograničeno vrijeme pred malim ekranima uz nadzor roditelja.

Temelji za razvoj nogometnih vještina izgrađuju se prije nego što dijete dođe na prvi trening. Dijete koje se više kretalo ima bolju motoričku bazu. Različita lepeza pokreta poput puzanja, penjanja, provlačenja i skakanja, pomnožena s faktorom vremena provedenim u tim aktivnostima, rezultira visinom kinestetičke inteligencije. Ono dijete koje razvije veću kinestetičku inteligenciju. lakše i brže uči nogometne vještine. Gledanje televizije može uzeti toliko potrebno vrijeme za aktivnost i tako mu onemogućiti da se bolje razvije.

Može li televizija biti korisna?

Tehnološke inovacije dolaze od genijalnih ljudi. Samo visoko razvijen um može proizvesti nuklearnu bombu. Jednom kad je proizvedena, može je upotrijebiti gotovo svaki čovjek, nije mu potrebna posebna dodatna mudrost, etičnost ili stručnost. Nuklearna energija može pomoći društvu, ako se upotrebljava mudro. U krivim rukama može uništiti civilizaciju.

Jednak princip možemo prenijeti i za male ekrane. Upotrebljavanje televizije u odgoju na stručan način i uz nadzor, može ubrzati razvoj djeteta.
Istraživanja su pokazala da televizija ima bolje učinke na djecu koja dolaze iz siromašnih, nego na djecu iz boljestojećih obitelji. Iz socijalnih obitelji djeca koja više gledaju TV imaju bolje rezultate u školi od siromašne djece koja TV manje gledaju. Vjerujem da određeni televizijski program može biti korisniji djeci od neodgovornih roditelja koji zanemaruju, ili čak zlostavljaju djecu.

Načini na koji se može učiti nogomet

Osjetilima primamo informacije, zatim ih obrađujemo i interpretiramo. Kroz to iskustvo učimo.
Prema Riti Stafford Dune postoje četiri osnovna načina učenja:

• Kinestetički
• Vizualni
• Zvučni
• Taktilni

Nogomet se uči pomoću sva četiri načina. Učenje kinestetičkim načinom, kroz pokret, prevladava u nogometu kod manje djece. Kako igrači sazrijevaju, tako se omjer mijenja. Vizualno učenje se intenzivnije razvija u dobi od 7 godina.

Nogomet se ne može naučiti gledajući televiziju, ali televizija može pomoći prilikom učenja. Carolyn Xie je bila jedna od najboljih američkih tenisačica u dobi od 8 godina. Ono što ju je izdvajalo od drugih tenisačica bio je njen jednoručni backhand udarac. Stručnjaci su analizirali njezine pokrete prilikom udaranja loptice i došli do zaključka da izvodi jednoručni backhand poput Rogera Federera. Njezin trener nije znao odgovoriti na pitanje zašto ima takav backhand. Odgovor na pitanje znali su njezini roditelji. Oni su bili strastveni navijači Rogera Federera. Xijevi su pratili svaki njegov meč uz glasno navijanje. Carol je gledajući Federera na televizijskom programu upijala njegovu tehniku udaranja loptice.

Timothy Galloway napravio je niz istraživanja u kojima je proučavao pozitivnu moć imitacije u sportu. Ljudi su predodređeni da imitiraju. Koncentrirano promatrajući sportaša kako igra, djeca mogu projicirati sebe u njegovo tijelo. Tako se stimulira mozak i on uči vještine kao da je na treningu.

Zbog televizije, dijete ne mora imati uzor unutar obitelji, ili u okolini, da bi se doživjelo nogometašem. Roditelj više ne mora lomiti noge (i posuđe) demonstrirajući tehniku svom mališanu. Obitelji ne moraju trošiti vrijeme i novac na odlazak na utakmice. Dijete danas može svakodnevno pratiti nabolje igrače svijeta kako igraju nogomet. Sve je to zasluga televizije.

Televizija može inspirirati

Za sportaše inspiracija je gorivo, koje koriste za ostvarenje svojih ciljeva. Jednako kao i gorivo, motivacija sagorijeva i nakon određenog vremena će se potrošiti. Svima nam dobro dođe da pronađemo osobnu dozu inspiracije u trenucima kad su pred nama teški zadaci.

Djeca svoje nadahnuće pronalaze u okolini. Ponajprije u odgajateljima i bliskim osobama. Televizija djeci približava vrhunske sportaše. Danas se može pronaći na tisuće inspirativnih dokumentarnih filmova i razgovora s poznatim sportašima iz svih sportova, pa tako i s nogometašima, s kojima se djeca mogu poistovjetiti. Zbog televizije djeca mogu birati i izabrati odgovarajuće uzore. Sportske ličnosti koje najviše odgovaraju njihovom karakteru, ili situaciji u kojoj se nalaze.

Roditelji odlučuju

Televizija je evoluirala. YouTube platforma je prototip moderne televizije. Za razliku od nas, naša djeca ne moraju listati novine, ili tv vodiče tražeći što će biti na TV programu. Otkako je Đelo Hadžiselimović otišao u mirovinu, odgajatelji moraju preuzimati odgovornost tako da odabiru kvalitetan sadržaj na malim ekranima. Promjena formata televizije je uzrokovala poplavu TV sadržaja i slobodu izbora. Sloboda je korisna za savjesne roditelje, kao što je pogubna za djecu nesavjesnih odgajatelja.

Kako odgovorni roditelji upotrebljavaju TV sadržaj

1) KONTROLIRAJU VRIJEME GLEDANJA TV SADRŽAJA

Vrijeme gledanja treba se prilagoditi uzrastu djeteta. Gledanje televizije za djecu mlađu od dvije godine može imati više negativnih učinaka od pozitivnih. Manjak kretanja uzrokovan gledanjem u ekrane, u razdoblju dok se mozak intenzivno razvija, između ostalog usporava razvoj koordinacije i ravnoteže. Starija djeca televiziju mogu gledati duže.

Na roditeljima je da pronađu pravi omjer gledanja televizije i fizičke aktivnosti, zavisno o potrebama djeteta i savjetima stručnjaka.

2) KONTROLIRAJU SADRŽAJ

Sadržaj koji se gleda trebao bi biti prilagođen dobi djeteta. Samo materijal koji je prilagođen uzrastu gledatelja izaziva pozitivan efekt na njega. Kvaliteta sadržaja određuje učinkovitost gledanja. Gledanje sportskih dokumentaraca ima snažan učinak na razumijevanje sporta i motivaciju, dok prikaz nogometne vježbe poticajno djeluje na usvajanje vještina. Takvi sadržaji bi trebali prevladavati u odnosu na nogometne utakmice, jer više doprinose razvoju mladog nogometaša.

Odluku o izboru sadržaja koji će se gledati, odgajatelj i dijete trebaju donijeti zajednički. Roditelj je taj koji filtrira i preporučuje materijale, dok odluku o biranju bi trebalo prepustiti djetetu.

3) TELEVIZIJU KORISTE ZA UČENJE UMJESTO ZA ZABAVLJANJE

Sadržaj bez interpretacije nema značenje. Sagata Mitra, nagrađivani edukacijski teoretičar, dokazao je da djeca mogu sama kvalitetno interpretirati sadržaj upotrebljavajući touch screen ekrane. Za to im je potrebna sloboda, vrijeme i usmjeravanje stručne osobe. O razini znanja edukatora, u ovom slučaju roditelja, ovisi kvaliteta učenja. Loša interpretacija sadržaja dovodi dijete u zabludu. Roditelj bi trebao aktivno pratiti emitirani sadržaj s djetetom, tako da mu postavlja i odgovara na njegova pitanja. Uključen u sadržaj, roditelj može mnogo pospješiti učinak gledanja na dijete.

Pristup određuje posljedice

Ishod gledanja televizije ovisi o načinu na koji pristupamo gledanju. Prepuštanje gledanja televizije djeci, bez da ih usmjeravamo, nadziremo i kontroliramo, može dovesti do narušavanja njihovog psihofizičkog zdravlja. Takva djeca imaju znatno smanjene izglede da budu zdrava i uspješna među svojim vršnjacima. Stoga su im još slabiji izgledi da se aktualiziraju kao sportaši.

Nogometaši, koji uz pomoć okoline, nauče odgovorno koristiti multimedijsku tehnologiju, mogu imati prednost nad drugima. Njihov razvoj će ići brže i snažnije. Za takav ishod je potrebno puno angažmana i znanja od strane roditelja. Bez obzira na to što je takav pristup teži, isplati se

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave