Gdje i kako djeca treniraju nogomet na području Splita?

Murva je odigrala ulogu prvog pomoćnog sredstva u odgoju mladih nogometaša. Na njoj je visio špag sa obješenim balunom. Izum barba Luke Kaliterne.

Miljenko Smoje

Klubovi i škole nogometa

Namjeravate li upisati dijete u nogometni klub na području Splita imate dovoljno mogućnosti kad se
radi o početnicima u nogometu. Možete birati hoćete li dijete upisati u nogometni klub ili neku od škola nogometa.

Škole nogometa su pretežno namijenjene isključivo za početnike. U njima treniraju djeca od predškolske dobi do trinaeste godine. Trenira se na manjim terenima pa su takve škole pristupačnije djeci jer se mogu nalaziti u gradskim područjima unutar gradskih četvrti.

Nogometni klubovi u glavnom posjeduju veću infrastrukturu namijenjenu za obuku starijih nogometaša i odigravanje službenih utakmica na velikim terenima. U tom slučaju dijete ne mora mijenjati klub u starijoj dobi.

Ako vas zanima podrobnije kako funkcioniraju škole nogometa možete pročitati vodič za škole nogometa, objavljen u ranijim člancima. Osim njega ima nekoliko članaka koji su povezani za upis djece u nogomet, a vrijedi ih pročitati.

HNK Hajduk

Nogometni klub Hajduk jedini nema otvorenu školu nogometa. To znači da klub nije otvoren za svu djecu. U najtrofejniji splitski klub ne mogu prići svi roditelji koji bi željeli da njihovo dijete nastupa za majstora s mora. Profesionalni pogon je ustrojen tako da skauti s Poljuda prilaze talentima iz drugih klubova i vrbuju ih da igraju za Hajduk.

Želite li da vaše dijete završi u nogometnoj akademiji ”Luka Kaliterna” pod Marjanom najprije ga trebate upisati u manju školu nogometa ili neki klub manje reputacije od Hajduka. To ne mora biti nužno loša opcija za vaše dijete. Pogotovo ako pronađete adekvatan klub u blizini vašeg stanovanja.

Ostali veći klubovi u Splitu

Osim HNK Hajduk, u samoj splitskoj okolici odskače nekoliko klubova. Oni imaju najveću tradiciju rada s mladima, velik broj djece te dobru infrastrukturu.

RNK Split

RNK Split je po tradiciji sada s mladim igračima odmah ispod Hajduka. Tomislav Erceg i Ante Rebić su dva najpoznatija golgetera crvenih. Bez obzira na turbulencije u seniorskoj ekipi, omladinski pogon RNK Splita drži konstantu. Na parku mladeži se može naći uvijek talentiranih igrača. Nakon financijske krize koja je pogodila klub u danima najvećih uspjeha, može se reći da se crveni spremaju na novi uzlet.

NK Adriatic

Glavni konkurent RNK Splitu je nogometni klub Adriatic iz Splita. Na leđima Franka Bogdana klub se uspješno prometnuo kao jedan od najvećih rasadnika talenata. Bez obzira što klub egzistira od 2010. godine izbacio je niz igrača koji su karijeru nastavili u Hajduku. Entuzijazam i Bogdanova energija u radu odavno nadilaze granice Dalmacije. Nogometaši Adriatika treniraju na terenima u Lori i FESBu.

Primorac / Union / Stobreč

U Stobreču je zanimljiv projekt. Braća Vučko nakon bogatog igračkog inozemnog iskustva su odlučila sredstva i znanja reinvestirati u splitski nogomet na sreću mališana. U klubu se vodi računa o mladima po uzoru na španjolske modele treniranja. Razvoj taktičko-tehničkih vještina je na prvom mjestu. Lopta je neizostavni dio svake vježbe. Nogometni razvoj bi trebao imati primat nad rezultatima.

 

Kako izgledaju nogometne lige za početnike u Splitu?

Pravila igre u uzrastima iznad trinaest godina odnosno u starijim pionirima su u svim dijelovima hrvatske identični. Početnici u splitskom području se takmiče po drugačijim pravilima nego kao njihovi vršnjaci u Zagrebu. Imaju manje igrača u terenu, te postoji pravilo zaleđa unutar 9 m od gola. Također prijelaz između tića (limača, morčića, prstića…) u mlađe pionire se odvija postepeno. Ekipe U-12 igraju na igralištu od 16 do 16 na vrata 5×2. Dokazano je da je takav način efikasniji za dječji razvoj od načina takmičenja u ostatku Hrvatske.

Liga U-11 Početnici/ Tići

Liga za U-11 je liga zatvorenog tipa. Ona se dijeli na tri lige. Prvu ligu u kojoj igraju najkvalitetnija djeca. U drugoj ligi nastupaju slabije momčadi. Treća liga je mješovita. U njoj nastupaju amaterski klubovi, odnosno škole nogometa s najmanje djece. Njima se pridružuju profesionalne škole nogometa, ali s mlađom djecom (drugim ekipama). Tako je kvaliteta ekipa približno izjednačena.

Igra se na polovici terena na vrata dimenzija 5×2. U prvoj ligi početnika brojčani omjer igrača u polju je 6+1, dok je u drugoj i trećoj ligi taj omjer 7+1. Vrijeme trajanja utakmice je 2×25 minuta.

Liga U-12 Mlađi pioniri (ulazni)

Cijela liga U-12 se igra na igralištima RNK Splita vikendom. Obično je to subota ili nedjelja kad se na terenu izredaju svi klubovi u ligi. Specifičnost za ovu dob je da se igra na površini terena od jednog do drugog kaznenog prostora. U odnosu na početnike povećava se veličina terena za igru ali i broj igrača u polju. Utakmice se igraju u sustavu 8+1. Zadržavaju se mali golovi veličine 2×5 m. Vrijedi pravilo zaleđa unutar 9 m od protivničkog gola.

Mlađi pioniri U-13

Liga mlađih pionira U-13 se igra od Zadra do Dubrovnika i u njoj su uključeni najbolji klubovi iz Dalmatinske regije. Pravila igre su gotovo identična onima iz odraslog nogometa. Igra se na cijelom igralištu. Vrata, odnosno golovi, su klasičnih dimenzija 7×2 m. Na utakmici sudjeluju 22 igrača podijeljeni u dvije momčadi. Na klupi je dodatnih sedam zamjenskih igrača. Trajanje utakmice se produžuje u odnosnu na godinu dana prije i iznosi 2×30 min.

 

Uvjeti treniranja i upisa u klubove

Svi nogometni klubovi ili škole nogometa, osim Hajduka, drže otvorena vrata za najmlađe nogometaše i njihove roditelje. Izuzetak su grupe unutar kluba koje su popunile kvotu igrača. Takve situacije se ne događaju često i zapravo su rijetkost.

Roditelji plaćaju klubu mjesečnu članarinu koja u većini klubova iznosi 300 kn. Članarina je umanjena za roditelje koji upisuju više djece u klub. Grupe predškolske djece također mogu plaćati manji iznos članarine. Klubovi su osjetljivi na socijalne slučajeve tako da djeca s iznimno teškim društvenim statusom znaju biti oslobođena davanja.

Osim davanja za članarinu , roditelji trebaju izdvojiti za nogometnu opremu. U to spada obuća prilagođena za nogomet i roba za treniranje. Više o tome možete pročitati u članku koji je namijenjen isključivo za opremu i troškove u nogometu.

Predškolska djeca i prvi razredi osnovne škole treniraju uglavnom po tri puta unutar tjedna te imaju jednu aktivnost za vikend. Starija djeca imaju najmanje četiri treninga kroz tjedan i jednu utakmicu za vikend. Vrijeme treninga ovisi o dobi nogometaša. Najmlađi nogometaši treniraju između 45-60 minuta. Treninzi pionira traju dulje od jednog sata.

Ostale uvijete odnosno obaveze koje na sebe preuzimaju roditelji možete doznati u izravnom kontaktu s klubovima. Predlažem da se prije upisa djece u klub informirate te na tako sakupite što više informacija o samom klubu i njihovim trenerima. Koja točno pitanja trebate postaviti kod upisa djeteta i zbog čega su važna- pročitajte u tekstovima vezanim za upis djece u klubove.

Popis klubova s linkovima i kontaktima u Splitskoj regiji

 

Škole nogometa iz Splita

 

NK Elektroprijenos, Vrboran bb

NK Galaxy, Magistrala Solin 13

NK Pomak, Stinice 22

NK Sjever, Lovrinačka 18

NK Spalato, Terzićeva 9

NK Talent, Doverska 17

NK Spinut, Kralja Zvonimira 48

NK Union, Domovinskog rata 49, Podstrana

 

Nogometni klubovi

 

NK Adriatic, Mostarska 2

NK Dalmatinac, Sedam Kaštela 3

NK Dugopolje, Matice Hrvatske 11

NK GOŠK Kaštela, A.B. Šimića 21

HNK Jadran, Kaštel Sućurac Tamunić 46

NK Primorac, Sv. Lovre 8 Stobreč

NK Solin, Zvonimirova 80a Solin

RNK Split, Hrvatske mornarice 10

HNK Val, Vukovarska 34 Kaštel Stari

NK Trogir, Hrvatskih mučenika 30 Trogir

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave