Objašnjenje zaleđa u nogometu

I do go to football sometimes, but I don’t know the offside rule, free-kicks, or side-kicks- or whatever they called.

Victoria Beckham

Pozicija zaleđa nije jedino, niti najvažnije pravilo u nogometu, ali je sigurno najkomentiranije. Nogometne akcije koje prethodne postizanju gola znaju biti prekinute od strane sudaca upravo zbog nedozvoljenog položaja napadača. To zna biti frustrirajuće kako za napadače tako i za navijače. Polemike da li je bilo zaleđe ili ne znale su se voditi danima. Danas je to uz tehnologiju i kamere lakše.

Ipak samo manjina gledatelja zna ispravno tumačiti zaleđe i razumije njegovu primjenu. Razlog tomu je što je pravilo zaleđa najkompliciranije pravilo u nogometnoj igri s nekoliko ”što ako” varijanti koje potvrđuju ili poništavaju zaleđe. Ovaj tekst se bavi pojašnjenjem pravila zaleđa u nogometu i njegovim tumačenjima, te obrazloženju postojanja zaleđa.

Odakle izraz ”offside” ?

Zaleđe ili ”offside” je vojni izraz koji označava vojnika koji se našao u okruženju iza leđa neprijateljske linije. To se događa namjerno prilikom izviđanja neprijateljskog terena, ili kroz djelovanje neprijateljske vojske koja ima za cilj odsijecanje dijela vojske s bazom.

Upravo zbog zaleđa u nogometu, kao i u vojsci cilj obrane je uloviti protivničke napadače u zaleđu kako bi im se prekinula akcija i oduzela lopta. Namještanje zaleđa zahtjeva vojničku disciplinu i uigranost, jer su posljedice loše izvedene ”off side” zamke često pogubne za momčad koja se brani.

Kada i zašto se uvelo pravilo zaleđa u nogometnu igru?

Pravilo zaleđa je starije od puno poznatijih natjecanja kao što su svjetska i europska prvenstva. Još u devetnaestom stoljeću utakmice su se prakticirale igrati sa zaleđima. Ipak pravila zaleđa nisu bila standardizirana sve do 1883. godine. Tada je nogometna asocijacija (FA) službeno uvrstila zaleđe u svoj pravilnik.

Glavni razlog zbog kojega se uvelo pravilo zaleđa je želja da se izbjegnu utakmice u kojoj napadači ”kampiraju” ispred protivničkog gola čekajući da im suigrači dodaju loptu kako bi mogli postići pogodak. Naime bez zaleđa napadač bi doslovno mogao stajati minutama u protivničkom šesnaestercu i biti opasan po gol bez da se pomakne.

Uvođenjem zaleđa stvaranje prigode za postizanje pogotka više nije tako jednostavan čin. Napadači trebaju uložiti više energije i znanja, dok se od ekipa traži veći stupanj suradnje. To smanjuje izglede za postizanje gola, ali samu igru čini kompleksnijom, dinamičnijom i zabavnijom.

Kako se definira zaleđe?

U načelu zaleđe ima jasnu definiciju i nije se značajno mijenjalo od 1990. godine. Prije same definicije važno je objasniti što je to gol-linija jer se gleda odnos igrača u odnosu na njen položaj. Gol linija je ona linija koja prolazi ispod prečke od gola i povezuje dvije korner zastavice.

Definicija zaleđa

Igrač se nalazi u poziciji zaleđa, ako u trenutku dok mu se dodaje lopta, ima samo jedan ili nijedan protivnički igrač bliži gol liniji koju igrač napada.

Ovo je osnovno pravilo zaleđa koje ima svoje iznimke su podložne izmjenama. One se mogu korigirati na godišnjoj bazi.

Kada nema zaleđa

– Kad se lopta ubacuje iz auta ne može biti zaleđe
– Nema zaleđa na svojoj polovici terena
– Ako igrač kojem je odigrana lopta u položaju zaleđa ne pokazuje namjeru da igra s loptom

Kada ima zaleđa

– Ako igrač nije odigravan s loptom, ali je svojom kretnjom ometao vratara u položaju zaleđa sudac bi trebao dosuditi zaleđe
– Propuštanje lopte kroz noge s namjerom da se obrana dovede u zabludu se okarakterizira kao zaleđe

Nogomet je kompleksna igra te na utakmici se mogu dogoditi razne ne uobičajen situacije koje se odnose na zaleđe. Za svaku od njih postoje brojna rješenja i različita tumačenja. Ovdje su opisane osnovne situacije koje se događaju svaku utakmicu više puta.

Uvođenjem zaleđa stvaranje prigode za postizanje pogotka više nije tako jednostavan čin. Napadači trebaju uložiti više energije i znanja, dok se od ekipa traži veći stupanj suradnje. To smanjuje izglede za postizanje gola, ali samu igru čini kompleksnijom, dinamičnijom i zabavnijom.

Kako se dosuđuje zaleđe?

Kako bi se odredio položaj zaleđa potrebno se nalaziti u ravnini sa predposljenjim igračem obrane u trenutku upučivanja lopte napadača. To je jedini kut iz kojeg se ispravno može procjeniti da li je položaj igrača kojem je upućena lopta ispravan.

Glavni sudac utakmice, onaj koji se nalazi u terenu za igru, ne stoji u idealnom položaju za vrijeme utakmice. Zbog toga mu je potrebna asistencija u obliku dva linijska suca. Glavna uloga linijskih sudaca je upravo označavanje zaleđa.

Visoko podignuta zastavica pomoćnog suca signalizira glavnom sucu da je netko od napadača ostao u zaleđu. Na to glavni sudac može, ali ne mora prekinuti igru. Glavni sudac može ignorirati podignutu zastavicu pomoćnika ako je siguran da je pomoćnik pogriješio.

Da ne bude zabune, na velikim nogometnim natjecanjima tehnologija sve više određuje položaj zaleđa. Uz pomoć čipirane lopte i stotine senzora na nogometnom terenu kompjuter sam obavještava suca o zaleđu.

Kako utječe pravilo zaleđa na nogometnu igru?

Cilj nogometa je postići gol. Svaki igrač s loptom bi trebao razmišljati o postizanju gola bez obzira na kojem se dijelu terena nalazi. Naravno, nije izvjesno da se iz svake pozicije može postići gol. S toga bi igrači trebali dodati loptu suigraču u onaj prostor iz kojeg se najlakše postiže pogodak. To je druga najbolja opcija kad se već ne može izravno ugroziti gol.

Prikaz kako crveni napadač uspješno izbjegava zaleđe. U trenutku upućivanja lopte od njegovog suigrača dva plava igrača se nalaze bliže gol-liniji.Taj prostor je obično iza leđa obrambene linije. Kako je to ujedno i prostor zaleđa napadač se ne smije pojaviti u tom prostoru prije nego što se uputi lopta. Izbjegavanje zaleđa traži od dodavača da previdi gdje bi se mogao naći njegov suigrač u praznom prostoru. Dodavanje zahtjeva tempiranje brzine lopte i preciznost.

Igrač koji utrčava u prostor iza obrane treba osvojiti prostor pravovremeno. Za optimalan ulazak potrebna je uigranost sa suigračem, ali i praćenje obrambenih igrača te predviđanje njihovih reakcija. Probijanje obrambene linije nije jednostavno, ali stvara prilike za postizanje gola.

Jedan od glavnih zadataka ekipe bez lopte je upravo branjenje prostora iza leđa obrane. Za njega su najodgovorniji obrambeni igrači, ali oni sami po sebi ne mogu obraniti prostor bez pomoći suigrača. Kvaliteta igre u obrani je proporcionalna s brojem situacija u kojima su se protivnici našli iza leđa obrane izbjegavši zaleđe.

Kvalitetne i uigrane ekipe mogu pomaknuti liniju zaleđa sve do centra igrališta i uspješno braniti prazan prostor na svojoj polovici zahvaljujući pravilu zaleđa. Tako su opasnije kad osvoje loptu jer su bliže protivničkom golu.

Zbog toga ako želite zaista shvatiti nogomet, morate naučiti prepoznati i definirati zaleđe. Ali ne samo to, nego i prepoznati nogometne akcije koje pripremaju ili izbjegavaju zaleđe.

Što je ”offside” zamka?

”Offside” zamka je uigrana akcija obrambene linije. Ona je ranije dogovorena i utrenirana kako bi natjerala protivničku ekipu na pogrešku. Takve akcije se koriste u igri, ali i kod prekida. Tada obrambeni igrači koordinirano izlaze iz prostora ispred svoga gola kako bi ostavili napadače u zoni zaleđa.

Okidač za brzi i nenadani izlazak iz prostora obrane je često zamah noge dodavača. Obrani je najlakše predvidjeti zamah kod ubacivanja iz prekida. Postavljanje zaleđa je riskantan i delikatan posao i često se utroše sati na njegovo uigravanje. Zbog toga je u nogometu obrambena linija najmanje sklona promjenama i zamjenama unutar utakmice.

Zašto djeca ne igraju na zaleđa?

Igranje na zaleđe donosi dimenziju više u razmišljanju. Probijanje ili branjenje linije zaleđa zahtjeva od igrača da strategijski razmišlja i donosi odluke planirajući u naprijed. Također je potrebno surađivati sa suigračima. Sposobnost stavljanja sebe u kopačke suigrača kako bi čitali namjere drugih.

Većina djece nemaju razvijeno konceptualno razmišljanje prije dvanaeste godine. Teško im je pojmiti što se događa u prostoru oko njih, a kamo li da razmišljaju o drugima. Zbog toga početnici prije dvanaeste godine ne uče u školama kemiju i fiziku, dok nogomet igraju na pojednostavljen način- bez zaleđa. U tom razdoblju djeca ostaju fokusirana na razvoj temeljnih nogometnih vještina koje će se kasnije nadograditi.

Imamo naprednu djecu koja razumiju prostor i vrijeme ranije. Oni dominiraju igrom manipulirajući loptom i protivničkim linijama. Oni razumiju što je zaleđe i imaju načina kako ga zaobići još od ranih nogu. Ali to su više izuzeci nego pravila koje nazivamo talentima.

Pojedinci kojima se ranije razviju, tako da razumiju koncept zaleđa, mogu biti u prednosti nad vršnjacima. To će im omogućiti da se ranije počnu baviti kompleksnim nogometnom zadacima. Dobro je kroz učenje neizravno poticati djecu na što složenije zadatke na treninzima. Ono što nije dobro je na silu i eksplicitno pokušati nametati teoriju zaleđa nezrelim nogometašima.

Kako djeca uče što je zaleđe?

Djeca mogu sama shvatiti što je zaleđe kad su već dovoljno zrela. Većini djece je dovoljno da pogleda nekoliko TV prijenosa utakmica na televiziji u dobi od dvanaest godina. Uz to teorijsko znanje se može naučiti suhoparnim načinom kroz crteže i pojašnjenja.

Drugi način je da učenje iz iskustva igranja. Zaleđe se može usvojiti kroz pomoćne igre na treningu sa specifičnim zadacima. Na isti način se uči i vještina kako postaviti off side zamku ili ju izbjeći. To je puno viši nivo znanja o zaleđu od teoretskog. Taj pristup kroz izravan doživljaj je neophodan za sve koji namjeravaju igrati nogomet.

Zašto je važno razumjeti zaleđe?

Zaleđe utječe na igru. Važne strateške odluke igrača u napadu i obrani odnose se na zaleđe. Nemoguće je razumjeti ponašanje igrača na nogometnom terenu, a da pri tome ne razumijete pravilo zaleđa. Pravilo zaleđa diktira da li igrač treba nastaviti pratiti protivnika ili ga pustiti. O zaleđu ovisi da li je obrambeni igrač dobro stajao na terenu ili je njegov položaj bio pogrešan. Bez zaleđa ne možemo procijeniti koliko se dobro napadač kreće u prostoru. Također je teško ocijeniti kvalitetu dodavanja veznih igrača.

Osim pojedinačne igre teško je razumjeti ponašanje ekipe ako se ne razumije koncept zaleđa. Jer kako drugačije objasniti zbog čega se neke momčadi brane blizu svoga gola, dok se druge preferiraju braniti na protivničkoj polovici? To ovisi o tome koliko je protivnik sposoban izbjeći off side zamke.

Bez obzira na osobni stav o razini poznavanja nogometne igre, bez shvaćanja kako funkcionira zaleđe vaše znanje je plitko i površno. Zbog toga ako želite zaista shvatiti nogomet, morate naučiti prepoznati i definirati zaleđe. Ali ne samo to, nego i prepoznati nogometne akcije koje pripremaju ili izbjegavaju zaleđe.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave