Znate li gdje se nalazi statistika s nogometnih utakmica u Hrvatskoj, te imate li pravo pristupa?

 

Sharing is good, and with digital technology, sharing is easy.

Richard Stallman

U doba digitalne industrije pružaju se nove mogućnosti. Svi podaci su centralizirani i pohranjeni na jednom mjestu. Tako na primjer, u samo nekoliko klikova možemo doći do svih rezultata nogometnih utakmica mladeži, seniora i veterana u Hrvatskoj.

Ali to nije sve. Kako su nogometni zapisnici digitalizirani te se nalaze u virtualnom oblaku, statistički se mogu pratiti reprezentacije, klubovi te igrači.

Sve je to i više, omogućava COMET sustavu o kojem će biti riječi u nastavku teksta.

Što je to COMET?

Comet je digitalna aplikacija koja je zadužena za preuzimanje i pohranjivanje sportskih podataka. Na nju se spremaju informacije proizašle iz službenih dokumenata (zapisnika). To su podaci o utakmicama koje odgovaraju na pitanja tko je igrao; koliko je igrao; kad je i gdje igrao; tko je sudio i na kraju kakav je bio rezultat.

Zanimljiva priča o aplikaciji je da je ona naših ruku djelo. Digitalna domaća firma pod nazivom Analyticom je tvorac aplikacije. Sve je započelo inicijativom hrvatske krovne nogometne organizacije (HNS) kako bi pomogao proces nogometnim djelatnicima. Ovdje to najviše odnosi na nogometne službenike kao što su kontrolori natjecanja, pravici, nogometni suci, predstavnici klubova ali i treneri.

Program se pokazao kao pun pogodak te se danas upotrebljava i na drugim kontinentima. Osim Južnoameričkog nogometnog saveza, COMET se koristi u dvadesetak drugih organizacija po cijelom svijetu. Privlačan je zbog svoje praktičnosti te očekujem da će se nastaviti širiti.

Zašto COMET?

Prije, za vrijeme i poslije svake utakmice piše se službeni dokument. On je pravnog karaktera i zove se zapisnik. Na temelju zapisnika kojeg moraju potpisati predstavnici oba kluba i sudačke organizacije se dodjeljuju bodovi na nogometnim utakmicama, te se određuje pobjednik. Želite li saznati više o samom zapisniku možete ovdje.

U glavnom pobjednik u nogometu nije uvijek ona ekipa koja postigne više golova. Bodovi se dodjeljuju onoj ekipi koja je poštovala pravila i propise nogometne igre. Najprije se gleda zapisnik, zatim rezultat.

Potpisani papiri, zapisnici, su se nakon utakmica nosili u prostorije saveza gdje su se obrađivali podaci. Popunjavanje podataka i sama obrada se radila ručno. To je jako puno posla za nogometne djelatnike. Nakon digitalizacije cijeli proces se radi ubrzano. Osim što je brže upisati zapisnik, računalo može obraditi više statističkih podataka te je lakše arhivirati sve podatke.

Danas ne trebaš čekati službene objave rezultata, ići u arhivu i tražiti stare utakmice te ručno zbrajati minute koje je neki igrač proveo na terenu. Sve je to dostupno nogometnim djelatnicima. Uz to manje je mogućnosti za prevaru.

Što možemo s COMETOM?

Nogometna digitalna platforma prvenstveno nudi nogometnim savezima arhiviranje podataka. Također nudi olakšanje ljudima koji pišu službene zapisnike.

To je samo jedan spektar usluga COMET platforme. Aplikacija može pomoći novinarima. Na jednom mjestu imaju sve rezultate nogometnih utakmica, informacije o sastavima, zamjenama, strijelcima i tablicama.

Kroz Comet se može iščitati opservacija delegata ili drugih sudionika. On daje uvid u kazne igračima. Govori nam o ponašanju navijača na utakmici i broju gledatelja. U njega ulazi ocjena organizacije utakmice i suđenja na istoj.

COMET mogu koristiti skauti za provjeru informacija o igračima. U tim informacijama su sadržani podaci o karijeri. Točno se vidi kad je igrač bio registriran i za koga. Arhivirane su sve utakmice od uvođenja platforme te se lako dođe do broja nastupa igrača, golova i odigranih minuta. U COMET su unesene sve izrečene kazne tako da se problematična ponašanja mogu teže sakriti.

Statistika je alat koji pomaže znanstvenicima. Netko tko se želi pozabaviti podacima može doći do zanimljivih saznanja. Osobnim istraživanjem sam došao do podatka da profesionalni klubovi preferiraju registrirati igrače koji su rođeni na početku godine na uštrb one djece rođene na kraj godine. Opservaciju sam podijelio u članku ovdje.

Naravno kroz COMET se mogu pratiti i drugi pokazatelji. Naprimjer koliko su uspješne škole nogometa. Prate se koliko igrača iz pionira završi u juniorskoj ekipi. Sve te mogućnosti nam pruža ova platforma.

Danas ne trebaš čekati službene objave rezultata, ići u arhivu i tražiti stare utakmice te ručno zbrajati minute koje je neki igrač proveo na terenu. Sve je to dostupno nogometnim djelatnicima.

Što ne može COMET?

COMET nam ne može otkriti koliko je netko zaista dobar nogometaš ili uspješan trener. Za ocijeniti takvo nešto treba šira slika. Same brojke su neupotrebljive bez tumačenja. Kvaliteta interpretacije statistike ovisi o interpretatoru. Osobi koja tumači podatke. U kojoj mjeri je objektivan i nepristran, te iz koje perspektive ih tumači.

Može li se COMET zloupotrebiti?

Može! Upravo imamo optužbe na portalima sportalo.hr i Udruzi hrvatskih nogometnih trenera kako su neke utakmice mlađih kategorija u Slavoniji “fejkane” odnosno izmišljene. Više o tome pročitajte ovdje.

Treneri, klubovi i lokalni savezi se prozivaju da se neke odgođene utakmice nikad nisu odigrale, ali su se prikazale da su odigrane.

Ako je to točno onda svjedočimo sumraku hrvatskog nogometa u kojem sudjeluju predstavnici saveza, treneri i suci.

To znači samo jedno. Da je prvenstvo nelegalno. Uz činjenicu da nam je dno nogometne piramide; treneri koji rade s djecom, mladi suci i lokalni nogometni administratori skloni nečasnim radnjama.

Možda će baš COMET otkriti pravo stanje stvari? Lako je provjeriti tko je bio gdje u vrijeme odigravanja utakmice.

Što bi nam mogla donijeti budućnost sportskih platformi poput COMETA?

Tehnologija ubrzano raste. S vremenom će se moći pospremati sve više podataka. Također podaci su sve dostupniji običnim smrtnicima. U suvremeno doba više nemamo problema s podacima koliko s filtriranjem činjenica.

Tko zna možda će platforma biti otvorena za sve nogometaše i njihove roditelje? Vjerujem da je to u redu, kao što je normalno da roditelji mogu pristupiti e dnevnicima.

Otkrivanje informacija u nogometu nije državna tajna koja ugrožava sigurnost građana. Što su firme, udruge, klubovi i savezi transparentniji to je manje mogućnosti za zloupotrebu. Transparentnost ugrožava korupciju i otkriva pogreške u procjenama ili radu.

Opet COMET je vrijedan i treba ga se zaštiti od udara raznih hakera ili zlonamjernika. Za to pomaže restrikcija i kontrola. Također sustav bi se mogao opteretiti zbog povećanog broja korisnika i srušiti u trenutku kad je najpotrebnije. Za nešto više i drugačije će trebati strpljena i vremena.

Tok se to ne promijeni lozinku za COMET drže određeni spotski djelatnici( Svi ostali možete pogledati naslovnicu platforme ovdje).Na njima je odgovornost da čuvaju nogomet i tehnologiju rabe krajnje odgovorno na korist svih nogometaša.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave