Da li je opasno poslati djecu na nogometni turnir Junior Šampion Kup u Sarajevo?

”Da smo zabavniji, bili bi ilegalni”

Šampion Junior Kup

Međunarodni turnir u Sarajevu je s godinama postao jedan najpopularnijih inozemnih nogometnih turnira za mlade na kojemu sudjeluje velik broj hrvatske djece. Osim nogometa s turnirom se povezuju ozbiljni incidenti i tragedija u kratkom vremenu. S toga se roditelji trebaju s pravom zapitati – Da li je Šampion kup siguran za natjecatelje i sudionike?

Uvod

Nogometni turnir u Sarajevu pratim od početaka. U nekoliko navrata sam vodio djecu u Sarajevo na nogomet i- burek. Moram priznati da se iz Sarajeva nisam nikad vratio s medaljama, ali uvijek s lijepim uspomenama na grad, ljude i turnir. Nije bilo sve idealno. Ali kako će i biti kad je projekt bio na početku. Bili su tu amaterski suci, sitni problemi sa smještajnim kapacitetima i mnogi drugi.

Usprkos svemu entuzijastični organizatori su se trudili ugoditi svima kako bi Sarajevo postao centar nogometne zabave u koji će se slijevati autobusi nogometaša i njihove pratnje. Kroz pogreške i pokušaje u posljednjih desetak godina su uspjeli doći do pobjedničke formule. Turnir je masovno posjećen, dok se nagrada za uspješan projekt broji u eurima, dinarima i markama istovremeno.

Kako funkcionira nogometni turnir u Sarajevu?

Turnir je otvorenog tipa. Mogu se prijaviti svi klubovi uz ispunjena tri glavna uvjeta: dolaze s ekipom za koju za čiji rang (godina rođenja) je predviđeno natjecanje, imaju dovoljan broj igrača za natjecanje, platili su smještaj i kotizaciju za turnir. Obično su to ekipe iz BIH, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore uz pokoji izuzetak.

Organizator turnira nije dužan primiti sve ekipe. On može zbog popunjenosti i nedostatka kapaciteta otkazati prijavu na turnir. To mu nije u interesu, koliko mu je u interesu povećati kapacitet. To se i događa. Također organizator može otkazati gostoprimstvo ekipama na koje sumnja da bi mogle narušiti ugled turnira i dovesti u pitanje sigurnost natjecanja.

Kako je u pitanju BIH nije neobično da se smještaj plaća gotovinom. Dio novaca koji nose u glavnom treneri i predaju organizatorima ostaje trenerima kao nagrada za sudjelovanje. Količina novčane nagrade ovisi o broju djece koju su prijavila na turnir, ali i broju roditelja ili skrbnika koji dolaze s njima. Svi oni, a pri tome mislim na djecu, roditelje i trenere su smješteni u istom hotelu. Tako novac koji bi se usmjerio na marketing ili turističke agencije odlazi nogometnim djelatnicima. Uglavnom su treneri najveći promotori turnira. To je u redu, sve dok je njihova motivacija usmjerena na pružanje nogometnog razvoja i poduke djeci, umjesto osobne dobiti.

Na turniru sudjeluje da desetke klubova koji dolaze u nekoliko kategorija. Na stotine dječaka i djevojčica se takmiči za nagrade. Najveći broj djece su upravo početnici koji igraju na skraćenom terenu. Nema kadeta ili juniora. Kalendar natjecanja je gust zbog malog broja terena u odnosu na broj utakmica. Teško je organizirati tako velik broj utakmica u svega nekoliko dana. Igra se ”od jutra do sutra”.

Pobjedniče ekipe budu nagrađene kroz pehare i medalje.

 

Uglavnom su treneri najveći promotori turnira. To je u redu, sve dok je njihova motivacija usmjerena na pružanje nogometnog razvoja i poduke djeci, umjesto osobne dobiti.

Što se događa oko Junior Šampion kup turnira?

Velik dio roditelja se kreće oko djece. Po danu ih prati na utakmicama, navijaju i bodre. Večer i noć provode u glavnom u istom hotelu. Nakon večere, dok se sportaši pripremaju za spavanje kreće tulum. Noć uz harmonike, vino i pjesmu je atmosfera uz koju se opuštaju odrasli želji zabave. To su pretežno roditelji, ali pronađu se tu organizatori, suci i treneri.

Počevši od jutra i sportskih uzbuđenja, pa nastavno na popodne i večer program je idealan za nekoga tko voli dječje utakmice nabijene s uzbuđenjima i vesele večeri uz čašicu i pjesmu. Tu se može navijati za svoje, družiti i upoznavati, pjevati i plesati. Sve na jednom mjestu.

Zbog čega je turnir u Sarajevu primamljiv?

Sarajevo je samo pola dana vožnje od Zagreba. Tih četiristo kilometara ne stvara veliku barijeru. Putovanje je brzo, ali i jeftino. Tako da ne podiže cijenu aranžmana. Osim toga BIH je susjedna zemlja s kojom djelilmo granicu ali i jezik. Imamo slična, a opet različit mentalitet. Osjećaj odlaska u drugu zemlju je uzbudljiv i dobrodošao sa sportskog aspekta.

Smještaj je relativno jeftin u odnosu na domaću ponudu. Hotel Hollywood izgleda zaista dobro. Pruža dobar omjer cijene i usluge. Ima svoj vlastiti bazen, sale, prostorije za zabavu. Što je veliki plus.

Osim toga gastronomska ponuda odgovara dobrom dijelu Hrvata. Samo mali broj ne može uživati u bosanskim specijalitetima kao što su razne pite, bureci, ćevapi ili baklave. Toga u Sarajevu ima na pretek, a novčanici dobro podnose račune.

Organizatori turnira su izuzetno posvećeni organizaciji. Nastoje ugoditi svima i pronaći rješenje ako iskrsne problem. Za vrijeme trajanja turnira gotovo da ne spavaju, a kamo li odmaraju. Taj entuzijazam i gostoprimstvo se osjeća na svakom koraku. Kad se osjećaš ugodno i dobrodošlo onda je sve ljepše i lakše.

Smještaj je relativno jeftin u odnosu na domaću ponudu. Hotel Hollywood izgleda zaista dobro. Pruža dobar omjer cijene i usluge. Ima svoj vlastiti bazen, sale, prostorije za zabavu.

Koji klubovi sudjeluju na nogometnom turniru u Sarajevu?

Turnir je otvoren za sve, ali na njemu sudjeluju uglavnom amaterski klubovi. Manje je profesionalnih klubova s jakim selekcijama. U glavnom dolaze u potpunosti amaterski klubovi ili poluprofesionalni iz susjednih zemalja. Recimo na posljednjem turniru nisu bile najjače momčadi iz Sarajeva.

Na popisu se mogu pronaći lokalne škole nogometa iz Zagreba (Mladost Buzin, Sesvetski Kraljevec, Savica CC…) i Splita (Galaxy, Talent..) te klubovi iz Beograda koji čine okosnicu turnira.

Zašto nema veći broj profesionalnih klubova na Junior šampion kupu?

Ako ste profesionalni klub ili težite nečem drugom koncept turnira u Sarajevu ne odgovara najbolje razvoju djece. Oni klubovi i nogometne škole koje žele odgojiti vrhunske sportaše i ljude rade sljedeće:

1) Biraju kvalitetne turnire- optimalan broj sudionika, adekvatni protivnici, prilagođen sustav natjecanja
2) Ograđuju se od roditelja- ne žele roditelje uz djecu kako bi se djeca fokusirala na sport te izgradnju odnosa unutar ekipe
3) Biraju sigurnost- obično tamo gdje je jeftino i zabavno je manje sigurno okruženje, a sigurnost im je prioritet

Osim toga u uređenim klubovima treneri imaju ugovore i plaće. Oni plaće i dnevnice dobivaju preko računa. Vodstvo nogometne škole dogovara turnire i putovanja sukladno planu razvoja. Određeni turniri su sponzorirani li klub snosi većinu troškova.

Takav pristup daje nabolje rezultate.

U čemu je možebitan problem turnira u Sarajevu?

Ponekad se najveći adut može okrenuti protiv tebe. Kad idu ruku pod ruku zabava i masovnost mogu uzrokovati problem. U takvim situacijama je teško kontrolirati ljude i djecu. Sjetite se samo masovne tragedije na ulicama Seula krajem 2022. godine.

Nitko ne može reći kada  je ”više previše” ili koliko je to ”premalo”. Svakako bi bilo bolje da se događaju više kontroliraju. To bi umanjilo izglede za utapanjem djeteta u bazenu 2009. godine.

Možda, uz malo manje slobode i zabave bi se izbjegao konflikt kad je skupina roditelja iz Srbije bila napadnuta noževima. Nekad ni kontrola ne pomaže, ali budimo sigurni da ne odmaže.

Skandiranje dječaka iz Splita ”Ubij Srbina” ,za vrijeme utakmice, je moglo prouzrokovati puno veće probleme od javne osude. Zamislite najgori mogući odgovor roditelja iz Srbije koji su s njima u prepunoj dvorani.

Sve su to stvari koje nitko normalan ne želi. Koliko god da je tragično, ipak na njima se uči. Ako ćemo učiti na tuđim greškama, koje su manje bolne, onda bi trebalo napraviti zaokret u načinu na koji organiziramo nogometne turnire za djecu.

Višak zabave nije zabavan. Bar ne onima koji nastradaju u njoj.

Ponekad se najveći adut može okrenuti protiv tebe. Kad idu ruku pod ruku zabava i masovnost mogu uzrokovati problem. U takvim situacijama je teško kontrolirati ljude i djecu.

Zaključak

Turnir u Sarajevu je u globalu siguran. To ne znači da se ne može dogoditi nesreća. I kad smo najviše oprezni, neke stvari nam se mogu izmaći kontroli. Količina sigurnosti ovisi o lokaciji turnira, organizaciji ali i trenerima koji su zaduženi za sportaše. Sarajevo je na sreću godinama daleko od ratne zone. Za sigurnost su odgovorni i pojedinci. Neodgovorne osobe naći će nevolju i u Raju.

Vodi li vaše dijete odgovoran i iskusan trener koji na turnir ide iz sportskih motiva onda nemate razloga strahovati. Takva osoba može anulirati i prevenirati mnoge problematične situacije. Imate li pak trenera koji ne ulijeva povjerenje, te ga ne možete smatrati odgovornim onda je povećana opasnost.

Volite li se kao roditelj zabaviti, imati slobodu tih nekoliko dana da navijate, družite se s drugim roditeljima i opustite uz pristupačne cijene- onda je turnir u Sarajevu baš ono što želite za sebe. Neka vrsta ispušnog ventila.

Stavljate li nogometni razvoj djeteta i sigurnost na prvo mjesto tada ćete odvagnuti. Zabava ima i svoje nedostatke. Ponekad može doći do problema ako se na malom mjestu nađe puno različitih ljudi, ponesenih emocijama, alkoholom i pogrešnim uvjerenjima.

 

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave