Čemu služe brojevi na nogometnom dresu?

The number 7 shirt is an honor and a responsibility. I hope it brings me a lot of luck.

Cristiano Ronaldo

Ako mislite da su nogometni brojevi na leđima nogometaša postoje od kada je nogometa, onda se varate. Brojevi su se pojavili tek nakon pola stoljeća igranja nogometa. Ono što je zanimljivo vezano uz brojeve je da se njihova uloga kroz vrijeme mijenjala dok nisu postali ono što su danas. Želite li saznati zanimljive činjenice vezane uz nogometne brojeve i njihove uloge onda je ovo tekst za vas.

Kad su se pojavili prvi brojevi na dresovima u nogometu?

Kad su Arsenalovi igrači 28.8.1928. istrčali na stadionu Sheffield Wensdaya publika je ostala u šoku. Herbert Chapman jedan od najvećih trenera topnika ikada, naredio je da se preko prekrasnih crvenih dresova nalijepe brojevi na leđa igrača. To je bio prvi takav pokušaj u službenim nogometnim utakmica.

Trenerova ideja je bila da će igrači gledajući u leđa svojih suigrača lakše prepoznati njegovu ulogu na terenu. To bi ih trebalo potaknuti da razmišljaju o svom pozicioniranju koje je važno za igru. Ne možemo znati da li je eksperiment donio pomak u igri, mogu samo konstatirati da se Arsenal vratio u London poražen rezultatom 3:2.

To naravno nije zaustavilo Herberta Chapmana da odustane od reformiranja nogometa. Osim brojeva on je uveo inovativnu nogometnu taktiku 2-5-3. Također je uveo novine u vođenju ekipa i postao prvi nogometni manager- osoba koja je uz rada na terenu imao ovlasti da kreira cjelokupnu sportsku politiku kluba.

Kad su nogometni savezi odobrili službene brojeve na dresovima?

Chapmanova ideja s brojevima je dočekana na nož. Englesko društvo je konzervativno po pitanju sporta i promjene im teško padaju. Stoljećima su tenisači na Wimbledonu morali nositi isključivo bijele dresove. Britanski nacionalni savez je godinama odbacivao ideju s brojevima.

U počecima 22 igrača na terenu su nosili brojeve od 1-22. To je značilo da se na terenu ne bi mogli naći igrači s identičnim brojem. Za svaki nastup s brojem na leđima igračima i klubu bi prijetila kazna.

Led je probila FIFA svjetska nogometna organizacija za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Švedskoj. To je bilo davne 1954. godine. FIFA je odlučila legalizirati brojeve za to natjecanje. Reprezentacija Brazila je došla s anonimnim tinejdžerom koji je odabrao broj 10. Brazil je osvojio to prvenstvo na krilima golobradog Edsona Arantesa Do Nascimenta. Pele je postao nogometna ikona, a broj 10 simbolom za nogometnog virtuoza.

Imaju li brojevi na nogometnim dresovima posebno značenje?

Broj na leđima označava poziciju

Prvotno su brojevi bili namijenjeni za internu upotrebu unutar ekipe. Chapmanova zamisao da je broj na dresu povezan s pozicijom i ulogom na terenu. Tako je jedinica bila namijenjena isključivo za vratare, dvojka za desnog braniča i tako do jedanaestice koja je bila namijenjena napadaču na lijevom krilu.

Kasnije su svi klubovi preuzeli takav konzervativan pristup. Brojevi su strogo određivali poziciju. Nije se moglo dogoditi da netko s devetkom zaigra u obrani. Ako bi igrači mijenjali poziciju iz utakmice u utakmicu morali bi promijeniti i dresove. U to vrijeme su promjene bile rijetke. Onaj tko je počeo karijeru na nekoj poziciji imao je najveće izglede završiti i karijeru na njoj.

Danas je višestruko više sustava igre, a samim tim i pozicija. Igrači se često rotiraju kroz utakmice. Dodjeljuju im se različite uloge. Nije praktično da brojevi na dresu u modernom nogometu budu povezani s pozicijom.

Ostavština pristupa u kojem se brojevi povezuju s pozicijom nije u potpunosti nestala. Danas na FIFA svjetskim prvenstvima igrači mogu nositi samo one brojeve, koliko ih smije biti prijavljeno za natjecanje. Izbornik može pozvati 26 igrača. Broj 26 je najviši broj koji je jedan igrač ikad nosio na svjetskom prvenstvu.

U tradiciji je ostalo da vratari preferiraju jedinicu. Golmanima nitko ne brani nositi i druge brojeve. Ipak ako pratite nogomet brojevi koje nose vratari nisu nasumično izabrani. Preferira se jedinica.

Broj u nogometu kao simbolična poruka

Broj 1.

Biti jedinica ne znači samo biti vratar. Vratar se može biti i s brojem 12,23 ili 99. Jedinica simbolično označava namjeru igrača da bude prvi vratar. Da preuzme odgovornost. Birajući jedinicu golman se povezuje s legendarnim vratarima koji su nastupali prije njega. Osoba koja bira broj jedan želi poručiti da je spremna, da je taj.

Magična desetka

Privi igrač koji je nosio desetku bio je Pele. I to mu je išlo izvanredno dobro. U njegovo vrijeme su ga samo rijetki mogli vidjeti na televiziji, a još manje njih uživo. Ljudi su slušali radijske prijenose gdje je njegova igra opisana poput neke čarolije. Broj deset je postao simbol romantičarskog duha nogometa. Treneri su dodjeljivali ”cenera” nogometnim virtuozima. Drugi se nisu ni usudili pogledati broj desetku, a kamo li ju uzeti u ruke.

Desetka je bila simbol za najboljeg nogometaša seoske, kvartovske, Zagrebačke, Splitske ili bilo koje ekipe. Poslije Pelea ju je nosio Diego Armando Maradona, Ronaldinho, Luka Modrić i većina drugih i posebnih.

Kako je četrnaestica ušla u nogometnu legendu?

U vrijeme ekspanzije totalnog nogometa 1970. nogometaši Ajaxa su se pripremali istrčati na najveći derbi nizozemskog nogometa- protiv ekipe PSV-a. Predvodnik zlatne nizozemske generacije Johan Cruyff je nastupao za Ajax. Njegov suigrač nije mogao pronaći devetku u klupskoj torbi s dresovima. Jednostavno se izgubila. Cruyff mu je bacio svoju sedmicu te je iz torbe slučajno izvukao broj 14.

Ajax je dobio tu utakmicu, a mladi Cruyff je ostao uvjerenja da mu je baš taj broj donio sreću na utakmici. Zbog toga se nije odvajao od novog broja rušeći tradiciju da se prvotimcima dodjeljuju brojevi od 1-11. Nositi četrnaesticu simbolizira uspomenu na jednog od najvećih osoba u svijetu sporta.

Da li znate da je Leo Messi debitirao za momčad FC Barcelone upravo noseći broj 14? Trener koji ga je uveo bio je Frank Rijkaard, Nizozemac koji je učio od Cruyffa kao igrač i trener. Messi je kasnije evoluirao i uzeo desetku. Slična priča je i s najboljim hrvatskim nogometašem svih vremena. Modrić je za reprezentaciju Hrvatske debitirao protiv Messijeve Argentine baš s brojem 14. Pogledate li fotografije Luke Modrića iz vremena dok je igrao za Tottenham također će te uočiti broj 14. na leđima.

Desetka je bila simbol za najboljeg nogometaša seoske, kvartovske, Zagrebačke, Splitske ili bilo koje ekipe. Poslije Pelea ju je nosio Diego Armando Maradona, Ronaldinho, Luka Modrić i većina drugih i posebnih.

United i njegove sedmice

Postoje brojevi koji su iznimni u određenim sredinama. Broj koji ima najveću vrijednost u Manchester Unitedu je upravo sedmica. Skautska služba Uniteda je uočila talentiranog dječaka u dobi od 15 godina i pozvala ga u klub. Samo dvije godine kasnije tinejdžer po imenu George je debitirao za prvu ekipu. Ostalo je povijest. George je postao ”the Best”. Sa sedmicom na dresu to vješto irsko krilo je 11 sezona bio najbolji strijelac Manchester Uniteda. Pri tome je osvojio engleska prvenstva i europske kupove.

George Best je bio dobar dečko i još bolji igrač sedamdesetih godina. Fantastičan dribler koji je danju razbijao protivničke obrane, dok se noću ubijao od alkohola. Toga je stajalo života. Ipak njegovo nogometno nasljeđe je bilo veće. Tako je u zlatnim godinama Uniteda sedmicu odabrao ”zločesti” Eric Cantona. Nemojte misliti da je to slučajno. Nakon njega Ferguson je predao broj sedam Davidu Beckhamu. Najvećoj zvijezdi britanskog nogometa.

U vrijeme dok je Beckham prelazio u Real iz Madrida Manchester je igrao pripremnu utakmicu sa Sportingom iz Lisabona. Na toj utakmici jedan mladić se istaknuo. Toliko je namučio iskusne stopere Uniteda da su Fergusonu prišli iskusni igrači poput Keana i Irvina te mu rekli ”Šefe morate uzeti tog dečka!”.

Klinac se zvao Cristiano Ronaldo. Za njim već ludilo pola Europe. Ne zna se točno što je presudilo da Ronaldo dođe u United. Indicije ukazuju da mu je Ferguson najviše vjerovao. To povjerenje se očituje u sedmici koju je dobio u nasljeđe.

Broj 7 Cristiano Ronaldo je toliko promovirao da je upravo taj broj najtraženiji na nogometnom tržištu. Sedmica je probila okvire popularnosti u Manchesteru i postala planetarno poznata. Milijuni dječaka trče za nogometnom loptom noseći sedam na svojim majicama.

Što su umirovljeni brojevi?

Najveće priznanje koje jedan sportski kolektiv može pružiti svom igraču je da umirovi njegov broj. Taj običaj je došao s Američkog kontinenta u Europu. Kada pojedinac da izniman doprinos klubu, onda mu sportski kolektiv zahvali umirovljenjem broja. To znači da broj koji je nosio sportaš u tom klubu, više nitko ne može odabrati.

U NBA ligi Netsi su umirovili broj četiri koji je nosio naš Dražen Petrović. Tako su odali priznanje našem najboljem košarkašu svih vremena. U ekipi NY Netsa broj 4 se ne može nalaziti na dresu. On sada visi na stropu dvorane, gdje je podignut Draženov dres.

U nogometu Ajax je umirovio broj 14. Johan Cruyff je zadužio taj slavni nogometni klub kao igrač, trener i direktor. Na temeljima njegove vizije su postavljene smjernice kluba.

Dva naslova prvaka Italije za Napoli uz europski kup na vrhu karijere Armanda Diega Maradone bile su više nego dovoljne da južnjaci zavole ”malog zelenog” poput sveca. Nakon njegove smrti više nitko ne nosi 10 u FC Napoliju.

Osim klupskih ikona brojevi se mogu umiroviti simbolično. U čast Torcide, koju HNK Hajduk smatra svojim dvanaestim igračem i najboljom navijačkom skupinom na svijetu, Hajdukovi igrači ne nose broj 12. Taj broj pripada navijačima. Tako se stvara sinergija između publike i igrača. To je hvale vrijedna gesta. Koliki je stvaran utjecaj Torcide na ekipu ne možemo znati. Iz znanstvenih istraživanja dobivamo informaciju da navijanje ima sve manje učinka na rezultate kroz godine. Za titulu će Hajduku biti potrebno još nešto uz odanu vojsku navijača.

Koja je uloga nogometnih brojeva u suvremenom nogometu?

Pomoću brojeva sudac može odrediti identitet igrača

Najmanje sat vremena prije početka susreta momčad mora prijaviti igrače za nogometni susret. U službeni zapisnik se unose podaci o igraču (ime prezime, registracijski broj, datum rođenja..) koji uz sebe imaju broj s kojim će igrač nastupiti na utakmici.

Na utakmici ne smiju biti dva igrača jedne ekipe s identičnim brojem kako ne bi došlo do zabune. Službeni sudac nogometne utakmice kartone i golove dodjeljuje ”brojevima” upisanim na svoj listić.

Može li igrač promijeniti broj dresa na utakmici?

U koliko dođe do uništavanja dresa, igrač bi trebao dobiti zamjenski dres s istim brojem. Ako se radi o amaterskim utakmicama igrač može promijeniti broj na dresu. Tu promjenu mora odobriti sudac. Tada će se u zapisnik unijeti napomena o promjeni broja. Mora se navesti razlog, ime igrača koji je promijenio broj i minuta utakmice.

Smije li se na utakmici nastupiti u dresu bez broja?

U većini liga je dopušteno igračima nastupati bez broja pod jednim uvjetom. Nogometaš koji nema broj na dresu bi trebao biti jedini igrač u momčadi koja nema broj. Sudac će takvog igrača evidentirati prije početka nogometne utakmice. U zapisniku će stajati napomena da dotični igrač igra utakmicu bez broja na leđima.

Brojevi u analizi nogometne igre

Danas se s brojevima služe nogometni analitičari kako bi nazvali poziciju igrača na terenu. Broj pozicije igrača na terenu nije u korelaciji s brojem na dresu. Kao primjer možemo navesti vezne igrače.

Kad ne televiziji čujete analitičara da kaže za nekoga da igra na poziciji šestice(6) to se odnosi na povučenog centralnog veznog igrača (Marcelo Brozović). Osmicom (8) se naziva polu lijevi ili poludesni vezni igrači (Luka Modrić i Mateo Kovačić) dok se pozicija deset (10) odnosi za isturenog centralnog veznjaka.

Što je to ”lažna” devetka?

Broj devet (9) pozicijski se odnosi na centralnog napadača. Igrača koji je pozicijski najbliži protivničkom golu.

Lažna devetka je napadač koji umjesto da preferira napadati prostor iza leđa protivničke obrane radi nešto sasvim suprotno. On traži loptu između vezne i obrambene linije. Igrajući takvim stilom se ponaša poput veznog igrača. Za njega se kaže da glumi napadača. Da je lažan.

Takav stil igre otvara prostor na bokovima za igrače iz drugog plana i podiže kombinatoriku momčadi u protivničkoj trećini igrališta.

Španjolska je uvjerljivo osvojila europsko prvenstvo tako da je Vincente Del Bosque na mjesto devetke (napadača) postavio veznog igrača FC Barcelone, Cesa Fabregasa u vrh napada. To je možda najbolji primjer, ali nije jedini. Kevin de Bruyne i Thomas Muller mogu dobro odigrati ulogu lažne devetke.

Brendiranje sportaša

Nogomet je danas postao veliki biznis. Prodaje se sve- tv prava, posjete stadionu, dresovi, šalice, čips… Kako bi se što više prodalo potrebno je brendirati proizvod. U doba društvenih medija kao što su Instagram, Twitter, Tik-Tok ili Facebook osim klubova brendiraju se igrači.

CR7 (Cristiano Ronaldo 7) zarađuje više od ”rada” van terena u odnosu na zaradu u klubu. To je ujedno i najpoznatiji brend koji je zaslužan za prodaju milijuna kopački djeci i amaterima. Cristiano Ronaldo i njegov brend se ne zadržavaju na prodaji sportske odjeće.

Leo Messi ima svoj brand s logom, kao i drugi poznati sportaši poput Rogera Federera. Neki su bili izrazito uspješni kao što je bio Michael Jordan 23. Maradona nije imao te sreće. Njegov uspjeh je isključivo vezan za nogometni teren. Sve izvan njega je bila blago rečena katastrofa. Njegova firma za brendiranje je bankrotirala.

Brendiranje nije vezano samo za zvijezde. Njih kopiraju djeca. Nije neobično da imamo nogometaša tinejdžera koji je otvorio profil na društvenim mrežama s nogometnim brojem. Za razliku od prije kad su se igrači vezali za poziciju na terenu, danas je nogometni broj postao dio identiteta mladih.

Trebaju li se igrači identificirati s brojem?

Na ovo pitanje nema jasnog odgovora. Broj na leđima može pomoći nogometašima kroz svoju simboličku ulogu. Da bi mogao postati dobar igrač moraš vjerovati da vrijediš. Ako ti trener ponudi nogometnu desetku ti možeš dobiti na samopouzdanju. Baš kao što je Sir Alex Ferguson napravio sa sedmicom dodijelivši je mladom Cristianu Ronaldu.

Također uzimanje nekog broja igraču može biti čin kazne ili degradacije. Uzimanje njegovih zasluga i identiteta. To je opasno, pogotovo ako se događa u mladosti.

Promjena broja može biti dobra i poticajna. Ostavljanje jednog broja za sobom i uzimanje drugog može predstavljati sazrijevanje. Luka Modrić je nosio broj 14 u početku svoje reprezentativne karijere i kao novak u Realu. S ulogom kapetana dobio je broj 10. Postao je odgovorna figura i lider.

Zdrave i jake sportske osobnosti mogu igrati jednako dobro bez obzira na koji broj nose. Njihova se karijera ne bi trebala urušiti zato što ne mogu dobiti broj koji preferiraju. U tom smjeru bi trebalo usmjeravati i djecu. Ipak djeca nisu zrela i treba biti pažljiv s njima u oba smjera. Kad im se dodjeljuje neki broj i oduzima.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave