Nogomet i astrologija- upravlja li selekcijom horoskop ili struka?

“Astrology is one of the earliest attempts made by man to find the order hidden behind or within the confusing and apparent chaos that exists in the world.”

Karen Hamaker-Zondag

Predviđanje uspjeha

Ne smatram se praznovjernom osobom. Odavno sam prestao pretraživati horoskop u dnevnim novinama. Vjerujem da smo povezani sa zvijezdama, ali ne na onaj način kako to prikazuju copy-paste tekstovi za jutarnju razbibrigu širokih masa. Više od toga vjerujem znanosti i znanstvenicima. Oni tvrde da smo, mi ljudi, zvjezdana bića satkani od molekula nastalih eksplozijom brojnih zvijezda u galaksiji.

Ipak kad je nogomet u pitanju i proricanje budućnosti nogometaša u Hrvatskoj shvatio sam da ne treba podcjenjivati horoskop. Do toga sam došao na jedan znanstveni način, koristeći znatiželju i statistiku. Proricanje budućnosti je oduvijek golicalo ljudsku maštu, pa tako i moju. Predviđanje što bi se moglo dogoditi u budućnosti daje čovjeku nezamislivu moć.

Mene kao trenera, a vas kao roditelje uvijek zanima jedno te isto pitanje koje se ponavlja. Ono odgovara na to hoće li dotično dijete uspjeti u nogometu. Kad bi s lakoćom znao predviđati odgovore na ta pitanja vjerojatno bi bio jedan od najvećih nogometnih skauta na svijetu. Takva znanja bi se dobro unovčila u sportu u kojem se vrti pozamašan novac.

 

Svijet mogućnosti

Nitko neće sa sigurnošću moći reći ”ovaj igrač će uspjeti” jer živimo u svijetu mogućnosti. Barem tako tvrdi kvantna fizika čiji sam pobornik. Modernu znanost nije baš jednostavno za shvatiti, ali se trudim. Ona govori kako postoji određena mogućnost da dogode svi mogući ishodi. U konačnici svi se ishodi ostvare u multiversima. Ali ne pišem tekst kako bi objašnjavao suvremenu fiziku nego pomogao roditeljima da uvide o čemu u Hrvatskoj ovisi uspjeh u nogometu.

Kad bi vas pitao kolika je vjerojatnost da se kovanica okrene u jednom bacanju na pismo svako tko poznaje malo statistike bi rekao 50:50. Kada bi tu istu kovanicu mogli baciti nebrojeno mnogo puta omjer 75:25 u korist ne bi se činio realističnim. To se zove predviđanje mogućnosti ponavljajućih događaja.

Osim pogađanja mogućnosti ponavljajućih događaja puno je teže pogoditi jedan neponovljiv događaj u budućnosti. Takav događaj je točan rezultat na budućem nogometnom derbiju. Utakmica može završiti s gotovo bilo kojim rezultatom. Ipak kladionice će napraviti nekakav omjer. U većini slučajeva će njihova predviđanja biti točna. Ali ako smo se kladili, nas ne zanima koliko će oni često pogoditi nego hoćemo li mi koji smo se kladili uspjeti.

Nogometni klubovi

Nogometni klubovi, treneri i roditelji se klade na uspjeh svoje djece. Jedan je otac u Britaniji napravio uplatu da na nekoliko funta da će njegov sin zaigrati za nogometnu reprezentaciju Engleske. I bio je u pravu desetak godina kasnije. Većina roditelja se ne kladi doslovno. Kladimo se na djecu indirektno. Procjenjujemo koliko vrijede i na račun toga izdvajamo svoju energiju i novac na nogomet.

Klubovi se nemaju čarobno ogledalo da predviđaju koji će se igrač razviti. Neki se pouzdaju u tehnologiju i iskusno oko trenera da smanje mogućnost pogreške. One igrače na koje se klade daruju najprije registracijama, a kasnije i stipendijskim ugovorima. Pogreška ili pogodak u takvim procjenama može vrijediti milijune u plus ili minus.

Horoskop pomaže

Možemo zaigrati jednu igru. Igramo nas dvoje. Recimo da imamo nogometaše na području Hrvatske. Nikad ih nismo vidjeli. Oni su mlađi pioniri i svi su vršnjaci rođeni iste godine. Zajedničko im je da jednako dugo treniraju nogomet u klubovima istog ranga. Znamo njihove pozicije i horoskopski znak kao jedine stvari u kojima se razlikuju. Na temelju toga moramo sastaviti uspješnu momčad. Recimo može se izabrati vratar-lav, centralni branič- ovan, u napadu strijelac i škorpion. Kako bi složili vašu momčad da u njoj imate više boljih igrača?

Kao roditelji na svoju djecu ne kladimo se doslovno, ali radimo indirektno. Procjenjujemo koliko vrijede i na račun toga izdvajamo svoju energiju i novac na nogomet.

Poznavanje astrologije neće pomoći u ovoj igri. Strijelci iz zodijaka neće biti toliko uspješni na travnjacima, dok je upitno hoće li lavovi na papiru zaista biti odvažni u stvarnosti. Ono što vam treba je poznavanje selektivnog procesa u hrvatskim klubovima. Način na koji najbolji klubovi biraju igrače. Kad kažem najbolji onda mislim na one koji ulažu najviše novca u mlade igrače.

Sigurno je da se klubovi ne služe astrologijom u odabiru svojih igrača. Oni su vođeni njihovim vještinama i potencijalom koji imaju. Ipak kad se pogleda sama selekcija ona izgleda upravo kao da je slagana po horoskopu, umjesto po znanstvenim saznanjima. Tako ako ste na primjer, u vaše ekipe uvrstili malo više škorpiona i strijelaca na uštrb vodenjaka i riba vi bi vjerojatno izgubili virtualnu utakmicu protiv moje ekipe. U mojoj ekipi bi bili talentiranija djeca.

Gaussovo pravilo

Po Gaussu talenti bi se trebali rađati kroz cijelu godinu ravnomjerno. Jednak broj talentirane djece za nogomet bi trebao biti rođen u svim mjesecima kroz godinu. Jedino bi se trebala osjetiti manja razlika u rujnu i veljači. Prema zavodu za državnu statistiku u rujnu se rađa najveći broj djece u Hrvatskoj. To se može pripisati pokojoj čašici više na blagdanima. U veljači se rađa najmanji broj Hrvata i Hrvatica, ali veljača je i onako broji manje dana od ostalih mjeseci.

Ono što vrijedi za statistiku, to ne vrijedi za nogomet kod nas. Mogli bi reći gdje završava logika, tu počinju granice lijepe naše. Gospodin Gauss bi bio jako iznenađen promatrajući što se događa s mladim nogometašima u profesionalnim klubovima.

Pretpostavimo da horoskop ne utječe na nogometni talent. To znači da se talenti rađaju nasumično kroz cijelu godinu. Uzima li klub djecu na temelju potencijala i nogometne vještine onda bi trebao imati zastupljen jednak broj djece u siječnju i prosincu. Također omjer djece u jednoj momčadi koja su rođena u prvih šest mjeseci bi trebao biti približno jednak broju djece rođen u drugoj polovici godine.

U Hrvatskoj je slučaj da ribe i vodenjaci bolje plivaju u nogometu nego strijelci i škorpioni. Imate li dijete rođeno u znaku ribe, ono statistički ima trostruko i više šanse da u mlađim dobnim uzrastima bude prepoznato kao nogometni talent u odnosu na vršnjaka koji je rođen u znaku strijelca. Pa sad vi recite da horoskop nema utjecaja na nogometne vještine.

U Hrvatskoj je slučaj da ribe i vodenjaci bolje plivaju u nogometu nego strijelci i škorpioni. Imate li dijete rođeno u znaku ribe, ono statistički ima trostruko i više šanse da u mlađim dobnim uzrastima bude prepoznato kao nogometni talent u odnosu na vršnjaka koji je rođen u znaku strijelca.

Profesionalizam u Zagrebu

U nogometnom klubu Dinamo koji je jedan od najvećih proizvođača igrača u Europi, trenira nogometni fenomen. Od trenutno osamdesetak igrača pionirske dobi u četiri godišta registriran je dječak A.K. On je jedan jedini, pravi ”rođeni” strijelac. Zamislite koji morate biti talent kad vas struka odluči registrirati za najbolji klub u regiji, a zvijezde vam pri rođenju nisu bile naklonjene. Rođeni ste u znaku strijelca. Vi ste statistička pogreška.

Djeca koja su rođena pod ”pravim znakom” ribe ili vodenjaka su pune momčadi. Imamo primjere da u nekim uspješnim generacijama profesionalnih pionirskih momčadi svaki drugi igrač u momčadi je riba ili vodenjak. To ne može biti slučajnost.

Postavlja se pitanja gdje onda igraju ”horoskopski” strijelci? U nogometnom klubu Lokomotiva nije bolja situacija. On je uz GNK Dinamo drugi profesionalni klub u gradu. U oba kluba dominiraju igrači rođeni u prvom tromjesečju. Analizirajući pionirske uzraste iz ta dva kluba uglavnom je 75% igrača rođeno u prvoj polovici godine dok je samo 25% igrača rođeno u drugoj polovici godine.

Od dvadeset registriranih igrača 2008. godišta GNK Dinama njih čak 85% ih je rođeno u prvoj polovici godine. To mi djeluje pomalo nevjerojatan podatak za takav klub. U svim pionirskim godištima NK Lokomotiva i GNK Dinamo dominiraju igrači rođeni u prvoj polovici godine osim u 2009. godištu igrača NK Lokomotive gdje je omjer ”samo” 54/46 % u korist igrača rođenih u prvih šest kalendarskih mjeseci.

Na temelju statistike možemo nedvojbeno zaključiti da se odričemo svakog četvrtog talentiranog igrača jer ga najbolji klubovi ne prepoznaju

Igrači koji treniraju u GNK Dinamu ili Lokomotivi imaju najviše izgleda da završe u reprezentativnim selekcijama. Njihov razvoj se podupire stipendijskim ugovorima i brojnim pogodnostima. Grad Zagreb na račun njihovih rezultata uplaćuje klubovima veća sredstva. Oni imaju naviše zaposlenih profesionalnih trenera u Hrvatskoj.

Belgijski slučaj

Na europskom trenerskom simpoziju u Splitu prije desetak godina pred brojnim svjetskim trenerima gostovao je tadašnji direktor razvoja belgijskog nogometa. On je predstavljao program s kojim želi da Belgija dođe na vrh svjetskog nogometa u budućnosti. Jedan od ključnih problema koji su oni prepoznali je borba protiv gubitka talenata.

Kao relativno mala zemlja s manje od deset milijuna stanovnika oni si ne mogu dopustiti rasipanje talenata- zaključila je Balgijska struka. Najveći gubitak talenata se događa što se ne prepoznaju talentirani igrači rođeni u drugoj polovici godine. Oni imaju jednak potencijal za postati kvalitetni igrači, ali fizički zaostaju za kolegama rođenim s početka godine. Zbog toga igrači na početku godine mogu dominirati na nogometnim travnjacima.

Nakon analize načina na koji se provodi nogometna selekcija uočene su greške i postavljena nova pravila. Belgijanci su uveli šest kriterija po kojima se probiru igrači za nacionalnu selekciju pionirske dobi. Svaki kriterij je bio jednako važan. Od njih šest samo su dva bila ona koja se odnose na fizičke sposobnosti, ostala četiri su bila vezana na psihu. Vodili su se time da sve počinje od glave.

Rezultat primjenjivanja takvih kriterija je da su u klubovima smanjili omjere igrača rođenih u prvoj i drugoj polovici godine. Prije deset godina im je bio omjer 55/45 u korist djece iz prve polovice u kadetskim i juniorskim reprezentacijama. Oni nisu bili zadovoljni s tim omjerom jer im je žao da 5% talenata otpada jer nije prepoznato.

Desetljeće kasnije Belgija nije ostvarila bolji rezultat od Hrvatske na velikim natjecanjima. Ali zato ima dobru momčad koja je imala više izgleda da ostvari rezultat. Njihova reprezentacija se nalazi na prvom mjestu FIFA ljestvice. Također imaju mlade igrače i sustav kao zalog za kontinuitet u budućnosti.

Sigurno je da se klubovi ne služe astrologijom u odabiru svojih igrača. Oni su vođeni njihovim vještinama i potencijalom koji imaju. Ipak kad se pogleda sama selekcija ona izgleda upravo kao da je slagana po horoskopu, umjesto po znanstvenim saznanjima.

Hrvatski slučaj

U našoj zemlji živi dvostruko manje ljudi nego u Belgiji. Stoga bi naši talenti trebali vrijediti dvostruko više nego u drugim zemljama. Po organizaciji i strategiji razvoja nogometa ne zaostajemo za drugima. Nismo još donijeli strategiju ili konsenzus.

Na temelju statistike možemo nedvojbeno zaključiti da se odričemo svakog četvrtog talentiranog igrača jer ga najbolji klubovi ne prepoznaju. Bilo da se radi o Zagrebu ili Splitu selekcija klubova je postavljena tako da dominira fizika nad potencijalom i vještinom. To je i brojnijim nacijama od Hrvatske nevjerojatno.

Hrvatska nogometna reprezentacija i GNK Dinamo su napravili odličan posao na europskom i svjetskom planu. Donijeli su rezultat u seniorski nogomet i novac te povećali su društvenu vrijednost nogometa. Ovo je idealan trenutak da rezultate oplodimo. Za to je potrebno pogledati istini u oči, skupiti glave i donijeti nacionalni plan razvoja. U protivnom nogomet bi mogao doživjeti slučaj košarke.

Kako roditelji mogu pomoći svojoj djeci?

Iz ovoga možemo zaključiti da jedina pomoć za buduće nogometaše je tempiranje njihovog rođenja za kraj godine. Šalu na stranu, zaista postoje načini na koji roditelji mogu utjecati to da zadrže talenta u nogometu koji nije prepoznat u klubu.

Na temelju statistike možemo nedvojbeno zaključiti da se u Hrvatskoj odričemo svakog četvrtog talentiranog igrača jer ga najbolji klubovi ne prepoznaju.

Najvažnija stvar je da roditelj prepozna svoje dijete kao talenta. Na koji način će roditelj prepoznati talenta sam opisao u prijašnjem tekstu. Prepozna li svoje dijete kao takvo onda će mu prolazak kroz filtere selekcije biti olakšan i izvediv. Ako vi vjerujete dovoljno jako u vaše dijete, ne postoji prepreka koju on neće moći preskočiti.

Na klubovima leži odgovornost za nogometnu selekciju, ali oni nemaju apsolutnu odgovornost za ono što se događa. Jedan dio odgovornosti leži i u roditeljima. Ne poznavanje čimbenika i procesa koji određuju visinu talentiranosti može naštetiti vašem djetetu. Prestanite gledati na svoju djecu na način na koji gledaju profesionalni klubovi jer oni mogu biti u krivu.

Dok su igrači mladi ne treba se fokusirati isključivo na njihovu izvedbu na terenu tako da ih se uspoređuje s drugima. Vršnjaci se mogu razlikovati po brzini fizičkog i emotivnog sazrijevanja. Zrelije i jače dijete će u početnicima dominirati.

Potrebno se odmaknuti od brojanja golova na utakmicama i osvojenih medalja i nagrada. Ono što se treba poticati kod početnika su ljubav prema igranju, radne navike i dodatno zalaganje na terenu i izvan terena. Također bi trebalo dopustiti djeci dovoljno slobode i tolerancije na greške da razvijaju kreativnost.

Dok su igrači mladi ne treba se fokusirati isključivo na njihovu izvedbu na terenu tako da ih se uspoređuje s drugima. Vršnjaci se mogu razlikovati po brzini fizičkog i emotivnog sazrijevanja. Zrelije i jače dijete će u početnicima dominirati.

Imamo li dijete koje je prihvaćeno kad izgubi loptu ili utakmicu ono se neće osjećati inferiorno u trenucima dok ga dribla pojedinac veći za glavu od njega. Ono će ustrajati unatoč petim mjestima na tablicama ili turnirima. Ostat će marljivo trenirati sve dok se fizikalija ne izgubi utakmicu protiv upornosti.
Glava može pobijediti, bez obzira na to što gubi u prvim minutama.

Hendikep

Strijelci ili škorpioni su rođeni s hendikepom. Taj hendikep nije prirodan, on je birokratski. Ali opet je hendikep. Negdje se mora povući jasna granica. Ono što mi možemo napraviti da prema toj djeci budemo fleksibilniji. S malo više razumijevanja. Tako ćemo napraviti najbolje za nogomet i društvo. Nitko nema koristi ako nam ispadaju dragulji iz džepa. Sustav se treba pokrpati, a do tada roditelji bi trebali biti svjesni propusta i zaštiti djecu. Za početak je dovoljna vjera i ljubav.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave