Kako odgojiti dijete da bude dobar gubitnik?

I never lose; either I win or learn

Roditelji žele odgojiti pobjednike. Mnogo njih je opijeno da im djeca jednog dana budu prvaci. Žele im usaditi pobjednički mentalitet kako bi uvijek stremili prema vrhu. Poraze vide kao nešto loše i što treba izbjegavati. Gubitnici, su za njih, oni koje nitko ne želi imati pored sebe. S tim stavom odgajamo loše gubitnike. One sportaše, koji poraze nikad neće moći transformirati u pobjede.

Sve počinje s porazom

Prvi korak počinje s padom na guzicu, ako imaš sreće. Prva riječ je nerazumljiva. Prvi udarac po golu završi da se promaši lopta. Potrebno je tisuće poraza da se dođe do zamisli. Koliko je samo Edison potrošio pokušaja kako bi konstruirao običnu žarulju?

Frustracija je prirodna

Poraz možemo upisati kao negativni rasplet situacije, u kojem je netko bio bolji od nas. To izaziva nelagodu u organizmu. Ne želimo da nam se događaju porazi. Reakcija na poraz bi trebala biti da se frustracija koja nas tjera da budemo bolji sljedeći put.

Da nema te frustracije kod poraza, koja je prirodna, nitko se ne bi trudio ispraviti pogreške. Lovci skupljači su bacali koplje i borili za goli život. Oni koji su bili izrazito frustrirani, kada bi promašili jelena su imali veće šanse za preživljavanjem i prenošenjem svojih gena.

Što se događa s djecom kada izgube utakmicu?

Ne postoji zdrava osoba koja u nekoj mjeri ne osjeća frustraciju nakon neuspjeha. Ona je tu, jedino je pitanje što ćemo s tom frustracijom?

Kada dijete izgubi utakmicu ili odigra loše njegov organizam će pokušati procesuirati što se zapravo dogodilo. Kroz psihičke procese se doći do rekapitulacije događaja.

Kod uspješnog sportaša se ne događaju krajnosti. Prva je da ga uopće nije briga kako je igrao. Da mu je apsolutno svejedno kakav je ishod.

Druga opcija se da mu poraz toliko teško padne da se ne može nositi s njim. Njegova psiha je toliko krhka da ne može pronaći načine da opravda poraz. Bez mogućnosti da ga prihvati on će se slomiti pod njim.

Uloga roditelja i trenera nakon poraza

Roditelji imaju nevjerojatnu moć. Skrbnici mogu , kao na termometru, okretati kotač dječjih emocija koje proizlaze iz poraza. Tako mogu povećavati ili smanjivati negativne emocije. Ta moć se može iskoristiti kao pomoć ako su roditelji svjesni činjenice da oni svojim ponašanjem (izravnim/neizravnim) utječu na sportaša.

Također se može uz pomoć odgovarajućih odgojnih alata povećati kapacitet djece da se nose sa stresnim situacijama kao što su porazi.

Kontrola emocija

U kojem smjeru će roditelji okretati emotivno kolo ovisi o situacije. Ipak, u slučaju poraza često trebaju smirivati emotivne bujice djeteta. Što je dijete manje to mu je potrebnija emotivna bliskost s roditeljem. Ona se očituje u suosjećanju roditelja s djetetom.

Kada se dijete emotivno poveže s roditeljem, onda se emocije smiruju. U početku je roditelj ta osoba koja umiruje dijete. Kasnije uz pomoć roditelja dječja psiha ojača. Takav sportaš je u budućnosti samostalniji u kontroliranju vlastitih emocija. Brže će se umiriti, i teže će ga biti izbaciti iz takta za vrijeme i nakon utakmice.

Kontrola emocija je važna za nogometaše početnike koji još nemaju razvijenu sposobnost racionalizacije. Stoga ne bojte se pružiti pomoć djetetu koje je pod emotivnim pritiskom.

Analiza

Na porazima se uči, ako ih naučimo analizirati. Pravilno detektiranje neuspjeha pomaže u postizanju uspjeha. Kvaliteta s kojom će dijete analizirati utakmice uvelike proizlazi iz odnosa s roditeljima.

Imamo li roditelje čija se analiza temelji isključivo na kritici djeteta, trenera i drugih teško da će mladi sportaš moći profitirati. Osim što će izgraditi lošu sliku o sebi, imat će problema u preispitivanju svojih odluka. Postoji mogućnost da će mu biti bolno preispitivati svoje odluke na konstruktivan način.

Bez toga neće imati pravi uvid u svoje sposobnosti. Vjerovat će da je bolji od ostalih bez pravog pokrića. Moguće je da će za pogreške kriviti druge. Također postoji opravdana opasnost da ne vjeruje u sebe čak i ako je zaista dobar. Sve su to različiti i loši scenariji proizašli od istog korijena.

Biti dobar gubitnik znači moći ocijeniti i prepoznati koje su stvari bile dobre u izvedbi, a koje su bile loše. Uz to treba odrediti uzrok zbog kojeg su se dogodile pogreške.

Treba naglasiti da analizu treba provoditi u skladu sa stupnjem razvoja djeteta. Mala djeca pogotovo početnici ne mogu razumjeti apstraktne pojmove.

Fatalnost

Ne postoji fatalan poraz. Izbjegavajte igre na sve ili ništa. U protivnom se može dogoditi da dijete protumači da je dobilo- ništa. Kako je poraz bio koban i nakon njega nema popravka. Učite ga da ono što nekoga ne ubije- ojača ga. Kažu da je teško pobijediti nekoga tko ne odustaje. S toga ako želite izgraditi mentalitet pobjednika, potičite da dijete da se ustaje iz blata opet, i opet sve dok se ne uzdigne.

Za vrijeme igre potrebno se davati do kraja. Do krajnjih granica. Na kraju kada utakmica završi ishodom kakvog ne očekujemo potrebno je skupiti novu snagu. Pronaći novi način da se dođe do cilja. Ne oslanjati se samo na jedan put kroz jedan klub ili natjecanje.

Želite li biti roditelj uspješnog djeteta zaboravite na izraze;

”To je to… gotovo je.”

”Više nema popravka”

”Ovo je jedini način”

”Propustio si priliku života..”

Tinejdžeri poraze mogu shvaćati pretjerano dramatično. U tom slučaju dodatna dramaturgija im ne pomaže previše. Potrebni im je širiti vidokruge tako da nakon razočaranja mogu pronaći alternative. Koliko god poraz ili ozljeda mogu biti teške, onaj tko može zamisliti svijetlo na kraju tunela ima veću priliku da uđe u njega.

Zaključak

Ljudi žele odgojiti dijete da bude uspješno i pobjeđuje. Pri tome zaboravljaju da je uspjeh popločan brojnim porazima. Porazi, kao i pobjede, na različite načine utječu na mlade sportaše. Na odgajateljima je da nauče djecu kako se nositi s porazima da bi se preko njih popela na tron.

Imati snage kontrolirati emocije i čestitati protivniku nakon pobjede. Uzeti hrabrosti i priznati si pogrešku. Biti mudar i shvatiti uzrok poraza. Vjerovati u pobjedu kada drugi ne vide izlaz. To su sve karakteristike pobjednika koje su proizašle iz poraza.

Naučiti dijete da bude dobar gubitnik, to nije ništa loše. Dobri gubitnici imaju najveću šansu postati budući prvaci, a ne obrnuto.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave