Znate li što je najčešći uzrok zbog kojeg se djeci trajno zabranjuje igranje nogometa?

“I feel better now, but I want to understand what happened.”

Christian Eriksen

 

 

Nogomet je privilegija zdrave djece

Većina djece koja treniraju nogomet nisu svjesna da je mogućnost organiziranog treniranja beneficija koju nemaju sva djeca. Na žalost, svakodnevno se rađaju novi klinci s određenim tjelesnim hendikepom zbog kojeg im neće biti omogućeno treniranje nogometa. I ostale, za većinu populacije, jednostavne fizičke aktivnosti nekome su neizvedive.

Zdravlje se ne bi trebalo uzeti olako. Društvo u cjelini, sportski savezi i obitelji bi trebali zajednički ulagati maksimalne napore kako bi djeca sačuvala svoje zdravlje. U današnje vrijeme najveći neprijatelji su način života koji ne uključuje dovoljno kretanja i loše prehrambene navike. To su stvari koje se mogu lakoćom detektirati i ispraviti.

Srce- simbol života

Ono što se ne može popraviti su određene genetske malformacije na tijelu. Dok određeni dio zdrave populacije postepeno degradira svoje zdravlje, pojedinci se bore da se održe na životu od prvog dana rođenja. Jedan od najupečatljivijih simbola života je srce i njegovi otkucaji.

U petom tjednu trudnoće unutar fetusa se počinje razvijati organska nakupina koja će se za tjedan dana formirati ljudsko srce. U tom trenutku će liječnici pomoću ultrazvuka moći ustanoviti prve otkucaje koji će čovjeka pratiti kroz cijeli život.

Trudnoća je u tom trenutku izrazito rizična jer život ovisi o tome kako će se organi razvijati. U tom procesu može doći do poteškoća koje su smrtonosne za plod. Većina embrija koji imaju ozbiljne srčane mane ne doživi prva dva ultrazvuka.

Geni se prenose s oba roditelja na dijete. Dobro znati da kod bolesti srca je veća vjerojatnost za bolest djeteta ako majka ima bolesno srce, nego ako otac.

Srce se počinje razvijati u maternici ali njegov razvoj ne prestaje rođenjem. U trenutku poroda gotovo svakoj drugoj bebi se dijagnosticira ”šum na srcu”. To nije znak za paniku jer postoje dvije vrste šuma. Većinu šumova kod novorođenčadi izaziva nedovoljno razvijeno srce kod poroda. Šum na takvom srcu bi trebao nestati s razvojem srca. Drugi, onaj opasniji šum, izaziva genetska malformacija. On je opasan po zdravlje i zahtjeva daljnju obradu. Iskusan liječnik može precizno razlikovati ta dva šuma. U hrvatskoj se otprilike na tisuću djece, rodi jedno dijete kojem je utvrđena srčana mana. Drugim riječima, godišnje imamo 500 novorođenčadi s bolestima srca.

Geni

Za malformacije srca su uglavnom odgovorni geni. Jednim manjim dijelom odgovorni su virusi, ali i nezdrav život trudnice. Srce se formira u ranoj fazi trudnoće dok još žene nisu svjesne trudnoće te mogu posegnuti za alkoholom, tabletama ili nečim trećim što sprječava zdrav razvoj organa kod fetusa. Alkohol se može u potpunosti izbjeći, vjerojatnost za virozu u trudnoći se može donekle smanjiti, ali na gene se ne može utjecati krene li trudnoća prirodnim putem.

Geni se prenose s oba roditelja na dijete. Dobro znati da kod bolesti srca je veća vjerojatnost za bolest djeteta ako majka ima bolesno srce, nego ako otac. Ako jedno dijete u obitelji ima urođenu bolest srca drugoj djeci se povećava rizik od dijagnoze za 10 %. Ako dva djeteta u obitelji imaju bolesti vjerojatnost da će i treće dijete imati urođenu bolest srca penje se na 20%.

Liječnički pregledi

Svaki sportaš koji organizirano trenira nogomet u klubu je dužan obaviti liječnički pregled. Bez potvrde s liječničkog pregleda regionalni i državni nogometni savezi ne dopuštaju igračima nastupe na službenim utakmicama. Bez obzira na utakmice svako dijete bi trebalo proći sistematski sportski pregled u trenutku kada se odluči za bavljenje sportom.

Najčešći razlog zbog kojeg neka djeca ne dobiju odobrenje od liječnika za bavljenje nogometom su upravo problemi sa srcem. Ustanovi li liječnik potencijalni problem dijete se šalje na daljnje pretrage srca prije nego što se odobri bavljenje sportom.

Treba obratiti pažnju i na srčane aritmije u prošlosti. One nisu razlog za paniku, ali su dobar razlog za oprez. Dijete kojemu su dijagnosticirane aritmije ima veću šansu za bolestima srca.

Imali li vaše dijete od ranije anamnezu bolesti srca, koja mu striktno ne brani bavljenje nogometom, na liječnički pregled bi trebali ponijeti prijašnje nalaze kako bi ih mogli predočiti liječniku. Ako vaše dijete prije bavljenja nogometom nije imalo anamnezu, iznimno mala je vjerojatnost da će mu liječnici pronaći srčanu malformaciju prilikom pregleda. Ipak budite svjesni činjenice da su za određen broj djece prvi liječnički pregledi nepremostiva prepreka za bavljenje nogometom.

Zašto se u nogometu događaju tragedije usprkos liječničkim pregledima?

Mnogi će roditelji, ali i sportaši, detekciju srčane mane doživjeti traumatično. To je stvar s koju se nije lako prihvatiti, te se mogu suosjećati s njima. Ono što je pozitivno je činjenica da rano otkrivanje poremećaja u radu srca uništava snove o igranju nogometa, ali istovremeno spašava život.

U suvremenoj medicini se koriste brojni pregledi za ispitivanje zdravlja srca. Napredak tehnologije je smanjio postotak pogrešnih dijagnoza. Ne postoji ni jedan test koji može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi zdravlje srca. Zbog toga smrti sportaša od iznenadne smrti postoje u manjoj mjeri i kreću se 0,5% -2,3% godišnje na 100000 sportaša.

Nije nam lako gledati na slučajeve kada netko koga osobno poznajemo ili je poznata ličnost strada od srčanog udara. Ipak sagledavajući širu sliku uzimajući u obzir koliko je nogomet popularan i koliko se ljudi za život bavi udaranjem lopte nogom, takvi slučajevi su zbilja rijetki.

Na koje stvar treba obratiti pažnju?

U početku sam napomenuo kako ne treba paničariti ako upisujete dijete u nogomet kome je kao bebi dijagnosticiran bezazleni šum na srcu. Jednako tako na neke stvari treba obratiti pažnju. Jedna od tih stvari su dijagnosticirane srčane bolesti unutar obitelji. Smrt od srčanog udara bliskog člana obitelji u ranoj i srednjoj životnoj dobi. Pri tome se ne računa ako je djed preminuo od bolesti srca u osamdesetoj godini života.

Treba obratiti pažnju i na srčane aritmije u prošlosti. One nisu razlog za paniku, ali su dobar razlog za oprez. Dijete kojemu su dijagnosticirane aritmije ima veću šansu za bolestima srca.

Ono što svaki roditelj može primijetiti je kako se njegovo dijete ponaša za vrijeme fizičke aktivnosti. Ima li dovoljno snage pri obavljanju aktivnosti? U takvim situacijama ne bi se trebao žaliti na bol u prsima, biti pretjerano zapuhan ili ljubičast u licu.

Zaključak

Kontrola zdravlja je neophodna kod svih sportaša. Kad je u pitanju zdravlje djeteta, odnosno njegov život ne bi trebalo biti kompromisa. Iznimno je važno slušati liječnike savjete i prognoze bez obzira na to što vijesti nekad nisu u skladu s očekivanjima. To ne znači da ne bi ste trebali slijepo slušati jednog liječnika, onog čija vam dijagnoza više odgovara. To znači zapravo suprotno. Ne štedite na vremenu i financijama te priuštite djetetu najbolje moguće liječničke preglede. To se odnosi na sve roditelje, a pogotovo na one čija djeca imaju povišen rizik od bolesti srca.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

  1. […] Većina djece koja treniraju nogomet nisu svjesna da je mogućnost organiziranog treniranja beneficija koju nemaju sva djeca. Na žalost, svakodnevno se rađaju novi klinci s određenim tjelesnim hendikepom zbog kojeg im neće biti omogućeno treniranje nogometa. I ostale, za većinu populacije, jednostavne fizičke aktivnosti nekome su neizvedive, piše 90plus.blog. […]

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave