Nogometna lopta- kako ju odabrati i zašto je važno da se djeca loptaju?

To see the ball, to run after it, makes me the happiest man on the Earth.

Armando Diego Maradona

 

 

Nogometna lopta je sredstvo za igranje nogometa. Ako niste znali, postoji različitih vrsta nogometnih lopta. One se mogu razlikovati po veličini, težini, materijalu od kojeg su izrađene i karakteristikama. Neke odskaču više, druge manje.

Neke nogometne lopte su namijenjene za utakmice profesionalaca, dok su druge prilagođene djeci. Ono što bi se roditelji mogli pitati je na koji način nogometna lopta može utjecati na vještine njihovih malih nogometaša? Postoji li optimalna lopta za vaše dijete i kako bi ona trebala izgledati?

Različite lopte na različite načine mogu utjecati na vještine djeteta. Na koji će način dijete udarati loptu i što će sve moći činiti s njom, ovisi o veličini i težini lopte. No prije nego što se krenemo baviti pitanjima koja lopta najbolje odgovara određenom nogometašu, proći ćemo kroz povijest tako da vidimo kako se sve razvijala nogometna lopta da bi došla do današnjeg oblika.

Povijest nogometne lopte

Razne lopte pojavljivale su se u svijetu prije pojave nogometne igre. Prva igra s nogom se pojavila na prostorima današnje Kine. Lopta kojom su se služili igrači bila je punjena perjem ili vunom. Sadržaj je bio opšiven kožom. Raznim ”krpenjačama” su se služili stanovnici Euro-Azijskog pojasa sve do pojave prve klasične nogometne lopte.

Dok su se stanovnici starog kontinenta napucavali kožnim loptama u južnoj Americi su se igrali s onim gumenima. Gumene lopte su bile viskoznije od krpenih ali se nisu mogle upotrebljavati za nogomet. Naime, neobrađena guma mijenja svoja svojstva pri promjeni temperature. Takva gumena lopta nije bila ozbiljnu upotrebu, bar ne u Europi u kojoj temperature variraju od -20 do + 40 C. Ljeti bi se razlijepila poput žvakaće dok bi zimi mogla popucati.

Revolucionarno otkriće se dogodilo sasvim slučajno u domu Charlesa Goodyera, američkog znanstvenika koji se rodio na samom početku 19. stoljeća. On je eksperimentirajući s gumom, nehotice zapalio tu sirovinu u svom kaminu. Takva termički obrađena guma se pokazala znatno otpornijom na temperaturne razlike od sirove. Vuni, perju i ostalim krpicama je došao kraj. Njih je zamijenila nova cool elastična tvar.

Početkom dvadesetog stoljeća sport je doživio ekspanziju. Klubovi su se organizirali u saveze, rodila se ideja o modernim olimpijskim igrama. Nakon prvog svjetskog rata kreću europska i svjetska prvenstva s klasičnom krpenjačom. Usprkos gume u sredini, klasična lopta prepoznatljiva po karakterističnom rezu i šavovima na kojim je bila šivana, bila je daleko od idealne. Vanjski sloj je bio načinjen od životinjske kože, na žalost mnogih krava i telića. Ubrzo nakon početka utakmice lopta bi izgubila svoj prvotni oblik. Ako bi bila kiša i vlažan teren onda bi osim što je bila jajolika bila i teška. Prirodna koža jako dobro upija vodu. Udaranje takve lopte glavom bi moglo dovesti do ozbiljnih potresa mozga.

Za vratare nema ništa zanimljivoga u lovljenju predmeta nepravilnog oblika, koji u putanji do gola može promijeniti smjer. To može dovesti do ozbiljnih frustracija. Upravo je frustracija ponukala vratara danske reprezentacije Eigila Nilsena iz Kopenhagena da patentira modernu loptu. Ako ste se pitali odakle na loptama, koje je udarao Pele, crno-bijele pločice, to je njegov dizajn. Lopta koja se sastoji od 32 polja, od kojih su njih 20 šesterokuti a njih 12 peterokuti, je okruglija nego prethodna. Također je patentirao ventil pomoću kojega se može pumpati guma. Najbolje lopte na svijetu je počela proizvoditi Nilsonova firma Select.

Frustrirajuće za vratare bilo je loviti predmet nepravilnog oblika koji na putu do gola promijeni putanju. Upravo ta frustracija motivirala je vratara danske reprezentacije Eigila Nilsena da patentira modernu loptu. 32 polja šesterokuta i peterokuta, crno bijelog dizajna.

Mana tih lopti bio je vanjski pokrov koji je i dalje bio od kože. Tako da lopta bi mijenjala svoje karakteristike na vlažnim terenima te ne bi dugo trajala. Vrlo brzo bi se uništio vanjski obrub. Od udaraca bi mogli popustiti šavovi. Zguljene lopte su zamijenile moderne lopte treće generacije. One se proizvode od poliestera na način da se dijelovi sljepljuju na visokoj temperaturi. Takve lopte koriste naša djeca kad izađu na nogometne travnjake.

Podjela nogometni lopta po veličini

Nogometne lopte se dijele po veličini i težini. Različite lopte po veličini odgovaraju različitim uzrastima nogometaša. Ako se niste bavili nogometom onda niste ni primijetili da na tržištu postoji nekoliko veličina nogometne lopte. Ako uzmete loptu u trgovini onda bi trebali na njoj vidjeti broj od 1-5 koji označava veličinu lopte. Krenimo onda redom;

Veličina 1

Radi se o zaista jako maloj lopti. Ona je toliko mala da ju praktički možete objesiti na retrovizor osobnog automobila. Ona ne služi za igru, nego je više suvenir za ključeve.

Veličina 2

Veličine broj dva gotovo da ni nema u trgovinama. Ona je malo veća od teniske loptice. Njezina uloga nema široku namjenu, pogotovo ne na treningu. Eventualno ju roditelj može uzeti djetetu koje je mlađe od tri godine da s njom udara po stanu.

Veličina 3

To je obično veličina za djecu koja su predškolske dobi. Otprilike između četiri i pet godina. Ona je pogodna za prve nogometne treninge u sportskim školama i vrtićkim grupama. Obično preko te lopte se mališani susreću s nogometom ili segmentima iz nogometne igre.

Veličina 4

Dolazimo do veličine s kojom bi se trebale služiti generacije predškolaraca. Kad djeca dolaze u nogometne klubove onda ih dočeka upravo ta veličina nogometne lopte. Utakmice početnika i najmlađih pionira se moraju igrati s veličinom četiri, stoji u pravilniku svih nogometnih saveza u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Veličina 5

Veličina pet je ujedno najveća i najteža nogometna lopta. S njom se igraju službene nogometne utakmice i mora odgovarati određenim standardima. Promjer takve lopte mora biti između 78 i 80 cm. Dopuštena težina je u rasponu od 410-450 g. Ispravan pritisak u lopti se kreće između 0.6-1.1 bara.

Futsal lopta (Indoor)

Prilikom odabira lopte obratite pažnju za koji sport, odnosno za koju je namjenu. Često se događa da roditelji izaberu pravu loptu ali za krivi sport. Lopta za mali, odnosno dvoranski nogomet se razlikuje od lopte za nogomet na otvorenom.

Veličina broj četiri i oblik lopti su identični za oba sporta. Razlika je u težini. Lopta za dvoranski nogomet je teža. Ima utege u sebi koji je sprječavaju da visoko odskače. Tako teška lopta dobro koristi za kontrolu na malom prostoru ali bi mogla biti teška za udaranje početnicima. Zato prilikom kupnje lopte pogledajte da li na njoj uz veličinu piše oznaka indoor.

Podjela nogometnih lopti po kvaliteti

Pri kupnji nogometne lopte uz veličinu, cijena je jedan od glavnih faktora koja utječe na odabir. Možemo primijetiti kako se cijene nogometnih lopti višestruko razlikuju od lopte do lopte. Možda ne želite kupiti najobičniju loptu, ali želite znati da li kvaliteta lopte odgovara cijeni lopte. Za to je potrebno znati čemu služe oznake na lopti jer one klasificiraju loptu.

Promotivne lopte

To su lopte u pravilu najniže kvalitete. Na njima nema nikakve oznake osim one od firme ili proizvoda kojeg reklamiraju. One se često ne plaćaju nego se poklanjaju na događajima ili eventima koji služe za promidžbu nekog proizvoda ili događanja. Ako se i prodaju, onda im je cijena jako povoljna. Takve lopte nisu za ozbiljnu upotrebu i kratkog su vijeka trajanja, ali mogu poslužiti za dječju igru.

Lopte za rekreativce i treniranje

One su proizvedene za široku uporabu. Kvalitetnije su od promotivnih lopti ali i blizu kao lopte namijenjene za službena nogometna natjecanja. Takvih lopte se nalaze na policama velikih trgovačkih lanaca. One su privlačne kupcima zbog svoje niske cijene. To ih svrstava u najprodavanije lopte. Takva lopta odgovara sasvim dobro nogometnim početnicima. Ona bi trebala biti prvi izbor za vašeg malog nogometaša.

S takvom loptom djeca se susreću prilikom upisa u nogometne škole i na nogometnim treninzima. Početnici igraju utakmice s takvim loptama jer za odigravanje njihovih utakmica nije potrebna službena specifikacija kvalitete lopte.

Unutar lopti za rekreaciju postoji podjela po kvaliteti. Tako one niže kvalitete možemo kupiti po cijeni od 10 eura, dok one kvalitetnije koštaju i do 30 eura.

Lopta za utakmice (matchday ball)

Službena natjecanja u kojima se natječu starije grupe u omladinskoj školi bi trebale igrati svoje utakmice s loptama koje imaju oznaku ”matchday”. Ne bi bilo za odmet da juniorske, kadetske i pionirske ekipe treniraju s takvim loptama. Na žalost zbog njihove cijene, određene škole nogometa će pribjeći jeftinijim loptama. Roditelji rijetko kupuju djeci lopte ove kvalitete. Njihova cijena na tržištu iznosi najmanje 30 eura a može se naći i po cijeni od 100 eura ovisno o proizvođaču lopte.

Profesionalne lopte (premium match balls)

Kad iz svoga naslonjača gledate vaš omiljen klub na kablovskoj televiziji onda je lopta koju dodaju igrači ”premium match” oznake. Na oko, odnosno po dizajnu ona se ne mora razlikovati od rekreativne lopte ili ”matchday” sestrinske lopte. Prava razlika je u kvaliteti. Kako se većina nas ne služi loptom i nemamo iskustvo osjećaja služenja takvom loptom jedina vidljiva razlika koju možemo opaziti je ona u cijeni.

Možda ne želite kupiti najobičniju loptu, ali želite znati da li kvaliteta lopte odgovara cijeni lopte. Za to je potrebno znati čemu služe oznake na lopti jer one klasificiraju loptu.

Takve lopte se ne mogu naći u svim trgovinama nego samo u onim specijaliziranim. Potrebu za kupnjom takve lopte ima zaista malo roditelja starije djece kojima žele u privatno vrijeme organizirati vježbanje s najvećom kvalitetom lopte. Odlučite li kupiti jednu takvu loptu teško ćete ju dobiti po cijeni nižoj od 80 eura. Lopte s kojima se igraju svjetska i europska prvenstva u nogometu znaju koštati i do 200 eura.

 

Gdje kupiti loptu i kako uštedjeti na kupnji lopte?

Cijena nogometne lopte može varirati ovisno o modelu i sezoni. Slično kao i s modnom industrijom, najskuplje su trendi lopte. To su one lopte koje se reklamiraju neposredno prije početka velikih natjecanja poput Lige prvaka, UEFA europskog prvenstva ili FIFA svjetskih prvenstava.

Možda niste znali ali svaka lopta ima svoje ime. Svjetsko prvenstvo u Rusiji se igralo sa loptom naziva ”Telestar 18”. Ime je dobila po popularnoj ”bubamara” lopti sa klasičnim crno bijelim poljima. Ona se također zvala ” Telestar”. Ime su dobile po ruskom satelitu okruglog oblika koji je svojim izgledom podsjećao na dizajn lopte. Svjetsko prvenstvo u Kataru će se igrati sa loptom ”Speedshell” koja je posebno dizajnirana za tu priliku.

Kako se bliži svjetsko izlazak lopte ”Speedshell” i svjetskog prvenstvo u Katru, tako pada cijena lopte ”Telestar 18”. U trgovinama se tada može pronaći lopta gotovo iste kvalitete po dvostrukoj nižoj cijeni. Važno je spomenuti da svjetska i europska prvenstva igraju isključivo sa Adidas loptama koji je tehnički sponzor natjecanja.

Roditelji također mogu uštedjeti i kupiti amatersku loptu veće kvalitete po nižoj cijeni. Takve lopte se mogu naći po raznim outletima sportske opreme. Također je potrebno pratiti razne sezonske akcije pogotovo u zimskom periodu.

Želite li kvalitetu onda je moja preporuka da kupujete lopte od renomiranih proizvođača sportske opreme. To ne moraju biti isključivo oni najpoznatiji poput adidasa ili nikea, ali izbjegavajte najjeftinije lopte od nepoznatih proizvođača. Takve znaju biti najskuplje ako gledamo cijenu i rok upotrebe.

Trebaju li nogometaši igrati nogomet isključivo s nogometnom loptom?

Početnici i mala djeca bi trebala eksperimentirati sa što više lopti. Sposobnost manipuliranja s loptom jedna je od najvažnijih vještina nogometaša. Znanstveno je dokazano da će dijete razviti bolji osjećaj za loptu ako se igra s različitim loptama. Tu ne mislim na lopte različitih boja, nego na lopte različitih veličina i težine. U to spadaju i baloni.

Lakše lopte su dobre ako početnik želi savladati žongliranje. One se sporije kreću kroz zrak i tako dijete ima više vremena za pripremu udarca. Također može brže reagirati u odnosu na loptu ako ju ne zahvati dobro i tako spriječiti pad. To su razne lopte za plažu ili pak one plastične. Što su većeg dijametra to ju je lakše kontrolirati.

Teže manje lopte su dobre za učenje vještina na podlozi. Teže se kreću i lakše ih je držati pod kontrolom blizu noge. Ako je manja lopta recimo veličina 3 umjesto 4 ili 5 onda će je dijete lakše prekoračiti što se u nekim fintama i traži.

Za kvalitetan pas ili udarac dobro je da dijete koristi različite lopte. Da se dodaje o zid s malim teniskim, velikim, srednjim. Po mogućnosti dobro je da lopte budu od različitih materijala, oblika i težine. Kratkoročno neće imati većeg učinka na vještinu od onoga kada se igra sa službenom nogometnom loptom. Takav način je dobar za dugoročno učenje. Promjenom predmeta kojim manipuliramo mozak se bolje adaptira na željenu vještinu. Drugim riječima dijelovi mozga koji su zaduženi za tu motoričku radnju će se boje razviti. U konačnici će igrač stvoriti bolji osjećaj za loptu ako je vježbao s različitim predmetima.

Prvo što mi padne na pamet kad su u pitanju predmeti su online izazovi za vrijeme pojave Covid-19 lock-downa, kada su se na mrežama pojavili videouradci gdje poznati nogometaši žongliraju s rolama papira. Također odličan primjer su Ronaldinho ili Maradona koji vješto manipuliraju s teniskim lopticama poput profesionalnih žonglera na semaforima.

Znanstveno je dokazano da će dijete razviti bolji osjećaj za loptu ako se igra s različitim loptama. tu se misli na lopte različitih veličina i težine, u to spadaju i baloni.

Promjena lopte je obavezna za vrtićku dob i dobro je došla za početnike, kada se mozak najbrže razvija. Ipak, kad je dijete starije ne treba pretjerivati. Za bazu rada se treba uzeti propisana lopta za nogomet dok su druge lopte pomoćna sredstva.

Nije svaka lopta dobra. Ono na što se treba pripaziti da mlađem djetetu ne dajete loptu koja je preteška. Igranje sa tvrdim loptama ili kuglama može dovesti do ozljede ili neugodnih udaraca u glavu. To je izuzetno opasno.

Gdje kupiti nogometnu loptu?

Nogometnu loptu možete kupiti na raznim mjestima. Možete posjetiti velike prodavaonice pout Hervisa, Decathlona, Rost Športa gdje možete naći lopte različite kvalitete popularnijih proizvođača. Najveći brendovi u svijetu nogometa i proizvodnje lopte su Adidas i Nike. Decathlon ima svoju robnu marku i prodaje jeftinije lopte namijenjene za širu populaciju.

Želite li nešto drugo na internetu možete pronaći i druge dobavljače sportske opreme poput Alpasa, Jome, Giove ili Macrona. Oni u svom asortimanu također imaju nogometne lopte i često surađuju s nogometnim akademijama.

Loptanje

Ne možemo točno dokazati gdje se izradila prva nogometna lopta. Prve stvari koje su se koristile za loptanje su one iz prirode poput oraha ili kamenčića. Ljudi imaju poriv da nogom udaraju predmete kako bi se oni kotrljali. Loptanje ima ljekovito svojstvo. Kad napucamo nešto bar se oslobodimo stresa. No loptanje ima puno više koristi od toga.

Davno, u antička vremena Perzijanci su primijetili da Grci vježbaju s loptama napunjenim pijeskom. Popularna ”medicinka” se i danas koristi kao rekvizit održavanju tjelesne spreme. Danas se loptamo s različitim loptama, najviše nogometnima. Za razliku od antičkih vremena one su puno lakše i ne proizvode se u Grčkoj nego u Pakistanu. Od pet nogometnih lopti četiri su proizvedene u toj zemlji.

Koliko loptanje znači djeci?

Djeca koja su odrasla okružena loptama su zdravija od svojih vršnjaka. Rijetke su stvari koje dijete mogu potaknuti na fizičku aktivnost kao što je lopta. Za njom će potrčati, skočiti, provući ne bi li ju dohvatio. Bez da su svjesni u loptanju djeca mogu napraviti toliko sprinteva i skokova koje ne bi realizirali danima bez lopte.

Djeca koja se vole loptati se više kreću što je povezano ne samo sa zdravljem, nego i s inteligencijom. Kad su djeca starija loptanje im razvija i socijalne vještine. Moraju naučiti dijeliti loptu, osmišljavati igre i pravila te naučiti surađivati s drugima u svom timu.

Loptanje ima ljekovito svojstvo. Kad napucamo nešto bar se oslobodimo stresa. No loptanje ima puno više koristi od toga.

O brojnim prednostima loptanja bi se moglo pisati danima, ona su vidljiva i jasna toliko da prepoznajemo djecu koja se igraju i primjećujemo njihov razvoj. No znanstvenici su išli korak dalje i mogu nam pokazati prednosti loptanja koja se ne vide golim okom. British Journal of Sport Science je objavio istraživanje u kojem je vidljivo da djeca koja se loptaju, za razliku od svojih vršnjaka, posjeduju jaču gustoću kostiju za do 7%. Početnici koji su igrali igre s loptom u dvije grupe po tri igrača, jedan školski sat dnevno povećali su snagu za 10% i ravnotežu za 15%.

Zaključak

Rijetki su slučajevi u kojima djecu morate nagovarati da se loptaju. Obično su djeca ta koja prirodno naginju igrama s loptom od malena. Roditeljsko ponašanje dobrim dijelom utječe na to hoće li se djeca htjeti igrati s loptom i koliko. Stoga, ako ste roditelj, ne ljutite se na dijete ako slučajno nešto razbije u igri s loptom, nego se pobrinite da se sklone svi lomljivi predmeti prije igre. Probajte se suzdržati od kritiziranja ili paničarenja ako dijete padne preko lopte u igri.

Želite li zdravo dijete upoznajte ga s loptom. Potičite ga da se igra s njom tako da mu je uvijek dostupna. Lopte nemojte spremati u ormare nego ih držite na oku vidljivim mjestima u kući. Probajte biti fleksibilni u pravilima kada se dijete može igrati s loptom i gdje se može igrati. Nabavite nekoliko lopti koje se koriste u različitim sportovima te se igrajte skupa sa djetetom. To će sigurno zainteresirati onu djecu kojoj treba više poticaja da bi se kretali.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave