Sve što trebate znati o liječničkim pregledima za nogometaše

”It is health that is the real wealth, and not pieces of gold and silver.”

Mahatma Gandhi

 

Zbog čega se provode liječnički pregledi?

 

Sistematski liječnički pregledi su obavezni za svako dijete koje se želi baviti sportom. Pregledi su propisani zakonom i moraju se obavljati dva puta godišnje za svako dijete koje je uključeno u sustav sporta.

Na liječničkim pregledima utvrđuje se da li je dijete sposobno za sportsku aktivnost, na koju se odlučilo. Osim utvrđivanja sposobnosti, koja vrijedi šest mjeseci od datuma izdavanja, na liječničkim pregledima prati se rast i razvoj djeteta. U nekim slučajevima mogu se pronaći manji odmaci u pravilnom rastu, koji kroz duži period mogu generirati sportske ozljede i tako naštetiti zdravlju mladog sportaša. Sistematski pregled, osim informativne, posjeduje i edukativnu ulogu, koja potiče sportaše da uklone loše zdravstvene navike (premalo kretanja, loše držanje, slaba prehrana…) kako bi se preveniralo na nastanku bolesti, koje mogu usporiti ili ugroziti sportsku karijeru.

Kako se provode liječnički pregledi za nogometaše?

 

Liječnički pregledi mogu se provoditi tijekom cijele godine. U nogometu, pregledi se najčešće obavljaju u dva perioda: prije početka službenih takmičenja (kolovoz/rujan i veljača/ožujak). Zbog velike gužve koja vlada u navedenom vremenu, ovlaštene ambulante preporučuju naručivanje za pregled. Liječničke ustanove dostavljaju nogometnim klubovima slobodne termine, koje onda klubovi preko trenera predlažu igračima i tako popunjavaju. Na pregled se možete naručiti i sami, ukoliko niste dobili termin od kluba, ili vam dodijeljeni termin ne odgovara.

Na pregled je potrebno donijeti jedan od dokumenata s OIB-om (zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica).

Osim dokumenata na pregled je potrebno donijeti i stare nalaze, ako dijete ima povijest bolesti koja može utjecati na njegovu sportsku sposobnost.

Liječnički pregled se plaća, stoga ponesite novac. Cijena redovnog sistematskog pregleda iznosi između 50 i 80 kn.

 

Redovni liječnički pregled za djecu sadržava sljedeće pretrage:

EKG

Mjerenje tlaka

Mjerenje visine

Mjerenje težine

Pregled kod liječnika specijalista

 

Profesionalnim sportašima se obavljaju dodatni pregledi

Ergometrija

Spirometrija

Ultrazvuk srca

Vađenje krvi nije obavezno, ali liječnici preporučuju da se obavi jednom godišnje.

 

Koji su najčešći zdravstveni problemi kod mladih sportaša?

 

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se susreću sportaši su kardiološke prirode (šum na srcu). Na žalost, kardiološke bolesti mogu biti privremena, ili čak trajna zapreka za djetetovo bavljenje sportom.

Nije mi bilo nimalo lako primiti odluku liječničkog konzilija u Münchenu, ali ne treba se igrati, poglavito ne nakon što je na travnjaku od srčanog udara umro igrač Benfice, Mađar Miklos Feher.

Dean Računica

Osim problema sa srcem, liječnici primjećuju porast alergija kod djece. Za razliku od kardioloških bolesti koje su prisutne u svakoj populaciji u određenom omjeru, znanost ne može ponuditi jasan razlog zašto su nam djeca osjetljivija na alergije.

Hrvatska je prema istraživanju ”Europske inicijative praćenja debljine djece” u neslavnom vrhu, te pripada zemljama s najtežim klincima na kontinentu. Povišena tjelesna težina zahvaća svu populaciju djece pa tako i sportaše. U sportskim ambulantama možete potražiti dodatno savjetovanje kod nutricionista kako riješiti probleme prekomjerne  težine.

Sportaš kod kojeg se sumnja na zdravstvene smetnje, šalje se na daljnju obradu.

Zdravi sportaši dobivaju potvrdu o sposobnosti koja im omogućuje nastupanje na službenim natjecanjima. Originalnu potvrdu igrači trebaju predati svom treneru, ili tajniku kluba, koji dokument prosljeđuje dalje u savez. Nakon toga se putem COMET sustava, igraču omogućuje nastup na utakmicama.

Od trenutka ishođenja potvrde, do unosa u sustav COMET, može proći manje od 24 sata.

Bez obzira na relativno kratku mogućnost evidencije liječničkog pregleda u sustav, preporučujem roditeljima i igračima da liječničke preglede obave na vrijeme, nekoliko dana prije prve utakmice, kako im se ne bi dogodilo da propuste utakmicu.

 

AMBULANTE KOJE OBAVLJAJU SISTEMATSKE PREGLEDE U ZAGREBU

 

VAŠ PREGLED  https://www.vaspregled.hr/centar-za-sportsku-medicinu/

MEDIRAD https://poliklinika-medirad.hr/poliklinika-medirad-zagreb/djelatnosti-medicina-rada-i-sporta/4

POLIKLINIKA ZAGREB https://poliklinika-medirad.hr/poliklinika-medirad-zagreb/djelatnosti-medicina-rada-i-sporta/4

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave