Fleksibilnost u nogometu

Stay committed to your decisions, but stay flexible in your approach.

Tom Robbins

Kad spomenem fleksibilnost većina mojih kolega, kifovaca,pomisli na neku od definicija koju smo učili na kadetri.

Fleksibilnost je sposobnost koja se mjeri u opsegu, odnosno mogućnosti sportaša da koristi što veću slobodu unutar pokretata zgloba. Što je mobilnost u zglobovima veća to smo fleksibilniji.

Flekibilnost zglobova pomaže

Mnogi će iz fleksibilnosti iscijediti svakakve korisnosti. Fleksibilnost sprečava ozljede. Istezanjem se brže oporavljamo od napora. Određena razina fleksibilnosti nam omogućava lakše kretanje na terenu. Što je korisno nogometnu igru.

Naravno, sve te tvrdnje imaju i pokrića u znanstvenim istraživanjima. Kako nema ništa loše od toga da nogometaš ima bolju tehniku. Još manje da je duže zdrav našoj djeci se serviraju programi fleksibilnosti na treninzima.

Prije treninga vrijeme za istezanje i fleksibilnost. Obično dinamička vez lopte. To su one vježbe u pokretu kada se maše,vriti i razbacuje rukama i nogama.

Ako nije bilo unutar treninga nekoliko vježbi za istezanje. Onda će ih biti na samom kraju. Statično istezanje u mjestu. Nekad da se čisto oporavi dijete od istezanja.

I tako dobijemo nogometaša koji je fleksibilan. Mogao bi napraviti špagu kroz godinu dvije. On ima savršenu mobilnost u zglobovima i spreman je za nogometne lekcije.

Fleksibilnost sprečava ozljede. Istezanjem se brže oporavljamo od napora. Određena razina fleksibilnosti nam omogućava lakše kretanje na terenu.

Fleksibilnost u nogometnoj igri

U igri mu ne ide baš. Bez obzira na elastičnost u mišićima njega muče sasvim neki drugi problemi.

Muči se s donošenjem odluka za vrijeme utakmice. Kada ima u glavi namjeru teško ju promjeni i adaptira se na promjene iz okoline. Započeo je driblati u situaciji 1na1 i sad kad je taj omjer nepovoljan za njega on ne odustaje od namjere nego gubi loptu.

Također ima i drugih problema. Teško mu pada promjena pozicije. Kad ga trener stavi u neku novu ulogu on se totalno pogubi i ne zna što bi sa sobom i loptom.

Promjena statusa u ekipi je mnogim nogometašima traumatična. Pogotovo ako je negativna. S terena na klupu. Možda je rješenje promjena sredine ali ni ona ne ide glatko. Veliki su otpori.

Nogometaš koji ne može promijeniti odluku na terenu u svoju korist ili igrati na više pozicija unutar ekipe. Da ne govorim za više ekipa i različitih kluba nije fleksibilan.

Prioriteti

Još me nitko nije uvjerio da ta vrsta fleksibilnosti nije važnija od one fizičke. Puno je važnije imati fleksibilnu osobnost nego da ti je fleksibilan zglob. U svemu pa tako i u nogometu. Ovo ne znači da fizička fleksibilnost nije važno. Ovdje se govori o hijerarhiji.

Kada slažemo piramidu prehrane ili zadataka, zamijenimo li važnosti cijeli sustav će nam se urušiti. Važno je jesti ili raditi sve u pravilnim omjerima. U nogometu vrijede iste zakonitosti. Ulaže li se više pažnje na fleksibilnost zglobova od umne adaptibilnosti onda će se igra tog igrača i njegove momčadi srušiti.

S toga, dobro da sportaš ima određenu razinu fleksibilnosti pokreta, još bolje je da je fleksibilan u donošenju odluka na nogometnom igralištu. Nogometaš koji se brzo prilagođava uvjetima oko njega i za svaki problem ima nekoliko kvalitetnih rješenja koja vadi kao iz šešira igra nogomet popu Luke Modrića.

Obrnuto od igrača koji rastvara protivničke obrane je onaj koji se zaletava glavom o zid. Od nije uopće fleksibilan. Što možemo očekivati od takvog igrača? Stagnaciju dok se pojedinci razvijaju.

Izrazito cijenim situacijsku fleksibilnost. Dovoljno je malo nadograditi način razmišljanja i obogatiti načine odigravanja novim alatima u igri. Rezultat će biti očigledan.

Sati istezanja i razbacivanja nogama i rukama kako bi zagrijali zglobove neće znatno unaprijediti nogomet. Oni imaju svoje mjesto na margini treninga.

Kad priča o fleksibilnosti zglobova postane glavna tema na treningu ili nekoj nogometnoj raspravi onda naslućujem da je nogometna poduka otišla u sasvim krivom smjeru. A s njome i nogometna poduka.

S toga, dobro da sportaš ima određenu razinu fleksibilnosti pokreta, još bolje je da je fleksibilan u donošenju odluka na nogometnom igralištu.

Zaključak

Učimo djecu da budu fleksibilna u širem- igračkom smislu. Fokusirajmo se na fleksibilnost unutar nogometa umjesto tijela. Zglobove ostavimo kao šećer na kraju. Ukras na torti igračkih sposobnosti. Gradimo li nogomet na zglobovima umjesto znanju, plan će nam se raspasti kao kula od karata.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave