Otpis djece iz nogometnog kluba

i have seen, incredible bravery from very young guys, the young generation that peopole write off.

Ross Kemp

Treniranje u određenom nogometnom klubu može biti ispunjene snova za vaše dijete. Identifikacija s kolektivom, osjećaj pripadnosti i prijateljstva su važni faktori u odrastanju mališana. To je ona svjetlija strana medalje zbog koje se isplati trenirati nogomet. Međutim postoji i ona manje lijepa strana nogometa u kojoj djeca budu odbačena. Samo roditelj koji je sa svojim djetetom prošao kroz taj proces može shvatiti šok, bol i nevjericu tog trenutka. Ovo je priča o odbacivanju u kojem će se mnogi roditelji prepoznati, dok vi ostali ne želite biti među njima.

Ambicija ima svoju cijenu

Nogomet nagrađuje ambicioznu djecu. Takva djeci se pruža mogućnost da se penju po ljestvama uspješnosti. Ona se mogu popeti zaista visoko. Prelaze iz malog u veći klub. Iz većeg u onaj najveći. Birana su u lokalne, međužupanijske i na kraju državne selekcije i reprezentacije. Sportaši željni uspjeha imaju veće uspjehe za stipendijama.

U suštini penjanje je dobro. Osjećaj saznanja da si se radom, trudom i odricanjem izborio za sebe nema cijenu u novcu. On bi trebao biti vrjedniji od svih plaća koje čovjek može dobiti. S uspjehom naučimo cijeniti žrtvovanje i sebe. Tako je i u nogometu.

Oni na dnu koji se nisu uspjeli popeti mogu razviti žal za tim što nisu uložili bar malo više napora dok promatraju uspješne. Najbolji nemaju problema s tim. Njih muče drugi osjećaji. Strah da se ne poskliznu. Što si se više popeo, to je pad prije dolaska na cilj veći.

Držanje stepenica

Roditelji tu mogu pomoći. Na njima je da pokušaju osigurati karijeru svoje djece kako bi se ona penjala i rasla u onom sportskom smislu sigurno. Skrbnici trebaju držati ”lojtre” mladim sportašima. To nije isto što i gurati svoju djecu. Razni poguranci su upravo ti koji najčešće potkopavaju sportske uspjehe.

Građenje nogometne karijere se događa postepeno. Korak po korak. Za djecu kojima je sport u ”krvi” je prirodno da žele napredovati. Oni su proaktivni na terenu i izvan njega. Pokazuju ambiciju da igraju što više i bolje. Žele pobjeđivati i biti dio najboljih kolektiva.

Napredak se događa na individualnoj razini. Kod neke djece ide sporije, kod druge brže. Nitko ne napreduje uvijek linearno. U karijeri se događaju i stagnacije. To je sve dio razvoja. Rijetki su oni koji završe karijeru bez pada. U redu se pokliznuti, ali uspješni imaju mentalitet s kojim se uspijevaju podići.

Kako spriječiti velike padove i pomoći djetetu da nastavi dalje u teškim trenucima jedan je od najvećih izazova za roditelje. Ipak neki roditelji se ponašaju na tako da ignoriraju ili zanemaruju mogućnost posrtanja svog djeteta. U takvom stanju prevencija je nemoguća dok su posljedice krize veće.

Skrbnici trebaju držati ”lojtre” mladim sportašima. To nije isto što i gurati svoju djecu. Razni poguranci su upravo ti koji najčešće potkopavaju sportske uspjehe.

Što više ulažeš, imaš više za izgubiti

Nogometni klubovi s većom reputacijom i statusom privlače više nogometaša. Konkurencija je iznimno visoka. U takve klubove dolaze visoko ambiciozna i talentirana djeca. Treniranje u velikim klubovima donosi veću mogućnost za uspjehom ali i za padom.

Svaki roditelj kojem dijete trenira u profesionalnoj školi nogometa mora biti svjestan negativnih strana. Mladi nogometaš će u profesionalnom klubu biti savršeno tretiran. Trebao bi imati nabolje uvijete, trenera i odlične suigrače. Uz sve to otvorena bi mu bila vrata prema reprezentaciji i selektivnom procesu.

To može trajati sve do trenutka kada ga u klubu ne zamjeni neki drugi igrač. Velike nogometne sredine dovode nove igrače dva puta godišnje. Lako je moguće da u samo godinu dvije dana dijete koje je bilo označeno kao nositelj kvalitete u klubu padne u drugi, pa i treći plan. Za nogometaša i roditelje to može biti toliki šok da dođe do prestanka bavljenja nogometom ili drastičnog pada ambicije.

Postoje brojni razlozi zbog kojih dijete može izgubiti svoj status. Na mnoge se ne može utjecati – snažna konkurencija, zakašnjeli pubertet, ozljeda ili loša prosudba trenera. To može dovesti do otpisivanja djeteta iz kluba. Otpis nikad nije lak, ali roditelj može znatno olakšati situaciju i zaštititi ga.

Oni na dnu koji se nisu uspjeli popeti mogu razviti žal za tim što nisu uložili bar malo više napora dok promatraju uspješne. Najbolji nemaju problema s tim. Njih muče drugi osjećaji. Strah da se ne poskliznu. Što si se više popeo, to je pad prije dolaska na cilj veći.

Kako zaštititi dijete ?

Otpisivanje vašeg djeteta iz kluba se može spriječiti. Za to je potrebna veća angažiranost roditelja u smislu prikupljanja informacija. Ako ste upoznati sa statusom vašeg djeteta unutar kluba, mala je šansa da do otpisa dođe iznenada. Zbog toga bi se trebali pridržavati sljedećih uputa.

Komunikacija s klubom

Budite u stalnoj komunikaciji s klubom. Kao roditelj ste dužni pratiti napredak svog djeteta i razmjenjivati informacije s trenerom. S druge strane klub je dužan obavještavati roditelja što se događa s djetetom unutar sportskog kolektiva.

Ozbiljna odgojna organizacija, pa tako i nogometni klubovi bi trebali inzistirati na periodičnoj komunikaciji. Pri tome mislim na dva do tri individualna sastanka trenera i roditelja kroz godinu.

Ako klub ne inzistira na davanju informacija, inicijativu bi trebao preuzeti roditelj.

Lako je moguće da u samo godinu dvije dana dijete koje je bilo označeno kao nositelj kvalitete u klubu padne u drugi, pa i treći plan. Za nogometaša i roditelje to može biti toliki šok da dođe do prestanka bavljenja nogometom ili drastičnog pada ambicije.

Praćenje signala

Prekid komunikacije

Nedostatak komunikacije, izbjegavanje iste je prvi signal da nešto nije u redu. Čak i da je sve u redu sa statusom djeteta unutar kluba, nije u redu s odgojnom politikom. Nevažno je da li klub ne želi komunicirati jer nešto skriva, ili ne zna komunicirati prema roditeljima. Posljedice su usporen razvoj.

Minutaža

Pratite koliko je vaše dijete zastupljeno na nogometnim utakmicama. Ako mu se u dužem periodu smanjuje minutaža na travnjaku to može biti signal da mu je status ugrožen. Pri tome vodite računa da je prošlo najmanje četiri utakmice. Važno je da u tom razdoblju nije bilo ozljeda ili izostanaka koji bi mogli narušiti status.

Ne pozivanje na utakmice ili izuzetno mala minutaža kroz neko vrijeme su stvari koje mogu indicirati da bi dijete moglo biti otpisano.

Hladan odnos

S vremena na vrijeme raspitajte se kod djeteta kakav je njegov odnos s trenerom. Poželjno je da imaju otvorenu i iskrenu komunikaciju. Hladan odnos nije poželjan. Probajte saznati koji je korijen takvog odnosa. Dijete bi trebalo dobiti informacije od trenera. Trenerova odgovornost je da održava odnos sa svojim igračima. Vaša, roditeljska dužnost je da potaknete dijete da komunicira s autoritetima na primjeren način. Naglo zahlađenje odnosa trener – igrač je alarmantno. Na to treba reagirati odmah.

Promjene unutar kluba

Svaka promjena u klubu može dovesti u pitanje status vašeg djeteta. Trudite se pohvatati sve promjene. Ona najvažnija promjena je novi trener. U procesu zamjene trenera komunicirajte sa svojim djetetom češće. Pokušajte doznati ima li novosti u načinu treniranja i zahtjevima. Pomozite mu da se prilagodi treneru, ali isto tako komunicirajte s trenerom kako bi brže upoznao vašeg nogometaša.

Dolazak novih igrača u klub utječe na status djeteta. Raspitajte se da li su to igrači koji izravno konkuriraju vašem djetetu. Zdrava konkurencija je dobra za sportski razvoj. Ipak ciljano dovođenje novih igrača za koje trener ili klub imaju preferenciju narušava status igrača koje su zatekli u klubu.

Promjena statusa kluba kao što je ulazak u veći rang takmičenja može dovesti do brojnih promjena. To trigerira dovođenje novih trenera te igrača.

Zaštita djeteta

Igra li vaše dijete u klubu koji okuplja veći broj kvalitetne djece ono mora biti svjesno mogućnosti otpisivanja. Razgovarajte s njime o mogućnosti odlaska. Kako je on došao u klub, na isti način može doći netko mjesto njega.

Potičite ga da se uvijek trudi bez obzira na status. U sportu će uvijek postojati netko tko je slabiji od njega i netko tko je bolji. Tako na zdrav način pripremate dijete na moguće promjene.

Ambiciozni klubovi stalno komuniciraju s novim igračima. Oni su u potrazi za novim rješenjima. Za takve komunikacije ne znaju roditelji sve dok se ne realiziraju. Kao skrbnik ne budite naivni. Imajte u džepu rezervnu opciju. Održavajte kontakte s drugim klubovima, pogotovo ako primijetite pad statusa.

Mnogi su roditelji novi u svijetu nogometa. Nemaju dovoljno iskustva i znanja kako sustav funkcionira. Također nemaju poslovne veze. Tome služe menadžeri ili savjetnici koji će vas sigurno voditi na putu. Treće osobe mogu komunicirati s trenerima, otvarati vrata drugih klubova i još brojne stvari.

Prevenirajte otpis tako da ne čekate trenutak da vaše dijete bude izbačeno iz kluba. Ako mu je narušen status prebacite ga u drugi klub. Pasivno otpisivanje gdje se vaše dijete marginalizira u odnosu na drugu djecu nije dobar za razvoj. On narušava sliku djeteta o sebi i može uništiti poriv za nogometom.

Zaključak

Veliki klubovi mogu biti sebični. Oni grade svoju reputaciju na igračima. U onom trenutku dok mogu vidjeti korist od nekoga, oni će ga prigrliti i njegovati. Kada se ispostavi da klub nema koriti od igrača on ga može odbaciti na hladan, korporativni i kapitalistički način.

To bi stvorilo probleme odraslim osobama, a kamo li ne djeci. Na žalost nemaju svi u svijetu sporta razumijevanja. Vi kao roditelji s djetetom nemate vremena čekati da se sustav promjeni. Na vama je da naučite plivati skupa sa svojim nogometašem unutar sustava.

Zaštitite dijete od nogometnog otkaza i mobinga. Skupljate informacije i tražite pomoć.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave