Što je to Coerver metoda nogometnog treninga?

There is no such animal as the “complete soccer player” or a “complete training program,” any more than there is a “complete coach” or a “complete training program”

wiel Coerver

Šta je to metoda?

metoda (grčki μέϑοδος: put istraživanja, način, postupak), planiran ili unaprijed smišljen postupak za postizanje određenoga teorijskog ili praktičnog cilja.

Stavljeno u kontekst nogometnog treninga metoda je prokušani način planiranja i provođenja treninga koji uspješno vodi do postizanja cilja.
Ovisno o metodi trener donosi odluku što će trenirati i na koji način. Da li će na treningu vježbati dodavanje i na koji način će ga vježbati. Preciznost se može vježbati udaranjem lopte u zid, vježbom u paru ili kroz neku igru u kojoj sudjeluje više igrača. Metoda nas upućuje koliko vremena se treba potrošiti na vježbu dodavanja. Da li su to 3 ili 30 mininuta. Metodološki je određeno u kojem dijelu tjedna ili treninga je idealno koristiti vježbu za precizno dodavanje. Da li je optimalno vježbu staviti na početak u sredinu ili kraj treninga.

Cilj nogometnog treninga je razvoj induvidualne igre nogometaša i momčadi na kojoj se primjenjuje metoda u svrhu boljeg postizanja sportskih rezultata. Igrač i momčad su povezani i neodvojivi. Ne može momčad napredovati ako ne napreduju pojedinci u njoj, kao što ne mogu napredovati igrači ako momčad stagnira. Što je metoda bolja to se igrač i momčad brže razvijaju te su ranije spremni za najviše stupnjeve natjecanja.

U nogometu je konačni cilj obuke nastup za seniorsku reprezentaciju zemlje, igranje na međunarodnim klupskim natjecanjima ili nastupanje za prvu momčad kluba. Uspješni primjeri su igrači juniorskog i kadetskog uzrasta kao što su Kylian Mbape, Erling Haland ili Phil Foden koji su se rano nametnuli u svojim klubovima i reprezentacijama. Usprkos godinama igraju zreo nogomet što je potpuno ostvarenje ciljeva nogometnih akademija u kojima su školovani.

Za uspješnu metodologiju je potrebno vrijeme i promišljanje. Vrijeme nam je potrebno kako bi učili. Uči se na način da se određene nogometne vježbe primjene na igrače te se prate učinci te vježbe. Za provjeru uspješnosti se koristi analiza i sinteza.

Analiza je rasčlanjivanje nogometa na segmente. Momčadsku igru se može podijeliti na igru u napadu i obrani. Igru u obrani se dijeli na momčadsku, grupnu i individualnu.

Sinteza je povezivanje podataka dobivenih u jednom polju sa drugim poljem. Recimo momčad koja preferirira posjed lopte ima veće izglede za pobjedom od one ekipe koja prepušta posjed protivniku.

Prije nego stručnjaci shvate koja metoda je uspješna dobit će na stotine odgovora koje metode nisu uspješne. Najbolja nogometna metoda nije ona koja je svršena nego ona koja trenutno najviše ubrzava razvoj igrača. S vremenom, kako se dolazi do novih saznanja tako se i metode razvijaju i mijenjaju. Ono što se nekad smatralo najboljom metodom danas više nije. Živimo u vremenu ubrzanog razvoja znanosti koja utječe na to da se metode treninga moraju mijenjati i prilagođavati zahtjevima suvremenog nogometa ako želimo zadržati konkurentnost. To se odnosi na sva polja djelovanja pa tako i na nogomet.

Iz svega navedenog vidljiva je potreba za sustavnim radom želimo li ostvariti rezultate na nogometnim terenima. Kvalitetna metodologija rada sa djecom je neophodna. Nedostatak sustavne metodologije može se kratkoročno nadoknaditi poklapanjem određenih okolnosti. Dugoročno gledajući takav pristup je neodrživ.

Tko je bio Viel Coerver i kako je razmišljao?

Wiel Coerver je bio nizozemski igrač Rode iz Kerkrade s kojom je 1956. godine osvojio nizozemsko prvenstvo. Usprkos tome nogometni fanovi najviše ga pamte u ulozi trenera. Najveći trenerski uspjeh je osvajanje UEFA kupa sa momčadi Feyenoord iz Roterdama 1974. godine.

Nogometni uspjesi koje je za sobom ostavio Viel Coerver ne mogu se mjeriti sa njegovom intelektualnom ostavštinom namijenjenoj nogometnom svijetu. Corever osim što je bio trener, djelom je bio filozof. pedagog i znanstvenik čija su razmišljanja potakla evoluciju u nogometnom treningu. Kao trener mogao je gledati na nogomet iz prve perspektive i svoja zapažanja dati na provjeru znanstvenicima. Svoj doživljaj nogometne igre, upotpunjen iskustvima igrača koje trenira i rezultatima znanstvenih istraživanja osvježio je način na koji se gleda na nogomet. Njegova perspektiva nije savršena i tokom godina se mijenja i prilagođava suvremenim ali služi za putokaz kako se treba pristupati problemima u nogometu.

Za vrijeme Coerverove igračke i trenerske karijere europskim nogometom 50tih i 60tig godina 20. stoljeća dominirao je defanzivni stil igre. Principi takvog nogometa se najbolje daju opisati u jednoj izjavi ”ako ne primimo pogodak, nećemo izgubiti utakmicu”. Ratovi u na Europskom kontinentu su završili, ali to nije spriječilo većinu javnosti da na utakmice gleda kao bitke. Tu nije bilo puno romantike. Igralo se na nož. Od igrača se tražilo da budu snažni i jaki. Nije se prezalo od grubih startova, štipanja, udaranja bez lopte. Možete samo zamisliti nogomet u vremenu prije uvođenja crvenih kartona.

Za grubu igru oslonjenu na defanzivne zadaće treneri su selekcionirali igrače čije karakteristike odgovaraju obrambenom stilu. Brzina, snaga i pragmatičnost su vrijedile više od vještine i kreativnosti. Za razliku od Europljana Latino-Amerikanci gajili su oprečan stil igranja . Vještine Brazilaca predvođenih legendarnim Peleom pokorile su u Europu. Dok su Talijani ostali vjerni tradicionalnom defanzivnom ”catanaccio” sustavu igre, dio Europljana se zaljubio u lepršavost samba nogometa i Peleove majstorije. Wiel Coerver je bio jedan od simpatizera ”kralja nogometa” kako su od milja prozvali Pelea.

Kao trener Coerver je počeo primjećivati kako nove generacije posjeduju sve manje tehničkih sposobnosti. Smatrao je da je takav trend posljedica odabira trenerske metodologije. Coerver je na nogomet gledao kao umjetnost, poput plesa, u kojem se svaki pokret može uvježbati. Vjerovao je da tehnika treba vladati nad snagom. Uz to imao je predosjećaj da će nogometna igra bazirana na tehnički potkovanim igračima biti efikasnija i gledateljima atraktivnija od one koja se temelji na principima defanzivnog nogometa.

Ubrzo je počeo analizirati najbolje svjetske igrače među kojima je i Pele. Proučavao je njihove kretnje i prenosio ih je na mlade igrače. Jedan od njegovih postulata je da svaki igrač treba biti obučavan na takav način koji će mu kroz njegovo školovanje omogućiti da usvoji što veću lepezu tehničkih poteza. Nizozemac je vidio smisao nogometne obuke u tome da se igrača poput majstora opremi sa što više alata koji će mu pomoći u rješavanju problema u nogometnoj igri. Kao alat je vidio tehničke elemente dok su problemi taktičke prirode poput igre 1 na 1 u obrani i napadu.

Na temelju svojih zapažanja, iskustava i promišljanja Coerver je postepeno gradio novi model treninga. Model mu je trebao poslužiti da ostvari rezultate na sportskom planu, ali to nije bilo sve. Njegova najviša svrha je bila da značajno promjeni perspektivu iz koje treneri promatraju nogometni trening.

Koliki Coerver bio vizionar nabolje govori suvremeni nogomet. U modernom nogometu se zbilja više cijeni vještina od snage, brzine i izdržljivosti. Ne tvrdim da brzina i snaga nisu važne u nogometu, nego da u prosjeku bolje ugovore imaju igrači koji vješto driblaju i napadaju nego love napadače i brane se.
Statistički je dokazano da momčadi koje gaje napadački stil igranja imaju veće izglede za pobjedom od onih kojih se brane. Pravila su se mijenjala u korist napadačkih ekipa. Pojava crvenih kartona za grubosti na terenu, zabrana vratarima uzimanja u ruke lopte koju im je dodao njihov igrač, tri boda za pobjedu umjesto nekadašnja dva boda. Promjena pravila sugerira da je Coerver bio u pravu, nogomet se razvijao u smjeru u kojem je on predvidio. Publika zaista najviše cijeni igrače poput Mesissija ili Modrića.

Dolazimo do pitanja na koje je pokušao odgovoriti Viel Coerver. Da li se dribleri poput Ariena Robbena ili Ronadinha rađaju ili se stvaraju? Ako se stvaraju na koji način se staraju? Nije se mogao oteti dojmu da se kroz promjenu trenažne metodologije može utjecati na kvalitetu tehničke izvedbe igrača. Može li vaše dijete kroz vježbu usvojiti sve driblinge koje je upotrebljavao Diego Maradona?

Svijetska ekspanzija Coerverove metode treninga događa se 80tih godina 20. stoljeća. Najprije 1980 izdaje knjigu”Soccer Fundamentals for Players and Coaches” koju prate video kasete sa primjerima treninga. Na taj način njegovi video uradci postaju najgledaniji edukacijski materijal namijenjen nogometnim trenerima. U predinternetsko doba informacije se nisu širile jednakom brzinom kao danas, nego je bilo potrebno godinama da stignu do publike. U vrijeme izdavanja video kaseta svi treneri nisu posjedovali uređaj za gledanje. Uz to takvi materijali su bili relativno skupi ljudima pod komunističkim režimom kao što su bili oni u Jugoslaviji.
Sa vremenskim odmakom mogu tvrditi da nogometne škole u Zagrebu 90tih godina nisu prakticirale, suvremene trenažne metode nego ih se većina oslanjala na stare pred Coerverovske metode rada. Do 2000 g. treneri na nogometnim akademijama HNS i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu su dobivali klasične trenerske udžbenike kao što su priručnici od prof. Pere Dujmovića. To nije pridonijelo odgajanju modernih trenera u Hrvatskoj. Bilo je i iznimaka, poput Vlade Novaka, bivšeg trenera u omladinskoj školi Dinama, koji je primjenjivao i još uvijek primjenjuje Coerver program u Zagrebu u vrijeme dok mnogi treneri nisu bili upoznati s njim. To je donijelo sreću polaznicima njegove privatne škole ”Mali vatreni” na Klinčeku.

Coerverova metoda se najbrže širila sjeverozapadnim dijelom Europe u zemljama u zemljama poput Nizozemske, Belgije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i ostalih.

Metoda je prepoznatljiva po karakterističnoj piramidi trenažnog sadržaja koju čine elementi:

1) KONTROLA LOPTE
2) DODAVANJE I PRIMANJE LOPTE
3) IGRA 1 NA 1
4) BRZINA
5) ZAVRŠNICA
6) GRUPNI NAPAD

Viel Coerver je u mnogobrojnim razgovorima pojašnjavao zbog čega su kontrola i primopredaja baza piramide na koje se trebaju nadograđivati druge vještine. On je smatrao da igrač koji ne ovlada dobro tim tehničkim elementima ne može razviti kvalitetnu nogometnu osobnost.
Isticao je da dobra tehnika pruža igračima određenu dozu samopouzdanja što je neophodno za igru 1 na 1. Zaključio je da oni igrači koji dobro ovladaju loptom postaju aktivni na nogometnom terenu tako da preuzimaju inicijativu u igri. Žele biti ti koji će napadati, više vole posjed lopte, preuzimaju odgovornost na sebe. Na račun toga tehnički obučeniji igrači brže razvijaju taktička znanja dok istovremeno grade pobjednički mentalitet.
Nizozemski stručnjak je tvrdio da se na svaki dio piramide, počevši od kontrole lopte, nadograđuje novi element. Bez dobre baze piramida se urušava, ili igrač ne može postići kvalitetnu grupnu igru koja je najviši cilj treninga. Upravo zbog toga, svaki nogometni trening bi u sebi trebao sačinjavati sve elemente igre.

Coerver franšiza

Danas je Coerver poslovna franšiza koja je osnovana 1985. godine. Franšiza vrlo malo dodirnih točaka sa Vielom Coerverom. Od nizozemskog trenera je uzeto ime i temeljni nogometni principi koji su se nastavili nadograđivati i mijenjati. Organizacijom trenutno upravlja Alfred Galustian kao njezin direktor i suosnivač.
Na službenim Coerver stranicama se može zatražiti izdavanje Coerver licence koja se dodjeljuje na području određenog lokaliteta. Ulaskom u franšizu u zamjenu za određen iznos novca vlasnici dobivaju podršku od svjetski razgranate mreže. To uključuje kontakte sa drugim trenerima, edukaciju i svu potrebnu opremu za održavanje treninga.

Umreženost daje rezultate na nogometnim terenima. Treneri iz franšize imaju pristup najnovijim istraživanjima iz područja nogometa dok u isto vrijeme razvijaju svoju kreativnost i nadograđuju metodu.

U cijelom svijetu Coerver nudi svoje metode klubovima. Suradnja sa klubovima se odvija na dva načina. Coerver prodaje znanje klubu kroz svoje trenere. Oni održavaju određen broj treninga u klubu kao vanjski suradnici. Drugi način je da Coerver obučava izravno klubske trenere i zaposlenike.

Coerver posluje održavanjem edukacija za trenere. Edukacije su otvorenog tipa i mogu se prijaviti svi treneri. Počinje se od osnova ”basic youth diploma” i postepeno se može napredovati prema većem stupnju obrazovanja.

Osim toga jedan od najvećih događaja je organizacija Coerver kampova za djecu po cijelom svijetu. Obično su to ljetni kampovi za vrijeme školskih praznika i traju sedam dana.

Coerver u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je Coerver franšiza prisutna više od 5 godina i u vlasništvu je Dine Bartolucija i Ante Bašića. Početak im je bi težak, nije bilo jednostavno prodati novu metodu hrvatskom tržištu iz nekoliko razloga. Velik dio hrvatskog nogometnog društva nije sklon promjenama. Mnogi treneri amateri ne mogu priuštiti edukaciju ako ih klub ne prati.

Osobno sam bio sudionik prve Coerver edukacije za trenere u Zagrebu. Na edukaciji je bio relativno mali broj trenera u odnosu na sadržaj i vrijednost koji je edukacija nudila. U sklopu te edukacije glavni predavač je bio Scott Wright iz Velike Britanije. Wright nije došao samo predavati, bila mu je želja da se upozna sa radom Dinamove nogometne akademije. Strašno ga je zanimalo kako akademija radi i zbog čega proizvodi toliko puno kvalitetnih igrača. Dinamo je prihvatio njegov zahtjev i dopustio mu da održi pokazni trening na igralištu Hitrec-Kacijan.
Wright nije bio ipresioniran sa tehničkim znanjem koji su pokazivali limači GNK Dinama, niti su s druge strane treneri Dinama bili oduševljeni Coerverom metodom treninga. Pitanje koje su postavljali Dinamovi treneri je bilo zašto bi korigirali svoj rad i inkorporirali Coerver metode kad su u relativno kratkom vremenu proizveli Luku Modrića i Matea Kovačića. Ono što se pitao Wright je da li bi Dinamo proizveo više kvalitetnih igrača da je upotrebljavao Coerver metodu?

Trebalo je više od 5 godina od tog događaja da Dinamo prigrli Coerver metodu. Inicijativa se pojavila od Željka Kopića šefa nogometne škole Dinamo. Danas najmodernija škola u Hrvatskoj prihvaća Coerver metode treninga poput velikih svjetskih klubova.

Većina djece nogomet trenira izvan Dinama. Ako oni žele trenirati po Coerver metodi imaju nekoliko opcija. Coerver Hrvatska je osnovao nogometni klub ”Coerver” koji se takmiči u Zagrebačkim ligama. Usprkos velikom broju polaznika klub još uvijek nije dobio trajno rješenje, odnosno igralište u dugoročan najam. Trenutno se nalaze na Zagrebačkoj Savici. U sklopu Coerver Hrvatske djeluje i NK Utrine.
Osim Zagreba NK Lokomotiva iz Rijeke usko surađuje sa Coerverom.
Ako vam je Coerver klub kao roditelju predaleko i nikako vam nije usputan ili iz nekog drugog razloga ne želite promijeniti klub vašem djetetu uvijek ga možete upisati na satove individualne Coerver poduke izvan kluba.

Kako roditelji mogu prepoznati Coerver metodu treninga?

Coerver metodu treninga može provoditi trener u bilo kojem klubu. Ako vas zanima da li trener vašeg djeteta upotrebljava Coerver metodu možete ga upitati. Upisujete li dijete u klub prije upisa se možete raspitati kako se radi u tom klubu. Otkriti možete i sami da li trener zaista upotrebljava traženu metodu rada. Potreban vam je pristup terenu.

Kako izgleda Coerver trening?

1) Ima više lopti nego igrača na terenu (Igrači trebaju imati što više dodira noga-lopta

2) Igra se u manjim skupinama na puno malih golova (česte su igre 1 na 1, 2 na 2 ili 3 na 3 igračima se nude opcije da mogu postići zgoditak na više golova)

3) Igre su zabavne, natjecateljske i traži se brzo izvođenje (izbjegavaju se suhoparni drilovi i ponavljanja poput dodavanja ja tebi-ti meni u paru)

4) Svaki trening se igra nogomet

Primijetite li kao roditelj da trener oblikuje treninge po navedenim obrascima postoji vjerojatnost da je upoznat sa Coerver modalitetom rada.

Trebam li svoje dijete upisati u klub koji koristi Coerver metodu?

Pogrešno je tvrditi da trenažna metoda jamči uspjeh. Ono što tvrdim je da će izbor kvalitetne metode treninga pospješiti izglede za uspjehom nogometaša. Coerver metoda nije savršena metoda za sve niti na sve igrače djeluje jednako. Kvalitetan igrač se može postati ako se zaobiđe Coerver način treniranja. Za biti dobar u nogometu nekim igračima ne trebaju najbolje trenažne metode. Ako želite da vaše dijete maksimalno iskoristi svoje nogometne kapacitete onda je kvalitetna metoda neophodna.

Metoda je jedan segment, trener je nešto drugo. Dobar trener se ne isključivo primjenom metode rada. Iz tog razloga nemojte birati trenere isključivo po metodi rada. Trener koji ne razumije dobro razvojne faze nogometaša, njegovu fiziologiju i psihologiju te ima problema sa kontrolom svojih emocija može se pokazati kao lošije rješenje bez obzira koju metodu upotrebljava.

Primjećujete li da vaše dijete pokazuje znakove talentiranosti te je izrazito motivirano nogometom razmislite gdje će te ga upisati. Nogometni treninzi koji se održavaju sa tri lopte i dvadesetak igrača nisu konkurencija Coerveru. Kao što konkurencija nisu treninzi u kojima se većina sadržaja ne bazira na nogometnoj igri u manjim grupama do 4 igrača. To ponajviše vrijedi za nogometaše početnike. U takvim uvjetima igrači sporije napreduju o odnosu na polaznike Coervera.

Zaključak

Proučavajući nogomet i metodologiju učenja nogometa naišao sam na potencijalne manjkavosti Coerver metode. Taj model rada nije savršen, toga su i svjesni njegovi stvaratelji. Upravo iz tog razloga on se konstantno modificira i uređuje. Najviše kritika proizlazi iz toga da je metoda previše analitička u odnosu na nogometnu igru i da joj treba veći postotak sintetičkog pristupa. To bi značilo da bi se tehnika trebala koristiti više u kontekstu nogometne igre a manje kao zaseban element. Druge su kritike kako ne postoje dva igrača sa jednakom tehnikom te da je čovjek, odnosno nogometaš toliko kompleksan da kopiranje tehnike drugog nogometaša ne može donijeti savršeni uspjeh u izvođenju.

Kada vam netko kao roditelju kritizira Coerverovu metodu rada, razmislite odakle dolazi  kritika. Od nekoga tko je upoznat sa takvom metodom rada kroz edukacije i primjenu ili od osobe koja svoje mišljenje temelji na nedovoljnom poznavanju materije. U Hrvatskoj je danas puno veći problem što se treninzi za mladež održavaju prema metodama koje su starije i manje uspješne od Coerverove metode. Prednosti koje donosi Coerver u odnosu na većinu drugih načina su mnogostruke i trebale bi biti dobrodošle u više klubova.

Za sve one roditelje koje je zainteresirala Coerver metoda dajem vam popis i kontakte hrvatskih i slovenskih klubova koji rade po Coerver metodi.

 

GNK Dinamo Zagreb https://gnkdinamo.hr/hr/Kontakt

NK Studenski grad Zagreb

https://www.facebook.com/Nogometni-klub-Studentski-grad-1552382114819745/

NK Lokomotiva Rijeka   https://nklokomotivarijeka.com/

ŠN Lumen Varaždin  https://www.facebook.com/people/Nogometna-akademija-Lumen/100057607293182/

Coerver Croatia  https://www.coervercroatia.com/

Coerver Slovenija

https://www.bizi.si/SPORTNO-DRUSTVO-COERVER-AKADEMIJA/

 

 

 

 

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave