Što treba znati svaki pionir: 12 temeljnih saznanja za nogometaše koji su važniji od tehnike, taktike i kondicije

The reason why principles are so important is because they make life predictable.

Myles Munroe

Uvod

Roditelji i treneri igraju ključnu ulogu u razvoju mladog nogometaša. No, često zanemaruju aspekte poput razumijevanja igre, poštovanja, discipline i timskog rada. Ovi elementi su jednako važni kao i tehničke vještine, a ponekad i važniji. Također, pomažu djetetu u razvijanju cjelokupnih životnih vještina. Učimo djecu da nogomet nije samo igra, već lekcija za život. U tom smislu čak i ako dijete izgubi interes za nogomet, vrijeme koje je provelo trenirajući nije izgubljeno. Sve to vrijeme vi ste s mladim sportašem prolazili kroz lekcije iz životne škole. Na kraju krajeva, rezultat tog procesa je kvalitetno ljudsko biće koje može uz sebe imati nekoliko manje važnih pridjeva, od kojih jedno može biti – profesionalni nogometaš.

Ključni aspekti za dobar razvoj mladog nogometaša:

1. Osjetiti kako izgleda roditeljska podrška

Roditelji su prvi treneri i navijači svakog djeteta, oblikujući njegovu strast prema nogometu. Pružajući podršku, ohrabrenje, ali i sredstva za praksu, ključni su za razvoj djetetovog interesa za sport. Kada dijete ima pravu podršku od strane roditelja, čak i prepreke koje se čine nepremostivima mogu se savladati. Roditelji su katalizatori koji pravim pristupom mogu umanjiti bol, ohrabriti, motivirati i zaštititi sportaša od negativnih utjecaja. Pokažite djetetu, tako da ono to osjeti, što znači imati odgovornog i poticajnog roditelja.

Kao primjer ću navesti situaciju u kojoj se dijete nađe u situacijama kada je u drugom planu kod trenera ili se suočava s jakom konkurencijom. Bez prave podrške sve izgleda crno i beznadno, u nogama je grč dok je u glavi povučena kočnica.

2. Doživjeti kvalitetnog trenera

Mentori, voditelji i katalizatori za rast svakog mladog sportaša ili jednom rječju- treneri. Pružajući vodstvo, obuku, podršku i povratne informacije, oni igraju ključnu ulogu u razvoju svakog mladog nogometaša. Uz odličnog trenera, igrači sazrijevaju mnogo brže i kvalitetnije. Pravilno usmjeravanje, koje nudi iskusan trener, može napraviti razliku između uspješne i neuspješne karijere.

Zadatak roditelja je pružiti djetetu iskustvo da ga trenira osoba koja razumije kako se razvijaju nogometaši , ali ga istovremeno poštuje i cijeni. Ni jedan cvijet ne može procvjetati u punom sjaju, ako ga se pravilno ne zaljeva. Mnoga djeca nikad ne dožive adekvatnog trenera i njima nogomet ostaje u gorkom sjećanju. Velik dio problema vezan za motivaciju, trud, hrabrost i odlučnost može se riješiti promjenom osobe koja radi s djetetom.

3. Vještina se temelji na disciplini

Disciplina je ključna za uspjeh u bilo kojem sportu. Uključuje redovitu praksu, pravilnu prehranu, dovoljno sna i upornost u učenju i usavršavanju vještina. Disciplina je ono što ljude razlikuje od životinja, ozbiljne osobe od šarlatana. Disciplina nam omogućava da žrtvujemo trenutno zadovoljstvo za bolje sutra. I tako opet sutra. Godinama.

Ako pitate vrhunske sportaše koji je ključ njihovog uspjeha, disciplina će imati prednost nad talentom. Zbog toga se potrudite opskrbiti dijete “ključevima” koji otvaraju vrata sportskog uspjeha kad je vrijeme. Na početku puta, jer željezo se kuje dok je vruće. Zbog toga roditelj treba raditi na postepenom uvođenju discipline umjesto kritiziranja igre za koju je odgovoran trener. Poticati dijete da disciplinirano vježba i kad ga nitko ne gleda je nešto što ga zaista može napraviti uspješnim.

 4. Nauči se pridržavati pravila, da bi ih mogao mijenjati

Poštivanje pravila igre ne samo da poboljšava performanse na terenu, već pruža i temeljnu lekciju o poštivanju pravila u svakodnevnom životu. Nisu sva pravila neupitna. Neka su tu da bi se mijenjala. Pisana i nepisana nogometna pravila mijenjala su se kroz povijest, prilagođavala se i tako je nogomet evoluirao. Konačni cilj je stvoriti igrače koji će na osebujan i inovativan način mijenjati nogometnu igru.

Prvi korak na tom putu je usvajanje onog što već funkcionira i učenje kako se prilagoditi postojećem sustavu, bilo da je riječ o društvenom ili taktičkom. Za dijete je krucijalno naučiti pravila zato što još ne može shvatiti važnosti ponašanja na terenu ali i izvan njega.

6. Nauči se poštovanju

Nogomet, kao i svaki sport, ima svoju kulturu i kodeks ponašanja. Poštovanje prema suigračima, trenerskom osoblju, sucima i protivnicima izuzetno je važno. To je važno iz više razloga.

Učeći poštivati druge, naučiš poštovati samog sebe. Mladić koji dopušta pogreške sucu ili suigračima imat će bolji tretman od drugih. To je jednako važno kao i poštovanje samog sebe na zdrav način. Malo je onih koji nauče voditi računa o svom dostojanstvu, a da pritom ne naruše dostojanstvo drugih.

Teško će tehnika i taktika doći do izražaja u punom svjetlu ako igrač ne zna zaslužiti poštovanje od drugih. Poštovanje je vještina koja se razvija drugih vještina, a roditelji imaju velik utjecaj na nju.

7. Kad igraš za momčad igraš za sebe

Nogomet je sport koji zahtijeva visoku razinu suradnje i koordinacije među igračima. Timski rad potiče komunikaciju, razumijevanje, poštovanje i povjerenje među igračima. Shvatiti kako je timska igra povezana s pojedinačnom je teško za dvanaestogodišnjake. Ipak, ona djeca koja igraju za druge, igrajući istovremeno za sebe, spadaju u posebnu kategoriju sportaša.

Momčadski igrači  su odlični nogometni stratezi, ali i suigrači koji motiviraju druge. Uz njih, svaki igrač vrijedi više. Zbog toga su neizostavni članovi ekipe. Shvaćanje timskog rada uključuje socijalni, filozofski i psihološki razvoj i rast nogometaša. Neke stvari se mogu napraviti same, ali nikada neće biti toliko dobre kao kad imamo podršku drugih. Nogomet se može naučiti na ulici ali je brže i bolje uz stručnog trenera.

8. Svati zašto si bolji ili lošiji od drugih

Razumijevanje zašto je netko trenutno bolji igrač može biti izazov za mladog nogometaša. Može se povezati s razlikama u iskustvu, radu, talentu ili fizičkom razvoju. Istina je da se djeca razvijaju različitom brzinom, ali na kraju krajeva bolji će biti onaj koji je više i predanije trenirao. To je ključna spoznaja koju treba usaditi u dječju glavu. S tom istinom se odgovornost za uspjeh prebacuje s drugih na dijete. Uz nju se izbjegava mentalitet žrtve.

Ako dijete smatra da je netko bolji od njega jer je talentiran sam po sebi bit će demotiviran radom. Uz to može stvoriti negativnu sliku o sebi kao ”robi s greškom”. Zauzimanjem takvog stajališta teško će se ostvariti potencijali koji se razvijaju godinama.

9. Nitko nije savršen

Svaki sportaš, bez obzira koliko je uspješan, ima prostora za poboljšanje. Naučiti prihvatiti pogreške kao prilike za učenje ključno je za rast i razvoj. Saznanje da nisi savršen niti ćeš biti nije lako, ali pomaže.

Sve što trebaš raditi je težiti vlastitom savršenstvu. Onda nema straha od frustracija. Frustracije se javljaju ako zaključiš da nisi onakav kakav bi želio biti. Idealan. Ne trebaš biti idealan. Dijete treba shvatiti da je jedino važno da napravi sve od sebe kako bi se približilo idealu. Idealno je dati maksimum na treningu bez obzira na posljedice, bilo da su bolje ili lošije.

Ima djece koje mogu lakše uvidjeti tuđe mane bez da sagledaju objektivno svoju igru. To ih čini usiljenim. Također problem je ako sportaš u drugima vidi kvalitete, dok sebe vidi samo kroz mane. Takav stav ga čini ranjivim. Ako vidiš sve onda shvaćaš da savršenstvo san kojem težiš, a ne zbilja.

Spoznaja da nisi savršen oslobađa, jer s time dolazi spoznaja da ni drugi nisu savršeni. I oni su od krvi i mesa. Teško će postojati nogometaš koji je bolji od drugoga u svim elementima. Parametara je beskonačno.

Ako ćemo banalizirati, Livaković je bolji od Haalanda, ako ništa drugo, onda u obrani kaznenih udaraca. Tako treba učiti djecu, fokusirnje na pozitivne elemente. Kako svaki igrač ima svoje prednosti i nedostatke, tako se trebaju uspoređivati sami sa sobom umjesto s drugima i težiti dati sve od sebe. Zamislite samo koliko vrijedi naučiti ovu lekciju?

10. Uspjeh je relativan

Definiranje uspjeha može biti izazov, posebno u kontekstu sporta. Uspjeh ne bi trebao biti samo povezan s pobjedama i porazima, već bi trebao uključivati i napredak, razvoj vještina, timski rad, sportski duh i osobni rast.

Pesimistična osoba će iz svake pobjede izvući poraz, dok će optimist iz svakog poraza izaći kao pobjednik. Pobjeda je stvar percepcije. Zamislite igrača koji nauči gledati pozitivno na stvari? S takvim mentalitetom neće uvijek pobjeđivati, ali će pobjeđivati češće. To je zato što će biti fokusiran na pozitivne stvari, čak i kada su male šanse. Bit će uporniji od drugih i, u svakom slučaju, otporniji na negativnosti. Zar to nije nešto što se isplati savladati?

Roditelj je, htjeli mi to priznati ili ne manipulator. Razgovarati s djetetom o tome kako je gubitak bodova na utakmici manje vrijedan od iskustva koje je dobio razvija pobjednički mentalitet više od same pobjede.

Razgovarati s djetetom o tome kako je gubitak bodova na utakmici manje vrijedan od iskustva koje je dobio razvija pobjednički mentalitet više od same pobjede.

11. Odgovornost se trenira na greškama

Odgovornost se odnosi na mnoge aspekte života mladog sportaša, od brige o opremi do dolaska na vrijeme na treninge i utakmice. Odgovorno ponašanje prema drugima na i izvan terena također je ključno. Ako pogledamo vrhunske sportaše poput Dražena Petrovića ili Cristiana Ronalda, primjetno je da su oni preuzimali odgovornost znatno ranije od svojih vršnjaka.

Odgovoran sportaš može nastati slučajno kroz niz okolnosti. Mnogo je bolje raditi na djetetovom samopouzdanju i hrabrosti koje su potrebne za odgovornost od malih nogu. Koliko će netko biti odgovoran ovisi o karakteru, okolnostima, treneru, ali najviše o kućnom odgoju.

Da bi dijete moglo biti odgovorno treba mu dopustiti da preuzme stvari u svoje ruke. Da spremi stvari za trening po cijenu da zaboravi kopačku. Da ga se ohrabri u izvođenju kaznenog udarca čak i ako će promašaj značiti gubitak utakmice. Sve to je bolje nego preuzimati odgovornost na sebe. Na žalost jako je malo roditelja koji su u redu s time da dijete zakasni na trening ako ne razmišlja o njemu ili da ga trener ”špota” jer nije ponio dres.

12. Nogomet se najbolje uči kroz igru

Učenje nogometa ne dolazi samo kroz formalne treninge i utakmice. To može uključivati gledanje drugih igrača, učenje od suigrača, pa čak i igranje virtualnih nogometnih igara. Da bi netko mogao naučiti mladog sportaša nogomet, trebao bi biti educiran ili dopustiti djetetu da ga sam proučava. Najbolji efekt ima kombinacija. Kada dijete gleda nogomet koji komentira stručna osoba i kada ga igra.

Problem je što većina roditelja koji provode vrijeme s djecom nogomet gledaju iz perspektive navijača. Kroz takav pristup, klinci teško mogu doći do ”aha” trenutka, do probijanja u pogledu taktičkog razmišljanja. Za to je potrebno dublje razumijevanje nogometne igre. Tek tada se djeci mogu postavljati pitanja zašto je nogometaš odigrao određeni potez i da li bi oni to učinili na isti način.

Također objasniti djetetu da se učenje nogometa događa kroz igranje nogometna nije nuklearna fizika. Želi li netko biti bolji igrač mora provoditi sate igrajući nogomet umjesto videoigrice. Ako je dijete svjesno te činjenice onda će ostaviti joystick ili nogomet.

12. Naučiti voljeti nogomet

Ljubav prema nogometu ne proizlazi samo iz formalnih treninga ili pobjeda na utakmicama. To je često rezultat slobodne igre, uživanja u sportu i zabave koju nogomet može pružiti. Voljeti nogomet se može samo ako nismo isključivo orijentirani na ciljeve.

Voljeti bavljenje nogometom, odnosno nogometne treninge, je važnije od ljubavi prema trofejima. Jer trofeji mogu izostati, ali želimo li biti vrhunski sportaši, ljubav prema treningu i unapređivanju ne smije nestati.

Ljubav prema nogometu se ne stvara na turnirima, iako se to može dogoditi. Ljubav prema sportu se disciplinirano gradi dolaskom na svaki trening i prihvaćanjem teških zadataka.

Zbog toga roditelji trebaju pokazivati priznanje i poštovanje iznimnim naporima djeteta koje pokušava prijeći svoje granice. To je puno teže, ali efikasnije od navijanja na utakmicama. Kada volite i poštujete dijete i kad mu ne ide dobro učite ga voljeti nogomet kada i kada je ”grub” prema njemu.

Zaključak

Biti uspješan nogometaš ne znači samo postići golove i osvajati utakmice. To je kompleksna kombinacija fizičkih, tehničkih, taktičkih, mentalnih i socijalnih aspekata koji se moraju razvijati i usklađivati. Roditelji i treneri imaju ključnu ulogu u oblikovanju i poticanju ovih aspekata kod mladih nogometaša.

Kada dijete nauči ljubav prema igri, poštivanje pravila i protivnika, razumijevanje zašto je netko bolji i što treba napraviti kako bi se približio tom idealu, kad stekne povjerenje u sebe, kad nauči odgovornost prema sebi i drugima i kad kroz igru stekne timske vrijednosti, kada kroz igru uči nogomet, tada će biti najbolji nogometaš koji može biti. To nije trenerska, nego odgojna filozofija. Čestitam onima koji to shvate na vrijeme. Za sve ostale, nikad nije kasno.

Nadam se da će vam ovaj članak pomoći u razumijevanju važnosti razvoja cijelog djeteta, a ne samo nogometnih vještina. Nogomet može biti sjajna platforma za učenje i razvoj životnih vrijednosti koje će djetetu koristiti i izvan terena. Uz pravi pristup i podršku, svako dijete može postati bolji nogometaš i bolji čovjek. Sretno!

 

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave