Poznajete li principe kojih bi se roditelji trebali pridržavati u komunikaciji sa trenerom?

Kada se razgovor svede na dokazivanje ispravnosti vlastitih stavova, tada nema komunikacije.

Problemi u komunikaciji između trenera i roditelja

Komunikacija s trenerom određenim roditeljima zadaje određene probleme. Dok se neki roditelji boje razgovora s trenerom kako ne bi kompromitirali status svog djeteta u momčadi, drugi roditelji otvoreno koriste komunikacijske vještine kako bi vršili pritisak na trenera. Iz tog razloga pitate se kako bi vi trebali komunicirati s vašim trenerom i da koristite pogrešan način komunikacije?

Uloga klubova u komunikaciji

Način komunikacije s trenerom bi trebao biti uređen od strane kluba. Pri tome mislim da bi klub trebao dati smjernice trenerima i roditeljima kako razgovarati, kada razgovarati i o čemu bi roditelji trebali razgovarati s trenerom. Većina roditelja koja čita ovaj članak imaju djecu u klubovima gdje nije jasno uređena komunikacija trener-roditelj. Tako bi se mogle izbjeći brojna pitanja i nedoumice koja si postavljaju roditelji.
Izrazito rijetki su oni nogometni klubovi koji su uređeni tako da je komunikacija određena klupskim pravilnikom. Još rjeđi su klubovi koji se uspijevaju držati tog pravilnika. To je zato što je provedba određenog načina komunikacije moguća u iznimno organiziranim nogometnim sredinama. Zbog nedostatka tave organizacijske moći komunikacija je prepuštena trenerima.

Često trener nije samo trener

Omladinske škole kojima nedostaje financijskih sredstava, vizije i strategije razvoja u velikoj mjeri ovise o trenerima. U manjim ili ne organiziranim sredinama treneri na sebe preuzimaju gotovo svu odgovornost. Oni su skauti i dovode djecu u klub s ulice, vrtića, škole i drugih klubova, marketingaši koji na različite načine promoviraju klub i tehničari koji se brinu za nogometnu opremu i rekvizite. Nije isključen ni prijevoz nogometaša na utakmice i treninge. Vrijeme koje troše treneri na van trenažne aktivnosti je obično privatno i nije plaćeno. Takav način rada pomaže manjim sredinama da prežive i rješava egzistencije probleme ali u isto vrijeme stvara nove probleme koje onemogućuju danji razvoj kluba.

U situaciji gdje je gotova sva odgovornost prepuštena trenerima uključujući rezultatsku i organizacijsku trener je primoran prilagoditi svoj način ponašanja i komunikacije. Možemo li uopće uspoređivati trenera koji funkcionira u klubu gdje postoji jasna hijerarhija i podjela odgovornosti i njegovu komunikaciju s roditeljima s trenerom koji radi u klubu gdje toga nema. Zamislite glavnog trenera koji radi s djecom i oko sebe ima pomoćnog trenera, trenera vratara te liječnički tim, skautsku mrežu i marketinški i tehnički odjel. S druge strane je trener koji je prepušten samom sebi i o njegovoj sposobnosti ovisi hoće li se sljedeća utakmica odigrati ili neće.

Različita uloga rezultira različitom komunikacijom

Komunikacijske vještin trenera su u određenim sredinama ponekad i važnije od same stručnosti na nogometnom terenu. To na žalost povlači mnoge probleme jer dobar komunikator i dobar trener su dvije različite osobine koje se isprepleću.  Dodjeljivati treneru zadatke koji nisu u njegovoj ingerenciji ga udaljuje od nogometnih terena na područja koja su često skliska.
To dovodi trenera da komunicira s roditeljima više nego što bi zapravo trebao, te da komunicira na način kako bi komunicirao jedan skaut ili animator roditelja a ne trener. Stavljanje u više uloga treneru otežava komunikaciju s roditeljima. Teško mu je biti otvoren i iskren u svojim izjavama jer iskrenost može biti dobra ako se promatra iz perspektive trenera međutim ako se promatra iz perspektive rukovođenja a afirmiranja skupine roditelja može biti loša.

Kako se trebaju ponašati roditelji prije komunikacije

Ono što roditelj treba za dobru je prepoznati probleme i situaciju u kojoj se trener nalazi. Bez obzira na to što trener komunicira, bitno je uvidjeti da li je trenerova komunikacija unutar okvira klupskih pravilnika o komunikaciji. Određeni klubovi imaju takve pravilnike na Internet stranicama ili ih uručuju roditeljima kod upisa. Ako nema pravilnika treba identificirati iz koje uloge im se trener obraća. Postoji razlika kada trener vrbuje vašeg nogometaša iz perspektive stručnjaka jer je vaše dijete nadareno i trebaju mu njegove sposobnosti na terenu ili ga zove iz uloge skauta da popuni kvotu igrača u momčadi radi članarine.
Da bi prozreli o čemu se zapravo radi važno se informirati, da bi znali postavljati prava pitanja i čitati između redova ono što je trener zapravo želio iskomunicirati s vama.

Pravila u komunikaciji

Kada komunicirati?

Poželjno je da uvijek najavite komunikaciju treneru unaprijed. Izbjegavajte ozbiljne razgovore koje niste najavili. To se ponajprije odnosi na dijaloge poslije utakmica ili treninga dok ste pod emocijama. Takvi razgovori u principu nisu konstruktivni i donose više štete nego koristi. U praksi su rijetke situacije koje traže momentalnu reakciju.
Predlažem da izbjegavate komunikaciju u lošem ambijentu bez obzira na narav dijaloga. Razgovori neposredno prije utakmica, na mjestima gdje je buka ili gužva ili u vremenskoj stisci nisu najbolja rješenja. Birajte ugodnu atmosferu gdje će vas trener moći saslušati bez remetećih faktora.

Ponekad je potrebno s trenerom komunicirati na svakodnevnoj bazi. Pogotovo ako se događa novi momenti poput ozljede ili oporavka kojeg treba iskomunicirati. Te situacije nisu toliko česte tako da je komunikacija rjeđa.

Ako ne primjećujete probleme u nogometnom razvoju i nemate potrebu za informacijama bilo bi dobro da samoinicijativno dogovorite informativni sastanak s trenerom dva puta godišnje. Takvi sastanci su preventivne prirode kako bi dobili povratnu informaciju u kojem se smjeru kreće vaše dijete i da li je to u skladu s očekivanjima djeteta, trenera i roditelja.

Dogovorite sastanak s trenerom ako primijetite da je vaše dijete određeno vrijeme nezadovoljno. Nagla promjena odnosa trenera prema igraču koja se može iskazati zahlađenju odnosa ili dugoročne promjene statusa u momčadi zahtjeva da promislite o tome da se nađete s trenerom.

Kako komunicirati?

Dođite na razgovor pripremljeni. Prije razgovora ponovite pitanja ili si zapišite podsjetnik koja želite postaviti tako da ne zaboravite.

Koncentrirajte se na nekoliko ključnih pitanja i budite konkretni. Iskreno pitajte ono što vas zanima, bez okolišanja. Ako nešto ne znate, priznajte i zatražite savjet. Nitko ne očekuje od vas da znate sve o nogometu, treneri su tu da vas upute.

Trenerova zadaća je da sasluša informacije vezane za igrača i moguće probleme s kojima se obitelj i igrači bore, te da na osnovi izlaganja roditelja donese zaključak ili ponudi rješenje. On nije dužan slušati roditeljske monologe, u kojima roditelj sam postavlja pitanja i nameće odgovore.

Budite otvoreni za sugestije od strane trenera. Saslušajte ono što trener želi iskomunicirati. Čak i ako se u tom trenutku ne slažete s trenerom dopustite mu da izloži svoje mišljenje. Ne morate se u svemu složiti s onim što trener tvrdi, ali ostavite mogućnost da je u određenim stvarima u pravu. Dopustite si vremena da razmislite o tome što vam savjetuje prije nego donesete vaše konačno mišljenje.

U komunikaciji koristite prikladan vokabular i odnosite se obzirno sa sugovornikom. Izbjegavajte bilo kakve oblike vrijeđanja i podcjenjivački stav. Obratite pozornost na ton glasa s kojim razgovarate i stav tijela. Neverbalna komunikacija ima jači utjecaj na sugovornika od onoga što ste izrekli.

Organizacije pa tako i nogometna ima svoju hijerarhiju. Preporuka je da se u komunikaciji poštuje piramidalna struktura. Rješenje problema treba tražiti u dogovoru s trenerom. Pomoć od viših instanci u klubu ćete tražiti tek ako ne uspijete riješiti prijepor koji imate s trenerom. Hoćete li uključiti trenera u razgovore s klupskim institucijama ovisi o problemu koji je nastao.

Za ozbiljne probleme kao komunikacijsko sredstvo poželjno je koristiti službenu elektronsku poštu. Službena komunikacija je uspješnija jer ostavlja pisani trag kojeg koji je lako dokaziv i ne može ga se ignorirati.

Zbog čega treba komunicirati s trenerom?

Komunikacija između roditelja i trenera je nužna kako bi proces školovanja nogometaša bio uspješan. Komuniciranjem s trenerom roditelj i trener razmjenjuju informacije. Svrha komunikacije je iskorištavanje podataka koje smo dobili u korist nogometaša. Što su je komunikacija iskrenija, to je korist za dijete veća. Upravo iz tog razloga je važno uspostaviti povjerenje s trenerom.

Komunicirati treba iz dva razloga. Prvi razlog je informativni kako bi se od trenera dobili povratnu informaciju o vašem djetetu. Takvi informativni razgovori bi se trebali obavljati dva do tri puta sezonski.

Opravdan razlog komunikaciju je informiranje trenera i primanje informacija od trenera. U onom trenutku kada trener posjeduje informacije koje su važne za vaše dijete on bi vas trebao obavijestiti.

Drugi razlog su izvanredni razgovori koji su potrebni u slučaju da se naglo ili drastično promjeni u običajna situacija. To može biti ako se dijete razboljelo i potreban vam je stručan savjet. Izvanredna situacija je ozbiljna promjena u obiteljskom okruženju koja utječe na igru djeteta. Narušavanje odnosa između vašeg djeteta i suigrača poput bulinga zahtjeva hitnu intervenciju.

Tipovi razgovora i kako ih koristiti

Informacijski razgovori

Na početku sezone trebali bi dobiti informaciju o tome gdje treneri trenutno vidi vaše dijete u grupi. Zavisno u kojoj kvalitativnoj grupi trener vidi vaše dijete ima drugačija očekivanja od njega.

Svrstava li trener vaše dijete u najtalentiraniju skupinu u generaciji, srednju ili najlošiju je legitimno pitanje od strane roditelja. Na to pitanje će neki treneri moći odgovoriti već nakon jednog treninga ali bi trenerima dopustio nekoliko treninga za procjenu jer se djeca razlikuju. Novim igračima u grupi je potreban proces adaptacije. Dužina tog procesa ovisi o karakteru i dobi igrača.

Informacija u kojoj skupini trener vidi vaše dijete je iznimno važna za roditelja. Na temelju te informacije možete predvidjeti određene stvari. Trenira li nogometaš u selektivnoj grupi i trener ga svrstava u lošiju grupu možete očekivati da će dolaskom novih igrača biti prebačen u ekipu koja je slabija.

U takvim razgovorima doznajte okvirne planove i očekivanja koje trener ima od nogometaša u budućnosti. Ne inzistirajte na tome da vam trener obeća koliku će minutažu dobiti vaš nogometaš i hoće li izvoditi slobodne udarce. Kad se radi kod starije djece trebali bi dobiti informaciju koliki su izgledi da će dijete biti pozivano na utakmice ili biti uključeno u selektivni proces. Kod početnika bi trebali dobiti informaciju o količini potencijala koje ima vaše dijete. U najmlađim kategorijama nastup na utakmicama ne bi trebao biti upitan.

Informacijski su razgovori važni kako bi pratili razvoj djeteta. Oni su kontrolni i odgovaraju na pitanje razvijali se li se vaše dijete u skladu s očekivanjima. Razvoj može biti brži ali i sporiji. Ako se razvoj ne podudara s planiranim očekivanjima trebalo bi pronaći razloge za to.

Osim informacije koju tražite od trenera za vaše dijete na takvom sastanku je potrebno prenijeti treneru informaciju kako ga doživljava njegov igrač. Postoji mogućnost da dijete doživljava trenera u pozitivnom ali i u negativnom spektru. Trener bi trebao biti upoznat s osjećajima i stavovima koje nogometaš ima prema njemu.

Razvoj se ne događa u jednom tjednu niti nakon mjesec dana. To je proces koji traje i za značajne potrebe mu je potreban duži vremenski period. Nekoliko utakmica u kojoj je dijete postilo dva pogotka ili nije igralo u skladu s mogućnostima se ne može uzeti kao relevantan pokazatelj.
Upravo iz tog razloga informativni razgovori nisu česti nego su periodički raspoređeni te unaprijed planirani.

Grupni informacijski razgovori

Odlazak na nogometni kamp ili turnir, službeno događanje koje organizira klub iziskuje grupne razgovore i sastanke. Na tim sastancima obično sudjeluje više ljudi gdje se treba podijeliti više informacija kako bi se donijele kompromisne odluke.

Grupni sastanci bi trebali imati svoj dnevni red koji je dogovoren u naprijed. Od roditelja se očekuje da se pridržavaju tema sastanaka. Polemiziranje o individualnim problemima bi se trebalo izbjegavati ili ostaviti za poslije sastanka.

Ako ste sudionik takvog skupa obratite pažnju na vrijeme koje koristite. Vaše opaske i komentari bi trebali biti kratki i jasni. Ulazak u dubioze s dugačkim monolozima ili ponavljanjem sadržaja nije preporučljivo. Tako oduzimate drugima priliku za riječ.

Pomoći će vam ako prije sastanka doznate teme sastanka te se informirate o njima. To možete napraviti putem interneta ili u komunikaciji s drugim roditeljima iz grupe. Unaprijed pripremljeni kao pojedinac, ali i kao skupina roditelja pomaže da sastanak bude konstruktivan, efikasan i brz.

Izvanredni razgovori

 

Na određene situacije je potrebno reagirati brzo i bez zadrške. Rješavanje problema u korijenu sprječava njegovu eskalaciju koja može dovesti do trajno narušenih odnosa ili psihičkog zdravlja nogometaša.

Jedna izgubljena utakmica nije niti smije biti okidač za razgovor s trenerom. Pogrešno je i neprimjereno zvati trenera poslije utakmice kako bi vam pojasnio taktiku ili još gore kako bi vi njemu pojasnili taktički plan.

Komuniciranje putem društvenih mreža i grupa

Suvremeno doba nosi nove modele komunikacije. Aplikacije na pametnim telefonima i ostalim digitalnim uređajima komunikaciju bi trebale učiniti boljom.

Kao član komunikacijske grupe poput WhatsApp ili Viber komunicirajte isključivo ona pitanja koja se odnose na cijelu grupu ili više članova. Pitanja osobnog karaktera komunicirajte isključivo s trenerom. Nije korektno takve grupe koristiti za osobne ili grupne napade na trenera ili druge sudionike. Osjetite li se napadnutim ispravno je prijaviti napadača administratoru grupe. Izbjegavanje debitiranja i prepucavanje smatra se zrelim i odgovornim ponašanjem.

Sadržaje koje objavljujete u takvim grupama bi trebali biti informativnog ili edukativnog sadržaja. Komunikacija može biti zagušena ako objavljujete sadržaj koji nije u skladu sa svrhom grupe. Vodite računa o tome da ne objavljujete sadržaj koji je isključivo zabavnog karaktera i tako otežate protok važnih informacija.

Zbog čega je važno da komunicirate na ispravan način s drugima?

Dobar odnos s trenerom, klubom i drugim roditeljima se gradi mjesecima i godinama. Kvalitetan odnos s drugima pomaže da se vaša djeca osjećaju ugodnije u nogometnoj okolini. Na temelju odnosa sa strukom možete dobiti više kvalitetnih informacija koje će vam pomoći u donošenju odluka i rješavanju problema.
Ponekad je dovoljan jedan trenutak ili događaj koji može trajno narušiti odnose s trenerom uzrokovane nepromišljenim načinom komuniciranja. Kod narušenih odnosa trenera i roditelja najveći su gubitnici oni koji su najmanje odgovorni – djeca.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave