Kako i gdje upisati dijete na nogomet?

I did then what I knew how to do. Now that I know better, I do better.

Maya Angelou

Uvjeti upisa

Najbolji način da se dijete upiše u školu nogometa je kontaktiranje klubova, ili nogometnih škola. Osobe zadužene za primanje novih članova su treneri uzrasta djeteta kojeg upisujete i voditelji škola nogometa. Do njihovog kontakta možete doći pretraživanjem službenih Internet stranica kluba.

Ako na stranicama nisu istaknuti njihovi brojevi telefona, uvijek se možete obratiti tajniku kluba. Kako bi vam uštedio vrijeme na dnu članka možete pronaći linkove za upis u klubove. Obrađeni su klubovi u većim gradovima gdje je veća konkurencija.

Većina klubova prima djecu s navršenih šest godina ili stariju. Neke škole nogometa primaju i godinu dana mlađe dijete, ako može pratiti program. Uglavnom, svi klubovi primaju svu predškolsku djecu na probne treninge. Dvojbu da li je vaše dijete spremno za prvi trenig možete riješiti čitajući ovaj članak.

Što su djeca starija. veća je mogućnost da ih profesionalni klubovi neće primiti na probu. GNK Dinamo upisuje svu predškolsku djecu u svoju školu, dok djeca starija od 12 godina moraju proći selektivni proces.

Amaterskim klubovima članarina škole nogometa jedan je od glavnih izvora prihoda, tako da nisu previše izbirljivi što se tiče upisa djece do 12 godina starosti.

Stvari o kojima morate voditi računa prilikom razgovora za upis djeteta u klub:

Gdje djeca treniraju? 

Moguće je da klub trenira na više lokacija. Recimo određene kategorije poput juniora i kadeta treniraju na jednoj lokaciji, dok limači treniraju na drugoj. Moguće je i da djeca imaju dvije lokacije treninga: ljetnu (igrališta na otvorenom) i zimsku (dvorana, ili balon). Prije upisa provjerite da li vam odgovaraju obje lokacije.

Kolika je cijena članarine? 

Klubovi imaju slične cijene članarina, ali se znaju razlikovati u načinu kako naplaćuju članarine. Jedni naplaćuju svih 12 članarina u punom iznosu, dok drugi ne naplaćuju ljetne članarine kad se ne trenira, ili ih naplaćuju po nižoj cijeni.

Ima li „skrivenih“ troškova?

Osim članarine, neki klubovi traže da roditelji pokriju najam dvorane u zimskom periodu. Bilo bi dobro da provjerite ima li dodatnih troškova zimi i koliki su. Ovisno o politici kluba, određeni klubovi pokrivaju troškove prijevoza djece na utakmice i turnire. dok drugi to rade polovično, ili sav trošak prebacuju na roditelje.

Troškovi za nogomet mogu probiti vaš budžet. Da vas ne bi iznenadili pripremio sam tekst uz koji možete bolje planirati nogometne troškove.

Oprema za trening

Većina klubova ima osnovne pakete opreme za treniranje, koji se naručuju u klubu. Cijena takvog paketa varira i može iznositi iznad 1200 kn, ako uključuje sve osim sportske obuće. Prije nego što se odlučite i naručite opremu, provjerite s trenerom što sve dijete treba ponijeti na prvi trening. Koju boju majice, ili trenirke traže na treningu? Kakva treba biti sportska obuća? Obično je dobro imati i bočicu s vodom.

Infrastruktura i oprema

Ako ne znate, provjerite kakva je infrastruktura kluba. Zavirite i pogledajte kakve su klupske prostorije. One bi trebale biti uredne, čiste, tople i održavane. Boravak u nehigijenskim prostorima (svlačionicama), koje ne zadovoljavaju uvjete, može dovesti do širenja bolesti i narušavanja zdravlja djece.

Na kakvom igralištu treniraju djeca? Da li je to igralište s prirodnom, ili umjetnom travom. Klubovi čija djeca treniraju na prirodnoj podlozi češće odgađaju treninge zbog kiša. Provjerite imaju li alternativu kada su tereni blatni i koja je, ili djeca treniraju na blatu. Detaljnije o prednostima i nedostacima umjetne trave pročitajte ovdje.

Amaterski klubovi mogu imati problema s nedostatkom kvalitetne opreme za treniranje. U prvom redu to su lopte koje mogu biti neadekvatne (stare i istrošene, prevelike ili preteške za dob djeteta). Kvaliteta opreme često može biti pokazatelj sposobnosti i želje kluba da skrbi o polaznicima.

Kad se trenira i koliko se trenira? 

Zbog drugih obaveza (izvannastavne aktivnosti) provjerite satnicu treniranja i da li vam odgovara. Problemi se pojavljuju ako su treninzi u ranijim terminima tako da dijete ne stignete voziti, ili vam trening pada prekasno.

Obično postoje dvije satnice, jedna satnica vrijedi u vrijeme trajanja škole, a druga može biti za vrijeme praznika. Raspitajte se da li je satnica uglavnom fiksna, ili je sklona promjenama.

Dobro se informirati koliko taje trening i kakav je raspored treninga i utakmica kroz tjedan. Ovisno o kategoriji i klubu, djeca mogu imati različit broj treninga tjedno. Klubovima koji se natječu u višim ligama sezona traje duže od školske godine. Ljeti natjecanja počinju već u kolovozu. To može biti nezgodno ako u to vrijeme planirate godišnji odmor.

Tko je trener? 

Trener je važna stavka u izboru kluba. Ako ne znate trenera osobno, provjerite kod prijatelja ili poznanika kakva su njihova iskustva s trenerom. Dvoumite se u gdje će te upisati dijete na nogomet, a nemate preporuku, probajte osobno pogledati treninge i zatim donesite odluku. U odabiru trenera će vam pomoći klik na ovaj link.

Postoji opasnost da će dijete biti izgubljeno za nogomet, ako su mu prva dva do tri susreta sa sportom prošla u neugodnom iskustvu, čak i ako mu ponudite promjenu sredine u kojoj trenira.

Koliko djece trenira u grupi? 

Provjerite koliko je djece upisano u kategoriju u koje upisujete dijete i koliko trenera radi u grupi. Broj djece na utakmicama je ograničen. Morate biti spremni na mogućnost da će dijete, s trenutno slabijim nogometnim vještinama, biti zapostavljeno ako se nalazi u grupi većoj od dvadeset djece, pogotovo ako s njima radi samo jedan trener. Ili odaberite otvorenu školu nogometa.

Upitajte da li klub organizira alternativna natjecanja (neslužbene lige, turnire, prijateljske utakmice) za djecu koja se ne takmiče na službenim natjecanjima (u prvenstvu).

 

Zaključak

Ne postoji idealna nogometna škola koja će odgovarati svakom igraču i roditelju. Na roditeljima je da u razgovoru s djecom odrede koji su im elementi najvažniji prilikom odabira nogometne škole.

To može biti kvaliteta rada, status kluba, blizina kuće, visina članarine, sudjelovanje na turnirima, ili nešto treće. Kad se odrede jasni prioriteti onda će izbor škole nogometa biti jednostavniji. U procesu odabira kluba kvalitetno informiranje predstavlja važan korak, kako bi mogli napraviti izbor među velikom količinom nogometnih škola, koje će vam se činiti sličnima.

Detaljan vodič koji opisuje vrste nogometnih škola i njihove zaposlenike pročitajte ovdje.

Imajte na umu, da je vaše dijete jedinstveno i posebno u svojim vještinama i potrebama. Kao i igrači svaka sjemenka je predodređena da ostvari svoj potencijal. Ono što sjemenki treba su idealni uvjeti za razvoj, koji se razlikuju od jednog tipa sjemenke do drugog.

Vi kao roditelji, nastojte biti dobri farmeri stavljajući potrebe vaše djece na prvo mjesto. Tako ćete smanjiti pogrešku u odabiru idealne sredine za razvoj mladog nogometaša.

Ako se nalazite na području grada Zagreba, dajem vam nekoliko linkova nekih od nogometnih škola, raspoređenih prema mjestu stanovanja. Navedene škole nogometa nisu jedine na području grada Zagreba. Zbog popularnosti nogometa u društvu, gotovo svaki kvart u Zagrebu posjeduje nogometno igralište, na kojem vjerojatno djeluje neki klub koji okuplja djecu.

Ukoliko ne živite na području Grada Zagreba ili vas zanimaju gdje se trenira u drugim sredinama možete posjetiti slijedeće članke;

Gdje upisati dijete u nogomet ako živite u Rijeci i Kvarneru?

Gdje trenirati nogomet u Osijeku?

Gdje i kako djeca treniraju nogomet na području Splita?

 

GRAD ZAGREB – NOGOMETNI KLUBOVI I POVEZNICE

ZAPADNI DIO GRADA

NK PONIKVE (GAJNICE)

NK VRAPČE

NK KUSTOŠIJA

NK RUDEŠ

NK ŠPANSKO

 

CENTAR

NK TREŠNJEVKA

NK ZAGREB (CVJETNO NASELJE)

NK TRNJE

NK HAŠK (PEŠĆENICA)

NK MAKSIMIR

GNK DINAMO

 

ISTOČNI DIO GRADA

NK SESVETSKI KRALJEVEC

NK SESVETE

NK DUBRAVA

NK RAVNICE

 

JUŽNI DIO GRADA

NK LUČKO

NK LOKOMOTIVA (KAJZERICA)

NK HRVATSKI DRAGOVOLJAC (SIGET)

NK MLADOST (BUZIN)

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave