5 stvari kojih se odriču roditelji nadarenih nogometaša prilikom upisa djece u nogomet

Outstanding achievements are usually born of great sacrifice and is never the result of selfishness.

Napoleon Hill

Upis u nogomet za roditelje i za djecu može donijeti nezaboravne trenutke. Upečatljive uspomene za cijeli život. Ipak treniranje nogometa zahtjeva odricanja. Mnogi roditelji nepripremljeno ulaze u nogometne priče. Ako razmišljate o upisu djeteta u nogometni klub bilo bi dobro da pročitate ovaj tekst kako bi se mogli pripremiti na neke izazove koju donosi uloga roditelja nogometaša.

Redukcija obiteljskih druženja vikendima u obliku svečanosti, zabava i izleta

Većina obitelji vikende provodi družeći se. Tako se roditelji povezuju s djecom, izgrađuju odnose i nadoknađuju vrijeme potrošeno na posao preko tjedna. Baterije se mogu puniti na razne načine. Uživanje u prirodi, odnosno izletima je jedna od opcija. Drugi način je odlazak u kazalište, kino ili muzej za vrijeme hladnijeg vremena.

Ekstroverti će poželjeti društvena okupljanja. Gotovo svaki tjedan može se očekivati nekakav rođendan, godišnjicu ili obljetnicu. Uz to postoje tradicionalna praznička okupljanja i roštiljade kao što je prvi svibanj, kestenijada i slični događaji.

Imate li obitelj kojoj su vikend izleti ili društvena okupljanja važan faktor u životnom stilu nogomet može proizvesti tektonske promjene na koje bi trebali biti pripremljeni.

Nogometne utakmice se igraju kroz cijelu godinu. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati vikendi koji su lišeni nogometnih utakmica. Jesen i proljeće su rezervirani za redovnu sezonu i službena natjecanja. Vrijeme između popunjavaju zimske lige na otvorenom, ljetni turniri i kampovi. Oni pokrivaju zimske i uskršnje praznike te produžene vikende.

Postoji vjerojatnost da će vaš nogometaš poželjeti nastupati na svim tim utakmicama. U tom slučaju će te morati raditi kompromise koji vam se možda i neće svidjeti.

Zaboravite na ljetovanja u kolovozu

Za ljude koje žive na kontinentu kolovoz je zadnja, a nekima i jedina, prilika da pobjegnu iz gradske vreve i osvježe se negdje uz more. Jako puno firmi u tom vremenu daju kolektivne godišnje odmore. Zbog prirode posla nekim članovima obitelji je nemoguće birati vrijeme godišnjih odmora nego je to unaprijed određeno.

Volite li provoditi ljeta izvan mjesta gdje stanujete ili koristite mogućnost rada ”od kuće” onda vam nogomet može poremetiti planove. Zbog toga prije upisa djeteta u nogomet morate biti upoznati s ovom informacijom. Dok se mnoge obitelji tek pakiraju na odmor nogometašima on završava.

Nogometni klubovi skupa sa svojim omladinskim pogonima započinju s aktivnostima već u kolovozu. Kada će točno započeti aktivnost ovisi o dobi djeteta, ali i o stupnju natjecanja. Profesionalni klubovi inzistiraju na tome da djeca sudjeluju na treninzima u kolovozu. To se može odnositi i za one najmlađe.

Nogometni Wunder-kid u obitelji može narušiti harmoniju i pokvariti mogućnost zajedničkog ljetovanja. To je saznanje s kojim se morate nositi prije nego što se zakotrlja ozbiljna nogometna priča. Nadarena djeca iziskuju više vremena za vježbanje kako bi ostvarila svoje potencijale. Upravo je to dodatno vrijeme ono za vrijeme kolovoza i školskih praznika.

Slobodno popodne je iznimka

Poznat vam je osjećaj kad bi se nakon teškog i napornog dana na poslu najradije isključili i odmarali u miru vlastitog doma? Ono što najmanje nedostaje ljudima koji žive u urbanim sredinama je dodatni stres nakon posla prouzročen gužvama u prometu i ograničenjem vremena u kojem bi trebali odvesti dijete na trening.

Nemaju svi mogućnost da upišu dijete u nogometni klub udaljen nekoliko koraka od doma. Kvalitetnija djeca zahtijevaju kvalitetne klubove koji mogu biti udaljeni do pola sata vožnje od kuće.

Uz to nogomet je sport koji se trenira najmanje tri do četiri puta tjedno. Satnica treninga je takva da pokriva gotovo svaki dan od ponedjeljka do petka. To oduzima veliku količinu vremena i napora za roditelje koji su primorani biti aktivno uključeni u proces treniranja.

Imati mladog nogometaša u obitelji znači imati drastično manje vremena za popodnevne aktivnosti. To mogu samo dobro organizirani roditelji s ogromnom energijom i entuzijazmom. Imati više nogometaša u obitelji je pravi pothvat.
U trenutku kada vaše dijete izrazi želju za upisom u neku nogometnu akademiju budite spremni na životni izazov.

Tjedni raspored, što je to?

Kako je dobro imati unaprijed određen tjedni raspored. Rutinu koja nam pomaže da život držimo pod kontrolom. Tako možemo planirati hobije, vrijeme za prijatelje, shopping, obitelj i sve ono što nam je važno. Bez rasporeda život nam se može pretvoriti u pravi kaos.

Nogomet u vaše živote će unijeti sve osim reda. To je sportska aktivnost koja vam može i te kako zapapriti život. Imate li sreće vaše dijete će trenirati u klubu koji ima koliko toliko ujednačen i stabilan odstupanja u rasporedu treninga će biti minimalna.

Hoće li biti trening ili ne ovisi o brojnim faktorima. Jedna od desetak ekipa može imati zaostalu utakmicu na terenu na kojem svi treniraju i evo ti problema. Sve se mora pomaknuti. Nogomet ovisi i o vremenskim prilikama. Velike količine padalina, jake hladnoće ili vjetar također mogu otpuhati raspored i napraviti promjene u tjednom kalendaru.

Ono što je najgore do promjena ili odgoda često dolazi samo nekoliko sati prije samog treninga. U tom slučaju roditelj uvijek treba biti spreman s rezervnim planom. Bez toga u nogometu ne ide.

Raspored utakmica može varirati od tjedna do tjedna. Nekad će utakmica pasti u subotu ujutro, drugi tjedan u nedjelju popodne. Potvrda same utakmice se dobije tijekom tjedna. Nemoguće je planirati raspored za vikend više od tjedan dana unaprijed.

Roditelji koji se vole držati plana i programa bi mogli dobiti zaraditi mali živčani slom nakon što dijete upišu u nogomet. Ili će jednostavno morati omekšati i postati fleksibilni. Jer nogometni raspored zna biti rastezljiv poput žvakaće na ljetnom asfaltu.

By, by kućni budžet

Nogometni svijet je konstruiran da roditeljima izbije i posljednji novčić iz novčanika. Niske članarine nude iluziju da je nogomet jeftin sport. To je samo zamka smišljena da privuče što više roditelja s djecom na upise. Jednom kada dovedete dijete na trening i ono se zaljubi u sport kreće financijska borba.

Svaka čast izuzecima, ali neke sredine će odmah nakon upisa krenuti u isisavanje vaših primanja. Tako ćete dobiti ponudu da kupite komplet opreme, platite nogometni kamp ili pošaljete dijete na turnir, subvencionirate zimsku ligu i mnoštvo drugih stvari.

To može djelovati destabilizirajuće za one obitelji koje jedva spajaju kraj s krajem. Koliko nogomet zapravo košta ovisi o kluba do kluba i kvalitete djeteta. Ono što ja mogu potvrditi da su mjesečni izdaci zapravo puno veći od same članarine. Stoga budite spremni na određena odricanja ako želite da vam dijete prati zahtjeve koji proizlaze iz nogometnih klubova.

Zaključak

Nogometni svijet ima za ponuditi pregršt prekrasnih dojmova. Ipak kao i druge aktivnosti nogomet iziskuje odricanja roditelja. Zbog popularnosti i ugleda koji nogomet uživa u Hrvatskoj, ali i visokih ciljeva nogometnih klubova i saveza ljestvica za roditelje može biti podignuta visoko.

Različiti klubovi imaju drugačija očekivanja. Ipak želite li da vaše dijete sudjeluje u ozbiljnom nogometnom režimu rada, morate biti spremni na ustupke i žrtvovanja. To se prvenstveno odnosi na ambiciozne sportaše. Zbog toga je važno da se unaprijed pomirite sa zahtjevima i specifičnostima samog sporta kako kasnije ne bi dolazili u sukobe i dileme.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave