Gdje upisati dijete u nogomet ako živite u Rijeci i Kvarneru?

Sa svih strana su se pojavljivala pitanja gdje bi želio otići; inozemstvo, Dinamo ili Hajduk? A ja klinac od 22 godine, koji je samo htio uživati život na mom Grobniku i igrati u mojoj Rijeci.”

Anas Sharbini

Nogometaši iz Riječke regije takmiče se u Nogometnom savezu Primorsko-Goranske županije. Ako je vaše dijete vrtićke dobi ili tek kreće u osnovnu školu onda pripada uzrasnoj grupi predtakmičara U-9. Te grupe se različito zovu ovisno o regiji u kojoj pripadaju. Univerzalan naziv im je U-9 (under nine), što u prijevodu znači da u grupu početnika pripadaju djeca mlađa od 9 godina. Oni se ne takmiče u ligama u organizaciji saveza nego se tu djecu prijavljuje u privatne lige. Jedna takva se organizira u ŠC Torreta.

Službena takmičenja kreću u višim razredima razredne nastave kad djeca napune 9 godina. Ta skupina se naziva Morčićima. Morčići se mogu dijeliti i po godištima tako da u nekim nogometnim školama imamo dvije grupe morčića- mlađe i starije. Želite li saznati nešto više o tome kako se kategoriziraju nogometaši otvorite tekst ”Kako izgleda podjela nogometaša po kategorijama”, gdje su nogometne kategorije opisane detaljnije.

Kvarnerski klubovi koji prijavljuju svoje početnike u ligu morčića su podijeljeni u dvije lige. Lige se dijele po principu istok-zapad. U A-1 ligi se nalaze klubovi koji geografski pripadaju na istok, dok se u A- 2 nalaze klubovi sa zapadne strane kvarnerske regije.

Podjela morčića po ligama iz 2021. godine

Grupa A-1 (istok)

Crikvenica
Borac
Vinodol
Rječina
Orijent 1919
Pomorac 1921
Krk
OŠK Omišalj
Naprijed
Grobničan

Grupa A-2 (zapad)

Halubjan
Lovran
Lokomotiva
Matulji
Grbci
Halubljan
Doker
Zamet
Kozala

Pravila za morčiće

Utakmice morčića se igraju na skraćenom terenu (1/2 velikog igrališta). Vrata su dimenzija 2×5 m. Na terenu je sedam igrača iz svake ekipe. Zamjene igrača su neograničene, bez posebne najave sucu. Svi registrirani igrači s valjanim liječničkim potvrdama imaju pravo nastupa na utakmicama. Trajanje utakmice je 2×25 min s kratkom pauzom na poluvremenu. Na utakmicama se ne primjenjuje pravilo zaleđa niti sudac dodjeljuje kartone.

Odabir kluba

Roditelji najčešće odabiru klub za početnike po mjestu stanovanja. To ima smisla jer su nogometni treninzi često i do četiri puta tjedno. Na vožnju s treninga i na trening se može izgubiti dosta vremena i energije. Ipak ako živite u gradu ili ste primorani voziti dijete jer nemate kluba u blizini razmislite o tome gdje ćete ga upisati.

Rejting, odnosno status kluba i tradicija su često jedan od važnijih kriterija. Ako klub ulaže u marketing i u seniorsku momčad ne znači da imaju suvremenu školu nogometa.
Upisujete li dijete u klub nije presudno kako je taj klub radio jučer, nego kako danas radi sa podmlatkom. Zbog toga dajte povjerenje onoj školi nogometa koja zaslužuje svojom trenutnom situacijom i vizijom razvoja u budućnosti.

Za razvoj početnika rang takmičenja ima zanemarivu ulogu u njihovom razvoju. Tako da nemojte biti opterećeni rezultatima momčadi pogotovo one seniorske ili kadetske. Utakmice u toj dobi i natjecanja bi trebala biti u drugom, odnosno trećem planu. Puno je važnije da odaberete klub po kriterijima rada i primjerenim trenerima za vaše dijete.

Uvjeti

NK Rijeka

Daleko najbolje uvijete u županiji ima nogometni klub Rijeka. Suvremeni nogometni kampus na Rujevici je, usudim se napisati, jedan od nabolje uređenih nogometnih centara u Hrvatskoj. U budućnosti se nadam da će ih biti i u drugim gradovima.

Na Rujevici primaju svu djecu koja žele trenirati nogomet te imaju navršenih pet godina. Unutar kluba se radi selekcija gdje se onu talentiraniju djecu izdvaja i priprema za natjecanje, dok drugi završavaju u otvorenoj školi.

Upišete li dijete u NK Rijeka u poslijepodnevnim satima će te ga predati trenerima na ulazu u kampus, te će ga pokupiti u dogovoreno vrijeme. Gledanje treninga nije dopušteno.

Upisujete li dijete u klub nije presudno kako je taj klub radio do jučer, nego kako danas radi sa podmlatkom. Zbog toga dajte povjerenje onoj školi nogometa koja to zaslužuje svojom trenutnom situacijom i vizijom razvoja u budućnosti.

Ostali klubovi

Nogometni klub Rijeka usprkos odličnoj infrastrukturi i profesionalnom pristupu ne mora biti nužno prvi izbor za vaše dijete. U gradu i okolici može se naći klubova koji kvalitetom rada s djecom zadovoljavaju norme, kad je o predtakmičarima riječ.

Ono što muči druge klubove nije nedostatak entuzijazma u radu s mlađim uzrastima nego infrastrukture. Svi klubovi u gradu dijele tri igrališta, tako da na igralištu u Belvederu svoje utakmice igraju Lokomotiva, Orijent, Stari grad i Kozala. Situacija nije puno bolja ni u drugim školama. Rješenje problema se naslućuje u izgradnji dodatnog igrališta u kampusu gdje bi se postojeći tereni rasteretili.

Cijena članarine iznosi u glavnom 250 kn, s tim da u nekim klubovima ona može biti i niža.

Linkovi na klubove:

Crikvenica

NK Lokomotiva Rijeka

Borac

Vinodol

Rječina

Orijent 1919

Krk

OŠK Omišalj

Naprijed

Grobničan

NK Rijeka

Pomorac 1921

NK Orijent

NK Halubljan

NK Zamet

HNK Kozala

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave