Čemu služe otvorene škole nogometa?

If doesn’t open is not your door.

Nogomet za sve

Vrhunski sport je iznimno surov. On ne trpi prosječnost. Želite li biti uspješni u sportu morate biti izvrsni što je jedna od najvećih ljudskih vrlina. Ona se ne poklanja niti se može kupiti novcem. Majstorstvo se stječe kroz godine predanog vježbanja.

Svako dijete ima potencijal da postane majstor. Potencijal za nogometom, odnosno nogometni talent. U nekom djetetu taj potencijal stoji duboko zakopan unutar njega i potrebne su godine da izađe na površinu. Drugoj djeci potencijal izbija na površinu od malena. Za takvo dijete mnogi govore da je ”blagoslovljeno” s darom.

Djeca koja zadive okolinu svojim nogometnim trikovima djeluju kao entiteti s nekog drugog planeta. Ona su blago koja nazivamo ”nebrušenim dijamantima”. Nogometni biseri, baš kao i školjke, rijetki. Oni plijene pažnju čim ih ugledamo. Njima su vrata svih nogometnih škola širom otvorena.

Takva djeca su prava rijetkost. Oni su iznimke, a ne pravilo. Većina budućih profesionalnih nogometaša izgleda na oko sasvim obično. Oni su prosječna djeca koja se iznimno trude savladati svoje nogometne zadatke. Imaju svoje bolje i lošije trenutke, međutim drži ih ustrajnost prema ciljevima i ljubav prema nogometu.

Pokazivati znakove talenta i postati talent su dvije različite stvari. Ne možemo biti sigurni tko će biti zvijezda koja će zasjati na nogometnom nebu. Možemo znati koja djeca to neće postati. Ako djeci ne ponudimo pravu priliku, zasigurno ćemo ugasiti i posljednji tračak nade da će postati profesionalni nogometaši.

Djeca koja zadive okolinu svojim nogometnim trikovima djeluju kao entiteti s nekog drugog planeta. Ona su blago koja nazivamo ”nebrušenim dijamantima”. Nogometni biseri, baš kao i školjke, rijetki. Oni plijene pažnju čim ih ugledamo. Njima su vrata svih nogometnih škola širom otvorena.

Nitko nema pravo da ruši dječje snove, prije nego što ih klinci započnu sanjati. Nije ljudski, niti je humano reći djeci da nemaju pravo na trening. Svi bi trebali imati određenu priliku naći se u ulozi nogometaša. Osjetiti kako je to trenirati nogomet ili nositi dres svog omiljenog kluba.

Otvorene škole su osmišljene kao rješenje za takve probleme. Dok su djeca na početku svog nogometnog puta, teško je procjenjivati njihov potencijal. Što su djeca mlađa, veća je mogućnost za krivom prosudbom. Gubitak talentiranog igrača šteta je svima. Talentiranom djetetu jer svoj potencijal nije ostvarilo, nogometnoj školi jer nije ispunila svoj cilj, te društvu jer gubi iznimnu osobu koja nadahnjuje druge.

Zbog toga je nogometna selekcija postavljena u obliku piramide. Na samom postolju trebaju biti sva djeca koja pokazuju interes prema nogometu. Najmlađih nogometaša njih treba biti najviše. Oni su nogometno sjemenje iz kojeg se razvija cijeli sport. Nogometne organizacije su program dječjeg razvoja nazvale ”grassroot”.

Principi koje zastupaju UEFA i FIFA su da svaki klub bez obzira na kvalitetu mora omogućiti što većem broju djece da trenira nogomet. U svakom profesionalnom klubu bi trebale postojati i najmlađe kategorije koje nisu selektivne. To znači da se djeca u klub ne uzimaju prema trenutnoj vještini koju pokazuju. Program za takvu djecu je zabavnog karaktera oslobođen od rezultatskih pritisaka.

Treninzi u otvorenoj školi nogometa bi trebali biti koncipirani na usvajanju vještina kroz zabavan način. To su razne igre koje iz djece izvlače nabolje osjećaje. Trenažni sadržaj je prilagođen dobi i sposobnostima djece. Tako svako polaznik treninga ima priliku da usvoji nova znanja.

Otvorena škola GNK Dinamo

Prva otvorena škola u Hrvatskoj je bila ona GNK Dinamo. Potreba za otvorenom školom se pojavila početkom ovog milenija. Klub je počeo rasti u raznim segmentima. Selekcija u svim uzrastima je bila iznimno velika. Kako je Dinamo najpopularniji klub u milijunskom gradu mnogi roditelji i djeca su imala želju da obuku plavi dres.

S druge strane financiranje profesionalne nogometne škole iziskuje velika sredstva. Kvaliteta omladinskog pogona se održava kroz stipendijske ugovore talentiranim igračima. Proširenjem baze igrača klub je profitirao u nekoliko segmenata.

• Povećanje prihoda kroz članarine (reinvestiranje članarina u talentirane igrače)
• Kontrola većeg broja igrača u klubu (preciznija selekcija)
• Edukacija mladih trenera i njihov razvoj kroz OŠ (praksa za trenere)
• Snažnije brendiranje kluba i veći marketinški potencijal (povećanje navijača)

Otvorena škola nogometnog kluba Dinamo je drastično promijenila unazad petnaest godina. Razina kvalitete nogometaša i trenera se drastično povećala s kvalitetom sadržaja koju škola nudi. Rezultati politike otvorene škole Dinamo se osjećaju danas.

Brojni amaterski klubovi u gradu se bore za igrače koji izlaze iz OŠ Dinamo. Najstarija dobna kategorija u OŠ je uzrast mlađih pionira. Pitanje je vremena kada će neko dijete koje u početku nije bilo na razini takmičarske ekipe, kroz alternativni program doći do profesionalnog nogometnog ugovora.

Ostale otvorene škole

U hrvatskoj djeluju i druge otvorene škole. Nogometni klub Lokomotiva iz Zagreba u svojoj otvorenoj školi ima preko 100 polaznika, što je ekvivalent nekom manjem klubu. U otvorenoj školi svi su dobro došli. Polaznici se ne takmiče na službenim natjecanjima nego igraju sezonske lige. Trenira se i igra u otvorenim i zatvorenim prostorima. Manji je pritisak, dok nogometne akcije ima na pretek.

Sličan koncept je na Rujevici gdje sva djeca kojima je Rijeka u srcu imaju priliku postati djelom njezine obitelji. Nema pritiska od rezultata, niti straha od neprihvaćanja odnosno izbacivanja zbog vještine. Najmoderniji nogometni kamp u Hrvatskoj je tako popunjen s većim brojem korisnika.

Nogometni klub Osijek preko svojih službenih stranica poziva svu zainteresiranu djecu da se pridruže u otvorenu školu. Djeca se primaju tijekom cijele godine te je iznos članarine relativno nizak. Socijalni slučajevi i djeca dragovoljaca domovinskog rata nisu dužni plaćati članarinu. Ovdje vidimo da su ciljevi škole nogometa drugačiji nego u Zagrebu. Otvorena škola u gradu na Dravi ne služi primarno kao izvor financiranja nego ima dozu solidarnosti prema društvu.

Hajduk ide drugim putem

Hajduk je svojevrsni fenomen u Hrvatskom sportu, ali i šire. On je društveni fenomen. Uprava kluba je odlučila zatvoriti postojeću otvorenu školu nogometa s krajem sezone 2020/2021. Nemam službene informacije što je ponukalo Splićane za taj potez tako da sve ostaje na strani špekulacija.

Umjesto otvorene škole nogometa HNK Hajduk se odlučio za drugačiju politiku. Prepustio je svoju djecu, i trenere drugim klubovima. Tako se ja jača poslovna suradnja u regiji. Ponekad moraš nešto prepustiti da bi dobio.

Za pretpostaviti je da HNK Hajduk očekuje prepuštanje talenata iz drugih klubova u Hajduk. U tom slučaju se želi spriječiti da igrači poput Nikole More završe u konkurentskim klubovima. Ono što je specifično za Hajduk je da njemu ne treba dodatno brendiranje u Dalmaciji. Jednostavno je teško pronaći ”tifosa” koji ne diše za ”majstora s mora”.

Važući svoju odluku rukovodstvo Hajduka je odlučilo, da je s obzirom na trenutne okolnosti, bolje zatvoriti otvorenu školu. To ne znači da će se izgubiti svi benefiti, nego da će dobit od ukidanja otvorene škole biti veća od gubitka. Nitko ne može biti siguran da li je taj put isplativ za Hajduk i splitsku nogometnu mladež. Argumenti za obje odluke postoje. Vrijeme će biti mjerodavan sudac.

Ono što je specifično za Hajduk je da njemu ne treba dodatno brendiranje u Dalmaciji. Jednostavno je teško pronaći ”tifosa” koji ne diše za ”majstora s mora”.

Koja je razlika između otvorenih nogometnih škola i onih drugih?

Ono što čini otvorene škole otvorenima proizlazi iz samog naslova. Takve nogometne škole su otvorene za svu djecu koja žele trenirati nogomet u njima. Jedina prepreka u tome može biti kapacitet škole da primi nove igrače. U otvorenim školama sva djeca koja plaćaju članarinu bi trebala imati jednaka prava i obaveze.

U selektivnim školama nogometa djeca stječu prava treniranja i nastupanja za klub kroz selektivan proces. Oni koji ne zadovoljavaju minimalne kvalitativne kriterije ne primaju se u klub. Također prava nogometaša u selektivnim ekipama su različita. Hoće li netko dobiti stipendijski ugovor ili će imati određene povlastice ovisi o vještini igrača.

Takve nogometne škole su otvorene za svu djecu koja žele trenirati nogomet u njima. Jedina prepreka u tome može biti kapacitet škole da primi nove igrače.

Obveze igrača prema klubu su znatno veća u selektivnim ekipama nego u onima otvorenog tipa. Momčadi iz otvorenih škola ne utječu na status kluba jer se ne takmiče na službenim utakmicama. Kroz rezultate selektivnih ekipa klub se rangira unutar saveza. Viši rang donosi veća materijalna sredstva.

Hibridne škole

U Hrvatskoj postoji svega nekoliko profesionalnih nogometnih škola. One se nalaze u par profesionalnih klubova koje ulažu veća sredstva u omladinske pogone. Ti klubovi imaju najveći broj kvalitetne djece. Privlače ih svojim statusom, suradnjom s managerskim agencijama i dobrim financijskim uvjetima koje nude kroz ugovore.

Postoje klubovi u manjim sredinama ili male škole nogometa. One su otvorene za svu djecu u regiji. Nogometno znanje nije kriterij za upis. Dovoljno je zadovoljavati propisane norme ponašanja. Gotovo jedina obaveza koju škola traži je uredno plaćanje članarina kako bi se zadržao status člana.

Često ne postoji pritisak rezultata jer se djeca takmiče u najnižim ligama iz kojih se ne može ispasti ili ispadanje samo po sebi ne može narušiti ugled samog kluba.
Te nogometne škole su same po sebi otvorene bez obzira na to što u sebi ne nose prefiks ”otvorene”.

Ostale škole su poluprofesionalne. One se nalaze u tranziciji između onih amaterskih u profesionalne. Zaglavljene su između amaterizma i profesionalizma jer su ograničene resursima da naprave pozitivan iskorak. Njih ima najviše. Na granici su jer sadržavaju elemente otvorene škole i one profesionalne nogometne škole.

Primaju svu djecu u klub, ali djeca imaju različit status. Najbolja djeca mogu dobiti stipendijske ugovore, dok ona koja su najniže rangirana uopće ne igraju utakmice. Svi treneri nemaju isti status, tako da jedne godine igrače može voditi profesionalni trener kojeg će zamijeniti volonter.

U takvoj hibridnoj školi klub može tražiti od djece i roditelja da se ponašaju profesionalno poput predanosti treninzima, dok u isto vrijeme ne mogu isporučiti kvalitetan rad. U klubu nema dovoljno profesionalaca, treneri su preopterećeni dok je infrastruktura loša.

Ostale škole su poluprofesionalne. One se nalaze u tranziciji između onih amaterskih u profesionalne. Zaglavljene su između amaterizma i profesionalizma jer su ograničene resursima da naprave pozitivan iskorak. Njih ima najviše.

To može, i često tako biva, da nejasna situacija oko statusa, prava i obaveza zbunjuje roditelje. Nisu jasno postavljeni ciljevi škole nogometa. Klub ne živi od prodaje igrača, nego od članarina i bitna mu je kvantiteta. Što je karakteristika otvorenih škola. Istodobno su važni rezultati jer ispadanjem u niži rang se gubi reputacija i sredstva od saveza. Natjecateljski karakter vuče na profesionalizam.

Kada je upis u otvorenu školu prednost?

Karakter djeteta određuje u koja vrsta nogometne škole mu najviše odgovara. Imate li dijete koje je iznimno vješto u baratanju s loptom, te posjeduje izražen natjecateljski duh, razmislite da ga upišete u profesionalnu ili poluprofesionalnu školu. Njima otvorena škola kroz duže vrijeme može biti ograničavajući faktor.

Otvorena škola je više odgovara za nogometaše koji su nježniji i nemaju još uvijek dobro razvijene tehničko-taktičke vještine. Takvima odgovara polagan razvoj bez naglog stresa. U protivnom, izložimo li ih previše situacijama s kojima se ne mogu nositi, izgubit ćemo ih. Klinci će pregorjeti.

Otvorena škola je više odgovara za nogometaše koji su nježniji i nemaju još uvijek dobro razvijene tehničko-taktičke vještine. Takvima odgovara polagan razvoj bez naglog stresa.

Na roditeljima je da ispravno procjene svoje dijete. Djeca istog godišta se mogu drastično razlikovati jedni od drugih. Većem broju početnika odgovara pristup bez stresa, ili s umjerenim stresom. Ako niste sigurni kojoj grupi vaše dijete pripada, ne gurajte ga u profesionalne ili poluprofesionalne ekipe. Pustite da se nogometna priča raspliće sama od sebe.

Zaključak

Upis u školu nogometa bez konteksta ne mora biti dobar, ni loš. Određene otvorene škole mogu imati kvalitetnije trenere i bolje programe od klasičnih škola nogometa. Hoćete li upisati vaše dijete u otvorenu školu nogometa ili neku drugu ovisi o više faktora. Osim usporedbe kvalitete škole ulogu ima i karakter djeteta.

Važno je osluškivati potrebe djeteta i upisati ga u okolinu koja će biti poticajna za njegov razvoj. Također moram naglasiti da se njegove potrebe mogu promijeniti s vremenom. Neki odgovori se ne mogu dobiti prije nego što se ne ostvari određeno iskustvo.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave