Tko su zagići?

 

Kids are kids and not little adults. They’re watching and listenining to you all the time. They’re figuring out the game plan but still don’t know all the rules. Talk straight to them and they”ll respect you for it.

Carew Papritz

Tko su zagići?

 

Zagići je naziv za kategoriju nogometaša do devet godina starosti (U-9), koja se takmiči u ligama Zagrebačkog nogometnog saveza.

U Zagrebačkoj županiji kategorija tog uzrasta naziva se prstićima, u Riječkoj regiji su morčići, dok u Splitsko dalmatinskoj županiji U-9 nogometaše nazivaju tićima.

Prema tome, zagići, morčići i tići dio su jedne zajedničke kategorije, U-9, koja se u različitim krajevima naziva drugačije. Kako su dio jedne kategorije, oni se na međuregionalnim natjecanjima takmiče međusobno.

Igraju li zagići službena natjecanja?

 

Zagići se takmiče u natjecanjima koje organizira Zagrebački nogometni savez (ZNS). Natjecanja koja organizira ZNS su službene lige.

U tim ligama zagići se dijele u rangove.

Najveći rang je prva zagrebačka liga ”A-1″. Prva liga je zatvorenog tipa, što znači da se iz nje ne može ispasti, ili ući temeljen rezultata. Tko će igrati prvu ligu odlučuje ZNS, na temelju uvjeta koje posjeduju škole nogometa (infrastruktura), popularnosti kluba (broj djece u školi nogometa) i kvalitete rada.

Ostale lige: B2, C3 i D4 su protočne. U protočnim ligama rezultat je jedino mjerilo. Klubovi s najviše osvojenih bodova mogu napredovati, dok klubovi s najmanje osvojenih bodova ispadaju u niži rang takmičenja.

Popis klubova prve zagrebačke lige zagića i limača

1.Sesvete

2.Dubrava

3.Dinamo

4.Zagreb

5.Hašk

6.Ponikve

7.Špansko

8.Kustošija

9.Lučko

10.Lokomotiva

11.Hrvatski dragovoljac

12.Vrapče

Osim službenih liga  ZNS održava i Dvoransko prvenstvo u studenom i prosincu.

 

Koja su pravila igre za zagiće?

 

Osnovna pravila

Zagići igraju na skraćenom terenu dimenzija 50 x 35m, što je manje od polovice velikog nogometnog igrališta. Golovi su dužine 5m i visine 2m te se nalaze unutar kaznenog prostora veličine 17 x 6m. Točka za kazneni udarac nalazi se na 9 metara udaljenosti od gola.

U polju za igru smije se nalaziti najviše sedam igrača uključujući i vratara. Igrači smiju napustiti teren, biti zamijenjeni, te se opet vraćati u igru bez ograničenja.

Lopta

Lopta s kojom zagići igraju veličinom je manja i lakša od lopte s kojom igraju odrasli. Svaka lopta s kojom igraju zagići trebala bi na sebi imati oznaku ”size 4”. 

Nema zaleđa

Za zagiće ne vrijedi pravilo zaleđa. Pogodak se ne može postići iz početnog udarca, ili sa svoje polovice terena. Procjena je da većina djece u toj dobi teško može razumjeti apstraktne pojmove poput zaleđa. Određena pravila iz seniorskog nogometa nisu prikladna za malu djecu te bi usporavala razvoj mladih nogometaša. Zbog toga se za djecu modificiraju pravila kako bi bolje služila njihovom napretku.

Suđenje je prilagođeno

Zagićima sudi jedan službeni sudac. Sucu nije dopušteno dijeliti kartone, te nema isključenja na utakmici. Ono što sudac smije napraviti je prisiliti trenera da zamjeni igrača, za kojeg procjeni da se ne ponaša u skladu s normama ponašanja. Početnici u nogometu se tek susreću s pravilima i sudac osim dijeljenja pravde ujedno podučava igrače. Umjesto grube kazne kartonom, prikladnije je verbalno obrazložiti pogrešku koju je igrač napravio. Zbog istog razloga ako igrač krivo baci aut, sudac ga neće kazniti oduzimanjem lopte nego će ga uputiti na ponovno izvođenje. Sudac zagićima može progledati kroz prste ako igraju u različitoj boji dresa, ili im se boja majice ne poklapa s bojom na dresu. Može im dopustiti igranje utakmice u tenisicama, bez kopački. Također, ako je hladno mogu nastupati s kapom na glavi. Ono što im neće dopustiti su pravila koja mogu ugroziti zdravlje djece. Igranje bez štitnika za noge, ili s lančićem oko vrata se ne tolerira.

Nema individualnih nagrada i priznanja

Za razliku od drugih natjecanja kao što su turniri, u ligama ZNS namijenjenima za zagiće, momčadi se rangiraju po bodovima, ali se u službenim zapisnicima ne vodi evidencija o strijelcima pogodaka na prvenstvenim utakmicama. Savez se odlučio za takvu odluku kako djeca (ali i roditelji i treneri) ne bi bila opterećena dodatnim osobnim nadmetanjima umjesto da uživaju u igri.

 

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave