Da li je djetetu potreban nogometni menadžer i agencija za zastupanje igrača?

Guardiola bought a Ferrari (ibrahimović) and drove it like a Fiat.

Mino Raiola 

U medijskom prostoru se često priča o nogometnim agentima. Oni su neizostavni dio nogometne priče te izbjegavanje agenata u većini slučajeva nema smisla.

Kako bi mogli započeti priču o nogometnim agentima moramo se najprije upoznati s njihovom ulogom.

Agenti su zaduženi za:

Pregovaranje o ugovorima igrača s klubovima
Ugovaranje sponzorstava
Odnose s javnošću igrača
Istupe u medijima
Brendiranje nogometaša
Prikupljanje i analizu statističkih parametara igrača
Dodatnu nogometnu edukaciju igrača
Pružanje psihološke pomoći igraču u kriznim situacijama
Vođenje financija igrača

Možemo primijetiti da je spektar usluga koju nude agenti širok. To je jer ako jedan od segmenata u životu igrača ne funkcionira može se ugroziti karijeru i napredak samog igrača.

Razumnom čovjeku je jasno da jedan čovjek ne može imati znanje iz svih navedenih polja. Agenti su stoga manageri koji na operativan način upravljaju agencijom. Oni koriste usluge desetke ljudi od ekonomista, pravnika, trenera, psihologa, analitičara i statističara.

Takvom jednom timu je zadatak uspješno rukovoditi igračevom karijerom. Ono što bi glavni operativac trebao imati je osnove znanja u sportskom menadžmentu, sportskom pravu, osnovama nogometne edukacije. Uz sve to bi trebao posjedovati socijalne vještine kako bi mogao izgraditi široku i čvrstu mrežu poznanstva i partnerstva.

FIFA, krovna nogometna organizacija, organizira seminare za edukaciju nogometnih agenta. Nakon toga polaznici dobiju licence za zastupanje igrača. Te licence agentima daju prava ali i obaveze. Poslovanje s agentima bez licence nije preporučljivo jer se onda roditelji odriču zaštite koju pružaju nogometne ustanove.

Kako agenti pristupaju igračima?

Nogometni manageri pristupaju igračima preko svoje mreže nogometnih skauta ili trenera. U slučaju da u nekoj sredini postoji mladi talentirani igrač trener vjerojatno je da će trener koji trenira dijete preporučiti igrača klubu ili nekoj osobi koja skrbi o igračima.

Natjecanja kao što su nogometni turniri su pravi mamac za skaute. Turniri najviše kategorije na jednom mjestu okupljaju velik broj talentiranih igrača koji međusobno odmjeravaju snage. To je idealna prilika za skauting.

Osim turnira kvalitetne agencije pokrivaju najviše lige. U hrvatskoj je to jedinstvena nacionalna liga pionira, kadeta i juniora. U njoj je jezgra nogometne mladosti.

Video snimke su također izvor informacija. Obično se snimaju i prenose utakmice juniora dok su niže kategorije slabije pokrivene.

Uoči li netko iz managerske agencije igrača on će pokušati pristupiti izravno roditeljima ili treneru igrača. Vjerojatno će tražiti dodatne informacije o igraču. Mogao bi ga zanimati okruženje iz kojeg igrač dolazi, psihološki profil i ambicije.

Kako igrači pristupaju agencijama?

Uvijek postoji mogućnost da neki igrač prođe ispod radara nogometnim agentima. To najčešće događa zbog sporijeg razvoja. Jednostavno neki igrači kasnije sazrijevaju. Loš status u klubu ili ozljeda također može utjecati na to da igrač ostane ne primijećen. Igranje u nižim ligama i život na periferiji gura igrača izvan fokusa.

U načelu je bolje da agent priđe igraču, ali i obrnut proces može rezultirati pozitivnim ishodom. Prilikom kontaktiranja agencija treba imati na umu da se njima javlja iznimno velik broj igrača. Kontakt je najbolje ostvariti putem interneta. Kako bi vas kao roditelja shvatili ozbiljno potrebno se pridržavati određenih pravila. Pogrešan pristup može dovesti do toga da agent uopće ne pogleda vaš zahtjev.

Svako talentirano dijete zaslužuje da ima kvalitetan tim iza sebe koji će ga voditi kroz karijeru. Obično je to vrijeme kada igrač ulazi u pubertet. Tada su pred njim veliki zahtjevi i prepreke koje mora prevladati.

Pravila kod pristupanja agencijama:

1) Video

Obavezno napravite kratki video vašeg djeteta. Bolje poslati samo snimku nego tekst bez videa. Klip treba biti kratak i sadržajan. Nije preporučiljvo da bude duži od 10 minuta. Snimke trebaju biti svježe. Nema smisla stavljati materijale iz početnika za starijeg pionira. Na samim snimkama treba biti igrač u nogometnim situacijama. Scene sa zagrijavanja nisu ono što se traži, osim ako se tamo ne pokazuje iznimna vještina baratanja s loptom.

Pri izboru utakmica od kojih će te napraviti video sadržaj koristite utakmice sa što kvalitetnijim protivnikom. Imate li takve snimke na njima navedite ime protivnika. Snažan protivnik daje dodatne bodove prilikom ocjenjivanja mladih nogometaša sa snimke.

Kućni video nije rješenje. Potrebno je osigurati snimku viske rezolucije. Način snimanja je važan. Zbog toga treba angažirati profesionalaca da odradi posao. On će na videu uz pomoć efekata označiti nogometaša koji se predstavlja. Bez tog detalja snimka je neupotrebljiva.

2) Tekst

Kod teksta vrijedi više je manje. On nadopunjuje video s osnovnim podacima o igraču. To je ime i prezime, godište, nacionalnost, klub, visina i težina te pozicija i noga koju preferira nogometaš. U nekoliko rečenica se može dodati motivacija, odnosno osobina koja je karakteristična za igrača. Primjer je discipliniranost, srčanost, društvenost i ostale.

Prigovori na trenera, žalbe na klub i ostala opravdanja nemaju mjesto kada se pristupa agencijama. Te stvari su irelevantne i odbijaju druge. Dugački eseji koji sežu od prvog udaranja lopte, do opisivanja finala školskog turnira su kontraproduktivni. Slika govori više od tisuću riječi.

Neke od agencija su strane. Potrudite se da tekst bude razumljiv i gramatički ispravan. Pronađite nekoga tko će vam tekst pregledati, ispraviti gramatičke pogreške i prevesti ga u duhu jezika ako je potrebno. Kvaliteta teksta ima najmanje učinka, ali je dobro ostaviti pravi dojam.

Što napraviti ako vas agencija pozove na razgovor?

Osnovna stvar koju treba napraviti kad netko pristupi vašem djetetu je provjeriti osobu koja pristupa i agenciju koju zastupa. Osnovne informacije potražite preko interneta ili drugih igrača koje zastupa ta agencija. Budite odgovorni prema tom pitanju jer se radi o karijeri vašeg djeteta. Prije samog razgovora s agentom kontaktirate pravnika te se informirajte o zakonskim okvirima u kojima agencija smije poslovati.

Na prvom razgovoru se nemojte ustručavati postaviti pitanja tko je vlasnik agencije; koja je politika poslovanja i koji su to igrači koje agencija zastupa? Važno je znati da li agent s kojim pregovarate ima važeću licencu. To su ozbiljne teme kojima se treba pristupiti otvoreno i na izravan način. Ako niste iz svijeta nogometa sa sobom povedite osobu od povjerenja koja će znati postaviti prava pitanja.

Koje stvari upućuju na prevaru?

Agencije uglavnom posluju prema zakonima. Ipak u svijetu nogometa operiraju razni prevaranti koji vrebaju svoje žrtve napadajući naivne roditelje. To su osobnosti koje nemaju moralne vrijednosti i jedini cilj im je doći do lake zarade. Pri tome su spremni uništiti tuđe živote.

Prevaranta nije lako uočiti ali postoje znakovi koje treba uvažiti i kad ih primijetite pobjeći glavom bez obzira od takvih osoba. U prvom redu to su agenti koji traže novac u naprijed. Posao agencije je da uzme proviziju prilikom ostvarenog transfera. Sve ostalo je problematično. Način na koji agenti mogu uzimati novac može biti suptilan. Traže od vas da platite dodatne treninge kod njih ili traže da osobno financirate probe. Tako ne posluju ozbiljni agenti.

Uzimanje velike provizije ne smije biti prihvatljivo. FIFA i UEFA se bore da se snizi provizija agencija ispod 10%. Pažljivo pročitajte zakonik kolika je maksimalna dozvoljena provizija. Ponudi li vam netko proviziju višu od 15% ozbiljno razmislite o tome hoćete li angažirati tog agenta.

Agencije bi se trebale držati pravila. Ne bi ih smjele izigravati. Pravila postoje da štite nogomet i igrače od predatora. Uočite li kako agencija traži rupe u pravilnicima kako bi kršila zakone oko transfera savjetujem da ju izbjegavate. Osobe koje ne posluju unutar zakonskih okvira mogu biti neadekvatne. U ostalom, ako je netko spreman oštetiti sustav, što bi ga spriječilo da izigra vas i vaše dijete.

Prevaranta nije lako uočiti ali postoje znakovi koje treba uvažiti i kad ih primijetite pobjeći glavom bez obzira od takvih osoba. U prvom redu to su agenti koji traže novac u naprijed. Posao agencije je da uzme proviziju prilikom ostvarenog transfera. Sve ostalo je problematično.

Svaku agenciju tražite da vam da listu igrača koje zastupaju i transfere koje su realizirali. Netko tko nema realiziranih transfera, a tvrdi da posluje duži niz godina je sumnjiv. Jedan ili dva anonimna igrača nisu reprezentativan primjer. Njihovi identiteti mogu biti izmišljeni. S takvima budite na distanci. Osim toga ako postoji još jedna od navedenih stvari koja upućuje na prevaru okrenite se za 180 stupnjeva od takvih osoba.

Koju agenciju odabrati?

Nogometne agencije možemo podijeliti u dvije grupe. Prva grupa su one profilirane agencije koje imaju velik broj igrača i rade s najboljim klubovima diljem svijeta. Druga skupina su nogometni agenti koji tek razvijaju svoje poslovanje.

Igračima koji odskaču od drugih u svojim generacijama te su prepoznati u nogometnom svijetu trebaju izabrati zvučnu agenciju. Ona će mu kroz svoju umreženost pomoći da ostvari karijeru u kvalitetnim klubovima. Za talentiranog igrača koji ne nosi reprezentativan pedigre takva agencija može biti promašaj. On će u njoj biti samo jedan od mnogih.

Imate li dijete u koje čvrsto vjerujete, za razliku od okoline koja je pomalo skeptična odaberite ambicioznu manju agenciju za početak. Izborom agenta s manje igrača dobit će te čovjeka s više vremena da se bavi vašim djetetom. On će češće biti dostupan. Njegova motivacija bi trebala biti viša, a s time i angažman. To može biti pobjednička formula.

Kada potražiti nogometnog menadžera?

Agencije mogu biti korisne ljudima. Njima se služimo u svakodnevnom životu kako bi si olakšali stvari. Imate li dijete koje želi ostvariti nogometnu karijeru i ozbiljno je zagrizlo u tom smjeru, agencija se nameće kao realno rješenje za većinu roditelja.

Agente ne treba izbjegavati, treba se kloniti prevaranata. Teško koji roditelj se može nositi s mrežom i znanjem koju posjeduju agencije za prodaju nogometaša. Odnos koji mogu izgraditi agent i igrač prelazi granice profesionalnoga i prodire u osobne sfere. Kvalitetan agent je puno više od poslovnog partnera.

Bez obzira na pogodnosti koje nude nogometne agencije većina roditelja nikad se ne odluči koristiti njihove usluge. Da li iz ne znanja ili nepovjerenja, značajan broj roditelja poželi uzeti nogometnu karijeru svog djeteta u vlastite ruke. S lošim vezama, manjkom komunikacijskih vještina, rupama u znanju kako funkcionira nogometni svijet i nerealnim očekivanjima takav se izbor pokaže promašenim.

Umjesto da agenti objektivno procjenjuju vrijednost igrača, traže klub u kojem će se najbolje razvijati i bore za dobrobit svog klijenta s raznim alatima koje posjeduju njih se zaobilazi. Često ih se osuđuje i etiketira na račun tuđih grijeha. To nije dobro. Umjesto toga roditelji trebaju biti strpljivi i birati one agente koji rade na duge staze, bez velikih i nerealnih očekivanja. Obično je najjednostavnija staza ona koja vodi u propast.

Bez obzira na pogodnosti koje nude nogometne agencije većina roditelja nikad se ne odluči koristiti njihove usluge. Da li iz ne znanja ili nepovjerenja, značajan broj roditelja poželi uzeti nogometnu karijeru svog djeteta u vlastite ruke. S lošim vezama, manjkom komunikacijskih vještina, rupama u znanju kako funkcionira nogometni svijet i nerealnim očekivanjima takav se izbor pokaže promašenim.

Zaključak

Svako talentirano dijete zaslužuje da ima kvalitetan tim iza sebe koji će ga voditi kroz karijeru. Obično je to vrijeme kada igrač ulazi u pubertet. Tada su pred njim veliki zahtjevi i prepreke koje mora prevladati. Kvalitetno vodstvo zna kako se boriti u takvim situacijama.

Preporučujem roditeljima da se ozbiljno pozabave pitanjem nogometnih agencija. Budite racionalni prepustite stručnim ljudima da vode vašu djecu. Uspjeh vašeg nogometaša je ujedno i uspjeh agenta. U transparentnom i odgovornom poslu gdje vlada iskrenost i poštuju se propisi svi su na dobitku.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave