Koliki su troškovi treniranja nogometa?

 

The question is not whether we can afford to invest in every child; it’s whether we can afford not to.

Marian Wright Eldeman

Dobro je znati

Novac ne bi trebao biti presudan faktor u izboru sporta. Nažalost, postoje obitelji koje prije upisa djece u školu nogometa, moraju procijeniti da li im se treniranje uklapa u kućni proračun. Bolje bi bilo da pripadate grupi roditelja koji nemaju financijskih problema, nego samo žele jasnu financijsku sliku. U koju god skupinu da pripadate potrudit ću se iznijeti što preciznije podatke uključujući i takozvane “skrivene” troškove.

 

Članarina

 

Cijena članarine u zagrebačkim klubovima u kojima trenira većina djece iznosi oko 300 kn mjesečno. Cijena članarine u kvartovskim klubovima, koji se takmiče u nižim rangovima natjecanja, može biti nešto niža. Ne plaćaju sve kategorije jednaku cijenu treninga. Predškolske grupe, koje imaju manje sati treninga tjedno, plaćaju nižu cijenu treninga.

Klubovi se razlikuju po modelu plaćanja članarine. Neki klubovi naplaćuju dvanaest članarina dok drugi daju popust na srpanjsku članarinu ili je ne naplaćuju.

Većina klubova daje popuste ako u klubu trenira više članova obitelji. Popusti na drugo dijete znaju biti od 50 do 25%, ovisno klubu, a obično je treći član obitelji oslobođen članarine.

Iz osobnog iskustva znam da su socijalni slučajevi u najvećem broju klubova (provjerite kod upisa) djelomično, ili u potpunosti oslobođeni plaćanja članarine. To su djeca čiji su roditelji, ili članovi obitelji nezaposleni, ili s nižim primanjima, kao i djeca koja su izgubila roditelje, ili žive samo s jednim roditeljem. U skupinu socijalnih slučajeva pripadaju i djeca iz velikih obitelji.

U iznimnim slučajevima, ako je dijete bilo bolesno, ozlijeđeno ili spriječeno trenirati (epidemija), klubovi se mogu odreći plaćanja članarine uz predočenje liječničke dokumentacije.

Ipak, moram napomenuti da sve što navodim je običaj u većini klubova, ali se razlikuje od kluba do kluba.

Pojedine škole nogometa znaju osloboditi dijete članarine, ako procjene da im je od velike važnosti igračeva vještina. Takvi slučajevi nisu česti u najmlađoj dobi (početnici i zagići), ali nisu isključivi. Ako dijete odskače u pozitivnom smislu od druge djece, može određenoj školi nogometa donijeti na popularnosti kroz rezultate i na dodatnoj vrijednosti.

Ako vaše dijete ne pripada u neku posebnu kategoriju, godišnja članarina za jedno dijete će vas koštati oko 3000 kn.

 

Oprema

 

Škole nogometa su organizirane da imaju svog dobavljača opreme. U gradu Zagrebu većinu amaterskih klubova pokriva Alpas, ali ima i drugih poput Macrona, ili Eree. Teško će se pronaći klub u gradu koji djeci kupuje dresove. Pravilo je da roditelji u cijelosti snose troškove opreme nogometaša. Paket opreme traje otprilike dvije godine, dok ga dijete ne preraste, ili iznosi. Cijena jednog paketa, koji uključuje svu opremu potrebnu za treniranje, iznosi između 1200 i 1400 kn.

U paketima sportske opreme ne nalazi se sportska obuća. Godišnje igrači potroše otprilike 2 para kopački. Kopačke za djecu mogu se kupiti po cijeni od 200 kn.

“I once cried because I had no shoes to play soccer, but one day, I met a man who had no feet.”
Zinedine Zidane

Turniri

 

Odlazak na turnire je neizostavan segment rada većine klubova. Zagrebački nogometaši odlaze na jedan do dva turnira izvan Zagreba godišnje. Najpopularniji turnir je onaj u Medulinu, koji organizira Zagrebački nogometni savez i održava se krajem travnja. Turnir u Medulinu traje četiri dana i ukupna cijena troškova hotela, kotizacije i prijevoza iznosi između 1300 i 1500 kn.

Osim turnira u Medulinu, postoje i drugi turniri u zemlji i inozemstvu. Od inozemnih destinacija popularan je turnir u Sarajevu. Cijena turnira je približna turniru u Medulinu.

 

Zimske lige

 

Zimske lige upotpunjuju prvenstvenu stanku između studenog i ožujka. To su lige koje se najčešće igraju u dvoranama, ili balonima, ali se mogu igrati i na otvorenom.

Službene zimske lige organizira nogometni savez i one su o trošku klubova.

Zimske lige koje organiziraju privatnici su o trošku roditelja. Zavisno o treneru i klubu, postoji velika vjerojatnost da će dijete tijekom zimske pauze odigrati 10 do 15 utakmica. Cijena utakmice obično se kreće između 10 i 20 kn po djetetu.

Troškovi zimskih liga iznose između 200 do 300 kn godišnje.

 

Najam dvorane

 

Škole nogometa koje ne posjeduju dvoranu, a to se odnosi na većinu klubova, u zimskom periodu iznajmljuju dvoranu. Najam dvorane najčešće financiraju roditelji. Cijena dvorane za jedan mjesec iznosi dodatnih 100 do 150 kn na članarinu. U dvorani se obično trenira od sredine studenog do sredine veljače. Troškovi dvorane godišnje iznose dodatnih 300 do 400 kn na ukupni trošak.

 

Liječnički pregledi

 

Svaki nogometaš dužan je obaviti dva sistematska liječnička pregleda godišnje. Cijena jednog takvog pregleda je između 50 i 80 kn.

 

Skriveni troškovi

 

Osim ovdje nabrojanih, “opipljivih” troškova, treniranje nogometa za roditelje ima i svoje skrivene troškove. Nogometne aktivnosti održavaju se 4 do 5 puta tjedno, što od roditelja zahtjeva veliki angažman, pogotovo ako se dijete treba voziti i odvoziti s treninga. Troškovi prijevoza za roditelja koji stanuje daleko od igrališta nisu nezanemarivi, kao i vrijeme koje se gubi vozeći dijete na trening, čekajući ga i vraćajući s treninga.

Zaključak

 

Troškovi treniranja nogometa su individualne prirode i ovise o nekoliko faktora, tako da se cijena treniranja može drastično razlikovati od jednog do drugog djeteta. Ako pripadate prosjeku roditelja čija djeca treniraju nogomet u Zagrebu, onda budite spremni izdvajati godišnje najmanje 6000 kn. U naveden iznos od 6000 kn nisu uračunati skriveni troškovi.

Osim osnovnih i skrivenih troškova postoje i dodatni troškovi poput individualne poduke (dodatnih treninga), raznih savjetovanja (oko prehrane, sportske psihologije i sl.), testiranja. Dodatni troškovi mogu udvostručiti, ili čak utrostručiti ukupne troškove.

Ulaganje u znanja i vještine djeteta može biti skupocjena investicija koja opterećuje obiteljski budžet. Ako je ulaganje dobro isplanirano odabirom kvalitetnih stručnjaka i sadržaja, bez obzira na troškove, ispatit će se višestruko.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave