Roditelj ste nogometaša alergičara, evo na što bi trebali obratiti pažnju

Bolest modernog društva

Jedna od najvećih boljki modernog društva je povećan broj alergične djece. Nitko ne zna točan razlog zbog čega su naša djeca alergična. Opravdano se sumnja u stil života. Prekomjerna upotreba dezinfekcijskih sredstava može narušiti prirodnu floru unutar našeg tijela i okoline koja nas okružuje. Uz sve to uvijek će biti djece koja imaju genetske predispozicije da razviju alergije.

Ubijanjem ”štetnih ” bakterija ubijamo one ”dobre” bakterije koje nam pomažu u probavljanju hrane i uklanjaju toksine iz tijela. Zbog toga bi trebalo nakon upotrebe antibiotika uzimati probiotike.

U SAD se u prvih deset godina 21. stoljeća povećao broj alergijskih bolesnika među djecom za skoro 20%. To su ozbiljne brojke. Djece koja pate od neke vrste alergije ima i u Hrvatskoj. Mnogi od njih su nogometaši.

Alergije otežavaju igranje nogometa

Problemi koji uzrokuju alergije kod mnogih nisu ozbiljnije prirode za životno funkcioniranje. One međutim mogu otežati natjecateljske sposobnosti. Otežano disanje, curenje iz nosa ili očiju ometa igrače na terenu. Osim što se teže koncentriraju, brže se umaraju jer tijelo teže dolazi do kisika. Alergije mogu izazvati upale, a svaka upala nosi određen teret za organizam.

Nogomet se igra na otvorenim, ali i zatvorenim prostorima. U proljetno vrijeme cvatnja biljaka može potaknuti alergijsku reakciju. Alergija na ambroziju je dominantna ali to može biti i na ostalu floru. Dolaskom zime nogomet se u sjevernim dijelovima zemlje seli u dvorane. U tom slučaju u sličnom su problemu djeca alergična na prašinu.

U SAD se u prvih deset godina 21. stoljeća povećao broj alergijskih bolesnika među djecom za skoro 20%. To su ozbiljne brojke. Djece koja pate od neke vrste alergije ima i u Hrvatskoj. Mnogi od njih su nogometaši.

Teži oblik alergije

Pod težim oblikom alergije smatrajmo one koje izazivaju anafilaktički šok. Takve reakcije organizma mogu dovesti do smrtnih posljedica. Odlika anafilaktičkog šoka je da nastupa brzo nakon što se tijelo susretne s alergenom. Razvoj je brz i potrebna je još brža reakcija.

Simptomi koje možemo primijetiti kod unesrećenog su promjene na koži. Obično je to crvenilo i oticanje kože praćeno svrbežom. Kod igrača se može pojaviti kašalj, otežano disanje ili štucavica. On može otežano gutati imati mučninu, nadutost u trbuhu koju prati povraćanje.

U takvom položaju osoba se često gubi i postaje dezorijentirana. Ona je u stanju šoka koju može pratiti poremećaj u sjećanju (sinkopa) i u konačnici nesvjestica. U slučaju da se to dogodi osobu se treba postaviti u ležeći položaj i početi s liječenjem. U glavnom su to lijekovi u pumpicama koji sadrže adrenalin. On djeluje tako da se oslobode dišni putevi. Također pomažu i antihistamini.

Odlika anafilaktičkog šoka je da nastupa brzo nakon što se tijelo susretne s alergenom. Razvoj je brz i potrebna je još brža reakcija.

Preporuke za igrače koji imaju predispozicije da razviju anafilaktički šok

Ako ste roditelj i sumnjate da vaše dijete može razviti anafilaktički šok preporuka je da na trening ne izlazi bez lijeka odnosno ”pumpice”. Vaša je obaveza da obavijestite trenera. S time će on biti pripravan u slučaju da se dogodi neugodna reakcija imunološkog sustava. Također će moći kontrolirati mlađeg igrača i podsjećati ga kako bi on uvijek kod sebe imao odgovarajuće lijekove.

Od opasnosti koje vrebaju na otvorenom su sigurno ubodi insekata. Jednom sam gostovao na utakmici gdje je ispod klupe za gostujuće igrače bilo gnijezdo osa. Utakmica nije pravo ni počela, a neki od mojih igrača su zaradili nekoliko uboda po tijelu u kratkom vremenu.

Srećom po mene ja nisam sjedio i nitko od nas nije bio alergičan na ubod. I jedan ubod ose može uzrokovati otok koji privremeno onesposobi igrača za utakmicu.

Druga opasnost nalazi se u hrani i prijeti na putovanjima. Ako je igrač alergičan na neki alergen koji se nalazi u hrani (orašasti plodovi, jagode, riba..) također se treba obavijestiti trener. Pogotovo ako dijete sudjeluje na nogometnim kampovima ili turnirima koju traju nekoliko dana. Taj igrač bi trebao biti pod posebnim nadzorom od službenih osoba iz kluba.

Kao i u prethodnom slučaju preporuka je da na takva putovanja igrač nosi sa sobom lijekove koji mu mogu pomoći da izađe iz stanja šoka. Svako drugo ponašanje nije odgovorno i može dovesti do teških posljedica na zdravlje i sam život.

Ako ste roditelj i sumnjate da vaše dijete može razviti anafilaktički šok preporuka je da na trening ne izlazi bez lijeka odnosno ”pumpice”. Vaša je obaveza da obavijestite trenera.

Zaključak

Povećan broj alergičara u društvu šalje nam poruku da moramo biti pripremljeni na nepredviđene situacije. Nogometaši su izloženu alergenima koji se nalaze u njihovoj okolini. To su u najvećoj mjeri oni koji u tijelo dolaze dišnim kanalima i nakon uboda kukaca.

Većina tih smetnji nije ozbiljne prirode. Uglavnom otežava nogometnu izvedbu. Ako primijetite simptome kao što je otežano disanje, curenje iz nosa i kašljanje ili kihanje posjetite liječnika. Alergijske reakcije se mogu očitovati i u razdražljivosti, glavobolji i poteškoćama u probavi.

Pratite kada se pojavljuju simptomi. Da li su vezani uz neko određeno vremensko razdoblje. Predvidite pojavu samih simptoma i reagirajte na vrijeme. Tako će te pomoći djetetu kako se ne bi mučilo sa simptomima.

Sumnjate li da vaše dijete ima predispozicije da razvije anafilaktički šok obavezno obavijestite trenera. Razgovarajte s djetetom i na primjeren način na educirajte tako da može samo prepoznati simptome.

Treneri prolaze tečajeve davanja prve pomoći. Također se vrši edukacija trenera u školama i na seminarima gdje dobivaju informacije kako pristupiti osobi u stanju šoka. Ako nemate profesionalnog trenera, zamolite ga da se educira. Uz kopačke, dres i bocu vode sastavni dio opreme nogometaša alergičara treba biti medicinska vrećica koja sadržava pumpicu. Pumpica treba biti uvijek u blizini nogometaša odnosno na igralištu.

Alergijske reakcije mogu biti ozbiljne. Sukladno s time se moramo odnositi prema njima. Pripremljenost i brzina reakcije su dva važna faktora koja smanjuju rizik. Osigurajte najsigurnije uvijete vašem djetetu kako bi se što bezbrižnije moglo prepustiti uživanju u nogometnoj igri.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave