Oprez, udarci glavom po lopti nose potencijalnu opasnost za djecu!

The truth is, what Americans enjoy about football is much of what makes the sport dangerous. However, I believe there must be a way to find the art of success and vitality in football, without the driving the level of impact that causes serious risk of head trauma, paralysis and other life-changing injuries.

Naveen Jain

 

Trening za zatvor

Svoj nogometni put sam započinjao u nogometnom klubu HAŠK iz Zagreba. Bio sam mlad trener s friškom B licencom kome je dodijeljena najmlađa dobna kategorija u klubu. Uvjeti na Pešćenici su bili daleko od današnjih. Treniralo se na betonskom igralištu. Lopte su bile stare gumene i teške kako se ne bi derale na betonu.

Za treninge sam se pripremao čitajući skriptu u izdanju akademije HNS-a. U njoj su bile osnovne skice nogometnih vježbi i principa koje se treneri trebaju držati. U njoj je bio i popis udaraca te tehnika izučavanja. Jedan od udaraca je bio i udarac glavom.

Oko igrališta su bili postavljeni stupovi za viseće lopte. Na njima je moja generacija prolila jako puno znoja. Viseća lopta je meni bila sasvim legitiman izbor nogometne vježbe. Dojam je pojačan na edukacijskim seminarima ZNS gdje je predavač Zdenko Kobešćak ne tako davno demonstrirao pokazni trening na temu dvadeset različitih načina udaranja glavom.

Šokantno mi je danas sebi priznati kako su moji treninzi iz tog doba bili treninzi za ”zatvor”. Iz neznanja i pod utjecajem loše edukacije programirao sam treninge koji su u zapadnim zemljama neprihvatljivi. Bez obzira na to, ne bježim od odgovornosti. Ono na što želim je skrenuti pozornost na to da u Hrvatskoj još uvijek postoje treneri koji rade vježbe s djecom koje su opasne po njihovo zdravlje.

Dok smo mi u Hrvatskoj još uvijek inzistirali na vježbaju tehnike udaraca glavom s druge strane Atlantika, u SAD je 2015. izašao film ”Concussion” s Will Smithom u glavnoj ulozi. To je drama koja se temelji na istinitim događajima. Prati neurologa koji je otkrio da igrači američkog nogometa mogu razviti ozbiljne ozljede mozga unutar zadobivenih udaraca u sportu.

Prva reakcija NLF rukovodstva i njegovih kolega je bila odbijanje činjenica. Umjesto da se pokrenu promjene, dr. Bennet Omalu koji je stao u zaštitu igrača, je bio napadnut. Njegova liječnička karijera i reputacija je bila pod upitnikom. Sustav je štitio sebe na uštrb igrača. Na sreću istina je došla na vidjelo. Liječnik je dobio isprike i brojne nagrade.

Američki nogomet nije poput klasičnog nogometa. U njemu ima puno više duela i udaraca u glavu. Naravno u profesionalnom NLF igrači imaju čvršće vratne mišiće i opremljeni su kacigama. U našem nogometu nemamo kacige. Ipak imamo lopte koje igrači udaraju glavama. Te lopte nisu teške ali je količina udaranja ogromna.

Prosječan nogometaš za vrijeme utakmice udari loptu desetak puta glavom. Za vrijeme treninga broj udaraca glavom može biti mnogo veći. Nekom tko ne zna tehniku udaranja lopte ispucana vratarska lopta može uzrokovati potres mozga ako mu padne na glavu. Svaki potres mozga izaziva trajne posljedice. U nogometu gotovo da nema igrača koji nije doživio neki oblik potresa mozga. Istraživanja su pokazala da je njih 22% ozbiljne prirode.

Najranjiviji mozgovi su oni u razvoju- dječji. Poučeni iskustvima iz NLFa znanstvenici su se primili posla i počeli ozbiljno proučavati posljedice igranja glavom za nogometaše. Rezultati tih istraživanja se sigurno neće svidjeti roditeljima.

Dok za odrasle igrače još uvijek nema čvrstih dokaza o štetnosti udaranja glavom, za djecu su rezultati jasni. Prekomjerno i dugoročno udaranje lopte može dovesti do neurodegenerativnih oštećenja mozga. Posljedice neprimjerenog treniranja nogometa mogu se osjetiti kasnije, ali ima i trenutnih simptoma.

Dugoročni simptomi bolesti (progresivna neurodegenerativna) se razvijaju kroz vrijeme. Sportaši zahvaćeni njome imaju probleme u pamćenju, slabiju samokontrolu, impulzivni su, gube sposobnost pažnje i koncentracije. Takva stanja osobu čine disfunkcionalnom. Posljedice mogu biti tragične.

Zbog toga su 2016. SAD donijele zabranu vježbanja udaraca glavom za djecu mlađu od 10 godina. Djeca koja su mlađa od 14 godina imaju tjedni okvir od dopuštenog vježbanja tehnike udaranja glavom od 30 min. Sve više od toga je kažnjivo, odnosno štetno za djecu. U toj dobi mozak se ubrzano razvija dok su mišići vrata nedovoljno razvijeni da bi amortizirali udarce.

Što se treba napraviti?

U hrvatskoj savez nogometni savez niti druge institucije nisu izdale zabranu vježbanja udaraca glavom. Mnogi treneri nisu svjesni negativnih utjecaja vježbi na mozak u kojima djeca višestruko udaraju loptu glavom. Primjere takvih treninga gdje početnici glavom nabijaju loptu mogu se vidjeti u raznim školama nogometa.

To se događa jer nemamo razrađenu razvojnu strategiju nogometa na nacionalnoj razini. Mnogi savezi i akademije nemaju kontrolne mehanizme kojom bi provjeravali rad trenera. Zdravstvena zajednica ne surađuje u dovoljnoj mjeri sa sportskom po tom pitanju.

Izrada zakona, pravilnika i uvođenje kontrolnih mehanizama će pomoći da se ovakve stvari ne događaju. Do tada će odgovornost morati preuzimati pojedinci poput trenera i samih roditelja. Vjerujem da takvo stanje neće dugo potrajati.

Roditelji mogu zaštititi dijete na više načina. Najvažnije je pratiti i komunicirati s mladim nogometašima nakon treninga. Provjerite što su radili na treningu. Povežete li glavobolju poslije treninga s vježbanjem udaraca glavom ili kao posljedicu udaranja lopte budite na posebnom oprezu.

Želite li zaštititi dijete obratite pozornost na sljedeće stvari:

Lopte

Djeca bi trebala trenirati s lakšim i manjim loptama prilagođenih uzrastu. Koja lopta odgovara dobi djeteta je pojašnjeno u tekstu ovdje. Čak i ako se izravno na vježba udarac glavom teška lopta može dovesti do traume za vrijeme igranja.

Upute trenera

Treneri koji inzistiraju da početnici (mlađi od 12 godina) udaraju lopte glavom koje padaju iz visine ne razmišljaju o posljedicama tog udarca. Indikativno je kad trener kritizira kvalitetu udarca glavom najmlađih nogometaša. Kod takvog trenera treba biti na oprezu.

Trenažni rekviziti

”Viseće lopte” koje vise na špagi sa stupa ne pridonose značajno razvoju nogometaša. Naprotiv rade štetu mališanima koja višestruko premašuje dobrobit. Kao roditelj možete izbjegavati trenere za individualni koji favoriziraju udarce glavom u kritičnoj dobi.

Zaključak

Udarac glavom je neizbježan u nogometu. Zabrana udaranja lopte glavom nije opcija. Na djecu ne treba vršiti pritisak da udaraju loptu glavom ako nisu spremna. Preporuka je da se ne komentira udaranje glavom na utakmicama. Pogotovo ono u negativnom smislu. ”Ne daj da lopta padne, udari je na prvu iz zraka” nije ono što bi trebali tražiti od desetogodišnjaka.

Učenje tehnike udarca glavom se može provoditi. Lopta i vrijeme koje se provodi vježbanje treba biti prilagođeno mladim nogometašima. Ona najmanja djeca bi trebala izbjegavati taj tehnički element ili ga vježbati s gumenim loptama.

Sve dok se zakonski ne zabrani trening udaranja glavom u Hrvatskoj na roditeljima je da preuzmu odgovornost za svoje dijete.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave