Pogrešna očekivana roditelja prilikom upisa djece u nogometnu školu

Assumptions are made and most assumptions are wrong

Albert Einstein

 

Krive pretpostavke

Kroz nogometnu karijeru sam se susretao s mnogim roditeljima djece koji su upisivali svoje mališane u nogometne škole ili akademije. Gotovo svaki roditelj je imao svoju plejadu razloga zbog čega mu je bilo drago što mu dijete igra nogomet. Također je bilo i onih roditelja kojima je bilo ”manje drago” gledati klinca ili klinku u nogometnim ulogama.

Iz iskustva znamo da ono što očekujemo od nečega ili nekoga, ne znači da će se to i zaista dogoditi. Što su očekivanja viša u odnosu na ono što se pokaže kao rezultat, to je razočaranje veće. Nikome nije u interesu da pored sebe ima razočaranu ili frustriranu osobu, najmanje djetetu.

Ovaj tekst služi kako bi se prepoznale česte zablude zbog kojih roditelji ulijeću u zamke. Tako ulaze nepromišljeno u brojne frustracije. Teško im je uvidjeti da se nalaze u rupi koju su sami nesvjesno iskopali.

U nastavku ću nabrojati pretpostavke s kojima roditelji ulaze u nogometni svijet, a nisu točne. Nekih pretpostavki su roditelji svjesni ali su uvjereni da su ispravne. Drugi dio roditelja uopće nije svjesna što zapravo želi od nogometa. Ne razmišlja o tome samo, osjeća frustraciju.

Organizirano treniranje nogometa će zadovoljiti potrebu djeteta za fizičkom aktivnosti

Nogometni trening za početnike traje do jedan sat. Nerijetko je vrijeme treninga za predškolarce ograničen na četrdesetak minuta. Početnici imaju treninge dva do tri puta tjedno. Kad zbrojimo to vrijeme znači da dijete na treningu provede do tri sata tjedno.

Vrijeme provedeno na treningu je ukupno vrijeme. Od toga dobar dio treninga otpada na trenerove upute i objašnjenja vježbi. Također se može dogoditi da unutar vježbi malci čekaju na svoj red. Na kraju se može dogoditi da efektivnog treninga ima manje od 20 min po treningu.

Količina kretanja koja je potrebna djetetu u razvoju je deseterostruko veća. Iz tog razloga pogrešno se dovoditi u zabludu da je dijete jednim treningom u danu zadovoljilo svoju potrebu za fizičkom aktivnosti. Dijete ima toliko kapaciteta da bi se moglo i trebalo kretati gotovo čitav dan uz kratke pauze.

Koliko će se dijete kretati je jednim djelom i na roditeljima. Unutar doma se trebaju isplanirati aktivnosti koje potiču djecu na kretanje umjesto sjedanje uz tehnološke uređaje. Kako ćete to napraviti ovisi o vašem vremenu, energiji i kreativnosti.

Zapamtite da nogometni trening kod početnika i odraslih nema istu ulogu. Početnici ne treniraju tako da ih se fizički iscrpljuje do granica podnošljivosti. Početnici treniraju druge vještine mjesto izdržljivosti. Njima bi trening trebao biti zabavan i ugodan.

Jedan trening dnevno ne može zadovoljiti djetetovu potrebu za fizičkom aktivnosti. Djetetove potrebe za kretanjem su i desetostruko veće. Zato je na roditelju da isplanira aktivnosti koje potiču djecu na kretanje umjesto sjedanje uz tehnološke uređaje.

Brojite li krugove za vrijeme treninga, te komentirate ”kako se dijete nije oznojilo” postoji vjerojatnost da ste dijete upisali u nogomet iz krivih razloga. Nema potrebe za takvom vrstom nezadovoljstva. Potrebno je promijeniti očekivanja.

Dijete će smršaviti ako bude treniralo nogomet

Pretilost kod djece je jedan od većih problema hrvatskog društva. Imamo visok postotak pretile djece u svim uzrastima što nas svrstava u sam vrh EU. Osim djece problem s viškom kilograma imaju i odrasli. Rezultat je velika smrtnost od krvožilnih bolesti.

Roditelji na različite načine pristupaju problemu pretilosti kod djece. Međutim pretilost je kompleksan problem i mora se rješavati na holistički način. Upisivanje pretilog djeteta u sport, odnosno nogomet prvenstveno zbog pretilosti može dovesti do produbljivanja problema.

Dijete s viškom kilograma vjerojatno nema vještinu kao ostali nogometaši jer ne uživa u fizičkoj aktivnosti. Učenje nogometa mu može biti usporeno. To ga može dovesti do osobnih frustracija. Također se može osjećati da ne pripada u grupu u kojoj trenira.

 

Osjećaj djeteta da je drugačije ili nekompetentno dovodi do narušavanja psihičkog zdravlja. Ako dijete ima obrazac da konzumira hranu zbog utjehe, to će povećati unos kalorija. Gazirani sok i vrećica čipsa donosi puno više kalorija nego što ih trening može odnijeti.

Roditelj će biti nezadovoljan s time što dijete ne mršavi, dok će dijete biti nesretno radeći ono što ga ne usrećuje. Moguće je da dođe do povećanja tjelesne mase usred narušene osobne slike mladog nogometaša.

Nogomet pomaže u rješavanju problema pretilosti samo ako su druge stvari posložene. Usvajanje zdravih životnih navika je prioritet. Umjesto da se loptica prebacuje na sport i dijete roditelji bi trebali promijeniti svoj pristup prema problemu pretilosti.

Zavoljet će nogomet kroz treninge

Strast prema nogometu dijeli najveći dio pučanstva u lijepoj našoj. Ipak ne vole svi istim žarom gledati ni igrati tu igru. Dok su neki strastveni, drugi su indolentni prema nogometu. Razumijemo tu situaciju jednako kao što razumijemo da je strast veća ako se podjeli s nekim.

Najveća euforija se stvara na stadionima gdje tisuće grla pjeva u jedan glas.
Očevi, ili u manjoj mjeri majke, koji su doživjeli tu radost navijanja žele sreću prenijeti na djecu. Nema ništa slađe za vidjeti kako nekoliko generacija ujedinjeno navija za svoj klub i veseli se nogometu. Taj osjećaj je toliko jak da raznježi i najtvrđa srca.

Pretpostavka da će te u vašem djetetu probuditi ljubav prema nogometu upisom na tu aktivnost je pogrešna. Možda zvuči nevjerojatno za strastvenog ljubitelja nogometa, ali zaista postoje osobnosti koje se nikada neće paliti na nogomet , niti će im nogomet ikada u životu trebati.

Nije problem u djetetu ako roditelj nema aktivnost s kojom se može povezati s njim osim nogometa. Poštivanje djetetovih interesa i potreba spada u pravo svakog djeteta. Svako od nas ima pravo željeti i voljeti ono što mu duša želi.

Upišete te li dijete u nogomet s ciljem da na određeni način manipulirate s njegovim željama je loše. Može se izroditi takva situacija da dijete zapravo neće zavoljeti nogomet nego obrnuto. Zamrzit će ga i odustat će prvom prilikom od njega. Osim nogometa krivit će i roditelja zbog onoga što mu nisu dopustili da bude svoje.

Nije problem u djetetu ako roditelj nema aktivnost s kojom se može povezati s njim, osim nogometa.

Netko će zaista zavoljeti nogomet nakon što se s njim upozna. Ali to nije slučaj za sve. S toga pratite signale djeteta i ne pritišćite ga. Budite odmjereni u razumni. Jasno razlučite što su vaše želje od njegovih. Tada nećete imati problema s motivacijom. Ono će odlaziti na treninge s osmjehom i bez prisile. Na svakom treningu i utakmici će davati sve od sebe.

Moje dijete je dobro jer je talentirano

Životinje se rađaju s urođenim vještinama. Posjeduju određene instinkte. Rode će ići u tople krajeve iako nikad nisu doživjele zimu. Mlada vjeverica će instinktivno skupljati lješnjake u jesen predosjećajući snijeg i mraz.

Čovjek se rađa s nekoliko instinkata koji se gube. Ne postoji gen za nogomet niti će itko naučiti nogomet sam po sebi. Djetetu se nogomet mora pokazati da bi ga kasnije doživio. Na nogometnu vještinu mogu u manjoj mjeri utjecati geni dok ključnu ulogu ima vježba.

Primjećujete li kako vaše dijete bolje barata loptom u odnosu na vršnjake iz okoline to je vjerojatno zbog stila odgoja, odnosno života. Ono je zasigurno provodilo više vremena s loptom od drugih, više se kretalo i gledalo nogomet.

Ne postoji gen za nogomet niti će itko naučiti nogomet sam po sebi.

Kroz vrijeme razlika između vašeg i druge djece se može mijenjati. Povećaju ju li drugi nogometaši vrijeme treniranja i kvalitetu treninga dok vaše dijete ostane na istoj razini, razlika će se smanjiti. Svatko od nas ima dovoljno primjera propadanja proglašenih talenata.

Roditelji koji upisuju dijete zbog talentiranosti očekuju da njihovo dijete bude kroz sve vrijeme talentirano. Takav stav može negativno utjecati na razvoj nogometaša. Ako se prepustimo uvjerenju o talentu lako je moguće da se zanemari rad i predanost učenju.

Primjećujete li kako vaše dijete bolje barata loptom u odnosu na vršnjake iz okoline to je vjerojatno zbog stila odgoja, odnosno života. Također, povećaju li drugi vršnjaci vrijeme i kvalitetu treniranja, a vaše dijete ostane na istoj razini , ta razlika u kvaliteti će se znatno smanjiti.

U trenutku kada shvate da njihov nogometaš više nema prednost nad drugima roditelji će biti ljuti i nezadovoljni. Postoji mogućnost da negiraju problem odnosno ”žive na staroj slavi”. Tada bi lošiji status igrača unutar momčadi mogli pripisivati nepostojećim urotama.

Početna vještina je dobar indikator za upis i treba ju poštivati. To je samo potencijal za razvoj. Mogućnost da se otpakira što veći set vještina. Zabluda je misliti da je to trajno stanje jer učenje je proces.

Za uspjeh u nogometu su dovoljni treninzi u klubu

Uspjeh nije slučajnost. Iza uspjeha stoji velika količina odricanja. Žrtva koju uspješni ljudi prinose na oltar slave je za većinu običnih smrtnika neprihvatljiva. Nogomet nije posao koji započinje i završava treningom u klubu. Uspjeti u nogometu znači živjeti nogomet od 0-24h.

Odlazak na trening je samo jedan segment potreban za uspjeh. Odraditi trening je elementarna stvar koja radi razliku između loših i dobrih nogometaša. Za biti vrlo dobar ili odličan nogometaš nije dovoljno dolaziti redovno na treninge.

Biti izuzetan proizlazi od izuzetnog ponašanja i djelovanja. Rezultati vašeg djeteta će biti onakvi koliko ste spremni podrediti svoj život nogometu. Ovisno o tome da li ste spremni podrediti vaše vrijeme vozeći dijete u kvalitetniji klub i dodatne treninge igrač će brže ili sporije napredovati. Prepoznaje te li vrijednost u dodatnim treninzima i vašoj edukaciji kao roditelja vaše dijete će imati više ili manje šanse za uspjehom.

Ako roditelja opterećuje sama činjenica da dijete mora voziti na trening ili odustati od godišnjeg odmora zbog nogometa,teško da će podnijeti veću žrtvu. Bez nje je gotovo nemoguće imati u obitelji profesionalnog nogometaša.

Roditelji znaju biti razočarani situacijom kad njihovo dijete ne napreduje kao ostala djeca u klubu. Pri tome uzimaju u obzir isključivo momčadske treninge unutar kluba. Ne vide širu sliku i što se događa s drugom djecom kada napuste nogometne terene. Životi stilovi se mogu drastično razlikovati.

Biti svjestan da male stvari čine razliku je ogromna stvar. Gleda li vaše dijete dvadeset minuta duže televiziju ili umjesto toga vozi bicikl ne radi značajnu razliku u jednom danu. Tako nešto će napraviti drastičnu razliku kroz godinu dana.

Takvih neprimjetnih navika može biti nekoliko. Uočite li ih na vrijeme sve više ćete kao roditelj preuzeti odgovornost na sebe. Uz odgovornost dolazi znanje i upravljanje situacijama izvan kluba. Usporedo s time će se smanjiti napadi na druge ako stvari ne idu kako je roditelj zacrtao.

 

Zaključak

Prije nego upišete dijete u nogometni klub preispitajte vašu odluku. Da li su očekivanja od nogometa u skladu s onim što nogomet zaista i nudi. Tražite li nešto od nogometa što ne može ponuditi vašem djetetu bit ćete ljuti i razočarani. Zbog toga možete kriviti cijeli svijet no vi ćete zapravo biti jedini krivac.

U ovom tekstu je naglasak na nerealna očekivanja od nogometa s kojim roditelji ulaze u sport. Postoje slučajevi kada djeca i roditelji ne dobiju ono što bi trebali dobiti od matičnog kluba. U tom slučaju roditelj treba intervenirati.

Kako bi mogli razlikovati realna od nerealnih očekivanja informirajte kroz stručne knjige i slične blogove koje prate sportsku problematiku ili se obratite stručnim osobama za savjet.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave