Sve o tome kako se registriraju nogometaši

Lack of documentation is becoming a problem for acceptance

Wietse Vinema

 

Pogled u prošlost

” Donesi dvije slike i krsni list” je nogometna rečenica koju nikada neću zaboraviti. Kao ni prvog trenera Ivice Kuleša, pokoj mu duši. Ta rečenica je imala svoju težinu. To je značilo da sam prošao selekciju, te da me klub želi registrirati kako bi mogao nastupati u službenim utakmicama.

Za mene je to značilo ostvarenje sna. Ili barem djela sna. Tada prije osamostaljenja Hrvatske na nogomet se gledalo drugačije. Omladinske škole unutar klubova nisu bile usmjerene na zaradu. Njihova jedina zadaća je bila proizvodnja igrača.

Nije bilo članarine, nije bilo kupovanja dresa, nije bilo plaćanja autobusa i svi bi poslije treninga dobili sok ili čaj, a poslije utakmice besplatan sendvič. Nije bilo niti limača, morčića, tića, prstića kao i prednatjecatelja. Ukratko nije bilo nogometa na male golove i roditelja s bakljama uz ograde.

Roditelji su rijetko dolazili na utakmice. Klubovi ih nisu trebali da im nešto plate. Jedino što sam trebao imati su kopačke. Ostalo je platio klub. A tamo u klubu nije bilo mjesta za sve. Što će im na stotinu djece kad nitko ništa ne plaća. Uzimaju se najbolji (s ponekim izuzetkom). Oni se registriraju, dok su ostali ”fiju”.

Nije bilo niti limača, morčića, tića, prstića kao i prednatjecatelja. Ukratko nije bilo nogometa na male golove i roditelja s bakljama uz ograde.

Ti najbolji bi bili registrirani. U ono vrijeme, za registraciju, su bile potrebne dvije slike i krsni list. Na temelju toga bi se izradila mala bijela kartonska knjižica veličine vozačke dozvole. Na nju bi bila zalijepljena slika preko koje je udaren žig jugoslavenskog fudbalskog saveza. Sjećam se kako sam zaljubljeno gledao u svoju knjižicu noseći je kući. Ni jedna djevojčica joj nije bila ravna.

Ubrzo je izbio nesretni rat i knjižica ondašnjeg saveza je zamijenjena s onim danas prepoznatljivim HNS simbolima. Pratila me je kroz cijelu mladost pečatirana mnogim žigovima s liječničkih pregleda.

Registracija za klub iz predgrađa grada za mene je bila od neprocjenjive vrijednosti. Osjećaj vrijednosti i pripadnosti. Bio sam sretan i ponosan na sebe, na svoj uspjeh. Njega sam zadržao za sebe. Sreću sam podijelio sa drugima.

Kad sam postao trener jedne od većih nesuglasica s roditeljima su bile vezane za registraciju djece u klubovima. Neki roditelji su odlučili preuzeti kontrolu nad djecom u toj mjeri da su pomislili kako su oni glavne i odgovorne osobe za registraciju djece u klubovima.

Kako bi se izbjegle razne zablude vrijedi pročitati ovaj tekst.

Registracija za klub iz predgrađa grada za mene je bila od neprocjenjive vrijednosti. Osjećaj vrijednosti i pripadnosti. Bio sam sretan i ponosan na sebe, na svoj uspjeh. Njega sam zadržao za sebe. Sreću sam podijelio sa drugima.

Čemu služi registracija nogometaša?

Registracija je unos igrača u nogometnu bazu klubova i saveza. S registracijom se potvrđuje da je igrač kao takav član kluba odnosno saveza. Igrač može biti član samo jednog kluba ali može biti član više saveza. Lokalnog i nacionalnog saveza. Nogometaš ne može biti član dva lokalna saveza. Ako je igrač član nogometnog kluba Gorica onda je član i saveza kojem pripada nogometni klub. U ovom slučaju je to savez Zagrebačke županije. Svaka županija u hrvatskoj ima svoj lokalni savez koji je ujedno i član HNS-a (Hrvatskog nogometnog saveza).

Registracija se plaća. Uglavnom ju plaćaju klubovi za djecu. Nije isključivo da poneki klubovi traže da registraciju plate roditelji. Ona iznosi oko stotinu kuna.

Za registraciju je potrebna slika u digitalnom obliku, domovnica i OIB nogometaša koji se registrira. Suglasnost za registracijom najprije traži klub od roditelja. Nakon toga, klub šalje zahtjev za registracijom lokalnom nogometnom savezu.

Savez može odbiti registraciju igrača ako nije u skladu s propisima. Propisi određuju koji igrač u koje vrijeme može biti registriran za određeni klub. Prelazi li igrač iz jednog u drugi klub, potrebna je određena dokumentacija od strane starog kluba.

Za registraciju je potrebna :

-slika u digitalnom obliku

-domovnica

-OIB

Nogometna iskaznica

Nogometna iskaznica je službena potvrda da je igrač registriran. Isključivo registrirani igrači imaju pravo nastupa na službenim kup utakmicama i turnirima. Neregistrirani igrači mogu nastupati na prijateljskim utakmicama, odnosno na utakmicama koje ne organiziraju savezi.

Utakmica ne može početi ako se sucu , odnosno delegatu utakmice ne predoče valjane sportske iskaznice. Vremenski period koji vrijedi nogometna iskaznica je ograničen na najviše četiri godine. Savez u olimpijskim ciklusima vrši preregistraciju igrača. Tada sve iskaznice prestaju vrijediti te se igrači moraju registrirati ponovo s početkom godine.

Prije su iskaznice bile kartonske umotane u prozirnu celofansku foliju. Danas su one plastificirane i manje. Za razliku od klasičnih iskaznica u koje su se mogle žigosati od strane liječnika, nove iskaznice nemaju tu mogućnost. Potvrda o zdravlju nogometaša se upisuje u COMET program te se provjerava putem interneta.

Nogometne iskaznice se čuvaju pohranjene u klubu. U slučaju gubitka iskaznice igrač nema pravo nastupa za klub dok se ne izradi nova iskaznica. Period izrade nove iskaznice može trajati od 3 -10 dana.

Tko se sve smije registrirati?

Postoje određene regulative koje ograničavaju, odnosno brane registriranje igrača za klubove. Igrači ne mogu prelaziti iz kluba u klub kad požele. To bi narušilo legitimitet takmičenja. Zamislite da u sred natjecateljske sezone iz klub napusti velik broj igrača ili da jedan igrač u godinu dana nastupa za nekoliko klubova u ligi.

Prva registracija

Za igrače koji nisu bili registrirani u klubovima, odnosno one koji rade prvu nogometnu registraciju gotovo da nema ograničenja. Oni se mogu registrirati za matični klub u bilo kojem periodu. Dovoljno je da se preda potpuna dokumentacija.

Promjena nogometnog kluba

Promjena nogometnog kluba je situacija kada registrirani igrač želi jedan klub zamijeniti drugim klubom. Ako igrač nije bio registriran za klub u kojem je počeo trenirati može prijeći u drugi klub bez ograničenja. Za njega se primjenjuju pravila prve registracije.

Registrirani igrači imaju određena razdoblja koji se popularno zovu ”transfer prozori” kada su dopušteni prelazi. Duljina prijelaznog perioda nije fiksna. Ona može varirati od godine do godine te o uzrastu i rangu natjecanja. Što su djeca mlađa, to je prijelazni period dulji. Za profesionalne klubove je kraći u odnosu na amaterske.

Zajedničko svim prelaznim periodima je to da ih ima dva. Jedan je u ljetnom razdoblju drugi je onaj zimski. Ljetni traje u svibnju i početkom kolovoza. Zimski transferi nogometaša su dozvoljeni u siječnju i veljači.

Ispisnica

Bez obzira na mogućnost prelaza nogometaša iz kluba u klub ona nije moguća bez ispisnice. Ispisnica je dokument koji izdaje klub iz kojeg se igrač odjavljuje. S tim dokumentom novi klub može registrirati igrača.

Ispisnicu je klub dužan izdati u određenom godišnjem periodu ako igrač nema dugovanja prema klubu. Taj period je kraći od razdoblja kad je otvoren ”transfer prolaz”. Ako želite da vaše dijete promjeni klub, a period za izdavanje obaveznih ispisnica je istakao, klub može spriječiti transfer.

Kako se to ne bi dogodilo vodite računa o prelazima na vrijeme. Zahtjev za promjenom kluba trebate podnijeti u klubu iz kojeg odlazite, ali i u lokalnom savezu dok traje obaveznih ispisnica. Osim usmenog zahtjeva pravovaljan je i pismeni. Bitno je da je preporučeno pismo predano na vrijeme.

Brisovnica

Brisovnica je dokument potreban za registraciju igrača u slučaju da igrač prelazi u klub na području drugog lokalnog saveza. Odnosno ako su klubovi u različitim županijama. Primjer ako netko iz kluba zagrebačke županije prelazi u klub na području grada Zagreba. To su dva različita saveza, odnosno dvije županije.

Nogometnu brisovnicu izdaje savez na kojem je igrač bio registriran prije prelaska. Za brisovnicu nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti osim zahtjeva. Ona se plaća prilikom izdavanja. Profesionalnim igračima troškove brisovnice često snosi novi klub. Za djecu ovisi o dogovoru.

Strani državljani

Djeca mlađa od šesnaest godina se ne mogu registrirati za strane klubove. Iznimka su ona djeca čiji su roditelji dobili posao u stranoj zemlji pa su se morali privremeno odseliti. To su djeca raznih diplomata ili radnika. To pravilo vrijedi za sve članice UEFA. S njime se sprječava nogometna trgovina s djecom.

U sezoni je dozvoljen određen broj transfera

U jednoj nogometnoj sezoni je ograničen broj klubova za koje je igrač registriran. Igrač može biti registriran za najviše tri kluba u jednoj godini. Više od toga nije dozvoljeno. Takve situacije su rijetke, no znaju se dogoditi. Pripazite na tu odredbu ako su vas situacije navele na česte promjene kluba.

Zašto se nogometaši registriraju?

Nogometaši se registriraju iz više razloga. Ona je pravni akt u kojim igrači i njihovi klubovi dobiju određena prava, ali i obveze. Igrači dobiju pravo nastupanja za klub, dok se klub štiti da mu igrač ne može otići u konkurenciju bez ograničenja.

Kroz ”transfer prozore” klubovima je omogućeno da se pripreme u slučaju odlaska igrača. Imaju dovoljno vremena da pronađu zamjenu. Registracijama se regulira ispravnost prvenstva. Isti igrači moraju igrati za jedan klub kroz određeno razdoblje. Ili ne mogu igrati za konkurenta jedno određeno vrijeme.

Registracija je potvrda da je igrač boravio u klubu. Na račun broja godina koje je neki mladi igrač proveo u određenom klubu, isti taj kolektiv može ostvariti naknadu za razvoj. U slučaju da njihov bivši omladinac ostvari unosan transfer svi klubovi u kojima transferirani igrač trenirao dobiju postotak od ugovorenog iznosa prodaje. To ne vrijedi za sve transfere. Smo one koji zadovoljavaju sve uvijete.

Registracijom igrača se može utvrditi koliko zapravo igrača određene dobi se bavi nogometom. Tako se može valorizirati vrijednost sporta ili kluba kad su u pitanju financiranja iz lokalnih zajednica ili nogometnih saveza.

Trebaju li sva djeca koja treniraju u klubu biti registrirana?

Registracija igrača nije obavezna za sve igrače. Klubovi nemaju interesa registrirati igrače koji im nisu potrebni na službenim natjecanjima. Igrač za kojeg se smatra da u budućnosti neće ostvariti transfer te su minimalni izgledi za naknadom za razvoj, neće mu biti ponuđena registracija.

Klubovi registriraju one igrače od kojih smatraju da će imati nekakvu korist. Klub može udovoljiti i slabijim igračima te ih registrirati kako bi se naplaćivali od njihove članarine. Osim članarine klub će registrirati veći broj igrača ako ga savez potiče na to kroz razne pogodnosti.

Da li je u redu da roditelj vrši pritisak na klub kako bi se registriralo njegovo dijete?

 

U većini situacija roditelj nema pravo vršiti pritisak na klub da se njegovo dijete registrira. Ako klub smatra da dijete nije na razini kluba bilo bi dobro da roditelj prihvati tu odluku ili da promjeni klub. Ako je klub pogriješio u procjeni, pogriješio je na svoju štetu. Nogometna škola koja ne zna prepoznati kvalitetnog igrača ne zaslužuje istog. Tada dijete treba jednostavno prebaciti u klub koji će ga cijeniti.

U drugom slučaju, ako je i roditelj svjestan situacije da njegovo dijete nije na razini koja se traži u klubu registracija djeteta ga neće napraviti boljim igračem. Uloženo vrijeme kroz rad i trud će ga napraviti boljim. Također će dijete više cijeniti postignućem koje je postiglo kroz odricanje nego kroz pritisak roditelja.

Igrač koji nije registriran može prihvatiti sadašnju situaciju tako da bude marljiv, predan i strpljiv kako bi ju u budućnosti promijenio svoj status. Također može prihvatiti situaciju bez želje da ju promjeni. Jednostavno trenirati da bi trenirao. To je osobni izbor.

Kako god bilo pritisak roditelja na klub kako bi se promijenio status igrača teško da se može opravdati. Gotovo uvijek je kontraproduktivan i na štetu mladog nogometaša. Djetetu se u tom slučaju šalju krive poruke. Rezultat takvog ponašanja je zatvaranje vrata sporta, umjesto da roditelji budu ti koji će djetetu otvarati nove mogućnosti.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave