Koliko je dobar coaching bitan za vaše dijete?

Thirty percent of coaching is tactics. Seventy percent social competence.

Julian Nagelsmann

Nije upitno da danas nogometni trener treba posjedovati puno vještina pri obavljanju svog posla, bilo da se radi o dječjem nogometu ili seniorskom nogometu, amaterskom ili profesionalnom. Raspon vještina je od stručnog nogometnog znanja, znanja iz psihologije te pedagogije i komunikacijskih vještina. Ogroman je utjecaj socijalnih vještina koje ima trener na uspješnost i kvalitetu obavljanja njegovog posla i nikad prije nije bilo u nogometu toliko fokusa upravo na tim vještinama. 

Osim rješavanja nogometnih problema koja djeca imaju, treneru koji radi u školi nogometa od posebne je važnosti posjedovati pedagoška znanja kako bi se ispravno moglo utjecati na djecu. Od važnosti je i dobra komunikacija sa roditeljima. U ovom članku bit će obrađeno kako bi trener trebao izgledati u modernom nogometu, od ponašanja na treninzima i na utakmicama, kako bi trebao razmišljati sa stručnog aspekta te kako bi trebao komunicirati, odnosno djelovati u socijalnom pogledu a sve to u cjelini čini dobar coaching.

Opservacija kao baza za dobar coaching

Coaching is unlocking a person’s potential to maximise their growth.

John Whitmore

Jako bitna komponenta za trenera je coaching. Coaching je aktivnost u kojem trener prenosi znanje na igrača. Nije samo bitno kod trenera imati stručno znanje nego kako i prenijeti to znanje na igrača. Trener može imati stručno znanje ali ako ga nije sposoban prenijeti na igrača, efikasnost njegova znanja neće biti od prevelikog značaja. Osim komunikacijskih vještina u prenošenju informacija igračima, važnu ulogu igra i kreiranje sadržaja na treningu koji su pogodni za rješavanje nogometnih problema koje trener želi riješiti. 

Bitna stvar u coachingu je opservacija i percepcija onog što se događa na terenu, to je baza. Bez kvalitetne opservacije nije ni moguće raditi dobar coaching jer trener neće biti ni svjestan problema koje momčad ili igrač ima. Za to je jako bitna koncentracija i fokus na treninzima i utakmicama jer odsustvom toga, teško je primijetiti bitne stvari. 

Posebno je ta koncentracija pod testom na utakmicama zbog puno faktora koji su uključeni u utakmicu te emocije rade na većem nivou nego na treninzima. Ako trener želi dobro promatrati, ne smije dozvoliti da ga ometaju faktori koji nisu povezani direktno za utakmicu ali ima jedan faktor koji je direktno povezan za utakmicu i koji nerijetko zna izbaciti trenera iz fokusa a to je pogađate, sudac ali o tome nešto detaljnije kasnije. 

To acquire knowledge, one most study, but to acquire wisdom, one must observe.

Marylin vos Savant

Trener treba analizirati uzroke i posljedice koje bi mogle utjecati na konačni ishod utakmice. Oštroumna opservacija je fundamentalna za dobar coaching. Razlog zašto je ovdje posebno naglašena utakmica vezana za coaching, je zbog tog što je ona glavna referentna točka za analizu problema i planiranje sadržaja za rješavanje problema koji igrači imaju. Bez dobre opservacije i analize utakmice nemoguće je napraviti dobar coaching.

Coaching za vrijeme utakmice i treninga

Osim što je fokus bitan kako bi se što bolje mogli analizirati problemi na utakmicama ili treninzima, fokus je bitan i da se može davati što bolje instrukcije igračima. Kod tih instrukcija bitno je kako su one izrečene i koliko one limitiraju igrača da se razvija. Nije isti način instrukcija u dječjem nogometu i odraslom nogometu, jedna od čestih uputa koje trebati davati u dječjom nogometu je da dijete zaveže kopačku što i više nego dovoljno pokazuje razliku između dječjeg i odraslog nogometa. Instrukcije u dječjem nogometu su više u formi savjeta nego u snažnim uputama kako se nešto mora izvršiti, kako bi nogometna akcija završila uspješnom. Kod rada s uzrastima kao što su limači i zagići, vrlo je upitno koliko takve upute mogu utjecati na krajnji rezultat. Također konstantne upute kako nešto treba napraviti reduciraju mogućnost djeteta da donosi vlastite odluke a samim time trener smanjuje mogućnost da u određenim situacijama vidi kako dijete razmišlja i donosi odluke a upravo kada dijete griješi u takvim situacijama, mi treneri  detektiramo u čemu je problem te onda te probleme rješavamo na treningu. 

Before kids can play like a pro, they must enjoy playing the game like a kid.

Steve Locker

Očito je da trener želi pobijediti u utakmici i tome nema ništa loše ali za razliku od gledatelja, trener treba razmišljati o pobjedi kao od sekundarne važnosti a nogometni razvoj treba biti na prvom mjestu. 

Tijekom utakmice će trener donositi odluke i davati savjete koji mogu utjecati na postizanje dobrog rezultata ili promociji razvoja igrača ali ne smije dozvoliti da ga entuzijazam o pobjedi odmakne od sposobnosti da promatra i analizira situaciju na terenu. Naprimjer ako taj primjer preslikamo na trening, kada se radi određena vježba na treningu i ako je trener previše emocionalno fokusiran na neuspješno izvođenje vježbe, odmiče se od fokusa zašto vježba ne funkcionira a to je pitanje od ključne važnosti za razvoj djeteta. 

Trener za vrijeme treninga i utakmice treba vidjeti stvari koje promaknu navijačima i roditeljima. Većina navijača i roditelja donese zaključak na temelju konačnog rezultata, npr utakmice ali treneri trebaju donositi zaključak na temelju uzroka, zašto se nešto dogodilo i te informacije primijeniti kako bi se planirao trening na kojem se rješavaju ti uzroci problema. Kada momčad primi gol, potrebno je analizirati situaciju u punom kontekstu. Da li je stoper bio predaleko od protivničkog napadača?Da li je bek prelako izgubio 1v1 duel? Da li su vezni igrači pomagali obrani? Kako je bio pozicioniran drugi stoper? Analizirajući tako stvara se osnovni preduvjet za kvalitetan coaching. 

Sudac

Prečeste emocionalne reakcije prema sudcima definitivno odmiču fokus sa nogometnih problema koja momčad ima u postojećoj utakmici, stvara nervozu kod vlastite momčadi jer se stvara osjećaj nepravde kod igrača koji rezultira anksioznošću kod igrača što utječe na donošenje odluka odnosno lošiju izvedbu ekipe. 

Ljudi nisu roboti i naravno da je teško u potpunosti isključiti emocije niti je poanta ovog članka da se trebaju isključiti emocije, emocije su nešto što ovu igru čini predivnom ali želim ukazati na to da bi trener trebao pokušati što više kontrolirati emocije kako bi imao što bolju koncentraciju za promatranje onog što se događa na terenu. Isto tako treba uzeti u obzir i pedagoški utjecaj konstantnog prigovaranja sudcima, kako to utječe na djecu i da li je to dobar primjer, iz mog subjektivnog razmišljanja nije. Nije problem prigovoriti sudcu ali ako je to učestalo i ako je izrečeno na neugodan način i ne uvažavajući osjećaje druge osobe, to nije dobar primjer prema djeci, svi znamo da djeca gledaju i oponašaju ponašanja odraslih a pogotovo osoba koje respektiraju a uloga trenera je sigurno ta kojoj se dive i respektiraju. I nemojte misliti da je autor ovog teksta svetac i sam sam imao situacija kad sam pretjerano reagirao prema sudcima ali pokušavam u svakoj utakmici biti što mirniji da bi mogao što objektivnije promatrati stanje na terenu. 

Isto tako i roditelji po ovom pitanju prigovaranja sudcima imaju pedagoški utjecaj, zamislite situaciju u kojoj trener i roditelj konstantno prigovaraju sucima na neprimjeren način, dijete upija takvo ponašanje, jasno je koliki utjecaj roditelji imaju na dijete i to u kombinaciji s trenerom koji prigovara, također osoba koji ima veliki utjecaj na dijete, će rezultirati tome da se dijete teže kontrolira svoje emocije, povećat će se frustracija i smanjiti se produktivnost igranja nogometa na utakmici te će biti manje otpornije na nepravdu. U životu čovjek nerijetko se susreće s nepravednim situacijama i od najmanjih nogu je bitno izgraditi mehanizme kako bi se nosili s njom. Istaknuo bi i mišljenje kako sudci u dječjem nogometu ne griješe namjerno. Nije mi cilj braniti sudce u ovom tekstu nego mi je isključivo cilj kako bi Vaše dijete imalo što bolje uvjete za razvoj u nogometnom smislu a i u osobnom razvoju.

6 principa uspješnog coachinga

Nakon što je objašnjeno što je coaching i kolika je važnost njega, sumirao bi coaching kroz 6 principa, znanje i razumijevanje nogometne igre, čitanje igre, ciljevi, postavljanje prioriteta, planiranje i realizacija treninga i komunikacijski input prema igračima. Ukoliko trener funkcionira po ovim principima, uspješan coaching neće biti upitan.

1) Znanje i razumijevanje igre

Trener treba imati znanja o samoj igri u taktičkom i tehničkom smislu. Što radimo u posjedu lopte? Što radimo kada protivnik ima loptu? Koje zahtjeve momčad koristi?

2) Čitanje igre

Vidjeti što se događa na terenu je fundamentalna potreba koju treba imati trener. Trener koji se koncentrira na ono što se događa, bolje će opažati od drugih.

3) Ciljevi

Na temelju opažanja odrediti ciljeve u nogometnom treningu i utakmici. 

4) Postavljanje prioriteta

Trener treba znati koji od njegovih cilja ima prioritet, to se odnosi i na momčad a i na pojedinačnog igrača. Trener treba odlučiti koji nogometni problem treba prvo rješavati a koji može čekati. Ako se trener počne baviti sa više nogometnih problema na treningu, trening neće biti efikasan.

5) Planiranje i realizacija treninga

Trener treba raditi metodično i biti svjestan trenutnog nivoa razvoja svojih igrača kako bi mogao efikasnije planirati treninge. Planiranje i realizacija treninga je ključna komponenta coachinga.

If you can’t explain it simply, you don’t understand well enough.

Albert Einstein

6) Komunikacijski input

Način na koji komuniciramo prema igračima, verbalno i neverbalno je bitan pri transferu znanja. Nejasna komunikacija će rezultirati da igrači ne shvate što se traži od njih.

Loš Coaching

Kako bi približio roditeljima kako izgleda uspješan coaching, dotaknuti ću se toga kako izgleda loš coaching i njegove posljedice jer tijekom velike većine teksta je bilo opisivano kako izgleda dobar coaching. Loš coaching bi podijelio u četiri komponente koje trener može raditi loše, prva je planiranje, drugo je sadržaj na treningu, treće prenošenje informacija i četvrto socijalni impakt na dijete. 

Kod planiranja bi istaknuo manjak ideje i znanja trenera da efikasno planira i programira trening, da ne zna odrediti ciljeve za trening i da ne zna odredite prioritete, koje nogometne probleme treba prvo rješavati. Na taj način Vaše dijete sigurno neće ispuniti svoj potencijal u tom trenutku jer neće imati sadržaj na treningu koji će biti razvojno adekvatan za njega. Ako trening nema cilj, mislim da je jasno koje su posljedice toga, usporedio bi to s primjerom da hodate po cesti a ne znate gdje idete, ako ne znate gdje idete, nigdje nećete ni doći, isto je tako i s nogometnim razvojem. Isto tako nije dobro ni raditi sto stvari na treningu, nego treba odrediti jasno prioritete. Ako na treningu imate 5 ciljeva, to je previše tematike i zapravo se u takvima uvjetima neće razvijati ništa, premali broj ponavljanja će biti. Treba odrediti što je u tom trenutku najbitnije i izabrati jedan ili dva nogometna problema koji će se rješavati. 

Druga komponenta, sadržaj na treningu koji trener koristi je od važnosti zato što ako se ne izabere najefikasniji sadržaj za rješavanje određenog problema, dijete neće ispuniti maksimalni potencijal koji ima, dijete će se razvijati ali ne u maksimalnoj mjeri koja je moguća a ako se u potpunosti promaši sadržaj, neće se uopće razvijati u tom segmentu koji trener cilja. 

Treća komponenta prenošenje informacija je važna zato što bez adekvatne informacijske komponente dijete neće shvatiti ili neće u punom smislu shvatiti što se traži od njega te neće svladati u potpunosti ono što se traži od njega bilo u tehničkom ili taktičkom smislu. Upravo u ovoj komponenti je bitna trenerova emocionalna stabilnost jer ovdje se događa onaj ključni dio coachinga, prijenos informacija. Potrebna je koncentracija, fokus i racionalnost. Nerijetko se treneri naljute što određena vježba ne funkcionira i to potiče emocionalne reakcije koje za posljedicu imaju narušavanje fokusa a samim time lošije upute prema djeci. Osim fokusa i emocionalne stabilnosti treba biti kratak i jasan u uputama jer sa previše pričanja gubi se koncentracija kod djece i neće zapamtiti sve što im se govori, tako je i kod odraslih a kamoli ne kod djece. Također potrebno je i prilagoditi rječnik djeci kako bi mogla razumjeti ono što im se govori. 

I na kraju četvrta komponenta, sigurno ne nebitna, je socijalni impakt a to je socijalno ponašanje trenera prema djeci. Već je spomenuto da se djeca dive treneru i da djeca oponašaju odrasle i trener treba paziti kako se ponaša kako bi bio ogledan primjer za djecu. Nikako se ne smije vrijeđati djecu, ponižavati ih ako nešto ne rade dobro, to može ostaviti trajne posljedice kod njih, od odustajanja od sporta pa do težih posljedica kao što su smetnje u daljnjem životnom funkcioniranju. Trener treba biti potpora i ohrabrivati djecu. Primjereno ponašanje se ne odnosi samo na djecu nego na sve osobe sa kojima trener ima interakciju.

Zaključak

Cilj ovog članka je roditeljima približiti sliku kako bi trebao izgledati uspješan coaching trenera koji radi s njihovom djecom i od koliko faktora se sastoji uspješan coaching. Uspješan coaching nije samo onaj krajnji korak kada se djetetu kroz komunikaciju daje informacija o rješavanju nogometnih problema, uspješan coaching sadrži socijalnu komponentu i ne coacha se samo sa stručnog aspekta nego i sa ljudskog i odgojnog aspekta. 

Napomenuo bi kako kvalitetan coaching nema veze s uzrastom, djeca ili odrasli, cilj je isti, izvući maksimalan potencijal od pojedinca, u stručnom ali i u ljudskom pogledu, razlika je samo u problemima, problemi 10-godišnjaka i 25-godišnjaka u nogometnom smislu nisu isti kao uglavnom ni problemi socijalne prirode. 

Za kraj bi samo istaknuo benefite dobrog coachinga a to su maksimalni razvoj nogometnih vještina, veća motivacija kod djece za sudjelovanje na treninzima, produktivnost se povećava, samopouzdanje se povećava, djeca uživaju u nogometu i osjećaju istinsku radost igrajući nogomet, reduciranje straha od neuspjeha, razvijanje zdravog natjecateljskog duha, veća otvorenost prema učenju i novim saznanjima. Stvarno prekrasne stvari nudi dobar coaching i možda vaše dijete svejedno neće uspjeti profesionalno u nogometu ali zamislite samo koliko će traga ovakav coaching u pozitivnom smislu ostaviti na osobni razvoj Vašeg djeteta. 

Nadam se da sam Vam uspio prenijeti kako izgleda dobar coaching i koje su njegove prednosti a isto tako i da možete uvidjeti kako izgleda loš coaching. Na temelju tih informacija možete prepoznati kakav je Vaš trener i ako niste zadovoljni, uvijek možete potražiti klub koji ima trenera koji će biti razvojan za Vaše dijete u svakom smislu. 

Coaching is taking player where they can’t take themselves.

Jose Mourihno

 

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave