Uloga službenih osoba na nogometnim utakmicama mladeži

Kontrola iz nogometnih saveza

Savez licencira i delegira službene osobe na utakmicama kako bi se osigurali uvjeti regularnosti. Glavna zadaća opunomoćenika od saveza je da se službena utakmica provede u skladu s pravilima nogometne utakmice.

Na utakmicama mladeži su obično prisutni suci i delegat utakmice. Utakmice početnika, na malom terenu sudi samo jedan sudac bez delegata.

U slučaju da sudac nije prisutan, utakmica se može održati bez sudaca uz suglasnost oba trenera.

U slučaju da ima više sudaca koji su delegirani za utakmicu te jedan izostane netko od prisutnih gledatelja može preuzeti njegovu ulogu.

Sudac

Sudac, odnosno glavni nogometni sudac (ako je više sudaca na nogometnoj utakmici), je najodgovornija osoba za provođenje nogometnih pravila.

Posao suca nije vezan isključivo za samu utakmicu nego i ono što prethodi utakmici. Glavni sudac provjerava da li su zadovoljeni svi uvjeti za početak utakmice:

– provjerava da li su teren i vremenski uvjeti pogodni za igru
– provjerava da li svi prijavljeni igrači za utakmicu imaju pravo nastupa
– provjerava da li je sportska oprema igrača u skladu s pravilima
– provjerava da li je organizator utakmice ispunio sve kriterije za početak
– vrši provjeru nogometnih lopti s kojima se igra utakmica

Kad se glavni sudac uvjerio da su svi uvjeti za početak utakmice zadovoljeni povest će igrače na centar igrališta nakon čega će početi nogometni dvoboj.

Na terenu sudac donosi sljedeće odluke

– označava početak i kraj susreta
– dodjeljuje loptu jednoj od ekipa
– zaustavlja igru uslijed namjernih ili slučajnih kršenja pravila
– priznaje pogodak ili ga poništava
– oplemenjuje ili udaljuje nogometaše s igrališta uz pomoć kartona
– dopušta izmjene igrača
– određuje trajanje utakmice
– može prekinuti utakmicu ako se za tim pokaže potreba

Poslije utakmice sudac potpisuje službeni dokument (zapisnik nogometne utakmice). U slučaju incidenata u zapisnik unosi svoj izvještaj.

Na utakmicama početnika pravila su prilagođena djeci. Nema delegata i utakmice sudi jedan sudac. Također suci se ne služe kartonima. Usmeno upozoravaju igrače u slučaju neprimjerenog ponašanja.

Pomoćni sudac

Pomoćni suci su pomoć glavnom sucu. Prije početka utakmice provjeravaju uvijete za igru. Da li su mreže na vratima ispravno postavljene. Također mogu vršiti kontrolu opreme igrača koji ulaze u igru. Unutar susreta sugeriraju glavnom sucu što da dosudi ako su bliže nogometnoj akciji.

Ipak njihova glavna zadaća je označavanje kada je lopta izašla izvan linija igrališta. Mašući zastavicom pokazuju koja je momčad izbacila loptu izvan terena. Također imaju važnu ulogu u određivanju zaleđa.

Delegat

Delegati su službene osobe određene od saveza. Njihova dužnost je da kontroliraju organizaciju utakmice. Oni se delegiraju na utakmicama višeg ranga. Tako preuzimaju dio dužnosti koje sudac obnaša bez delegata. Delegati također ocjenjuju i same suce.

Često su delegati bivši ili umirovljeni suci koji pomažu svojim mlađim kolegama. Oni ih savjetuju te ih upućuju u nepredviđenim situacijama. Oni također vrše selekciju budućih nogometnih sudaca kroz kontrolu njihovog suđenja i ponašanja.

– Kontrolira domaćina da li je osigurao sve potrebno za organizaciju utakmice
– Piše službeni zapisnik
– Kontrolira igrače i njihovo pravo nastupa
– Kontrolira suđenje i daje ocjenu
– Prati ponašanje trenera i gledatelja

Odnos prema službenim osobama

Savez traži da se prema službenim osobama na utakmicama odnosi s poštovanjem i uvažavanjem. To vrijedi za sve sudionike utakmica, pa tako i roditelje. Pristojno ponašanje prema službenim osobama nije stvar samo pravila nego i nekog ljudskog kodeksa.

Roditeljima se brani komuniciranje prema službenim osobama. U to spada i dovikivanje ili bilo kakvo negodovanje s tribina. Za to postoje treneri i predstavnici klubova.

Službene osobe su djeci simboli pravde i poštenja. Uvažavaju li roditelji suce djeci šalju jasnu poruku da je bitno poštovati autoritete. Djeca uče iz postupaka svojih roditelja, a ne iz riječi. Stoga dobro razmislite kako komunicirate prema službenim osobama i o službenim osobama pred djecom.

Suci na utakmicama griješe. U velikoj mjeri slučajno, ponekad i namjerno. U tom slučaju takvo ponašanje ne ide im na čast. Tako rade štetu nogometu, djeci i sudačkoj organizaciji. Ta šteta se ne može ispraviti ako roditelji izgubi kontrolu nad sobom zbog sudačkih odluka.

Izgubljena tri boda u pionirima nemaju toliku vrijednost za budućnost vašeg djeteta koliko će mu znače neke druge stvari. Djetetu je potrebno usvojiti dobar model ponašanja u kriznim situacijama. Uz poticaje dijete će moći zadržati fokus na igri, bez da mu bježi na sudačke odluke. Važno je da pokažemo djetetu kako zadržati kontrolu nad sobom. Tako se najbolje kontrolira i igra.

Za to su potrebni kvalitetni uzori u treneru i roditelju. Potrebne su i iskustveni doživljaji u mladosti. Stoga greške sudaca ne bi trebalo uzeti kao razlog da ispucamo svoje frustracije. Bolje ih je uzeti kao momente u kojima ćemo jačati dječje kapacitete na frustracije. To je neizostavni segment nogometa. Razmislite da li ste vi dobar učitelji i ogledni primjer uzornog ponašanja?

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave