Laptop trener: prevara ili suvremenik?

It’s not a faith in technology. It’s faith in people.

Steve Jobs

U današnjem brzo evoluirajućim sportskom svijetu, sve je učestalija zamjena tradicionalnih metoda treniranja s onima koji se oslanjaju na digitalne tehnologije. Treneri koji ovaj pristup usvajaju obično su mladi, obrazovani i puni ambicije, te znatan dio svog vremena provode analizirajući podatke na ekranima svojih laptopa.

Nasuprot njima, starije kolege skeptični su prema ovom pristupu, sumnjajući u efikasnost računalnih analiza u odnosu na neprocjenjivo osobno iskustvo i “životnu školu”. Ovaj tekst ima za cilj detaljnije opisati fenomen “laptop trenera” te odgovoriti na pitanje jesu li oni začetnici novog doba treniranja ili samo prolazni trend.

Analitički pristup “laptop trenera”

Treneri koji koriste moderne tehnologije za prikupljanje i analizu podataka o izvedbi sportaša, u svom radu se oslanjaju na objektivne parametre dobivene tehnološkim putem.

Podaci kao što su pređeni kilometri, broj odigranih pasova, oduzete lopte ili informacije o fiziološkom opterećenju igrača dobiveni su s pomoću inovativnih sustava poput “Katapult”, koji prati kretanje igrača na terenu, “Wyscout” za analizu taktičkih elemenata igre, i “Inside Tracker” koji pruža uvid u fiziološki status sportaša.

Ovaj pristup se razlikuje od klasičnog u odmaku od subjektivnosti prema objektivnosti. Apliciranje tehnologije daje sigurnija predviđanja temeljenja na podacima, dok je subjektivno mišljenje degradirano. Nije više ”ja mislim” nego ”podaci ukazuju”.

Apliciranje tehnologije daje sigurnija predviđanja temeljenja na podacima, dok je subjektivno mišljenje degradirano

Edukacijska komponenta

Kvalificirani “laptop trener” mora posjedovati znanja iz različitih disciplina uključujući fiziologiju, video analitiku i statistiku. Osnovni preduvjet za efikasno korištenje tehnologije je pismenost, kako jezična tako i informatička, koja omogućava učinkovito korištenje alata poput laptopa.

Ove se vještine često stječu na visokoobrazovnim institucijama, a razlikuju “laptop trenera” od njihovih tradicionalnih kolega pružajući im širi pogled na nogomet koji prelazi granice stečene isključivo igrajući nogomet ili kroz akademsku poduku. To je ono što želimo za mlade nogometaše, ili ne?

Pojavljivanje i prihvaćanje “laptop trenera”

Razvoj informacijskih tehnologija omogućio je brzo i pouzdano prikupljanje obimnih podataka koje je tehnologija učinila pristupačnima većini. Ova evolucija nije zaobišla ni sportski svijet, gdje je pristupačnost računala i specijaliziranog softvera doprinijela popularizaciji ovakvog pristupa treniranju.

Dobar dio konzervativnih trenera i nogometnih rukovoditelja nije mogao pratiti razvoj tehnologije. Za njih je ona bila i ostala neshvatljiva. Sukladno time ”laptop” trenere su smatrali prijetnjom. U takvoj okolini moderni treneri su bili i neki ostali osporavani. Na žalost to šteti razvoju nogometa u cjelini.

Iako tehnologija sama po sebi ne jamči pobjedu, ona nudi sredstva za unapređivanje učinkovitosti i razvoja sportaša na dugi rok.

Argument protiv: Nedostatak nogometnog znanja?

Pogrešno je pretpostaviti da se primjenom tehnologije nadoknađuje manjak nogometnog znanja. Korištenje naprednih tehnologija danas je nužnost za analizu i prikupljanje podataka, koji su temelj uspješnosti i razvoja igrača. To je jednako kad bi ustvrdili da je liječnik upotrebljava stroj za magnetnu rezonancu kako bi kompenzirao manjak svog znanja iz fiziologije.

Treneri ne trebaju izbjegavati tehnologiju, već ju trebaju koristiti kao sredstvo za unapređivanje svojih metoda i razvoj svojih igrača. Gotovo da nema ozbiljne škole nogometa koja nema analitičare. Hrvatska u ovom segmentu debelo zaostaje.

Je li tehnologija neophodna za pobjedu?

Iako tehnologija sama po sebi ne jamči pobjedu, ona nudi sredstva za unapređivanje učinkovitosti i razvoja sportaša na dugi rok. Sa tehnologijom možeš izgubiti utakmicu, ali dugoročno bez nje ne možeš stvoriti sustav igre koji će jamčiti kvalitetniju nogometnu igru i efikasniji razvoj nogometaša.

Bitno je razumjeti da je tehnologija samo alat u rukama trenera i da njezina primjena zahtijeva znanje i kontekstualno razumijevanje podataka. Trenerski uspjeh nije uvijek direktno povezan s upotrebom tehnologije, ali ona definitivno pruža prednosti u modernom sportu.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave