Djeca igraju nogomet i u zimskom periodu, donosimo kako i gdje?

Što je nogometna sezona?

Nogometna sezona je period u kojem traju službena natjecanja. U službena natjecanja ubrajamo domaća prvenstva i kupove te službena međunarodna natjecanja. Što se tiče seniorskog nogometa u hrvatskoj imamo dva kup natjecanja (kup i super kup), te nacionalno prvenstvo. U dječjem nogometu se igraju kup natjecanja samo u kategorijama kadeta i juniora. Prvenstvena natjecanja igraju sve kategorije uključujući i početnike. Razlika je što se početnici natječu isključivo u regionalnoj ligi dok se uzrasti pionira i stariji mogu natjecati u nacionalnim ligama.

Utjecaj klime i geografskog položaja na trajanje natjecanja u nogometu

Trajanje nogometne sezone ovisi o uvjetima i tradiciji saveza koji organizira natjecanja. U tome veliku ulogu ima geografski položaj zemlje, odnosno klima. Recimo u skandinavskim zemljama odnosno onima na sjeveru globusa sezona počinje u proljeće, traje kroz ljeto i jesen te završava u zimi. Takav nogometni kalendar se mogu priuštiti i oni savezi u tropskom pojasu.

U Europi i Hrvatskoj nogometna sezona je organizirana kao i školska godina. Počinje krajem ljeta i završava do lipnja. Sezona se dijeli u dva dijela, onaj jesenski i proljetni dio. Između ta dva dijela je zimska stanka u kojoj se ne igraju natjecanja.

Nema zime za Engleze

Neki savezi poput engleske organiziraju Premier ligu, u kojoj igraju najimućniji klubovi svijeta, tako da nemaju zimske pauze nego u utakmice u novogodišnjem ambijentu one koje su najgledanije. Takav pristup je moguć samo uz odgovarajuću infrastrukturu. Za to su potrebni natkriveni tereni za treniranje te oni s instaliranim grijanjem trave tako da igrači mogu trenirati u nepovoljnim uvjetima. Također je potrebna infrastruktura za navijače. Pri tome se prvenstveno misli na suvremene i moderne stadione.

U zemljama na sjeveru pojava terena s umjetnom travom je pomogla da se prilagode natjecanjima u periodima ekstremnih hladnoća i snježnih oborina. Više o tome možete pročitati u članku koji je posvećen umjetnoj travi.

Nogometna sezona za djecu

Ne počinje svoj djeci nogometna sezona u isto vrijeme. Početak službenih natjecanja ovisi o dobi, odnosno uzrastu djece, te o rangu natjecanja. Starijim kategorijama službene ligaške utakmice mogu započeti već u kolovozu i traju neprekidno do prosinca.

Početnicima natjecanja počinju u rujnu. Do tada je većina djece vrijeme provode na praznicima u društvu roditelja i rodbine daleko od svojih matičnih klubova.

Što je nivo natjecanja viši, to može biti gušći službeni natjecateljski kalendar. Samim time sezona duže traje. Početak sezone ovisi i o regijama u Hrvatskoj. Tamo gdje je blaža klima,nogometna sezona može početi koji tjedan kasnije i trajati duže.

U kojem godišnjem periodu bi djeca trebala početi trenirati?

Kalendarski početak sezone obično ne znači i početak treninga. Upisom djece u nogomet roditelji na sebe preuzimaju obaveze. Kao dio kolektiva dijete bi trebalo dolaziti i izvršavati obaveze u dogovoreno vrijeme. Obveze koje igrač i roditelj trebaju izvršiti prema klubovima ovise o politici kluba.

Najbolji klubovi koji imaju visoko postavljene ciljeve postavljaju igračima najveće obaveze. Razmišljate li o tome da dijete upišete u nogometnu školu najvišeg ranga, budite spremni na to da će treninzi započeti već u srpnju. S toga ćete morati zaboraviti na duge godišnje odmore.

Početnici nemaju zahtjeve, kako stariji uzrasti, osim u nekoliko većih sredina gdje je velika konkurencija i gdje su najviši selektivni zahtjevi. Za njih je u redu da se pojave na prvom treningu neposredno prije početka službenih natjecanja.

Od pionira i starijih uzrasta se zahtjeva dolazak na treninge nekoliko tjedana prije početka službenog natjecanja. Priprema za natjecanje u nacionalnoj ligi kadetima i juniorima može trajati i do šest tjedana. Ta djeca imaju ljetnu pauzu nešto manju od mjesec dana.

Zimski period

U prosincu i siječnju nema službenih natjecanja za sve. Početnicima je taj period i duži. Nogomet tada ne prestaje nego počinje biti još intenzivniji. Seli se u dvorane i organiziraju se mnoga privatna natjecanja kao što su Zimske lige i zimski turniri.

Što se tiče početnika u tom periodu ima zapravo više utakmica i događanja nego u jesen. Tako je barem što se tiče urbanih gradskih sredina. Sa završetkom sezone bi se mogle smanjiti obaveze djece preko tjedna. Jedan trening manje. Isto tako bi se mogle povećati utakmice vikendima.

Najbolji klubovi koji imaju visoko postavljene ciljeve postavljaju igračima najveće obaveze. Razmišljate li o tome da dijete upišete u nogometnu školu najvišeg ranga, budite spremni na to da će treninzi započeti već u srpnju.

Kao roditelj djeteta u Zagrebu, vaše dijete će imati mogućnost igranja nekoliko utakmica za na ”vikend” ligama u prosincu, siječnju i veljači. Ne poklapa li se vaš životni stil s provođenjem vikenda prateći vaše dijete, taj period bi vam mogao biti naporan. Uživate li gledajući vaše dijete kako nabija loptu onda ćete doći na svoje.

U cijeloj toj priči su ipak najvažnija djeca. Velik broj nogometnih utakmica podiže vještinu igranja nogometa. Igranje s manjim omjerom igrača ima nosi određene koristi. Najbolje se to može vidjeti na primjeru brazilske nogometne kulture. Treneri to znaju i prema tome organiziraju treninge tako da budu u skladu s razvojem.

Početnicima zimski period treba biti zabavan i ispunjen utakmicama. Bez pritiska rezultata. Stariji igrači imaju posve drugu perspektivu. Dok se mlađi zabavljaju oni bi trebali naporno raditi na sebi. Nadograđivati svoje sposobnosti kako bi se poboljšali vještinu ali i zaštitili se od ozljeda kada krene drugi dio prvenstva.

Mogu li upisati dijete u nogomet zimi?

Iako se većina djece upisuje u nogomet u proljetnom periodu nema nikakve prepreke da upišete svoje dijete u zimskom razdoblju. Osim upisa zimski period je namijenjen za prelaske igrača iz jednog kluba u drugi klub. Ima li klub u kojem želite upisati dijete zimski program koji uključuje treninge u zatvoreno prostoru ne morate čekati proljeće ili ljeto za upis.

U cijeloj toj priči su ipak najvažnija djeca. Velik broj nogometnih utakmica podiže vještinu igranja nogometa. Igranje s manjim omjerom igrača ima nosi određene koristi.

Nogomet nije poput jezične ili plesne grupe u kojoj dijete neće moći pratiti program ako se nije priključilo na početku sezone. Dovoljno je da klub ima uvjete i da dijete ima volje. Kako ćete saznati da li je dijete zrelo možete pročitati u ovom članku.

Primjeri zimskih liga u Zagrebu

Službeno dvoransko prvenstvo zagrebačkog nogometnog saveza

Grad Zagreb je odličan primjer raznovrsnosti zimskih liga. Sredinom studenog se ulazi u zimsku pauzu. Zagrebački nogometni savez održava svoje službeno natjecanje za mladež. Na parketu se takmiči preko tisuću igrača u svim kategorijama za naslov ”Dvoranskog prvaka”. Organizacija se odvija na nekoliko lokacija u gradu od krajnjeg istoka do zapada.

Samo natjecanje je na visokom nivou. Za momčadi smiju nastupiti samo registrirani igrači. Sude renomirani suci te postoji odbor koji prati natjecanje. Najboljima su osigurane nagrade u obliku medalja i pehara.

Privatne zimske lige u Zagrebu

Liga NC Šalata

Na terenima ŠC Šalata se održava jedna od najvećih privatnih liga koju organizira centar skupa sa ”Dječjim nogometom Zg”. Igra se na 4 zatvorena malonogometna terena u prvom paviljonu Zagrebačkog velesajma. Tereni su rukometnih dimenzija s time da je različita podloga. Neka igrališta su s umjetnom travom dok je na drugima plastična podloga.

Liga je namijenjena najmlađima. Ekipe se prijavljuju po godištu. Na njoj se takmiče igrači mlađi od šest do trinaest godina.

Kako ima puno ekipa one su podijeljene u tri kvalitativna ranga. Tako da se izbjegne velika razlika u kvaliteti ekipa što natjecanje čini zanimljivim i boljim.

Najbolji igrači se biraju u najbolju momčad turnira, te su im osigurane nagrade. Osim pojedinačnih tu su i momčadske nagrade za najuspješnije ekipe.

Roditelji mogu pratiti djecu iza staklene stijene i udobnosti ugostiteljskog objekta ili uz teren.

Zimska liga Tika-taka

Zimska liga tika taka je posebna jer se za razliku od većine liga igra na otvorenim terenima. Liga se igra po cijelom gradu na više lokacija. Ekipe s istočnog dijela grada igraju na terenima NK Ravnice i NK Devetka na kampusu Borongaj. Ekipe sa zapada igraju na igralištima NK Trešnjevka i Zagrebella.

Liga se igra po službenim pravilima Zagrebačkog nogometnog saveza. Veličina terena i golova te broj igrača na terenu ostaje ne promijenjen. Jedina razlika je što su utakmice nešto kraće u odnosu na one službene.

Liga je popularna te dolaze i klubovi izvan Zagreba koji kroz sudjelovanje na ligi imaju mogućnost odmjeriti snage za klubovima iz Zagreba.

Na kraju lige također se bira najbolja momčad lige gdje pojedinci budu nagrađivani. Momčadske nagrade su osigurane za četiri najbolje ekipe.

Tika- taka organizira natjecanje za sve uzraste. Tako da se na nju mogu prijaviti ekipe svih uzrasta od početnika do juniora. Natjecanje za one starije se održavaju na terenima NK Sesvetski Kraljevec, NK Hašk i Zagrebello.

Liga Doberman

Liga Dobreman se igra u Sloboštini na sportskom kompleksu jednakog imena. Igra se na terenu s umjetnom travom koji se nalazi u balonu. Specifičnost lige je da je to jedini teren velikih dimenzija koji je predviđen za takmičenje u zatvorenom dimenzija 55 x 35m.

Liga nije masovna, ali je kvalitetna. Ona je međunarodnog karaktera jer dolaze klubovi iz Slovenije. Osim njih tu su klubovi iz Zagrebačke okolice koji pridonose kvaliteti.

Ekipe nastupaju u sustavu 6+1. Trajanje jedne utakmice je 2×15 min. Sudionicima je omogućeno najmanje deset utakmica u zimskom periodu. Liga je predviđena za uzraste U-7 do U-11.

Ono što bi moglo najviše obradovati nadarene igrače koji se takmiče u ovoj ligi su nagrade. Pojedinci koji se izaberu najbolju momčad dobiju vaučer za sudjelovanje na kampu FC Barcelone koji se organizira u Zagrebu.

Osim tih nagrada dodjeljuju se i one klasične za najbolje momčadi i pojedince u obliku pehara i medalja.

Za vrijeme utakmica roditelji mogu skratiti vrijeme boraveći u ugostiteljskom objektu ili bodreći svoju djecu u balonu.

Zaključak

Premda se ne čini tako nogomet je sport koji se igra kroz cijelu godinu. Zima može biti izuzetno dinamičan period za djecu u organiziranim sredinama. Također bi se kao roditelj mogli iznenaditi količinom vremena koju trošite u zimskom periodu. Ona može biti puno veća nego za vrijeme trajanja nogometne sezone.

Nogometne škole na periferiji, nešto dalje od gradova se također trude održati nogomet budnim za vrijeme zime. Organiziraju se tako da voze svoje male nogometaše u veće gradove. Atmosfera igranja nogometa u vrijeme adventa može imati poseban i čaroban štih.

Da bi tako i ostalo, roditelji i treneri bi se trebali znati opustiti i prepustiti djeci da na malim terenima iz svojih šešira vade i uvježbavaju svakojake trikove koji će im kasnije biti od velike koristi.

Damir Škarić
Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave