Roditelji, znate li spriječiti i tretirati žuljeve kod malih nogometaša?

I should have said, ‘Follow your blisters.’

Uvod

Nogomet je više od igre; to je putovanje koje izgrađuje čovjeka.Igra djeci donosi izvanredne trenutke. Ali to putovanje često uključuje i bolne žuljeve na stopalima vaših mladih nogometaša. Ako se borite s ovim problemom, niste sami. Mnogi roditelji traže rješenja za žuljeve koji nastaju uslijed sportskih aktivnosti svoje djece. Kroz ovaj članak, pokušat  odgovoriti na sva vaša pitanja vezana uz nastanak, prevenciju i tretman žuljeva.

Što su žuljevi?

Žuljevi su tvrde, zaštitne površine kože koje nastaju uslijed dugotrajnog pritiska ili trenja. Zapravo, to je način na koji tijelo štiti osjetljivu kožu. No, iako su žuljevi prirodna obrana, mogu biti bolni i iritirajući, posebno za male nogometaše.

Žuljevi se kod nogometaša najčešće pojavljuju na peti, ali mogu nastati na tabanima ili prstima. Stoga su ta područja najranjivija kod mladih nogometaša te im treba pružiti dodatnu pažnju.

Kako nastaju žuljevi?

Neadekvatna sportska obuća

Najčešći uzrok žuljeva je neudobna ili neadekvatna obuća. Ako su cipele premale, mogu uzrokovati trenje protiv kože. S druge strane, prevelike cipele mogu dopustiti stopalu da klizi unutra, što također stvara trenje.

U najboljoj namjeri roditelji će posegnuti za kopačkama boj većima, što nije dobar izbor. Pogotovo ako dijete provodi puno vremena igrajući nogomet. Birajte djetetu uvijek optimalnu sportsku obuću jer u nogometu je to njegov alat kojim se svakodnevno služi.

Razmislite o tome kada poklanjate kopačke za rođendan ili Božić. Može se dogoditi da izaberete pogrešan broj ili model. Uvijek je pametnije povesti dijete sa sobom kada se radi o kupnji kopački.

Prilikom probavanja kopačke igraču se preporučuje da nosi štucne, odnosno čarape, iste debljine koju koristi na utakmicama i treninzima. Te čarape znaju biti znatno deblje od običnih čarapa. Samim tim mogu pružiti krivu sliku te bi mogli kupiti neadekvatnu obuću.

Nova obuća

Nova obuća, bez obzira koliko bila udobna, često uzrokuje žuljeve jer se stopalo mora prilagoditi novom obliku i stilu. Nije dovoljno samo kupiti kopačke i misliti da je problem riješen. Svako stopalo je različito. Ne samo da ljudi imaju drugi tip stopala, nego se kod pojedinaca može razlikovati desna od lijeve noge.

Pogreška je djetetu dati nove kopačke i poslati ga na turnir gdje u kratkom vremenu igra puno utakmica. Obuća se ne stigne adaptirati na stopalo i nogometaš može imati ozbiljne probleme uzrokovane žuljevima.

I najboljim kopačkama treba vremena da se oblikuju prema stopalu. S toga uvodite nove kopačke postepeno i uz oprez.

Velika količina igranja

Trenje se događa kad koža stalno trlja o nešto, na primjer, unutrašnjost kopačke tijekom trčanja ili udaranja lopte. Stoga, što više vaše dijete igra nogomet, veća je vjerojatnost da će se razviti žuljevi.

Od velike količine igranja nogometa se teško zaštititi. Da bi se uspjelo stopalo zaštititi pomažu visoko kvalitetne čarape koje se često mijenjaju. Zatim udobne kopačke koje su se adaptirale na stopalo, izuvanje kopački za vrijeme pauze od igre i tretiranje kože kremama.

Komplikacije Žuljeva

Infekcija

Iako su žuljevi obično bezopasni, ako se pravilno ne njeguju, mogu se zaraziti. To može rezultirati bolom, crvenilom i gnojem.

Do infekcije dolazi kada se žulj odnosno opna koja drži vodu probije i pod kožu uđu bakterije. Žulj može puknuti sam od sebe ali ga znaju probušiti i djeca ne shvaćajući koliko je to opasno. Kako se nogomet igra na zemljanim i travnatim podlogama tako u obuću mogu ući čestice prašine koje nose bakterije.

Drugi način infekcije su prljave ruke. Dodirivanje rukama koje nisu oprane po rani zna jako inficirati sam žulj. Zbog toga educirajte dijete o žuljevima tako da izbjegava diranje rukama mjesta na kojem se nalazi rana.

Otežano igranje nogometa

Bolni žuljevi mogu otežati vašem djetetu da se kreće i igra, smanjujući njegovu izvedbu i uživanje u igri. Nogomet zahtjeva visoku koncentraciju. Čak i mala bol ako je dugotrajna djeluje na psihu. Ona ometa proces razmišljanja. Igrač sa žuljevima ima lošiji učinak na terenu.

Ako se ogluši na infekciju ona se može povećati do te mjere da je igranje nogometa nemoguće. Tada je i liječenje dugotrajno. Reakcija na žuljeve treba biti momentalna. Nema koristi za razvoj djeteta ako ne može slobodno sudjelovati u igri ili treba pauzirati duže vrijeme.

Za žuljeve je ponekad potrebno samo vrijeme. S toga oduzmite mu vrijeme za razvoj i dajte mu vremena za oporavak. To je recept koji je isproban višestruko puta.

Kako spriječiti žuljeve?

Kupite odgovarajuću obuću

Vodite računa o kupnji prave veličine i udobnosti sportske obuće. Obuća bi trebala biti udobna odmah, bez potrebe za “razbijanjem”. Udobnost ne mora značiti i najvišu moguću cijenu. I skupa kopačka može nažuljati stopalo.

Nije preporučljivo da se kopačke nasljeđuju. Postoje djeca koja nemaju osjetljivu kožu ili naslijede kopačke od nekoga tko ima sličan oblik stopala pa onda nije veliki problem. Ipak vodite računa da obuća nije odjeća i da je bolje imati svoju originalnu.

Koristite čarape za apsorpciju znoja

Čarape koje apsorbiraju znoj mogu pomoći u smanjenju trenja između kože i obuće. Takve čarape su rijetkost. Obično djeca dobiju naručene čarape od kluba koje nemaju tu sposobnost. Imate li mogućnost, priuštite djetetu da trenira u kvalitetnim čarapama renomiranih sportskih proizvođača. To može ublažiti i prevenirati probleme s udobnošću i žuljevima.

Upotreba zaštitnih flastera

Postoje flasteri i trake na tržištu koje možete koristiti za područja koja su sklonija žuljevima. Oni se mogu nabaviti u ljekarnama. Ponekad možete predvidjeti da bi se djetetu mogli pojaviti žuljevi. Prevencija flasterima područja koja su ugrožena žuljevima je odličan potez.

Vodite računa da se flasteri mogu odlijepiti ili skliznuti. S toga nabavite flastere različite veličine za različite dijelove stopala u dovoljnom broju. Najvažniji su oni za područje pete.

Kako tretirati žuljeve?

Pravilna njega

Mali žuljevi obično zacjeljuju sami, ali veći ili bolniji žuljevi mogu zahtijevati posebnu njegu. Koristite flastere za žuljeve i izbjegavajte da žulj bude izložen pritisku.

Ako su se već pojavili inficirani žuljevi onda bi igrač trebao prestati s igranjem nogometa i potražiti liječničku pomoć. Indikacija za odlazak liječniku širenje crvenila i povećanje boli na mjestu infekcije.

Sterilizacija rane i protu bakterijske kreme su ono što se može očekivati kao rješenje. Uz to slijedi pauza od nogometa dok se ne oporavi oštećena koža.

Vrijeme liječenja

Vrijeme liječenja ovisi o veličini i ozbiljnosti žulja, ali obično traje oko jedan do dva tjedna. Važno je napomenuti da što se duže razvija infekcija to liječenje traje više dana. Jačina infekcije je proporcionalna dužini oporavka.

Za žuljeve je ponekad potrebno samo vrijeme. S toga oduzmite mu vrijeme za razvoj i dajte mu vremena za oporavak. To je recept koji je isproban višestruko puta.

Zaključak

Kao roditelj, gledanje vašeg djeteta kako prolazi kroz bolne trenutke može biti teško. Ali s pravilnim informacijama i preventivnim mjerama, žuljevi se mogu spriječiti ili uspješno liječiti. Sada kada znate što su žuljevi, kako nastaju i kako se liječe, nadamo se da ćete biti bolje opremljeni za suočavanje s ovim uobičajenim sportskim problemom. Na kraju dana, važno je sjetiti se da su ove prepreke samo mali dio velikog putovanja koje nogomet nudi vašem djetetu.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave