Disney, Lovren i nogomet

Only the act of true love can thaw a frozen hart

Elsa (Frozen)

UEFA Playmarkers program

Upisao sam kćer na UEFA Playmarkers program. Njega propagira krovna europska nogometna organizacija kako bi promovirala ženski nogomet diljem kontinenta. Program se provodi na teritoriju cijele hrvatske i dostupan je većini djevojčica kojima je nogomet u srcu.

Kako bi nogomet približili ciljanoj populaciji do 8. godina starosti UEFA je izabrala Disney likove iz planetarnog animiranog hita ”Frozen”. To nije slučajno jer djeca obožavaju bajke i mitologiju. To svi znamo. Vjerujem da ne postoji čovjek koji nije imao najdražu bajku u djetinjstvu.

Disney je suvremena tvornica bajki. On za današnju djecu predstavlja ono što su u prošlosti bili braća Grimm, Hans Christian Andersen i Ivana Brlić Mažuranić. Od onda su se bajke promijenile. Princeze više nisu poput Snjeguljice preplašene i izgubljene djevojke koje čekaju svog princa da ih spasi.

Moderne princeze su djevojke sa stavom koje mogu preuzeti stvari u svoje ruke. Ne oslanjaju se na muškarce nego na svoje sposobnosti. One su te koje vladaju svijetom oko sebe. Ništa neobično s obzirom na to da je svijet u 21. stoljeću drugačiji od onoga u 18. stoljeću. Uloga žena se promijenila.

Djevojke žele igrati

Žene ne žele imati sporednu ulogu u svijetu. Peći kolače hendlati djecu i čekati muževe da se vrate s nedjeljne utakmice kući. One ne žele gledati, one žele igrati. U razvijenim zemljama je to normalno. Amerikanke, Kanađanke, Šveđanke, Australke igraju svjetska prvenstva.

Naše djevojčice si još uvijek daleko od glamuroznih stadiona i velikih reflektora. U Hrvatskoj se još mnogi roditelji dvoume da li je nogomet sport za djevojčice? Koliko dugo će trebati našim sugrađanima shvatiti da žene imaju ista prava kao i dečki? Vjerojatno jednako dugo koliko će trebati zemljama trećeg svijeta da dođu na našu razinu. Imamo slučajeve s bliskog istoka gdje je ženama zabranjen ulaz u stadione.

Godinama su rukovodeći ljudi u nogometu, politici i zdravstvu napadali ženski nogomet lažima. Ozbiljni znanstvenici i kineziolozi su tvrdili kako će pripadnice ljepšeg spola izgubiti ženstvenost zbog nogometa. Potpisivali su izjave da je nogomet opasan za žensku plodnost. Više o tome u tekstu ženski nogomet.

Niko i Dejan

Danas je došlo vrijeme iskupljenja. Niko Kranjčar kao bivši reprezentativac je senator projekta Playmarkers. On nije samo nogometni virtuoz. Niko je i društveni uzor, odgajan u građanskom duhu. Pokupio je najbolje manire svog oca Cice koji ga je školovao Bečkom školom. UEFA i HNS potiče djevojčice da kroz poznate Disney junakinje ostvare svoju životnu bajku i postanu buduće heroine. Možda će baš njihova generacija izboriti svjetsko prvenstvo i boriti se za medalje.

S druge strane imamo Dejana Lovrena, također velikog hrvatskog nogometaša. On se danas nalazi u Rusiji i šalje poruke preko društvenih mreža kako otkazuje Disney preplatu. Njemu smeta politika Disney kompanije u kojoj se korporacija obvezuje štititi prava manjina. Ona će to provoditi tako da će dio njihovih glavnih junaka imati obilježja ugroženih skupina djece.

Kao najpopularnija kompanija Disney će tako podizati svijest društva. Baš kao što podiže svijest društva u hrvatskoj promovirajući ženski nogomet. Razumijem borbu Deana Lovrena, ali isto tako moram zaključiti da je odlučio zaigrati utakmicu koju ne može dobiti. Onako kao što su prije pedeset godina bile šikanirane žene u društvu, takav stav se danas primjenjuje na druge manjine.

Važnost bajki

Bajke su od krucijalne važnosti za dječji razvoj. Pogrešno je na njih gledati na kao sredstvo zabave. Bajke na suptilan način pomažu djeci da se uhvate u koštac sa životnim problemima i postanu bolji ljudi. S tim ciljem u sadržaju često znaju biti brutalne i krvave. Zabranjivanjem modernih bajki možemo napraviti štetu djetetu.

Bajke su neizravan način s kojim programiramo dječju psihu tako da se nauči nositi sa životnim izazovima. Svaka priča nosi u sebi određenu poruku. Te poruke su univerzalne kroz vrijeme. Zbog toga su bajke vječne. Pogotovo one kvalitetno napisane kao što su klasici braće Grimm.

Riješenja mnogih izazova, koje pred djecu postavlja nogomet su utkani u bajke. Mitološke priče su simbolične. One na djeci razumljiv način pričaju njihovu životnu priču. Zbog toga se djeca poistovjećuju s junacima. One implicitno sugeriraju djeci što trebaju napraviti i ohrabruju ih.

Snovi su personalizirani mitovi, mit je depersonalizirani san. I snovi i mitovi su u neku ruku slični. Razlika je to razlika je u tome što se snovi bave problemima sanjara dok mitovi razrješavaju opće probleme društva.

Joseph Campbell

Kako se postaje heroj

Joseph Campbell je proveo cijeli život proučavajući bajke. Njegova knjiga ”Hero journey’‘ je remek djelo. On nam pobliže objašnjava strukturu bajke. Svaka bajka ima svog glavnog lika. On je običan i bespomoćan čovjek ili dijete. Njega splet okolnosti tjera na životni put. Nekad je to smrt roditelja, rat ili neki zadatak.

Taj junak na svom putu se susreće s groznim čudovištima. Oni su zapravo životni strahovi. Uz negativne likove, glavni lik ima svog učitelja. Nekoga tko mu pomaže ali ne može obaviti za njega zadatak. Frodo ima Gandalfa dok Pepeljuga ima dobru vilu.

Na kraju junak svlada sve zadatke i nađe se oči u oči s glavnim negativcem. Najveći negativac predstavlja susret sa samim sobom. Najteže je u životu pobijediti sebe-sugerira poruka obješena na hodniku Dinamove škole nogometa. Sa razlogom.

Poslije pobjede junak se vraća kući s plijenom. Da li je to vreća novaca, čarobna koka ili mač struktura ostaje ista. Na kraju puta on više nije ista osoba. On je bogatiji za iskustvo i postaje kralj ili kraljica. Više nije običan smrtnik, nego pomaže drugima da oni ostvare svoj život.

Nogometna bajka Deana Lovrena

Put kroz nogomet je također priča. Priča u kojoj imamo malog bespomoćnog dječaka koji odlazi u svijet. Dean Lovren je morao napustiti svoju rodnu kuću. U strahu za život. U dokumentarnom filmu objavljenom na stranicama FC Liverpoola priča o ratnom vihoru.

Rat ga je iz BIH otjerao u izgnanstvo u Njemačku. U tom trenutku je on je bio preplašen, izgubljen i usamljen. Bilo mu je teško u novom okruženju. Nije imao izbora, povratka nije bilo. Baš kao u što nam bajke opisuju.

U tom trenutku je Dejan počeo igrati nogomet. Imao je šest godina i posjetio je kamp FC Bayerna. On je bio dječak bez ikakvih moći, koji se slikao s nogometnim ondašnjim čarobnjacima poput Lizarazua ili Matthausa.

Život ga je opet prisilio na put. Taman kad je naučio jezik i upoznao prijatelje morao se seliti iz Njemačke. Doselio se s obitelji u Hrvatsku. Slijedila je nova prilagodba. Djeca su se čudila njegovom naglasku. Ismijavali su ga i vrijeđali.  On se osjećao neprihvaćeno. Jedino gdje je se osjećao ugodno bio je nogomet. Kroz nogomet se mogao izražavati i biti prihvaćen od drugih. Lopta govori na svim jezicima.

Obitelj mu je bila siromašna, jer su zbog rata morali ostaviti sve za sobom u BIH. Njihov život se svodio na preživljavanje. Željeli su da Dejan završi školu kako bi mu budućnost bila bolja od njihove. On je imao druge planove. I to one najveće.

Dejan je pobijedio svu bol i izazove koje je nosio nogomet. Igrao je u najvećim klubovima Europe. Osvojio je prestižna natjecanja i Hrvatsku vodio do finala svjetskog prvenstva. Zbilja respektabilno.

Često sam donosio krive odluke. Ponekad se pomirim sa time, drugi put ne. Jednostavno nogomet je takav. Ali na kraju sve ovisi o tebi. Da li ćeš moći prijeći preko pogreške ili ne. 

Dejan Lovren

Ono što je Dejanu ostalo je zadnji protivnik. Onaj koji se uvukao duboko u njega za vrijeme teškog djetinjstva. Ta nesigurnost i strah koji je osjećao za vrijeme rata, selidbi i teške novčane situacije. Taj protivnik se ne nalazi negdje vani. Najmanje je Disney kriv za nesigurnost koju osjeća u sebi.

Tek tada kada se suoči sa samim sobom moći će se vratiti iz života kao apsolutni i konačni pobjednik. Bez toga mu sve medalje ovoga svijeta neće pomoći. Njegovo srce će ostati zaleđeno negdje na sjeveroistoku Europe. Neće moći prihvatiti ono što je ovdje prihvatljivo. Za suočavanje sa demonima u sebi je potrebna veća hrabrost od istrčavanja na nogometni teren.

Zaključak

Čitajte djetetu bajke, gledajte s njim filmove. Ima li inspirativnije priče od Rockyja Balboe ili Karate Kida? Gledajete Supermane, Batmane i Spidermane. Ne zbog nasilja nego zbog toga kao se mali bespomoćni i preplašeni od roditelja napušteni klinci  tranformiraju u junake.

Sve su to načini na kojima klinac uči kako prevladati svoje strahove, osamostaliti se i zadobiti moć. U ovom slučaju istesati nogometnu vještinu. U konačnici možda neće postati profesionalni nogometaš, ali će uz bajke postati kvalitetnije osobe. Svako uspješan u nekom svom polju.

Promatrajte društvo u svojoj naravi. Primijetite kako evoluira i mijenja se na bolje. Budite ambasador Nike Kranjčara i zalažite se za pozitivne promjene. Ako ih sprečavate onda stojite u pogrešnoj ekipi. Istoj onoj koja je prije pedeset godina branila ženski nogomet, a danas želi zabraniti Disney crtiće. Neće nogomet djevočice napraviti muškarcima, niti će Elsa napraviti djecu gay osobama.

Jedino što im se može dogoditi da ih svojim iracionalnim strahovima spriječimo u tome da postanu ono za što su predodređeni. Moderni, hrabri superjunaci u čijim će se rukama naći svijet jednog dana kad im ga mi ostavimo.

Damir Škarić
Viši nogometni trener. PRO licenca, Urednik 90plus bloga.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovdje

Ostanite u kontaktu

Želite li primati obavijesti i novitete pretplatite se na 90plus newsletter.

Povezane objave